Így harcol egy amerikai tanár Trumppal

Vírusként terjed a közösségi médiában egy amerikai tanár cetlije, amit Donald Trump kirekesztő politikájára reagálva ragasztott ki az osztályterem ajtajára:  

„Szeretem a muszlim diákjaimat. Szeretem a fekete diákjaimat. Szeretem a latino diákjaimat. Szeretem a meleg diákjaimat. Szeretem a mozgássérült diákjaimat. Szeretem a szegény diákjaimat. Az összes diákomat szeretem és harcolni fogok értük, teljesen mindegy, hogy ki kicsoda és honnan jött. És ha bárki falakat épít közénk, meg fogom tanítani a diákjaimnak, hogyan bontsák le azokat a falakat” - írja.

Rengeteg szülő és felnőtt tart Donald Trump gyűlöletkeltő beszédeinek, rasszista magatartásának hatásától. Néhányukban felmerült az aggodalom, hogy akár deportálhatják is őket, vagy regisztrálhatják és megfigyelés alá vonhatják őket, mint ahogy arra a világtörténelemben már akadt példa és ahogy arra már tett is utalásokat a frissen megválasztott amerikai elnök. Trump ugyanis többször megjegyezte a facebookon és twitteren, hogy be kéne tiltani az abortuszt, hogy szeretne létrehozni egy adatbázist az Amerikában élő muszlimokról és hogy nem támogatná a melegházasságot. Bár sokan azt mondják, ezeket a „terveit” nem fogja megvalósítani, a félelem és bizonytalanság az amerikai állampolgárokban egyre nő.

A félelem eloszlatásának legjobb módját választotta tehát a szóban forgó tanár, amikor szeretetéről és támogatásáról biztosította a diákokat és szüleiket.

És hogy miért van ennek jelentősége?

A választások óta az Egyesült Államokban megszaporodtak - vagy nagyobb médiafigyelmet kaptak - az országban és az iskolákban előforduló rasszista incidensek.

A CNN jó néhányat összegyűjtött ezek közül, volt itt középiskolában megjelenő "Trump. Csak fehérek. Fehér Amerikát!" felirat, vagy egy egyetemen megtalált felakasztott fekete bábu, egy másik középiskola, ahol néhány fehér diák "deportálási utasításokat" adott át más bőrszínű/vallású diáktársaiknak, megégetéssel fenyegetett muszlim diákok, Trump graffiti az egyetem muszlim imatermének ajtaján, és még számtalan igazolt eset.

És ez csak a jéghegy csúcsa, Shan King író twitter oldalán egy ilyen témájú bejegyzését követően özönleni kezdtek a fényképek és beszámolók hasonló atrocitásokról, feliratokról. Egy pennsylvaniai iskola vezetője elismerte, hogy fehér diákok egy csoportja azt kántálta, "Cotton Picker, You're a Nigger, Heil Hitler!" vagyis: "Gyapotszedők, niggerek vagytok, Heil Hitler!" Egy fekete lányt a buszon felszólítottak, hogy menjen hátra, a jármű végébe, ahol annak idején a színes bőrűeknek kellett utazniuk, másvalaki arról küldött képet, hogy a konditeremből kilépve egy olyan papírt talált a kocsiján, miszerint "a niggereknek itt nem örülnek, jobban teszed, ha vigyázol magadra".

Mindeközben Floridában egy középiskolában két egymás melletti ivókúton jelent meg Fehérek és Színesbőrűek felirat, Michiganban a fal építését követelték a skandáló diákok, Minnesotában #fehéramerika feliratok jelentek meg az ajtókon.

Ezek az események félelmet keltenek. És egyetlen gyereknek - és ha már itt tartunk, felnőttnek - sem szabadna félnie azért, mert más a bőrszíne vagy a vallása.

Ezért annyira fontos, hogy a fenti tanár vette a fáradtságot, és világosan megüzente, mit gondol. Az üzenet nemcsak arról szól, hogy kiáll a valamiért más diákjai mellett és megvédi őket, hanem arról is, hogy számára az ezzel szembenálló gondolkodásmód elfogadhatatlan. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek