Vidd ki a gyereket, nem árt neki a hideg

A hideg és a latyak igazából nem akadály, a szabadban játszadozás számos előnye pedig a telekre is ugyanúgy érvényes, mint a többi évszakra.

Most nem a mínusz 20-as, antarktiszi hidegekről van persze szó: nem az a cél, hogy leessenek az ujjai. Az odakint játszadozó és rohangáló apróságok ugyanakkor összességében jobban járnak, mint a szobában rostokoló társaik. A hóban-fagyban is aktív életet élő gyerekekről a Buzzfeed írt.

Mozogni télen is ugyanolyan fontos

A szabadban jóval több a lehetőség a testmozgásra, a fák és a játszótéri eszközök megmászhatóságát letesztelő és a mozdítható dolgokat előbb-utóbb elmozdító kicsik pedig jóval aktívabb életet élnek odakint, mint odabent. Az olvadó hó láttán szinte automatikusan latyakdagasztásba kezdő gyerekekre többet kell persze mosni, a hideget viszont úgysem nagyon érzik majd, ha egyszer igazán lendületbe jöttek.

shutterstock 532678834

Jót tesz az immunrendszernek

A sár és a latyak miatt pedig fölösleges aggódni: a rendszeresen kosz, baktériumok, állatok és rovarok között mulatozó gyerekek immunrendszere sokkal edzettebb és erősebb lesz, mint az oxigénsátorban, steril környezetben fonnyadozó társaiké.

Kreatív időtöltés

Az odakint játszadozó gyerekek sokkal nagyobb mértékben kell hogy a képzelőerejükre és a kreativitásukra támaszkodjanak, ami rengeteg új, ott helyben kiötlött (és rendkívül furcsa alszabályokkal megspékelt) játék formájában ölt majd formát.

Rugalmasabbá válnak

A központi fűtéshez és az ingerszegény otthoni környezethez hozzászokott gyerekek sosem fogják megtanulni, mekkora érték egy vízhatlan kabát vagy a fűtés, ha nem áznak legalább egyszer-kétszer bőrig, és nem tanulják meg helyén kezelni a folyamatosan változó környezetük jelentette kihívásokat.

A természet közelsége

Az állatokkal és a természettel szorosabb barátságot kötő kisgyerekek sokkal jobban átlátják majd, miért alszanak téli álmot bizonyos állatok és mit is jelent az évszakok váltakozása, ha nem hagynak ki egy teljes évszakot. Vagy legalább elejtenek egy kacsát, és meg lesz a vacsorának való.

shutterstock 527026774

Problémamegoldó képességek

Minél több időt töltenek a szabadban, annál több olyan kisebb-nagyobb problémával és kihívással találkoznak majd a gyerekek, amelyekre saját maguknak kell megoldást találniuk.

D-vitamin

Az egészséges táplálkozás és a táplálékkiegészítők nem mindig képesek elég D-vitaminnal ellátni a kicsiket, érdemes tehát legalább a telente rendelkezésre álló kevés és ritka napsütést elcsípni, hogy gond nélkül kibekkelhesse a gyerek a legsötétebb évszakot.

Ha pedig egyszerűen rühellik a hideget és nem értik, miért akarják őket folyton-folyvást kiráncigálni a pokrócuk alól és elszakítani őket a kedvenc képernyőjüktől, legalább megtanulják értékelni a benti élet jelentette privilégiumokat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek