Textilpelus napsütésben a babakocsira? SOHA!

Noha a legjobb szándék mellett azt gondoljuk, jót teszünk gyermekünknek azzal, ha a tűző napon valamivel letakarjuk a babakocsit, hogy babát ne érje közvetlenül napsugárzás, valójában komoly kockázatnak tesszük ki ezzel – állítja a svéd gyermekgyógyász, Svante Norgren. De milyen veszélyeket rejthet ez az ártatlannak tűnő megoldás?

A Daily Mail oldalán olvasható cikk idézi a stockholmi Astrid Lindgren gyermekkórházban dolgozó szakembert, aki a svéd Svenska Dagbladet című lapnak elmondta, a letakart babakocsiban olyan mértékben emelkedhet meg a hőmérséklet, ami súlyosan hathat a gyermek egészségére, hőgutához és bölcsőhalálhoz (angolul: Sudden Infant Death Syndrome) is vezethet.

Ez a hatás akkor is megjelenik, ha a babakocsit egy egészen vékony, könnyű anyaggal takarjuk, például vékony muszlinkendővel, vagy hasonlóval.

shutterstock 442315903

Mint egy termoszban

A vizsgálatok megállapították, hogy a lefedett babakocsiban megszűnik a légáramlás, amitől nagyon intenzív hőhatás alakul ki odabent. A napon hagyott lefedett babakocsiban akár tizenöt fokkal is magasabb lehet a hőmérséklet, mint abban, amit nem takarnak le. Ráadásul a takarón keresztül nem látjuk a babát, így nem vesszük észre idejében, ha a nagy melegtől nem érzi jól magát.

A szakértő felhívja rá a figyelmet, hogy a forróság miatt a gyermek úgy érezheti, mintha ismét az anyaméhben lenne – ennek hatására pedig akár a légzése is leállhat. A túlmelegedett babakocsi a hirtelen jelentkező bölcsőhalál kockázatát is jelentősen megnöveli, ezért kerülni kell a hőterhelést. Azt tanácsolják a szülőknek, a legmelegebb órákban ne tartózkodjanak a napon gyermekükkel, ha pedig mindenképpen muszáj, hagyják az alvó csecsemő arcát szabadon, hogy ezzel megvédjék a felhevüléstől.

További tanácsok a bölcsőhalál megelőzésére:

  • A babákat mindig a hátukra fektessük;
  • Ne legyenek a kiságyban a babára veszélyes tárgyak (játékok, fölösleges takaró stb.);
  • Állítsuk a csecsemő kiságyát a saját ágyunk mellé éjszaka;
  • Ne dohányozzunk és másoknak se engedjük, hogy a baba környezetében rágyújtsanak;
  • Ne melegítsük túl a csecsemő szobáját és ha betakarjuk, a karjait hagyjuk szabadon.

Oszd meg másokkal is!
Mustra