Így ünneplik a gyerekek születésnapját a világ körül

Jamaicában lisztet, Mexikóban pedig tortát vágnak az emberhez, az ausztrál és az új-zélandi gyerekek pedig a látszólag varázslatos és mesebeli "tündérkenyérrel" kell hogy beérjék.

Az ausztrálok jól jártak a „tündérkenyerükkel”, költséghatékonyabb szülinapi „tortát” ugyanis tényleg nehéz elképzelni. Igazából egy fapados vajaskenyérrel szúrják ki a gyerek szemét, amit a lebukás elkerülése érdekében leöntenek egy adag színes tortadekorációval. Kínában és Koreában viszont már nagyobb feneket kerítenek a dolognak, főleg ha a csemete első szülinapjáról van szó.

shutterstock 774496960

Megpecsételődik a sorsuk

A furcsa ételek mellett a jövővel kapcsolatos jóslatok is sok helyütt részét képezik az első születésnappal kapcsolatos tradícióknak - írja a Huffngton Post. Kínában például „Zhuazhou” néven fut a ceremónia, amelynek során különböző játékok és ajándékok közül választhat a gyerek (vagy az óriáspanda), amelyek a hagyományok szerint valamilyen formában meghatározók lesznek majd az élete folyamán. A koreai„doljanchi” ceremónia is hasonló, ott is kiválasztatnak ugyanis a mit sem sejtő babákkal egy tárgyat, amely aztán megszabja majd, mi lesz a kicsikből, ha nagyok lesznek.

Indiában is létezik egyébként hasonló hagyomány, bár az ottani rizsceremóniákkal nem várnak egy egész évet. A féléves koruk környékén megtartott nagyszabású ceremónia során rizzsel és más helyi ételekkel „tömik meg” a hindu gyerekeket, akik aztán könyvek, pénz, tollak és miniatűr sporteszközök közül választhatnak egy tálról. Amennyiben egy szülő a minisúlyzó láttán hat hónapos korukban bele is kezd a gyerek megedzésébe, valószínűleg tényleg erős lesz majd. Csoda!

Tortacsata

Mexikóban kortól függetlenül megesik, hogy belenyomják az ünnepeltek arcát a tortájukba, ami úgy tűnik az amerikaiakat is megihlette. Egyre többen szembesítik ugyanis a gyereket egy szép és kidolgozott tortával, amit ők rendszerint atomjaira bontanak, és a tortákba bújva, belülről fogyasztanak el.

shutterstock 311646617

Lisztet az arcába!

Usain Bolt sem egy viszonylag szelíd terrorcselekmény áldozata lett 2015-ben, Jamaicában ugyanis egy adag liszttel öntik le a szülinaposokat.

A fülrángatók

A „füled érjen bokáig” jókívánság (?) szülte fülhúzogatás Magyarország mellett Olaszországban is népszerű, annak ellenére hogy valószínűleg csak a fültágítót hordó punkok örülnek neki, ha a fülcimpájukba csimpaszkodik a család.

Oszd meg másokkal is!
Mustra