Ezért ne dohányozz és ne is e-cigizz terhesen

A nikotin káros a magzatra, bármilyen formában is visszük be, ezért inkább hagyd abba!

A terhesség alatti dohányzás káros a babára, ezt mind tudjuk. De mit okoz pontosan és miért? És mi a helyzet az elektromos cigarettával, jobb, ha azt szívom terhesen? Hát, nem igazán: a hagyományos cigaretta káros hatásainak jelentős része a nikotintartalmából ered, így ha az e-cigibe nikotintartalmú folyadékot teszünk, akkor ugyanezek a káros hatások megmaradnak. Meg akkor is, ha nikotintapaszt ragasztunk magukra.

A nikotinos e-cigi magzatra gyakorolt hatásáról eddig kevés kutatás született, mivel viszonylag új találmányról van szó, de a nikotin az nikotin. Állatkísérletes adatok szerint nagyjából mindegy, milyen formában esszük meg a nikotint terhesen, az mindenképp a vérkeringésünkbe, majd a magzatba kerül, és pont ugyanolyan káros hatásokat okoz.

A nikotin – akármilyen formában jut a várandós anya, és rajta keresztül a magzat szervezetébe – pedig ezeket okozza, mutatjuk.

shutterstock 358763924

1. Spontán vetélés, koraszülés

A nikotin növeli a spontán vetélések, halva születés, koraszülés kockázatát. Ennek az az oka, hogy a nikotin érszűkítő hatású – nem hosszú távon, hanem közvetlenül, azaz amikor anya szívja a cigarettát, akkor egy időre átmenetileg összeszűkülnek az anyai erek, a méhlepény erei, és a magzat erei (amikor már kifejlődtek). Az érszűkület pedig rosszabb oxigénellátottsághoz vezet. A méhlepény emiatt hamarabb leválhat a méhfalról, vérzést, koraszülést okozva, de a vetélés kockázata enélkül is fokozott.

2. Újszülöttkori intenzív ellátás

A nikotint használó anyák újszülött babái nagyobb eséllyel kerülnek ellátásra újszülöttintenzív osztályokon. Ennek az az elsődleges oka, hogy gyakrabban koraszülöttek, de ha nem azok, akkor is átlagosan 200 grammal kisebb súlyúak a nemdohányzó anyák babáinál. A koraszülöttek és a kis súlyú babák pedig sokkal nehezebben képesek saját testhőmérsékletüket szabályozni, és a fertőzésekre is sokkal fogékonyabbak.

3. Bölcsőhalál

A SIDS, azaz Sudden Infant Death Syndrome azoknak a haláleseteknek az összefoglaló neve, amikor az amúgy egészségesnek látszó csecsemő egyszercsak minden látható ok nélkül meghal. Mivel ez gyakran alvás közben történik, a magyar nyelvben bölcsőhalálnak szoktuk hívni és a leggyakrabban a 2-4 hónapos kor között fordul elő. Oka feltehetőleg az agyi légzőközpont fejletlensége. A várandósság alatt dohányzó (nikotint használó) anyák babái esetében gyakrabban fordul elő ez a rendkívül megrázó jelenség.

4. Tanulási nehézségek, figyelemzavar

A magzatkorban nikotinnak kitett gyermekek felnőve gyakrabban szembesülnek tanulási nehézségekkel, mint nemdohányzó társaik. Ugyanez igaz a magatartászavarokra, az ADHD-ra (hiperaktív figyelemzavar) is, amelyek másodlagosan szintén rontják a teljesítményt és az életminőséget. Ez egyszerűen annak köszönhető, hogy a magzat fejlődésben lévő agya a cigaretta elszívásakor nem jut elég oxigénhez.

5. Függőség

A várandósság alatt dohányzó anyák gyermekei a kutatások szerint felnőve nagyobb eséllyel lesznek maguk is nikotinfüggők. Ennek hátterében a szakemberek epigenetikai okokat sejtenek, vagyis azt, hogy a magzatkorban kapott nikotindózis a magzat egyes génjeit „ki vagy bekapcsolja”, és ezek között a gének között a nikotinfüggőségre hajlamosító gének is lehetnek.

A fenti öt káros hatás, illetve megnövekedett kockázat meglétét rengeteg kutatás igazolja, amelyeket hagyományos cigarettát szívó anyákkal végeztek. Csakhogy azt is tudjuk, hogy ezeket a véráramba kerülő nikotin okozza – ezért nagyon fontos, hogy a várandósság alatt a nikotinbevitel minden formáját kerüljük. Léteznek nikotinmentes e-cigaretta folyadékok is, ezekre a nikotin káros hatásai nem vonatkoznak. 

A dohányzásról persze nehéz leszokni – régebben olyan nézetek is terjedtek, hogy a dohányzásról való leszokás olyan stresszel jár, ami szintén károsítaná a magzatot. Ez nem igaz: a stressz se feltétlenül jó a magzatnak, de a nikotin sokkal ártalmasabb neki, mint az idegeskedés. A leszokáshoz valóban hasznos tippeket és sok segítséget lehet találni a leteszemacigit.hu oldalon.

Oszd meg másokkal is!
Mustra