Bulizzátok végig a téli szünetet egy fillér nélkül

A téli szünet egy eléggé ellentmondásos szabadság, mert így év végére már mindenki úgy érzi, hogy állatira, sőt, még annál is jobban megérdemli, hogy végre másfél-két héten át békén hagyják, és ne kelljen semmit se csinálni. Másrészt viszont, ha jobban belegondolunk, mennyivel jobb lenne, ha ez a szabadság nyárra esne, amikor nincs hideg, sötét, és nem szállt el, huss, a család összes pénze ajándékokra, valamint nem lenne majdnem minden zárva.

Adott tehát egy (jó esetben) viszonylag hosszú szabadság, de a gyereknek feltétlenül, amiből korántsem ideális körülmények között kellene a legtöbbet kihozni. A rutinosak persze rögtön karácsony után elutaznak, és idegenben néznek új kalandok után. Na de miben különbözik ez attól, mint amikor otthon marad az ember? Hogy a szállodában van wellness? Aligha. Inkább abban, hogy reggeli után a család felkerekedik, és mindenféle szuper dolgokat néz meg, és csinál együtt.

shutterstock 483304177

Nos, ezt otthonról kiindulva is nyugodtan meg lehet csinálni. Mi azért maradjunk inkább a kis költségvetésű lehetőségeknél, mert valószínűleg ilyenkor azokra van igény.

Megfelelő idő esetén ott van mindjárt a korcsolyázás. Ha fagy, akkor könnyű dolgunk van, mert nyilván mindenki ismeri a lakhelyéhez legközelebb eső természetes vizet, ami télre korcsolyapályává alakul. Ha viszont csak a műjégre számíthatunk, akkor egy kicsit kutakodni kell a neten, hogy megtaláljuk a legközelebbi, térítésmentes objektumot, de nem reménytelen.

Én most direkt nem mondok egyet sem, mert az biztos be fog jönni pár száz olvasónak, másik pár tízezertől viszont olyan távol esik, mint Makó Jeruzsálemhez, és csak felbosszantanám őket, amit semmiképp sem szeretnék. Maradjunk abban, hogy vannak ingyenes jégpályák, érdemes tájékozódni. 

Megfelelő körülmények esetén pedig ott van a szánkózás, de hát ez magától is mindenkinek eszébe jut, ha esni kezd a hó.

A természet is mindig nyitva van, és sosem szed belépőt. Ha nem esik az eső, akkor csak elszántság kérdése jól felöltözni, túrabakancsot húzni, és kirándulni egy jót a téli erdőben-mezőben. A zúzmarás erdő is nagyon szép ám, és remek fotótéma. Ha szerencsénk van, láthatunk egy csomó állatot, őzeket, nyulakat, madarakat. Ha nincs, akkor meg hallgathatjuk a csendet, és főleg lemozoghatjuk az ipari mennyiségű bejglit, amit a napokban eltüntettünk.

Mivel ilyenkor jó korán sötétedik, de emiatt mégsem lenne jó a fél napot otthon kuksolva tölteni, esténként érdemes lehet kilátogatni a település adventi rendezvényére. Ilyenkor úgyis az a társasági élet központja, és ha egy bögre forralt bor, vagy tea sem fér már bele a költségvetésbe, akkor vigyetek magatokkal termoszban!

Társas kapcsolatok

A téli szünetben éppen itt van az ideje, hogy szorosabbra fűzzük a kapcsolatot a gyerek iskolai/óvodai barátjának a családjával. Csak meg kell hívni őket, úgyis biztos ők is unatkoznak, és alig várják, hogy történjen már valami. Ennél kisebb energia befektetéssel sosem lehet vendéget látni, mint ilyenkor: kaja-pia, süti nyilván van otthon, ki is van takarítva az ünnep miatt, szóval készülni sem kell, csak eltölteni együtt egy szuper délutánt. Ha szerencsénk van, mindenki jól szórakozik, a gyerekek felfordítják a gyerekszobát, a felnőttek pedig együtt esznek-isznak, nevetgélnek.

Ugyanezt természetesen a rég nem látott barátokkal is meg lehet csinálni, meg mindenkivel, akivel egész évben nem volt időnk találkozni, mert mindig másfelé sodort az élet.

shutterstock 124636417

Játék feltuningolva

A karácsonyra kapott játékok egy idő után uncsivá válnak, és már nem ültetik le együtt a családot. Erre találtuk ki a fondü jutalomfalatot, ami végül is bármilyen játékot feldob. A lényege ugyanaz, mint az ivós, vagy vetkőzős játékoknak, csak ez a család kompatibilis verzió: csokifondüvel. Karácsony után biztosan van még otthon némi déligyümölcs, mályvacukor, vagy hasonló, és mikulásról maradt csoki, amit teamécses felett (vagy a megfelelő céledényben) meg lehet olvasztani. Aki éppen jól válaszolt, pontot kapna, vagy léphetne a játékban, az jutalmul bekaphat egy falat csokifondüt. Tuti, hogy senki sem fogja magát kihúzni a játékból, a bevitt kalória meg ilyenkor már úgyis mindegy.

És persze ilyenkor már itt az ideje a szilveszteri dekoráció elkészítésének is. Ötleteket lehet szerezni a netről, a gyerekek pedig általában imádnak kézműveskedni.

Fürdőzés

Az meg már majdnem olyan, mint egy szállodai wellness, csak sokkal kevesebből megússzátok. Ez is olyan program, aminek az árairól és a lehetséges kedvezményekről érdemes tájékozódni; nálunk például a helyi lakosoknak sokkal olcsóbb a belépő a fürdőbe, mint a turistáknak. Így meg már a hülyének is megéri, de egy délutánra feltétlenül. Ha barátokat is hívtok, még nagyobb lesz a buli, és a gyerekek is ellesznek egymással, anélkül, hogy a felnőtteket cincálnák.

Oszd meg másokkal is!
Mustra