3 éves korukig az anyjukkal kéne aludniuk az újszülötteknek

Olvasási idő kb. 2 perc

Egy gyermekorvos szerint a szívnek és az agynak is jót tesz, ha legalább néhány hétig közvetlenül az anyjuk mellett maradhatnak a babák.

Egy friss kutatás szerint a kicsik szívének és agyi fejlődésének is jót tesz, ha legalább a világra jövetelük utáni néhány hetet az anyjukkal egy ágyban tölthetik. A hirtelen csecsemőhalál szindrómával is gyakran összefüggésbe hozott együtt alvás előnyeit taglaló kutatásról a Daily Mail írt.

Dr. Nils Bergman, a Cape Town-i Egyetem gyerekorvosa szerint nem csak az újszülöttek szívét viseli meg, ha külön ágyban alszanak, de az agy fejlődése szempontjából kulcsfontosságú mélyebb alvásból is kevesebb jut nekik.

A kutatás során megfigyelt 16, az anyjuk ágyának közelében alvó baba közül mindössze 6 volt képes az éberebb és a mély alvás közti váltásra. Az anyjukkal egy ágyban alvó babáknak könnyebben ment mindez, és a szívüket ért stresszből is jóval kevesebb jutott nekik.

shutterstock 464889824

Más kutatások szerint azonban veszélyes is lehet az egy ágyban alvás, a hirtelen csecsemőhalál szindróma látszólag megmagyarázhatatlan eseteinek kétharmada az együtt alvással hozható ugyanis összefüggésbe. Dr. Bergman szerint ugyanakkor ezeknek az eseteknek a túlnyomó többségéért nem az anya jelenléte, hanem az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a füst, a túl nagy párnák vagy a veszélyes játékok a felelősek, egy másik kutatás szerint pedig egy fehérje állhat a háttérben.

A stressz és a minőségi alvás hiányának negatív hatásait állatkísérletek is megerősítették már, sokak szerint azonban a később viselkedési problémákhoz vezető elkülönítés okozta gondok ellenére is biztonságosabb, ha külön ágyban alszanak a kicsik. Egy hirtelen csecsemőhalál szindrómával foglalkozó alapítvány szóvivője, Dr. George Haycock szerint például továbbra is a gyerekágy a legbiztonságosabb alvóhely a babák számára.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek