Már a fél éves babát is érdemes beoltatni influenza ellen

Hibát követ el, aki nem oltatja be magát és a gyerekét influenza ellen - állítja a népszerű gyerekorvos, dr. Novák Hunor, nemzetközi ajánlásokra hivatkozva. Magyarországon 3 éves kor alatt ugyan hivatalosan nem áll rendelkezésre oltóanyag, ugyanakkor a Házi Gyermekorvosok Egyesületének ajánlása szerint hat hónapos kortól nyugodtan beadatható az egyik vakcina.

Valamikor december elején tűnt fel, hogy a lányom osztályának nagyjából a harmada hiányzik az iskolából, de nem ám három napig, hanem átlagosan másfél-két hétig se tudták összeszedni magukat a betegségből a gyerekek. Volt, akinél úgy kezdődött, hogy hazaküldték a tanárok, mert csak lézengeni tudott, és volt, aki óra alatt hirtelen lehányta a földrajz atlaszát.

Na, ekkor kezdtem el gondolkozni rajta, hogy ennek fele se tréfa, jó lenne megelőzni ezt az idei influenzát: beoltatjuk magunkat. Három napunk ugyanis még lenne, de két hetünk már semmiképp sincs az ágyat nyomni.

shutterstock 183131108
Shutterstock

Az ilyen orvosi dolgokat mi családon belül szoktuk megoldani, telefonáltam a dokinak, hogy döntöttem, négy adag vakcinát kérünk. Két nap múlva jött is a sógorom, hogy vállba dartsozzon minket az oltóanyaggal, de addigra már, fájdalom, a csapat fele kiesett: mind a két gyerekem 39 fokos lázzal feküdt itthon. Elkapták az influenzát. Azok a gyerekek, akik azért szoktak minden évben díjat bezsebelni, mert egy napot sem hiányoztak az iskolából.

Természetesen én mindig, mindenki véleményét megkérdezem azokról a dolgokról, amik éppen érdekelnek, úgyhogy röviden kikérdeztem az utamba kerülő ismerőseimet, hogy mi a véleményük erről az idei influenzáról, és hogy szándékukban áll-e oltatni. Röviden összefoglalva az eredményt, a felnőttek közül nagyjából egy ismerősöm adatta be magának az oltást, ő is azért, hogy nehogy másokat megfertőzzön. Mindenki más pedig a sima megúszásra játszik, és a szerencsében, meg az immunrendszerében bízik.

De nézzük, hogy mit mondanak a bizonyítékok, vagyis pontosabban dr. Novák Hunor gyermekorvos, aki a bizonyítékokon alapuló orvoslás és az egészségügyi ismeretterjesztés egyik nagy, hazai alakja.

Szerinte tudományos tény, hogy oltatni kell. Úgy fogalmaz: „Hibát követ el, aki nem oltatja be magát és a gyerekét influenza ellen.”

Persze az oltás sem biztos, hogy megvéd. Valószínűleg az influenza elleni védőoltás a legkevésbé hatékony vakcina, ha sikerül eltalálni, hogy melyik altípus támad, akkor is csak 80 százalék körül van a hatékonysága, de még így is megéri beadatni, mert biztonságos, a kockázata nagyon minimális, a nyereség viszont nagy. A nagy februári járványban a betegeknek akár 80 százaléka is megúszhatta volna a betegséget, ha beoltatták volna magukat –írja dr. Novák Hunor. 

shutterstock 226637815
Shutterstock

Abban, hogy hat hónapos kortól oltatni kell a gyereket, és persze magunkat is, nemzetközi szinten nagy az egyetértés: a Centers for Disease Control and Prevention (CDC)-nek, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémiának, és az Uptodate.com-nak is ugyanaz az álláspontja, hogy az oltás haszna és pozitív hozadéka gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen.

Az influenza tünetei sokfélék lehetnek, hirtelen láz, lázgörcs, légúti tünetek, köhögés, hányinger, hányás, hasmenés, étvágytalanság, náthaszerű tünetek, köhögés, fejfájás. Sajnos a szövődmények sem ritkák, a gyermekek akár harmadánál jelentkezhet középfülgyulladás, és a tüdőgyulladás is gyakorinak számít.

A mellékhatások elenyészők

Nem ritkán lehet hallani azt az érvet, hogy „tavaly beadattam, és oltás után olyan beteg lettem, mint még soha”. Lehet, de nem az oltástól. Ez csak akkor lenne elképzelhető, ha a vakcina élő, gyengített kórokozót tartalmazna, de Magyarországon ilyet nem használnak. A védőoltástól teljesen biztos, hogy senki nem lesz influenzás, az viszont lehet, hogy már lappangott benne a betegség, és épp akkor törtek elő a tünetek.

GettyImages-150788072
Ulrich Baumgarten / Getty Images Hungary

Melyik oltást?

A nemzetközi szakirodalom szerint a leginkább javasolt vakcina a Vaxigrip Tetra. Ezt az oltóanyagot javasolja egyébként a Házi Gyermekorvosok Egyesülete is, ami azért érdekes, mert az oltóanyag egyébként jelenleg csak a 3 év feletti gyerekeknek van törzskönyvezve Magyarországon, ennek ellenére az állásfoglalás szerint, amely klinikai vizsgálatokra hivatkozik, már hat hónapos kortól is beadható.

A helyzet tehát az, hogy a Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint szakmailag indokolt ugyan a 6-35 hónapos gyerekek szezonális influenza prevenciója, viszont erre a korosztályra pillanatnyilag nincs elérhető oltóanyag. A szakmai szervezet ugyanakkor, az állásfoglalásában egyértelműen támogatja a Vaxigrip Tetra alkalmazását már 6 hónapos kortól. Itt a teljes állásfoglalás annak, aki a részletekre is kíváncsi.

Dr. Novák Hunor egyébként ugyanezt az oltóanyagot javasolja mindenkinek, a helyett, ami a háziorvosoknál ingyenesen elérhető a rizikócsoportok (egészségügyi dolgozók, idősek, közfeladatot ellátók, stb.) számára. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra