A tiszta étrend árthat is a gyereknek

A glutén például teljesen fölöslegesen kerül a szülők tiltólistájára.

A sokszor csak a feldolgozott élelmiszerek és a cukor mellőzésére épülő, bizonyos esetekben azonban a glutént tartalmazó gabonaféléket és a tejterméket is kiiktató „clean eating”, azaz tiszta étrendek akár kifejezetten rossz hatással is lehetnek a kisgyerekek egészségére - írja a Conversation.

A glutén nem méreg

Elsősorban persze az utóbbi, szélsőségesebb étrendek okozhatnak problémákat, sokan ugyanis teljesen fölöslegesen szabadulnak meg bizonyos ételektől, ami alultápláltsághoz és bizonyos ásványi anyagok hiányához is vezethet.

Ha nem érzékeny a baba, felesleges tiltani a glutént
Ha nem érzékeny a baba, felesleges tiltani a gluténtFotó: Shutterstock

A búza, a rozs és az árpa magjaiban megtalálható fehérje, a glutén például természetesen valóban kiszűrendő, ha valaki gluténérzékeny, a többség azonban simán képes a fehérje feldolgozására. A fölöslegesen tiltólistára helyezett gabonafélék által biztosított szénhidrátokra pedig már nagyon is szüksége van a gyerekeknek, hisz a szénhidrátok által biztosított energia hiánya a fejlődésük ütemét is lelassíthatja.

Csak cukor ne legyen benne!

Bár pozitív törekvés megszabadulni a finomított cukortól, az egészségesebb alternatívának gondolt gyümölcsökben és mézben megtalálható egyszerű szénhidrátokkal teletömött gyerekek sokszor ugyanolyan rosszul járnak, mint a cukros üdítőket fogyasztó társaik.

Tejtermékek

A tejtermékek tiltólistára helyezése azért rossz ötlet a Conversation szerint, mert a csontok megfelelő növekedéséhez nélkülözhetetlen kalciumból kifejezetten nehéz eleget (a kamaszok esetében napi 1300 mg-ot) bevinni, ha valaki kikukázza a tejet, a joghurtot vagy a sajtokat.

Az olyan „szuperételek, mint a kelkáposzta és a cékla ugyanakkor a magas nitráttartalmuk miatt akár kifejezetten veszélyesek is lehetnek a babák esetében, a gyomorban felfúvódó chiamag pedig a tápanyagok megfelelő felszívódását akadályozhatja meg.

Összességében tehát érdemes csínján bánni azokkal a clean eatinghez kapcsolódó tiltólistákkal, már csak azért is, mert a tiltott gyümölcsökkel később találkozó gyerekek sokszor teljesen képtelenek visszafogni az étvágyukat, ami újabb problémákhoz vezethet.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.