Gyógynövényekkel javítható a korai magömlés

Az orvosi értelemben vett meddőségnek számtalan oka lehet: meddőségnek ugyanis azt nevezzük, amikor egy pár egy évnyi rendszeres szexuális együttléte mellett sem fogan meg a baba. A szervi és pszichés okok között előfordulhatnak szexuális zavarok is, amelyek közül elsősorban a férfi szexuális zavarok hátráltathatják a fogamzást, illetve tehetik szükségessé a mesterséges megtermékenyítési eljárások valamelyikét. Nem beszélve arról, hogy a teljesítménykényszer okozta stressz általában ront a tüneteken – a gyerekcsinálás pedig elég komoly teljesítménykényszerrel járhat.

Az egyik, a fogamzást súlyosabb esetekben hátráltató zavar a korai magömlés: előfordul ugyanis, hogy a problémának köszönhetően a pár a megszokott módon nem tud megtermékenyülni, így orvosi segítségre szorulnak. Egy új kutatás szerint a korai magömlést alternatív gyógymódokkal is lehet javítani: ritka az olyan tanulmány, amikor a tudományos kutatásokkal sikerül igazolni a természetgyógyászati módszerek hatékonyságát, itt mégis épp ez történt.

shutterstock 252989053

Akupunktúra, gyógynövények

A nemrég megjelent összefoglaló tanulmány összesen tíz korábbi, randomizált, kontrollált, azaz viszonylag jó minőségű kutatás adatait összegezte. Arra a következtetésre jutottak, hogy az akupunktúra, a kínai gyógynövénykészítmények, az ajurvédikus gyógynövénykészítmények és egy koreai, helyileg alkalmazandó krém is kimutatható mértékben javít a helyzeten, azaz a placebohoz képes nagyobb mértékben növelik a „szintidőt”.

A kutatók a behatolástól az ejakulációig tartó időt mérték, és azt tapasztalták, hogy az akupunktúra fél perccel tovább növelte ezt az időtartamot, mint a placebo. A kínai gyógynövények két perccel, az ajurvédikus szerek egy perccel, a koreai krém pedig több mint nyolc perccel hosszabbra növelte az időt, mint a placebo.

A gyógyszer hatását is javították

Sok esetben az alternatív gyógyászat és a hagyományos orvoslás kombinációja vezetett a legjobb eredményre: például a kínai gyógynövények és a szerotonerg szerek (SSRI-k) kombinációja két három perccel tovább hosszabbította az időt, mint a csak gyógynövényes vagy a csak gyógyszeres kezelés.

Az SSRI típusú gyógyszerek valójában antidepresszánsok, csakhogy kiderült, hogy ezek az antidepresszívumok mellékhatásként az orgazmus késését okozzák (nőknél és férfiaknál is). Ez sok esetben igen zavaró mellékhatás, a túl korai ejakuláció esetében azonban épp ezt a hatást használják ki a tünetek javítására.

Sajnos ehhez nem elég aznap, az akció előtt bevenni egy tablettát, a hatás több napos szedés után alakul ki. Természetesen a fenti gyógyszereknek mellékhatásaik is vannak: fáradékonyság, enyhe hányinger, izzadás, hasi panaszok, hosszú távú mellékhatásként pedig akár libidócsökkenés, fájdalmas merevedés is. Ezért minden esetben mérlegelni kell a kezelés várható előnyeit és hátrányait. Hazánkban ráadásul a szereket csak depresszió és szorongásos zavarok kezelésére törzskönyvezték, ezért korai magömlésre nem is írhatja fel őket az orvos.

Nem mindegy, milyen típus

A korai magömlés kezelése egyébként lehet gyógyszeres és lehet pszichoterápiás is, hiszen a szindróma hátterében (mint a legtöbb szexuális zavar esetében) testi és lelki okok egyaránt állhatnak. A modern elméletek szerint nem is egységes kórképről van szó, hanem legalább négy formája lehet ennek a panasznak. A téma egyik nemzetközi szakértője például az alábbi felosztást javasolja:

1. Élethosszan fennálló korai magömlés: minden közösüléskor, minden partner esetében fennáll, a kor előrehaladtával inkább romlik, a magömlés 30-120 másodperc alatt megtörténik. Ez a típus feltehetően biológiai, genetikai eredetű, gyógyszeres kezelés segít rajta. Az élethosszan fennálló típusba a férfiak nagyjából 4 százaléka tartozik, ami nem is annyira kevés.

2. Szerzett korai magömlés: a panasz egy bizonyos életkorban jelentkezik, előtte nem volt gond. Okozhatja testi betegség is, pl. urológiai kórképek, pajzsmirigybetegség, de pszichés, párkapcsolati faktorok is – az okot kell kezelni.

shutterstock 149223914

3. Normál variáns: a korai magömlés alkalmanként fordul elő, azaz egy-egy közösüléskor megjelenik, máskor meg semmi gond. Ebben az esetben el kell magyarázni a páciensnek, hogy ez nem betegség, hanem teljesen normális.

4. Korai ejakulációszerű zavar: az ebbe a csoportba tartozó páciensek korai magömlés szubjektív érzéséről számolnak be, de a behatolástól az ejakulációig eltelt idő hossza valójában nem különbözik az átlagtól (ami kb. 6 perc). Nem igényel kezelést, csupán felvilágosítást.

A legtöbb esetben a tüneteknek még akkor is van lelki összetevője, ha eredetileg fizikai probléma az ok, hiszen másodlagosan is szorongást okoz a teljesítménnyel való elégedetlenség. Ezért a placebo, azaz a hatóanyagot nem tartalmazó szerek is javítanak valamennyire a helyzeten – a most idézett kutatás arra világít rá, hogy egyes alternatív módszerek nem csak a placebohatásuk miatt hasznosak, hanem annál egy picivel többet nyújtanak.

Mustra