Így vészeld át a fogzási időszakot!

Minden szülő tudja, mennyi nyűglődéssel és szenvedéssel jár a fogzási időszak a kisbabák életében. Hogyan csillapíthatjuk a fogzás alatti fájdalmat, mit kezdjünk a hasmenéssel és azzal, ha nem eszik ilyenkor a baba?

A baba nyűgössége nemcsak a picire, a szülőkre is komoly hatással lehet, hiszen a megváltozott életritmus és a kialvatlanság megnehezíti az egész család életét. A csecsemők fogzása általában egy ilyen nehéz időszak, főleg, hogy sok egyéb probléma is társulhat mellé; például hőemelkedés vagy a megváltozott széklet, amely bőrirritációhoz vezethet. Dr. Makleit László belgyógyász tanácsai következnek gyakorló szülőknek.

A csecsemők fejlődésének egyik legfontosabb szakasza a fogzás, amely önmagában is nagy felfordulást okozhat a pici mindennapjaiban. A tejfogak áttörése hat hónapos kor körül kezdődik, persze könnyen előfordulhat, hogy már születéskor is jelen van 1-2 alsó fog. Elhúzódó fogzás esetén pedig jóval a hat hónapos kor után jelennek meg az első fogacskák, és mire a gyermek betölti a 3 évet, húsz foga lesz.

A fájdalom csillapítása nem az egyetlen feladat a fogzási időszakban.
A fájdalom csillapítása nem az egyetlen feladat a fogzási időszakban.Shutterstock

Hogyan csillapítsuk a fájdalmat?

A legtöbb csecsemőnél a fogzáshoz enyhe tünetek, étvágytalanság, a széklet állagának megváltozása vagy éppen hőemelkedés társulhat. Magas láz esetén viszont másra kell gondolni, és tanácsos mihamarabb orvoshoz fordulni. 

A fájdalomcsillapításban sokat számít a szülők közelsége és a nyugodt környezet biztosítása, de akár egy simogatás is sokat segíthet. „Nagyobb babák esetén kitalálhatunk olyan programot vagy játékot, amivel eltereljük a figyelmet. Ha ez se segít, akkor a csecsemőkori fájdalomcsillapításra rendelkezésre állnak vény nélkül kapható készítmények is, azonban az első használat előtt érdemes a gyermekorvossal konzultálni” - mondja dr. Makleit László.

Mit kezdjünk a kipirosodott bőrrel?

Sok babánál előfordul, hogy ebben az időszakban megváltozik a széklet összetétele, és az arra hajlamos gyermekeknél megjelennek a pelenkakiütések. „Az érzékeny bababőr minden változásra reagál. Ilyenkor fontos, hogy fürdetés után ne dörzsöljük a nedves bőrt, inkább puha kendővel itassuk fel a folyadékot, majd hagyjuk a babapopsit teljesen megszáradni” – mondja az orvos.

Ilyenkor fontos, hogy pelenkacsere után legalább 10-15 percig hagyjuk a megszárított bőrt fedetlenül. Ezt követően vékonyan kenjük be erre szolgáló krémmel.

Ha nem eszik a baba

Gyakran előfordul az is, hogy a kisbaba nem akar enni. Az orvos szerint ilyenkor a hozzátáplálást érdemes választani. Azonban figyelni kell arra is, hogy a korai hozzátáplálás emésztőszervi panaszok forrása lehet.

„A helyesen táplált baba a fogzás kezdetekor még szopik, esetleg tápszert kap. Később, amikor már szilárd táplálék is szerepel az étrendben, új fog megjelenésekor inkább a pépes állagú, könnyen lenyelhető táplálékot részesítsük előnyben. Kerülendő a savas táplálék, illetve az új ízek bevezetése. Készítsük el ilyenkor a baba kedvelt ételeit” – mondta a belgyógyász.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek