Sok szülő még a kamaszoknál is eszetlenebb a neten

Van annál rosszabb, mint hogy a gyerekek egyfolytában szelfiket és különböző személyes dolgokat osztanak meg a magukról: mikor a szülők teszik ugyanezt a gyerekeikkel. Arról már számtalan cikket lehet olvasni, hogy milyen káros hatások és következmények érhetik a gyereket, ha nem óvja megfelelően a privát szféráját az interneten és a közösségi oldalakon, azonban arra is érdemes kitérni, mikor a szülő oszt meg túl sok mindent a gyerekéről az interneten.

Jennifer Hanley a Huffington Post oldalain figyelmezteti a szülőket arra az örök igazságra, hogy ami egyszer felkerül az internetre, az csak nagyon nehezen kerül le onnan. A mai szülők többsége boldogan és gyakran korlátlanul osztja meg a családi életét, köztük a gyerekek mindennapjait is. A közelgő ünnepek alkalmával ez a tendencia pedig egyre csak növekedni fog. 

Hanley a Family Online Safety Institute, vagyis a családok online biztonságáért létrehozott egyesület vezetője, és tapasztalatai szerint a téli szünet beálltával, a szülők sokkal többet posztolnak a Facebookon, Instagramon vagy Youtube-on, pedig fontos lenne, hogy a kiskamaszok mellett a szülők is odafigyeljenek a biztonságos internethasználatra, hiszen a gyerekük is az otthon látott modellt fogja másolni. 

A szülők online viselkedése

Szeptembertől kezdték vizsgálni a szülők online viselkedését, amikor is sokan posztoltak arról, hogy gyerekük iskolába megy. megosztották azt is, hogy pontosan melyikbe jár és azt is, hogy helyileg ez hol található. A legtöbb szülő a saját online viselkedésére jó vagy kiváló osztályzatot adott volna, mikor arra kérték őket, hogy értékeljék saját teljesítményüket, de ahogyan mélyebbre ástak a kutatókkal a témában, belátták, hogy talán tényleg túl sok személyes információt osztanak meg. Többen azt is elismerték, hogy a kütyüket gyakran csak azért adták a gyerekek kezébe, hogy legyen néhány szabad percük és egy kis nyugtuk, ugyanakkor nem voltak elég következetesek abban, hogy időkorlátot szabjanak meg maguknak és a gyerekeknek. Néhány szülő elmondta, hogy azért szeretnek a gyerekeikről posztolni mert büszkék rájuk, egy szülő pedig elmesélte, hogy nagyon büszke kislányára, mert szerinte gyönyörűen énekel, de végül még sem tette fel Youtube-ra a videót, mert félt a negatív visszajelzésektől. 

   

shutterstock 50625397
Shutterstock

Cikis helyzetbe hozzák a szülők a gyerekeket?

Minden ötödik szülő saját bevallása szerint is posztolt már olyan képet vagy bejegyzést, ami ciki a gyerekére nézve, vagy legalábbis a jövőben cikinek találna. Tíz százalékukkal pedig elő is fordult, hogy a gyerekük megkérte őket, hogy vegyék le az ominózust felvételt. A megkérdezett szülőknek mindössze csak a 7%-uk tett negatív megjegyzést vagy kritikát a gyerekére online, jórészt a viselkedésük miatt. "Mindenképpen arra biztatnánk a szülőket, hogy nyugodtan osszák meg életük legfontosabb eseményeit és mérföldköveit és a gyerek fejlődését a családdal és a közeli barátokkal. De azt mindenképpen gondolják előtte végig, hogy mit osztanak meg és kivel. Ne csak a gyereknek  tanítsák meg, hogy ami felkerül az internetre az ott is marad, hanem önmagukban is tudatosítsák. Mielőtt közzétesznek valamit, tegyenek fel magukban néhány kérdést. Talán a túl kitárulkozó babafotók, vagy az anekdoták a tinikori drámáktól, esetleg a rossz matematikai eredmények később kínossá válhatnak a gyerek számára? Mit szólnának ha önmagáról vagy a testvéréről posztolna hasonlókat? Ki látja majd a megosztott fotókat, videókat vagy éppen állapotfrissítéseket?" - tanácsolja Hanley a szülőknek. 

Mit gondoljon át a szülő mielőtt bármit megoszt?

Mindegy, hogy a viselkedésről van szó, valamilyen anekdotáról, vagy egy videóról, amin a gyerek vicceskedik, gondolja mindig végig, hogy mit szól majd hozzá a gyereke, ha ez kikerül az internetre? Nem túl sok benne a privát információ? A következő kérdéseket mindenképpen tegye fel magában: 

  • Mikor állítottam be és ellenőriztem utoljára az adat biztonsági beállításaimat?
  • Nyilvánossá teszem ezt az információt? Aggódnom kellene, hogy más is megoszthatja ezt az információt?
  • Nem kellene korlátoznom a hozzáférőket?
  • Vannek-e benne személyes információk, mint például a gyerekem születési ideje, az iskolájának a neve vagy címe, esetleg bármilyen más személyes infó?
  • Mérges lesz, ha néhány év múlva meglátja a bejegyzést?
  • Nem lehet, hogy ez a történet jobban üt egy kávé mellett a barátai körében, vagy családi bulik alkalmával, mint mindenki előtt az interneten?

Figyeljen oda és tanulmányozza át a közösségi oldalak biztonsági beállításait, mert rengeteg olyan megoldás van, amivel korlátozni tudja, hogy kik láthatják a bejegyzéseit és beállíthatja azt is, hogy az ismerőseinek csak kisebb csoportja, vagy kimondottan csak a családtagjai láthassák. 

shutterstock 167007815
Shutterstock
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek