Alig van családbarát munkahely Magyarországon

Igény lenne rá, jó lenne a munkáltatónak és a munkavállalónak is, mégis csak tízből hárman mondják azt, hogy családbarát helyen dolgoznak.

A Régió Játék készített felmérést arról, hogyan oldják meg a szülők a nyári iskolai szünetben a gyerekelhelyezést, mennyi szabadságot tudnak kivenni és egyáltalán, mi lenne szerintük az ideális. Az nem meglepő, hogy mindenki több szabadságot szeretne, hiszen a családok jelentős részének gondot okoz az iskolai szünetek alatt a gyerekfelügyelet. Viszont kiderült az is, hogy tízből mindössze csak hárman mondják azt, hogy családbarát munkahelyen dolgoznak, pedig ha megnézünk egy álláskereső portált, akkor a kiváló csapat és a versenyképes jövedelem mellett előszeretettel szerepel a jófejkedések listáján a rugalmas beosztás vagy a családbarát munkahely megjelölés is. 

shutterstock 145798100

Több szabadságot!

A szülök jelentős része mindössze 10-15 nap szabadságot tud kivenni a nyáron, a vágyott állapot ennek a duplája lenne. Nem is feltétlenül a szabadnap lenne fontos a gyermekes szülőknek, hanem az, hogy otthon töltessék a napot, hiszen a gyerekek felügyeletének megoldása sok családnak okoz problémát. 

A kisgyermekes szülők leginkább 20 (10%), 15 (16,5%) vagy 10 (27%) napot, majdnem minden második szülő pedig még ennél is kevesebbet tud kivenni idén nyáron szabadságként. A vágyott állapot egyébként nagyjából dupla ennyi, 20 (27%), 30 (16,5) vagy 15 (15%) szabadnap, de legalább otthon töltött idő lenne a megkérdezettek részéről. A nyári gyermekfelügyelet közel minden második (47%) családban kisebb-nagyobb nehézségek árán oldható csak meg, legtöbben a nagyszülőkre, a másik szülőre vagy családtagokra számíthatnak a 11 hetes szünetben, igaz így a család nem igazán tud minőségi időt együtt tölteni. 

Családbarát munkahelyeket!

A kisgyermekes magyar szülők mindössze 30 százaléka dolgozik jelenleg családbarát módon működő munkahelyen, holott ez a szempont álláskeresésnél tízből hét esetben a fontossági lista élén végez – derült ki a kutatásból. „A családok iránt elkötelezettebb cégeknél lehetőségük van a szülőknek rugalmas munkaidő-beosztást (58%) vagy távmunkát kérni (26%), de az esetek egyharmadában bevihetik magukkal az irodába a gyermeküket is. A céges üdülés biztosítása (10%) kezd kikopni a gyakorlatból, viszont bizakodásra ad okot, hogy minden tizedik munkaadó támogatja a kicsik táboroztatását” – mondta Gyaraki Dávid marketingvezető.

A legnagyobb segítséget – a felmérés szerint – sorrendben a rugalmas foglalkoztatás, a részben otthoni munkavégzés, a munkahelyen belüli szakértő gyermekfelügyelet és a részmunkaidő jelentené.

Mustra