Szülést segítő szerek? Talán majd legközelebb…

A terhességről mindenki elmondja, hogy mennyire csodálatos időszak, hogy életének legszebb 9 hónapja volt, és hogy maga a szülés egy álom, amikor egy csoda kiteljesedik, amikor végre a nő életet adhat.

Persze mi, halandó emberek azért ezt egy picikét máshogyan éltük meg. Nálunk a 9 hónap csodálatos volt, leszámítva azt a hatot, amikor szigorú ágynyugalom miatt szinte semmit nem lehetett csinálni, valamint azt a hármat, amikor ugyan fel lehetett kelni, de tél lévén nem volt olyan kabát, mely körbeérte volna a páromat, és azért a három hónapért nem akartunk egy plusz kabátot venni. Igaz, legalább mozoghatott, szóval az a három hónap szép volt.

Az a barátunk sem élte meg ezt annyira csodásan, aki gyakorlatilag végighányta a 9 hónapot, és az a másik sem, amelyik 24 órán át vajúdott egy rémes orvos karmaiban, aki az oxitocint ugyan erőltette, de az epidurált nem engedélyezte, a babát meg egy másik, 90 kilós doki nyomta ki a hasából, mert egy nap után már nem maradt ereje.

shutterstock 131580971

A szüléssel kapcsolatosan nálunk is érdekes helyzet állt elő. Terveztünk, olvastunk, és arra a következtetésre jutottunk, hogy a gyerek szempontjából a legjobb megoldás a természetes szülés. Nyilván az anyának könnyebb a császár, a kismamák kacérkodnak is vele, de azért azt tudni kell, hogy ez egy műtét, és mint olyan, természetesen megvannak a kockázatai is, melyek esetenként igen komolyak. Szóval, ha egy mód van rá, érdemes elkerülni.

Mihez is nyúljak? Annyi a csodaszer, mint égen a csillag!

Ok, akkor a császár kilőve, lássuk miből élünk. Elvégre senki sem szereti a fájdalmat, vagyis a tudomány és a tapasztalat biztosan számtalan módszert kínál arra, hogyan is lehet megkönnyíteni a szülést.

Nos, igen, kínál, számtalant. Olyannyira sokat, hogy mindet végig sem lehetett nyálazni, már egyszerűen nem tudtam több történetet olvasni arról, hogy kinek milyen fantasztikus, meg csodálatos, meg elképesztő élmény volt a szülés, mert ezt, vagy azt a szert használta. A baba csak kicsusszant, frissen üdén, a vagina meg sem érezte, a gát ruganyosan rándult kettőt, anya, apa és a doki is mosolyogtak, majd durrant a pezsgő, és tervezték is a következőt.

Ez cukormáz, és valószínűleg ember nincs, aki elhiszi. Nyilván könnyíteni lehet a dolgokon, de azon, hogy nagyságrendileg egy locsolótömlőnyi nyíláson kell keresztülpasszírozni egy érett sárgadinnyét, azon fájdalommentesen túllenni biztosan nem lehet.

Első körben természetesen a baba egészsége miatt szerettem volna olyan megoldásra akadni a párommal, ami neki segít, de a babának nem árt. Hiszen a csúnya, rossz fájdalomcsillapítók mind kemikáliák, nem kell, hogy ezen a világon az egyik első momentum az legyen a pindúrnak, hogy ezekkel találkozik. Így hát irány a fórumok birodalma, és csekkoltam a homeopata szereket.

És a gránátalmát, a málnalevél teát, a grapefruitot, a gátmasszázsolajat, a parázsolajat, teákat, géleket, és mindent, amit csak alternatív szerként felsoroltak.

Nem lesz meglepő, úgy jártam, mint ijedt beteg, aki a neten keres válaszokat a tüneteire: a szerek vagy használnak, és akkor valóban könnyebb tőlük a dolog, vagy nem, és akkor fejszenyéllel vágjuk az erdőt. Persze hogy mindenki mást írt, vagyis az egyetlen valóban jó megoldás az, ha nemes egyszerűséggel kipróbálja az ember a dolgokat (mindehhez pedig százával szüli a porontyokat, és persze az ötödik – hatodik után már nem megszülni, hanem benntartani a nehezebb feladat).

Mozgással?

Ok, akkor a csodaszerek kukázva, mivel senki semmi biztosat nem mondott. Az epidurál, meg hasonlók még mindig a tiltólistán, akkor lássuk a kimaradt lehetőségeket. A Kegel gyakorlatokkal a gát és a hüvely rugalmassága fokozható, ami jó, hiszen a tágulás könnyebb lehet. Ez azonban a tágulással járó fájdalmon nem segít, vagyis egyelőre fél siker.

shutterstock 346337270

Logikus, hogy a gravitációt is hívjuk segítségül, elvégre évszázadok óta ezt teszik az asszonyok. Ma már a legtöbb kórházban van lehetősége a kismamának arra, hogy ne háton fekve vajúdjon, ami ha belegondolunk, oltári butaság. Hiszen a cél, hogy a baba keresztüljusson a szülőcsatornán, ami ugye komoly kihívás. Ha a gravitációt is bevonjuk a játékba, akkor könnyebb lehet, vagyis a bordásfal, a labda és a szülőszék igazán jó megoldásnak tűnt. Kaptam a telefont, csekkoltam, a kórházban minddel fel vannak szerelve. Pipa.

Tágulást könnyen?

A tágulás elősegítése a legnagyobb kihívás, hiszen ez okozza a fájdalmakat is, ahogyan azt alapos kutatómunkával kiderítettem. Namost, ha a cél az, hogy egy izmos cső táguljon, akkor az izmok lazulása is feladat. Ezt pedig a meleg víz nem csak hatékonyan, hanem kellemesen végzi, vagyis a meleg fürdő valóban sokat segíthet. Persze ez is embere válogatja, de nálunk a feleségem szeret kádban ejtőzni, és mivel 9 hónapig el volt tiltva tőle, kapva kapott az alkalmon, hogy akkor legalább a vajúdás egy részében ejtőzhessen. Ráadásul a babát a vízben megszülni elvileg a picinek is jó, vagyis dupla haszon. Persze megint telefon a kórházba, a kádas elképzelés is kivitelezhető. Pipa.

Mindenhol, de tényleg mindenhol írták azt a részletet, hogy fontos az intimitás, a nyugalom. Azt is leírják a legtöbb helyen, hogy ezt úgy érhetjük el, ha lélekben készülünk, ha megnézzük a szülőszobát. Ezt mi is megtettük, és valóban: megnyugtató volt, hogy tudtuk mit hol találunk majd, hogyan zajlik majd a folyamat, hova pakolhatunk, és persze, mit hozhatunk. Zenét például olyat lehet vinni, amilyet csak szeretnénk. Ha kell, akkor Mettalica-ra is lehet vajúdni, de Sade, Bach, Madonna, Adele, vagy Marilyn Manson is simán belefér a repertoárba, csak üvöltetni nem lehet. néhány falat étel, egy kis takaró, a zene, és máris otthonosabban érzi magát az ember.

És végül…

Közeledett a nagy nap, karácsony utánra volt kiírva a feleségem. Előző este fát díszítettünk, sütit sütöttünk, persze pakoltunk is, hogy a kórházban minden meglegyen. Kis sütit félretenni, hiszen az jó lesz vajúdáskor, zenét válogatni a fa alá, és a szüléshez. Apró vérzés jelentkezett, így telefonos egyeztetés utána a szülésznő javaslatára „biztos, ami tuti” alapon inkább rá szeretett volna nézni a páromra. Bementünk. Megnézte. 5 perces fájások rejtett vajúdással. A gyerek édesdeden természetesen fejjel a szív irányába alszik, megfordulni kicsit sem akaródzik. Kettőt pislogtam, és már a műtős ruhában tördeltem az ujjaimat, a császármetszés ki nem takart, az apák számára emészthetővé tett részleteit szemlélve.

shutterstock 205660201

Gélek, homeopata szerek, tabletták, epidurál, mászófal, labda, medence mind huss, hiszen ember tervez, Isten végez, csak nem jött össze a természetes szülés. Na de majd legközelebb, és akkor tesztelünk (persze én könnyen ugrálok, nekem csak az írás része a feladatom, így nem is csoda, hogy a soraimat olvasva a feleségem kissé ferdén néz rám, és azt mondja, ha kipisilek egy citromot, akkor mindenféle csodaszert és gyakorlatot kipróbálhatok, és abba is van beleszólásom, hogy ő mit használjon. Addig, amíg a citromprojekt nem teljesül, addig aggódjak csak szépen a folyosón, ahogyan az rendes férfiemberhez illik)!

Oszd meg másokkal is!
Mustra