Rákot okozhat a gyerekeknél a szobai rovarirtózás

Szerencsére Magyarországon kevés igazán durva ízeltlábúval kell szembenéznünk, de azért előfordulhat egy-egy hangyainvázió, és vannak épületek, ahol elengedhetetlen a rendszeres csótányirtás. Emellett persze sokan viszonylag hamar előkapjuk a chemotoxos flakont, ha berepül vagy bemászik egy-egy hat-, neadjisten nyolclábú lény a szobába.

Sajnos egy friss kutatás szerint kisgyerekes szülőként óvatosabban kellene közelíteni a kérdéshez, a beltéri rovarirtók ugyanis veszélyesek lehetnek a gyerekek egészségére (is): a Pediatrics (Gyermekgyógyászat) című orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint a rendszeres beltéri rovarirtóhasználat növelte a gyermekkori leukémiák és limfómák előfordulási arányát.

Több rovarirtó = több megbetegedés

A kutatók összesen 16 korábbi kutatás adatait összegezve arra az eredményre jutottak, hogy a beltéri rovarirtóhasználat majdnem másfélszeresére növelte mind a leukémia, mind a limfóma kockázatot gyermekkorban. Az agytumorok kockázata is megnőtt egy kissé, de ez nem volt statisztikailag jelentős.

Különösen a gyerekszobában kell vigyázni a rovarirtókkal, de a lakás többi részét se fújjuk le ész nélkül: a rovarirtók többsége bevonatot képez a felületeken (tárgyakon, padlón), a gyerekek pedig a felnőttnél közelebbi kapcsolatba kerülnek ezekkel a dolgokkal (mert mindent összefogdosnak és a szájukba vesznek). A rovarirtó-permetekkel különösen olyan időszakban, például nagyon hideg időben kell vigyázni, amikor egyébként keveset szellőztetünk, hiszen így tovább megmarad a szoba levegőjében a kemikália. A kutatók még nem tudják pontosan, milyen mechanizmussal okozhatják a rovarirtószerek ezt az egészségi ártalmat, de óvatosságra intenek.

Inkább takarítsunk!

A lakásba jutó rovarok, pókok ellen többféleképpen is védekezhetünk. ezek egy része csupán némi odafigyelést kíván életvitelünkre: például ne hagyjunk elöl élelmiszereket, amelyek a hangyákat, csótányokat vonzhatják. Érdemes az összes ételt tartósan zártan, dobozban, simítózáras zacskóban, befőttesüvegben vagy a hűtőben tárolni, a leesett morzsákat vagy kiömlött italokat azonnal feltörölni – ezek persze evidenciák, ugyanakkor egy kisgyerekes háztartásban időnként a kezelhetőnél gyakrabban fordul elő leejtett étel, padlóra dobott különféle falatkák, kanapé résébe szórt morzsák, a kiömlött italokról pedig ne is beszéljünk. Az ennivalóknak és maradványainak kontroll alatt tartása mellett érdemes kiemelten odafigyelni a szemetes és környékének takarítására, ez az ízeltlábúak egy csoportjának szintén kedvenc helye.

Szúnyogháló, bio-rovarirtó

A kültéri rovarok bevándorlásának másik kiváló megelőző eszköze a szúnyogháló nevű frappáns találmány, amely a szúnyogokon kívül egy sereg más ízeltlábút is rendeltetési helyén, azaz a külvilágban tart.

Természetesen ettől még előfordulhatnak a lakásunkban ízeltlábúak. Az alkalomszerűen felbukkanó pók, légy vagy poloska esetén a flakonnal történő lefújás előtt érdemes a fizikai módszereken is elgondolkodni – azaz vérmérséklettől függően gyengéden megfoghatjuk és kitoloncolhatjuk a betolakodót, vagy agyoncsaphatjuk egy papuccsal. A mászó rovarok inváziója esetén érdemes első körben biztonságosabb, kevésbé mérgező rovarirtókhoz nyúlni. Ma már kaphatóak a piacon biológiailag lebomló, káros anyagot nem tartalmazó rovarirtó porok és permetek is – egyes rovarok például már a C-vitamin tartalmú szerektől elpusztulnak, azaz nem kell azonnal bevetni a nehéztüzérséget.

Így vigye ki a pókot a szobából

A pókokat (poloskákat, bogarakat) egy egyszerű módszerrel ki tudjuk vinni élve is, ehhez csak egy átlátszó pohárra és egy darab papírra van szükség. A pókra rátesszük a poharat, mármint úgy, hogy benne legyen, majd alácsúsztatunk egy darab papírt. Amint ez megvan, az egészet egy határozott mozdulattal fejreállítjuk, a pók a pohár aljára pottyan, ahonnan nem tud kimászni, de félőseknek plusz biztonságot ad, hogy továbbra is befedve tartjuk a papírral. Az ablakhoz/ajtóhoz/teraszra visszük, levesszük a papírt, és egy határozott mozdulattal visszarepítjük a betolakodót a természetbe.

Mivel sokkal egyszerűbb megmutatni, mint elmagyarázni, itt egy videó a technikáról:

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra