Szülés közben is hárfázott a brit anya

Nemcsak hogy otthon szülte meg gyermekét Morwenna Rose Louttit-Vermaat gloucestershire-i lakos, de leghűségesebb partnerét, a hangszerét is használhatta – már amikor tudta – miközben éppen életet adott, tudhattuk meg a Mirror jóvoltából. A 29 éves hárfás még terhessége alatt jött rá arra, hogy a zene neki és a magzatnak is jót tesz, így komponált egy saját nótát születendő gyermekének, és annyit játszott, hogy végül még a négy órás szülés alatt is előfordult, hogy 31 húros hangszerét pengette. 

Az asszonyt, saját bevallása szerint annyira megnyugtatta a hárfájának hangja, hogy észre sem vette a fájásokat, úgy kellett rászóljon a bába, hogy már jön a baba. "Azt hittem sokkal rosszabb lesz" – mondta. "Az utolsó órában viszont már nem tudtam játszani, mert nagyon kellett koncentrálnom, akkor már erős fájásaim is voltak."

tk3s swns harp mother 15
Simon Pizzey / Swns

A mi értelmezésünk szerint ez annyit tesz,hogy ő sem úszta meg a tolófájásokat, viszont az azt megelőző három órában feltehetően nem szenvedett annyit, amennyit a nők ilyenkor szoktak, elmondása szerint az alábbiak miatt: 

"A kemény fájások alatt mindig játszottam, aztán tartottam egy rövid pihenőt."

"Csodálatos szülés volt, amit komolyan megkönnyített a zenélés."

"Ám amikor jöttek a tolófájások, már én sem mosolyogtam, úgy éreztem, most nagyon oda kell tegyem magam."

Morwenna amúgy egy afrikai törzstől vette az ötletet, hogy ír egy saját dalt, akiknél szokás, hogy dalt írnak születendő gyerekükhöz. "Valójában a gyerek élete nem ott kezdődik, hogy megszületik, hanem amikor megfogan, így azt gondoltam, legyen valami, ami egész életén át kísérheti, és ami a kezdetektől fogva a sajátja. Ezért komponáltam meg a dalt, és aztán elég gyakran el is játszottam neki. Valójában ez egy altató, és mivel a fiam rugdosott miközben komponáltam, így inkább olyan hangokat választottam, amik megnyugtattak engem is és őt is." (Kicsit kusza, hogy akkor most mikor is kezdte el írni azt a szerzeményt, ha már rugdosott a magzat, dehát szép dolog a fogantatástól számított élet is.)

tk3s swns harp mother 04
Simon Pizzey / Swns

Érdekes - bár némileg nehezen hihető - adalék, hogy a pár eredetileg állítólag nem otthonszülést tervezett, de Morwenna fia olyan gyorsan született (mármint 4 óra alatt), hogy végül úgy döntöttek, nem mennek be a kórházba. A nő harminc éves férje, Creag, aki amúgy hárfákat készít és félállásban matek tanár, szintén üdvözítőnek találta a szülésnek ezen formáját, mert mint elmondta a szobában megforduló összes résztvevő, legyen szó a feleségéről vagy a bábáról, végig nyugodt és kiegyensúlyozott volt. 

A szülők Django Reinhardt-ról, a híres gitárosról nevezték el Django-nak fiukat, és elmondásuk szerint az újszülöttnek nagyon is tetszik a muzsika, amit anyja jóvoltából folyamatosan hallgathat. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra