Erre számíts, ha jön a tesó

Teljesen normális, ha felmerül a szülőkben, hogy emiatt kevesebb szeretet és idő jut az idősebb gyerekre, ez azonban korántsem kezelhetetlen probléma a pszichológus szerint.

Egy második gyerek világrahozatala első látásra jóval kevésbé tűnik drasztikus lépésnek, mint az első volt, ez is felvet ugyanakkor néhány kérdést, amelyet jobb még a gyerek megszületése/örökbefogadása előtt tisztázni. A Huffington Postnak nyilatkozó pszichológus szerint teljesen normális egyébként, ha aggaszt valakit a probléma.

Valóban kevesebb idő jut ugyanis a nagyobbik gyerekre, ha egy újszülöttel bővül a család, ez azonban korántsem jelent egyet azzal, hogy lehetetlen feladat két vagy több gyerekkel foglalkozni egyszerre. Sok anyára jellemző egyébként, hogy eleinte lelkiismeret furdalást érez ezzel kapcsolatban, egy második gyerek mellett sem kell azonban úgy éreznie senkinek, hogy nem szereti eléggé, vagy épp elhanyagolja az elsőt.

Készülj fel!

A pszichológus Eileen Kennedy-Moore szerint az első lépés az, hogy még időben megértsék a szülők, hogy az időhiányra vonatkozó félelmek valóban racionálisak. Ha azonban időben tisztázzák magukban, hogy a figyelmük megosztása elkerülhetetlenül be fog következni, megelőzhető, hogy mindez lelkiismeret furdalássá váljon.

shutterstock 621516644

Tényleg figyelj rájuk!

Szerencsére nem feltétlenül az együtt töltött percek mennyisége a legfontosabb ilyenkor. Sokkal fontosabb a pszichológus szerint, hogy valóban figyel és reagál-e valaki az idősebb gyerek jelzéseire. Fontos tehát, hogy amikor az első gyerek hazaér, néhány percig tényleg csak rá koncentráljanak a szülők, ha pedig épp az újszülöttel bajlódik valaki, segíthet az is, ha az idősebb gyereket is bevonja a kisebbik etetésébe vagy pelenkázásába.

Emellett az is fontos, hogy olykor egy délutáni sziesztára vagy forró fürdőre is legyen ideje egy kimerült anyának, nem feltétlenül a baba jelenléte ugyanis az, ami zavarni fogja a többi gyereket, hanem az, ha kiszámíthatatlanok és házsártosak a szüleik.

Az idősebb sem fog szentként viselkedni

A pár évvel idősebb gyerekektől sem várhatják el persze a szülők, hogy igazi bölcsekként fognak viselkedni, és egyik napról a másikra jólnevelt és fegyelmezett kis mintapolgárrá érnek. Ugyanúgy nyavalyognak majd, ha nem tökéletes a fürdővíz hőmérséklete, sőt, a pszichológus szerint gyakran még többet hisztiznek ilyenkor, mint azelőtt. Érdemes tehát a lehető legkiszámíthatóbban viselkedni a nagyobbakkal, legalábbis amíg hozzá nem szoknak a helyzethez.

És ha tényleg megterhelő a dolog, és az idősebb testvér épp arról susmorog, hogy nem ártana visszavinni a legújabb jövevényt, érdemes arra gondolni, hogy ez tényleg csak a kezdet, a testvéri kapcsolatok pedig gyakran a legmegbízhatóbb és leghosszabban kitartó kapcsolatok az életben. 

Mustra