Magyarországra nem került szalmonellás babatejpor

A Nébih egyelőre legalábbis nem tud róla, viszont várhatóan 83 országban hívják vissza a francia Lactalis termékeit, miután 35 francia gyerek betegedett meg.

December óta folyamatosan hívják vissza a francia Lactalis tejipari mogul termékeit az üzletekből, miután a cég gyárában szalmonella baktériumot találtak, és több szülő is jelezte, hogy miután a gyereke kapott a cég tápszeréből, rosszul lett. Magyarországot egyelőre nem érinti a fertőzés, de azért érdemes odafigyelni a vásárlásnál.

A magyar hatóságokhoz nem érkezett olyan információ, amely szerint hazánk érintett lenne a Salmonella Agona gyanú miatti, a francia Lactalis cég által gyártott babatejpor visszahívásában - közölte honlapján  a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Nébih folyamatosan figyeli a RASFF rendszeren érkező információkat, valamint kapcsolatban áll a társhatóságokkal, így szükség esetén haladéktalanul megteszi a szükséges lépéseket.

shutterstock 294674591

A babatejpor szalmonella szennyezettségének gyanújáról december 4-én érkezett először tájékoztatás a magyar hatósághoz, amit 11-én riasztássá minősített az Európai Bizottság. A Nébih azóta is folyamatosan figyelemmel kíséri a témával kapcsolatos híreket, valamint a felmerült kockázatról még tavaly decemberben tájékoztatta a humánegészségügyi hatóságot is.

A hatóság javasolja, hogy mind a vásárlók, mind a forgalmazók legyenek körültekintőek. 

Franciaországban eddig 35, Spanyolországban pedig egy megbetegedést regisztráltak, ami a Lactalis termékei miatt következhetett be - írja a BBC

A szalmonella baktérium súlyos hasmenést, gyomorgörcsöket, hányást okozhat, akár kiszáradáshoz is vezethet, ami kisgyermekeknél kifejezetten veszélyes. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek