Szevasz, terhességi aranyér!

A székrekedést okozó hormonális változások miatt meglehetősen sok kismama küzd aranyér problémával. Viszont találtunk rá egy különleges megoldást!

Az amúgy is meglehetősen gyakori aranyerek kifejezetten gyakoriak a terhes nők körében. A terhességgel összefüggő hormonális változások és az anyaméh növekedése egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy ezzel a kellemetlen „mellékhatással” is számolnia kelljen azoknak, aki úgy döntenek, ideje babázni. A terhességi aranyérrel kapcsolatos tudnivalókat a Refinery29 foglalta össze.

Kialakulása

Az aranyerek a végbél és a végbélnyílás nyálkahártyája alatt található vénák falára nehezedő nyomás következtében jönnek létre. A begyulladó, megnagyobbodó, netán kiforduló vénák viszketéssel és a székletben megjelenő vérrel is együtt járhatnak. A kellemetlen potyautasok egy makacsabb székrekedést erőből megoldani szándékozó hölgy/úr esetében is felbukkanhatnak persze, a növekvő anyaméh által kifejtett nyomástöbblet és a progeszteron vagy sárgatesthormon nagyobb arányú jelenlétének köszönhetően lelassuló emésztés miatt gyakori székrekedések azonban tovább rontanak a helyzeten.

Illusztráció
Shutterstock

A bajokat okozó székrekedést valamilyen hashajtóval vagy székletlágyítóval, a megdagadt, begyulladt ereket pedig ülőfürdőkkel, a vérellátást serkentő krémekkel vagy a vérzést megállító gyógyszerekkel szokás kezelni. Enyhébb esetekben ugyan sokszor kezelés nélkül is megszűnnek a panaszok, a súlyos esetek azonban a sebészeti beavatkozást is elkerülhettlenné teszik, nem árt tehát a biztonság kedvéért orvoshoz fordulni a dologgal.

Végbélszárító

Az irritáció csökkentése érdekében a nedves vécépapír használata is javallott, de a szintén érthető jegelés mellett azért egy viszonylag furcsa megoldást is javasol a Refinery29: a végbél tájékának hideg levegővel való hajszárítózását. Ez feltehetőleg szintén a törlés szempontjából hasznos. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek