Öt fő típusba sorolták az anyákat, te melyik vagy?

Hozzáállásuk és nevelési stílusuk alapján öt kategóriába sorolhatjuk az anyákat. Önértékelésünkre és kapcsolatainkra nagyon nagy hatással van, hogy melyik típusba tartozó anya nevelt fel minket.

A te anyukád milyen csoportba tartozik? Maximalista, kiszámíthatatlan, a legjobb barát, “én vagyok az első” vagy tökéletes? Az öt típust Dr. Stephan Poulter családterapeuta és pszichológus segítségével mutatta be a Psychologies weboldal. És te milyen anyja vagy a gyerekeidnek?

1. A maximalista

Szeret mindent irányítani és rettenthetetlen, számára a külsőség a minden. A gyerekei általában túl kritikusak magukkal szemben. Úgy érzik, hogy sosem elég jók, és üresnek érzik magukat.

Ha ilyen anya gyereke vagy, akkor...

Erősségeid: Elkötelezett vagy a párkapcsolataidban, és mindenben felelős és megbízható vagy. Értékeled a kemény munkát és a kitartás.

Érzelmi örökséged: Mások véleményét mindig többre tartod a sajátodénál. Gyakran érzed úgy, hogy mindenki téged néz és bírál.

2. A kiszámíthatatlan

Ideges, dühös, szélsőséges érzelmek jellemzik, és emiatt a nevelési módszerei erősen hangulatfüggőek. Ez a típus a legkaotikusabb az öt közül. Ha nincs probléma, akkor a viselkedésével ő kreál.

Ha ilyen anya gyereke vagy, akkor…

Erősségeid: Értesz az emberekhez és empatikus vagy. Jól motiválsz másokat, és gyakran nyújtasz érzelmi támaszt nemcsak a családodnak és a barátaidnak, de a kollégáidnak is.

Kicsi korától lehetsz a gyereked legjobb barátja
Kicsi korától lehetsz a gyereked legjobb barátjaShutterstock

Érzelmi örökséged: Beléd ivódott, hogy figyelned kell mások érzéseire, és lesújthatnak a negatív érzelmek. Korán megtanultad olvasni az embereket és a helyzeteket.

3. A legjobb barát

Egyenjogúként kezeli a gyermekeit, hogy ne kelljen határokat felállítania. Úgy érzi, hogy véget érne az élete, ha átadná magát az anyaságnak, ezért inkább kerüli azokat a helyzeteket, ahol felelős döntést kell hoznia. Ezzel viszont a gyerekei “anyátlanok” lesznek. 

Ha ilyen anya gyereke vagy, akkor…

Erősségeid: Megérted, miért fontos határokat állítani a szülők és gyerekek, kollégák és család között. Az anyátlanság érzése miatt gyakran előfordul, gyakran te töltöd be a vezető, a felelős felnőtt szerepét.

Érzelmi örökséged: Érzelmileg elhanyagoltnak érezheted magad. Gyakran neheztelsz másokra, és érzed azt, hogy nem becsülnek meg, nem szeretnek.

4. Az “én vagyok az első”

Az egyik leggyakoribb típus. Képtelen a gyerekét önálló személynek tekinteni, akinek már kiskorától az a feladata, hogy mindent úgy tegyen, hogy az anyja tündökölhessen.

Ha ilyen anya gyereke vagy, akkor…

Erősségeid: Különösen jó vagy mások támogatásában. Nagyon intuitív és életlátó vagy a kapcsolataidban. Hűséges vagy és támogató, tiszteletben tartod mások szükségleteit

Érzelmi örökséged: Kétségbe vonod a saját döntési képességeidet. Nehezen bízol meg a saját érzéseidben, mert az anyád véleményét fontosabbnak tartod, mint a sajátodat.

5. A tökéletes

Az anyáknak csupán 10 százaléka sorolható ebbe a kategóriába. A tökéletes anya ötvözi a másik négy típus jó tulajdonságait. Érzelmileg kiegyensúlyozott, önálló személynek látja a gyerekeit, és segíti őket a függetlenségük elérésében. Ő maga nem feltétlenül tökéletes, de bármilyen érzelmi állapotban is van, elkötelezett anya - függetlenül az egyéb felelősségteljes teendőitől.

Ha ilyen anya gyereke vagy, akkor…

Erősségeid: Mivel tudod, hogy szeretnek és megértenek, ezért mersz kockázatot vállalni, megragadni a lehetőségeket, és az elutasítástól való félelem nélkül kezdeményezel kapcsolatokat.

Érzelmi örökséged: Tiszteletben tartod másoknak a tiedtől különböző véleményét. Sikeresen veszed a függetlenséggel járó akadályokat, és nem érzed úgy, hogy az anyád érzelmileg behálózott.

És te milyen anya vagy?

Oszd meg másokkal is!
Mustra