Szülés után: médiakép vs a valóság

A szülést követő hathetes kontrollon a nőgyógyászom felvilágosított a fogamzásgátlási lehetőségekről, majd boldog babázást kívánva utamra bocsátott, azzal, hogy készen vagyok, nem kell többet jönnöm. Ez volt tegnap .

De a hasam még mindig lóg és egyéb fontosabb szerveim sem érződnek pont olyannak, mint lánykoromban. Az USÁ-ban élő barátnőm a szülését követő hatodik héten ment vissza dolgozni - nem jókedvéből, ott ez a szokás.

Tényleg hat hétig tart regenerálódni a szülésből? Vagy a valóságban azért több idő kell ennél? A legdurvább rész kétségkívül az első hat hét (mások szerint két hónap), nem véletlenül nevezzük ezt gyermekágynak: ilyenkor az anya dolga ideális esetben a pihenés és a szoptatás.

A hatodik héttől, ha nincsenek durva terhességi szövődmények, anya szép fokozatosan elkezdheti a terhelést. Hajlamosak vagyunk a hathetes kontrollt afféle vízválasztónak tekinteni: eddig pihentünk, mostantól jöhet a zúzás. Eddig belefért, hogy akkora a hasam, mint egy terhesnek, de mostantól ideje elpakolni a terhesruhákat, és persze jókat szeretkezni, miután letettük a babát.

shutterstock 461865946

Csakhogy a teljes regenerálódás nagyjából egy év

Ezt persze tényleg mind lehet, ha mázlink van, de nem szabad elfelejteni, hogy a női test teljes regenerálódásához hat hétnél sokkal több idő szükséges - akár császárral szültünk, akár hüvelyi úton. Erre utalnak a kutatások is: egy brit felmérés során két egyetemi klinika pácienseit követték a szülést követően összesen hét hónapig, ezalatt néhány havonta meginterjúvolták őket testi és lelkiállapotukról.

A kutatást vezető dr. Julie Wray szerint a hathetes időtartam csupán illúzió, és a valóságban a szülést követő felépülés egy évet vesz igénybe. A szakember szerint hatalmas probléma, hogy a szülést követően csak hat hétig gondozza a friss anyákat orvos vagy (az Egyesült Királyságban) szülésznő: szerinte ennek az időtartamnak jóval tovább kellene tartania, hiszen egyes egészségügyi problémák csak később válnak nyilvánvalóvá.

A tanulmányban részt vevő nők jelentős része a hathetes kontrollal sem volt elégedett: előfordult, hogy nem tájékoztatták őket arról, hogy valami gond van, vagy nem vizsgálták meg őket alaposan.

Hazai gyógytornászok szerint például probléma, hogy a terhességet követően nem ellenőrzik rutinszerűen a hasizmok állapotát, így szétnyílt hasizmok, de akár enyhébb sérvek is rejtve maradnak, pedig ha felismernék őket, célzott gyógytornával javítani lehetne a helyzeten.

Vagy akár másfél év

Egy másik kutatás során több mint 1500 nőt kérdeztek meg szüléssel kapcsolatos egészségügyi panaszaikról (pl. vizelettartási nehézségek stb.) a szülést követően három, hat, tizenkettő és tizennyolc hónappal. A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy van-e különbség a császárral és a hüvelyi úton szült nők között, azaz jobban érzi-e magát, hamarabb regenerálódik-e valamelyik csoport.

Az eredmények szerint mindkét csoportban nagyjából ugyanannyian voltak azok a nők, akik három vagy több panaszt jeleztek, ugyanakkor a panaszok jellegében volt különbség.

A császárral szült nők lényegesen többször számoltak be extrém fáradtságról és hátfájásról a szülést követő hat és 12 hónappal, míg a vizelettartási nehézségek esetükben ritkábbak voltak a hüvelyi úton szült nőkéhez képest. A különbség ennyiben ki is merült, az összes többi vizsgált panasz nagyjából egyforma arányban fordult elő császáros és hüvelyi úton szült anyukák körében. Az esetek jelentős többségében valamilyen tünet a szülést követő 18 hónapig fennállt vagy ebben az időszakban többször is kiújult.

Ami a szexet illeti, ezen a téren is több türelemre van szükség, azaz ne várjuk, hogy a hathetes kontroll után minden úgy menjen, mint a karikacsapás. A szülést követő 1-6 hónapban a nők körülbelül 70 százaléka számol be fájdalmas közösülésről. Az idézett kutatás eredményei szerint ráadásul a császármetszés sem jelentett védelmet ez ellen: a császáros anyák több esetben panaszkodtak fájdalomra szex közben, mint a hüvelyi úton szülő anyák.

shutterstock 391083166

Testi és lelki tényezők

A női test tehát lassan regenerálódik a szülést követően, bármilyen úton is történt az. A panaszok egy része, mint például a szexuális életre vonatkozó panaszok nem csupán testi, hanem lelki tényezőktől is függenek: cseppet sem meglepő módon a szexuális jellegű panaszok összefüggenek a szülés utáni depresszióval.

A szülést követően tehát mind a testi, mind a pszichés felépülésre érdemes időt és energiát szánni - igen, tudjuk, hogy kisbaba mellett ebből a kettőből van a legkevesebb, de akkor sem szabad elfelejteni, hogy a babának és az egész családnak érdeke anya jólléte.

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a terhesség és a szülés okozta igénybevétel nyomai nem két perc alatt tűnnek el – azaz nem kell pánikba esni, ha a hathetes kontroll időpontjában még nem érezzük magunkat a réginek. Akkor sem, ha a bulvárlapok címlapjáról integető celebek a szülés után két héttel már a topon vannak. Állítólag.

Oszd meg másokkal is!
Mustra