Jó és kevésbé szuper szépségváltozások terhesség alatt

„Az állapotos nők ragyognak”- tartja a közvélekedés. Azoknak, akik próbálták élőben, valószínűleg megvan a véleménye, ami nem feltétlenül, vagy legalábbis nem száz százalékban egyezik ezzel a kissé túlidealizált mítosszal. Persze gyereket várni izgalmas dolog, hatalmas boldogság, az ember lánya többet mosolyog, és tudjuk, hogy önmagában a mosoly is megszépít.

Emellett (ugye) hanyagoljuk az alkoholt, a dohányzást, több vitamint eszünk, és kerüljük az egészségtelen élelmiszereket, hiszen most már nem csak magunkat mérgeznénk a helytelen választással, hanem a gyermeket is. És persze a testünk jó pár pozitív változáson is keresztülmegy, ami szebbé tesz minket.

shutterstock 551801644

Vannak viszont kevésbé kellemes dolgok is. Összeszedtünk pár dolgot, ami a terhességre szintén jellemző, és nem feltétlenül a legkellemesebb, hogy tudja, mire készüljön.

  • Pattanások, mitesszerek

Mint a legrosszabb kamaszkorban, néha minden előzmény nélkül megjelennek, és mindent elborítanak. És, akárcsak a kamaszkorban, bizony ezek is a radikális, hirtelen, sokkszerű hormonváltozások miatt alakulnak ki. Nem érint mindenkit, és nem is nagyon lehet ellenük védekezni, de: még jobban figyeljen oda az arctisztításra, mint eddig. Válasszon minél kímélőbb termékeket, mert a várandósság alatt a bőr még érzékenyebbé válik a kémiai anyagokra.

  • Izzadás

Ez is főként a hormonoknak köszönhető, amik hőhullámokat okoznak, és persze a súlytöbbletnek is, ami bármennyire is ügyeljünk, mindenképpen jelentős kell, hogy legyen. Hiszen a legkevesebb felesleg nélkül is minimum plusz nyolc kilót cipelünk majd magunkon a végére, ami mondjuk egy alapból ötven kilós nőnél plusz 15 százaléknyi súly.

Izzadás ellen használjunk dezodort, de ebben az időszakban különösen fontos, hogy ellenőrizzük az összetevőit. A megfelelő ruhaválasztás is a segítségünkre lehet: kerüljük a fojtós, túl szűk ruhákat, öltözzünk rétegesen, könnyen száradó, természetes anyagú ruhákba!

  • Száraz bőr

De mindenhol. Arcon, kézen, törzsön. Ráadásul ott az állandó mumus, a striák, amiknek a felbukkanása ellen sajnos nem sokat tehetünk, hiszen jórészt a genetikánk és a hormonális változások tehetnek róla: az egyetlen, amivel a kialakulásuk nagyságrendje csökkenthető, hogy ne szedjünk fel túl sokat (nyilván, minél nagyobbak vagyunk, annál többet kell nyúlnia a bőrnek.) A száraz bőr ellen állandó, és nagyon alapos hidratálással védekezhetünk, kívülről épp úgy, mint belülről: ne feledkezzünk meg arról, hogy várandósság alatt a folyadékigény is megnő!

  • Mindeközben: vizes puffadás

Már a terhesség első heteitől elkezd kikerekedni az ember feje a hormonoktól, de ehhez, ahogy halad előre a terhesség, az egyre erősebb vizesedés is hozzájárul(hat). Egyrészt figyeljünk oda, mert a túlzott vizesedés utalhat cukorproblémákra, de anélkül is vígan fel fogunk puffadni a végére. Paradox módon, az segíthet, ha odafigyelünk, és elég vizet iszunk, és ha az orvos jóváhagyja, enyhén (enyhén!!!!!!!) vízhajtó hatású gyógynövényteák fogyasztásával is javíthatunk a helyzeten. Sokat segít a terhesség alatti rendszeres testmozgás is.

  • Visszerek

Sokak, akiknek addig nem volt visszerük, ekkor találkoznak először a jelenséggel (a szerencsések ekkor sem). Amivel kerülni lehet: mozogjunk minél többet, kerüljük az egészségtelen ételeket, vegyünk hűsítő, illóolajos lábfürdőt (levendula, teafaolaj), orvossal való konzultáció után hordhatunk kompressziós harisnyát. És igyekezzünk minél kevesebb terhelésnek kitenni a lábat! Fontos: mivel a terhességi visszér növeli a mélyvénás trombózis esélyét, feltétlenül legyünk állandó orvosi kontroll alatt, ez nem csak hiúsági kérdés. De a hiúságra visszatérve - a terhességi visszereknek egyébként jó részre visszafejlődik a szülés után.

  • Pigmentfoltok az arcon, esetleg máshol

Ezek a sötét foltok az arccsont és a száj vonala alatt jellemzőek, de máshol is előfordulhatnak a testen, és inkább a sötétebb bőrtónusú nőkre jellemzőek. Az ösztrogén hormon hirtelen túltermelése ugyanis a bőrben lévő melatonintermelést is megugrasztja, ami a pigmentáció kialakulásáért felelős. A májfoltra vagy szeplőkre hasonlító foltok az arc mellett a test más területén is felbukkanhatnak, erre mindjárt bővebben is kitérünk, és amikor hormonháztartás visszaáll a normális rendre, eltűnnek. Bár kissé kellemetlen lehet, nem kell félni tőlük: és szigorúan tilos bármiféle halványító kemikália alkalmazása.

  • Csíkos has

Szóval, az előzőből következően: számomra abszolút wtf dolog volt, de a terhességek állítólag 75 százalékára jellemző a nagy, barna csík, ami a köldöktől egyenesen lefelé tart. Igen, egy vicces barna csík, mint valami labdán. Ez a gyakorlott anyákat gondolom már nem döbbenti meg, én az első gyerekemnél nagyot néztem, mert senki nem szólt előre. Egyébként semmi extra, ugyanúgy, mint a májfoltok, a melatonin felelős érte, és el fog múlni, nem marad csíkos az ember hasa.

shutterstock 179574710

És néhány valóban remek változás is jön

De persze nem csak kellemetlenségek vannak, a terhesség tényleg jár néhány szuper változással is, aminek csak örülni lehet!

  • Sosem volt szebb haja

A terhesség alatt a hajszálak megerősödnek, vastagabbak lesznek, fénylenek, és alig-alig hullanak. Ne csodálkozzon azonban, a terhesség után (a szoptatás alatt) szinte azonnal ki fog hullani, ami most nem tette, ha a két hónapos gyerek mellett majd marokszámra (tényleg!) hullik a haja, ne essen pánikba, távozik mindaz, ami addig nem hullott ki. Bónusz: sokszor a hajszín árnyalata is megváltozik.

  • Gyönyörű, telt dekoltázs

Wrumm, hirtelen nőttek pár kosárméretet. Az más dolog, hogy néha kicsit fáj, bár szülés után pár napig, míg be nem indul a tejtermelés, ennél csak jobban fog. A mellméret általában normalizálódik, de azért az első terhességgel általában feljön egy kosárméretet, ami úgy is marad. (YESS!!!)

Hol kellemetlen, hol kellemesebb testi vonatkozásai mellett persze a terhesség sokféle szempontból remek, és egészen biztosan utánozhatatlan és felejthetetlen időszaka az életének. Sok erőt, időt és türelmet kívánunk ahhoz, hogy minél boldogabban és kiteljesedettebben élje meg!

Mustra