Jó és kevésbé szuper szépségváltozások terhesség alatt

„Az állapotos nők ragyognak”- tartja a közvélekedés. Azoknak, akik próbálták élőben, valószínűleg megvan a véleménye, ami nem feltétlenül, vagy legalábbis nem száz százalékban egyezik ezzel a kissé túlidealizált mítosszal. Persze gyereket várni izgalmas dolog, hatalmas boldogság, az ember lánya többet mosolyog, és tudjuk, hogy önmagában a mosoly is megszépít.

Emellett (ugye) hanyagoljuk az alkoholt, a dohányzást, több vitamint eszünk, és kerüljük az egészségtelen élelmiszereket, hiszen most már nem csak magunkat mérgeznénk a helytelen választással, hanem a gyermeket is. És persze a testünk jó pár pozitív változáson is keresztülmegy, ami szebbé tesz minket.

shutterstock 551801644

Vannak viszont kevésbé kellemes dolgok is. Összeszedtünk pár dolgot, ami a terhességre szintén jellemző, és nem feltétlenül a legkellemesebb, hogy tudja, mire készüljön.

  • Pattanások, mitesszerek

Mint a legrosszabb kamaszkorban, néha minden előzmény nélkül megjelennek, és mindent elborítanak. És, akárcsak a kamaszkorban, bizony ezek is a radikális, hirtelen, sokkszerű hormonváltozások miatt alakulnak ki. Nem érint mindenkit, és nem is nagyon lehet ellenük védekezni, de: még jobban figyeljen oda az arctisztításra, mint eddig. Válasszon minél kímélőbb termékeket, mert a várandósság alatt a bőr még érzékenyebbé válik a kémiai anyagokra.

  • Izzadás

Ez is főként a hormonoknak köszönhető, amik hőhullámokat okoznak, és persze a súlytöbbletnek is, ami bármennyire is ügyeljünk, mindenképpen jelentős kell, hogy legyen. Hiszen a legkevesebb felesleg nélkül is minimum plusz nyolc kilót cipelünk majd magunkon a végére, ami mondjuk egy alapból ötven kilós nőnél plusz 15 százaléknyi súly.

Izzadás ellen használjunk dezodort, de ebben az időszakban különösen fontos, hogy ellenőrizzük az összetevőit. A megfelelő ruhaválasztás is a segítségünkre lehet: kerüljük a fojtós, túl szűk ruhákat, öltözzünk rétegesen, könnyen száradó, természetes anyagú ruhákba!

  • Száraz bőr

De mindenhol. Arcon, kézen, törzsön. Ráadásul ott az állandó mumus, a striák, amiknek a felbukkanása ellen sajnos nem sokat tehetünk, hiszen jórészt a genetikánk és a hormonális változások tehetnek róla: az egyetlen, amivel a kialakulásuk nagyságrendje csökkenthető, hogy ne szedjünk fel túl sokat (nyilván, minél nagyobbak vagyunk, annál többet kell nyúlnia a bőrnek.) A száraz bőr ellen állandó, és nagyon alapos hidratálással védekezhetünk, kívülről épp úgy, mint belülről: ne feledkezzünk meg arról, hogy várandósság alatt a folyadékigény is megnő!

  • Mindeközben: vizes puffadás

Már a terhesség első heteitől elkezd kikerekedni az ember feje a hormonoktól, de ehhez, ahogy halad előre a terhesség, az egyre erősebb vizesedés is hozzájárul(hat). Egyrészt figyeljünk oda, mert a túlzott vizesedés utalhat cukorproblémákra, de anélkül is vígan fel fogunk puffadni a végére. Paradox módon, az segíthet, ha odafigyelünk, és elég vizet iszunk, és ha az orvos jóváhagyja, enyhén (enyhén!!!!!!!) vízhajtó hatású gyógynövényteák fogyasztásával is javíthatunk a helyzeten. Sokat segít a terhesség alatti rendszeres testmozgás is.

  • Visszerek

Sokak, akiknek addig nem volt visszerük, ekkor találkoznak először a jelenséggel (a szerencsések ekkor sem). Amivel kerülni lehet: mozogjunk minél többet, kerüljük az egészségtelen ételeket, vegyünk hűsítő, illóolajos lábfürdőt (levendula, teafaolaj), orvossal való konzultáció után hordhatunk kompressziós harisnyát. És igyekezzünk minél kevesebb terhelésnek kitenni a lábat! Fontos: mivel a terhességi visszér növeli a mélyvénás trombózis esélyét, feltétlenül legyünk állandó orvosi kontroll alatt, ez nem csak hiúsági kérdés. De a hiúságra visszatérve - a terhességi visszereknek egyébként jó részre visszafejlődik a szülés után.

  • Pigmentfoltok az arcon, esetleg máshol

Ezek a sötét foltok az arccsont és a száj vonala alatt jellemzőek, de máshol is előfordulhatnak a testen, és inkább a sötétebb bőrtónusú nőkre jellemzőek. Az ösztrogén hormon hirtelen túltermelése ugyanis a bőrben lévő melatonintermelést is megugrasztja, ami a pigmentáció kialakulásáért felelős. A májfoltra vagy szeplőkre hasonlító foltok az arc mellett a test más területén is felbukkanhatnak, erre mindjárt bővebben is kitérünk, és amikor hormonháztartás visszaáll a normális rendre, eltűnnek. Bár kissé kellemetlen lehet, nem kell félni tőlük: és szigorúan tilos bármiféle halványító kemikália alkalmazása.

  • Csíkos has

Szóval, az előzőből következően: számomra abszolút wtf dolog volt, de a terhességek állítólag 75 százalékára jellemző a nagy, barna csík, ami a köldöktől egyenesen lefelé tart. Igen, egy vicces barna csík, mint valami labdán. Ez a gyakorlott anyákat gondolom már nem döbbenti meg, én az első gyerekemnél nagyot néztem, mert senki nem szólt előre. Egyébként semmi extra, ugyanúgy, mint a májfoltok, a melatonin felelős érte, és el fog múlni, nem marad csíkos az ember hasa.

shutterstock 179574710

És néhány valóban remek változás is jön

De persze nem csak kellemetlenségek vannak, a terhesség tényleg jár néhány szuper változással is, aminek csak örülni lehet!

  • Sosem volt szebb haja

A terhesség alatt a hajszálak megerősödnek, vastagabbak lesznek, fénylenek, és alig-alig hullanak. Ne csodálkozzon azonban, a terhesség után (a szoptatás alatt) szinte azonnal ki fog hullani, ami most nem tette, ha a két hónapos gyerek mellett majd marokszámra (tényleg!) hullik a haja, ne essen pánikba, távozik mindaz, ami addig nem hullott ki. Bónusz: sokszor a hajszín árnyalata is megváltozik.

  • Gyönyörű, telt dekoltázs

Wrumm, hirtelen nőttek pár kosárméretet. Az más dolog, hogy néha kicsit fáj, bár szülés után pár napig, míg be nem indul a tejtermelés, ennél csak jobban fog. A mellméret általában normalizálódik, de azért az első terhességgel általában feljön egy kosárméretet, ami úgy is marad. (YESS!!!)

Hol kellemetlen, hol kellemesebb testi vonatkozásai mellett persze a terhesség sokféle szempontból remek, és egészen biztosan utánozhatatlan és felejthetetlen időszaka az életének. Sok erőt, időt és türelmet kívánunk ahhoz, hogy minél boldogabban és kiteljesedettebben élje meg!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek