Nem véletlenül hagy ki az anyák agya

A gyerekneveléssel kapcsolatos feladatokért és a gyerekkel kapcsolatos szoros érzelmi kötődés kialakításáért felelős régiók felépítése is megváltozik ilyenkor.

A feledékeny és - a rossz nyelvek szerint - a szokásosnál egy fokkal zavarodottabban viselkedő friss anyák agyában végbemenő változásokat tanulmányozó pszichológus, Dr. Pilyoung Kim szerint tényleg megváltozik a nő agya a szülés után, ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy elbutulnának. Sőt!

shutterstock 517994293

Az agyuk is nő

A The Cut által kifaggatott kutató szerint természetesen a kialvatlanság is hozzájárul a feledékeny és kissé zavarodott anyák megváltozott viselkedéséhez. Az agyuk ugyanakkor inkább nő, mint csökken, különös tekintettel az „anyai ösztönnel” kapcsolatba hozható középagyra, valamint a döntéshozatalért, a tanulásért, valamint a érzelmeink és a gondolataink szabályozásáért felelős prefrontális kéregre.

Összezsugorodik az agyunk egy része?

A Denveri Egyetem kutatója szerint nem arról van szó, hogy az agy más régiói összezsugorodnának, sokkal inkább arról, hogy a szülést követő hónapokban, amikor szinte kizárólag a gyerekével foglalkozik egy anya, az agy is minden erejével erre a feladatra összpontosít. Ez pedig a gyerekkel való kisebb-nagyobb feladatok ellátását és egy erős érzelmi kötődés kialakítását jelenti, ami más funkciók háttérbe szorulásával is együtt járhat.

Ez természetesen az agyfunkciók és az agy struktúrájának megváltozását is maga után vonja. Az új szülői szerepkör kerül tehát a középpontba, ami lehetővé teszi, hogy a baba sírását meghalló anya azonnal erre az ingerre fókuszáljon. Ilyenkor az agy „jutalmazási rendszere” aktiválódik, ugyanaz a régió, amely a szex és az étkezés során is kiemelt aktivitást mutat, ebben az esetben azonban sokkal erősebben reagál, mint máskor.

Ritka az ekkora változás

A kutatók szerint ilyen mértékű és ezeket a régiókat érintő strukturális változásokra felnőttkorban tulajdonképpen szinte csak ebben az esetben van példa. Ezek a változások teszik lehetővé az anya és a gyerek közötti rendkívül szoros érzelmi kötődés létrejöttét, hosszú távon tehát ez a periódus az egyik legfontosabb feltétele annak, hogy biológiai és pszichológiai szempontból is hozzászokjon egy szülő az új szerepkörhöz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra