Helyzet van. Tetűhelyzet

A tetűhelyzet fokozódik. Egyre több szülőtárs rémisztgeti egymást a facebookon és egyéb csatornákon, hogy gyermeke fején változatos egyedfejlődési stádiumban lévő tetvekre lelt. Tetűben rutinosabb munkatársaink szerint ilyenkor kétféle gyerek van: a már tetves, és aki hamarosan az lesz.

A tetvek ellen alapvetően kétféleképpen harcolhatunk, tetűirtó szerekkel vagy magas hőmérséklettel - de ezzel sem akárhogy. Ha akárki mást mond, ne higgyen neki, az csak vajákolás, és hatástalan. (Víz, majonéz, illóolaj, hajbalzsam, vazelin, hajfesték: egyik sem tünteti el a tetveket.) De erről még bővebben később.

A dolog nem függ össze a higiéniával; bármely óvoda vagy iskola bármely osztályában előfordulhat tetű, igen, még a budai elithegyi elitóvodában is. Nem érdemes tehát a tetűvel fertőzött gyerek szülőjére ferdén nézni, inkább biztatni és támogatni kell mindenkit, aki már benne van a tetűhelyzetben.

shutterstock 478600159

Egyértelműen rengeteg vakarózás

Ahogy azt már többször is megírtuk: a tetvesség egyik legjellemzőbb tünete a viszketés, vagyis a félreérthetetlen mennyiségű vakarózás. Minden gyerek vakargatja időnként a fejét, de a tetvekkel ez olyan méreteket ölt, hogy azt nehéz nem észrevenni.

Ha pedig vakarja, jöhet a konkrét ellenőrzés. Ezt is megírta már kolléganőnk korábban:

  • A tetű először a hajban a tarkó környékén és a fülek mögötti hajrészeken szokott megjelenni, itt érdemes a legalaposabban vizsgálódni, akár nagyítóval!
  • A tetvek maguk kb 2 milliméteres lények, akik a fény elől rejtőzködnek, és bizonyos keretek között alkalmazkodnak a gazdatest hajszínéhez.
  • Az ellenőrzést ennek ellenére erős fénynél (nap, vagy erős lámpa) érdemes megejteni, én mindig ide-oda hajtogatom a hajukat, arra gondolva, hogy ha van benne tetű, még meglátom, ahogy próbál elbújni a fény elől. (még soha nem jött be)
  • Árulkodó még, ha a hajas fejbőr piros foltokkal van tele - a tetű vérszívó, a szívás helyén pedig gyakori a bőrreakció
  • A tetű után nem sokkal megjelennek a serkék - ebbe rakja petéit a rohadék. A serke felületes ránézésre hasonlít a korpára, ám kicsit tojásdad, és nagyon erősen rá van ragasztva a hajszálra. Eleinte a hajtőtől 0,6-1,2 centire van, hajmosással, rázogatással nem távolítható el a hajszálról - ellenben a korpával. Az élő serke barnás, amiből már kikelt a tetű az fehéres - de továbbra is tapad a hajra.

A tetű gyorsan terjed, és nagy örömmel költözik egyik gyerekből a másikba, vagyis a tetvességet elsunyulni, a gyereket nem kezelni rossz fej dolog. Arról nem is beszélve, hogy a kezeletlen tetvesség egy idő után nagyon elfajulhat, és a fejbőr tele lehet tőle rút és rémesen viszkető sebekkel.

Ennek ellenére szinte minden gyerekközösségben akad egy-egy rossz arc szülő, aki nem hajlandó komolyan venni a helyzetet, és lekezelni a gyereket ilyesféle "kemikáliákkal". Ennek köszönhető aztán az, amikor egy egész iskola küzd a tetvek ellen októbertől áprilisig.

Sok hatóanyag rég nem működik már

Tetűben rutinos szerkesztőségi kollektívánk együttes tapasztalatai szerint a jelenlegi kínálatból a Hedrin, a Paranit, és a Nyda a leghatékonyabb. (Nem kapunk pénzt a reklámért) És fontos, hogy bármivel kezelünk is, egy hét után ismételni kell.

Fontos tudni azt is, hogy sok tetűirtó anyagra a tetvek többé-kevésbé immunissá váltak az utóbbi évtizedekben, ennek ellenére elég sok kapható szerben ezek vannak,, holott van olyan, ami már a tetvek alig 40 százalékát pusztítja el. 

Nem működő hatóanyagok: az amerikai kutatók nem javasolják a pyrethrin (piretrin) és a permethrin (permetrin) hatóanyagú szerek használatát, mivel ezek a kísérletek szerint csak a tetvek alig 40 százalékát pusztítják el.

A lindane (lindén) használata pedig azért nem javasolt, mert ez a rovarirtószer idegrendszeri károsodást okozhat. Ha jól néztem, nálunk amúgy sem engedélyezett szer.

Az irtás különféle lehetséges módszereiről bővebben írtunk már ebben a cikkben

Nem bírják a nagyon meleget

Most röviden csak annyit, hogy a tetvek az irtószerek mellett a magas hőmérsékletet (és a fagyasztást) nem bírják. Sajnos azonban a szervezet annyira jól szabályozza saját hőháztartását, hogy a fejbőr közelében még egy szaunában sem lesz elég meleg, és hóesésben sem lesz elég hideg ahhoz, hogy megdögöljenek a kis rohadékok.

Léteznek viszont olyan készülékek (és azzal dolgozó szakemberek), amelyek képesek a hajszálakat a kívánt hőfokra melegíteni. Olvasóink tapasztalatai szerint hasonlóan jó eredményt lehet elérni a lelkiismeretes, tényleg icipici tincsenként való hajvasalással is - 70 fok fölött már néhány másodperc alatt elpusztulnak a tetvek és a serkék is.

Szintén nem kapunk pénzt a reklámért, és nem is próbáltuk ezt a céget, de minden ilyen cikk után több tucatnyi levelet szoktunk kapni, amiben azt kérdezik olvasók, hogy ki foglalkozik ilyesmivel, ezért most belinkelek egy ilyen oldalt, ha önöknek van tapasztalata a működésükről, nagyon örülnénk, ha kommentben megosztanák. 

Mit mond az ÁNTSZ? Hajrá, Kovács néni!

Megkerestem az ÁNTSZ Sajtóosztályát, és feltettem nekik kérdéseimet. Az ÁNTSZ weboldalán egyébként szeptember 28-én jelent meg egy tájékoztató, melyben az

"ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Epidemiológia Központ közösen hívta fel a szülők figyelmét arra, hogy célzott odafigyeléssel megelőzhető a gyermekközösségekben megjelenő fejtetvesség, amely minden évben visszatérő jelenség ebben az időszakban."

Az ÁNTSZ azt a választ adta, hogy az idei tetűhelyzet összesítése és az adatok kiértékelése még folyamatban van. Arra a kérdésre, hogy mi a protokoll a gyerekközösségekben, egy igen hosszadalmas választ kaptam, ebből kivonatolom a releváns részeket;

  • a fejtetvességi szűrővizsgálatot egy rendelet írja elő; az óvodákban és általános iskolákban, - de ha szükséges, középiskolákban és szakmunkásképzőkben is – felvételkor, illetve tanév elején az intézmény orvosának vagy védőnőjének el kell végeznie, és ezt negyedévenként legalább egyszer meg kell ismételni.
  • Ha tetvességet észlelnek, akkor a csoportban kéthetente meg kell ismételni a vizsgálatot mindaddig, amíg három egymást követő vizsgálat alátámasztja a tetűmentességet.
  • Ha fejtetvet észlel a szakember, akkor azonnal tájékoztatnia kell arról az osztályfőnököt vagy az óvónőt, neki pedig még aznap értesítenie kell a szülőt, és azt is el kell mondania, mi a teendő. Egyúttal másnapi írásos nyilatkozatot kell kérnie arról, hogy a gyermek szakszerű hajkezelését elvégezte.

A sok hivatalos blabla közül még azt is sikerült kihámoznunk, hogy amennyiben valahol botrányos méreteket ölt a tetvesség, ott mindenféle szervek hivatalból gyakran ellenőrizhetnek. Azonban - és ezt már csak mi tesszük hozzá - kezelni vagy kezelésre kötelezni senkit sem lehet, így a rossz fej szülő gyereke akár egy egész tanéven át szórhatja tetveit büntetlenül. 

shutterstock 449582701

Tetű ellen szülői gondoskodás?

Az ÁNTSZ szerint a „megelőzés leghatékonyabb tényezője a szülői gondoskodás.” Haha. Hiába mosom én a gyerek haját – akár naponta is – ha a csoportban tetű van, és játék közben összedugják a fejüket, majdnem biztos, hogy a gyerek hazahozza a nem várt vendéget. Maximum annyit tehetek, hogy naponta egy órás procedúra keretében végigkurkászom kislányom haját.

Ezzel szemben az ÁNTSZ elég lazán nyilatkozik a témáról; „A tetűirtószerek használata mellett a legfontosabb a hajra „cementszerű anyaggal” kötött serkék egyenkénti eltávolítása. A fejtetű megfelelő kezeléssel rövid idő alatt elpusztítható és a serkék is eltávolíthatók. Fordítsunk kellő gondot a rendszeres hajápolásra, a hajmosásra és fésülködésre, valamint ellenőrizzük gyermekeink megfelelő tisztálkodását.

A szülőknek időről időre javasolt átvizsgálniuk gyermekük haját, nincs-e benne élő tetű vagy serke. Amennyiben egy közösségben fejtetvesség fordul elő, megelőzésként ajánlott a többi gyermek részére is olyan fejtetű-riasztó szer használata, mely a fejtetvek távol tartására alkalmas.

Az Irtószerek Kereshető Adatbázisa (IKA program) a Magyarországon engedélyezett irtószerek információs honlapja, amely ingyenesen elérhető a http://www.oek.hu/ika/ oldalon. Itt megtalálható az összes Magyarországon forgalomban lévő fejtetvesség kezelésére és megelőzésére szolgáló készítmény és azok használatának leirata." (Ehhez képest mi 3 db fejtetűre való szert találtunk rajta összesen, miután a fejtetűre szűrtünk. A szerk).

Önök hogy állnak a tetvekkel? És mi a leghatékonyabb eljárás, amivel a legrövidebb úton megszabadulhatunk tőlük?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek