Kritizálod a pasid? Rosszabb apa lesz tőle!

Sokat árt az újdonsült apáknak, ha a párjuk megjegyzéseket tesz arra, hogy hogyan bánnak a kisbabával.

A szülők számára a gyereknevelés egy folyamatos tanulás. Sok szülő az első gyerek születése előtt sosem fürdetett, pelenkázott vagy altatott kisbabát, így az apa és az anya ideális esetben együtt tanulnak bele abba, hogyan kell bánni egy csecsemővel. Anyaként azonban nagyon nem mindegy, hogyan állunk hozzá az apához, írja a Science Daily. A negatív megjegyzések ugyanis hosszú távon kihatnak, és a kezdetben lelkes apák inkább elfordulnak a gyerektől. 

Az Ohio Állami Egyetem kutatói 182 kétkeresős családot vizsgáltak meg a baba 3 és 9 hónapos korában. Az apáknak egy kérdőívet kellett kitölteni, melyben többek között olyan kérdések voltak, hogy a párjuk milyen gyakran avatkozik be, amikor ők próbálnak boldogulni a babával, és milyen gyakran kapnak szúrós tekintetet azért, mert az anya szerint valamit nem jól csinálnak. Más kérdések arra vonatkoztak, hogy milyen nyitott velük szemben az anya, mennyire támogatja és bátorítja őket, és hogy kapnak-e dicséretet azért, mert próbálkoznak.

A szakemberek az anyákat kapuőrzőnek is nevezik az ilyen viselkedésük miatt. Napjainkban a legtöbb társadalomban az anyáknak van a legnagyobb hatásuk a gyereknevelésre, és ez az első vizsgálat, ami igazolja, hogy az anyák hozzáállása milyen komoly hatással van az apák szülői viselkedésére.

shutterstock 468579848
Shutterstock

A kutatók a kérdőívek mellett azt is megvizsgálták, hogyan bántak az apák a három, illetve kilenc hónapos gyerekükkel. Megnézték, hogy mennyire képes leolvasni a gyerek gesztusaiból, hogy mit szeretne, hogy mennyit mosolyog a babára, és mennyit beszél hozzá kedves hangon. Ezek alapján megállapították, hogy ahol az anya nem volt elég nyitott az apa felé, ott idővel a férfi inkább a háttérbe húzódott, és nem volt olyan érzékeny a gyerek jelzéseire.

A kutatás egyik szerzője, Sarah Schoppe-Sullivan szerint lényeges, hogy kétkeresős családokat vizsgáltak, vagyis mindkét szülő ténylegesen dolgozott. (Az Egyesült Államokban a legtöbb államban a szülési szabadság csupán 3 hónap.) A szakember szerint a helyzet csak rosszabb lehet olyan családoknál, amelyek kevésbé jó helyzetben vannak, például csak az egyik szülő dolgozik.

Az eredményekre az egyik lehetséges magyarázat az lenne, hogy az anya azért zárta be a kaput, mert az apa nem volt elég jó. Viszont a vizsgálat során kiderült, hogy nincs összefüggés az anya viselkedése és az apa kezdeti ügyetlenkedése között. Szóval az anyáknak nem árt kétszer is meggondolni, mielőtt megjegyzéseket tesznek az apa viselkedésére.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek