Egyenlő munkamegosztás = több szex

Ismerősi körben is egyre többen panaszkodnak arra, hogy a gyermek megszületése után megritkultak az intim együttlétek. Úgy tűnik, a HuffPost rábukkant a probléma megoldására – egészen pontosan egy kutatásra, ami azt vizsgálta, hogyan függ össze a házastársak munkamegosztása és a kapcsolat minősége (beleértve a szexet is).

A Georgia Egyetem kutatói heteroszexuális párokat vizsgálva arra jutottak, hogy ha azok egyenlőenn osztják meg a gyereknevelési feladatok (mindkét fél valahol 40 és 60% között vállal), akkor sokkal boldogabbak a kapcsolatukban, kevesebbet veszekednek, és a szexuális életük is felpezsdül.

Az eredményeket az American Sociological Association éves találkozóján mutatták be augusztus 23-án vasárnap, ezekből kiderült, hogy majdnem 500 pár adatait használták fel egy 2006-os, házassággal és párkapcsolattal kapcsolatos kérdőívből. Három kategóriába sorolták be őket: az elsőben a nők vitték a vállukon a gyereknevelés nagyját, a másodikban közel azonos mennyiségű feladatot látott el mindkét szülő, az utolsóban pedig az apán volt jelentősen nagyobb teher.

Fotó: Brent Stirton / Europress / Getty

„Arra jutottunk, hogy azoknál a pároknál, akik nagyjából egyenlően osztották szét a munkát, sokkal pozitívabban alakulnak a dolgok" – mondta Dan Carlson kutató a Huffington Postnak. Az is kiderült, hogy egy 1-től 10-es skálán a leggyengébb minőségű akkor volt a kapcsolat, amikor a feladatok nagy részét az anya csinálta. Érdekesség még, hogy amikor az apa végezte a munka oroszlánrészét, akkor magáról a kapcsolatról mindkét fél pozitívan nyilatkozott, a szexuális életről viszont eltérően gondolkodtak: míg a nők ebben a csoportban számoltak be a legjobb intim pillanatokról, addig az ebbe a kategóriába sorolt férfiak a leggyengébbről. Miből adódhat ez? Azt sajnos a szakértők sem tudják.

A HuffPost azt is megjegyzi, hogy a kategóriák között nem volt különbség abban, hogy a bennük szereplő párok milyen gyakran szexeltek. „A saját szexuális életük értékelése volt az, ami különbözött. Sokkal inkább voltak elégedettek a szex mennyiségével akkor, amikor a gyerek körüli feladatokat egyenlően osztották el, és jobb minőségűnek is ítélték meg ebben az esetben" – mondta Carlson, aki szerint ez tükrözi azt a tényt is, hogy a fiatalabb párok sokkal inkább törekednek arra, hogy mindkettejük (egyenlően) dolgozzon.

„Ez a fajta megosztás jó kommunikációs készségeket, együttműködést és koordinációt kíván. Ezek pedig pont azok, amin egy jó és erős kapcsolat alapszik" – tette hozzá, majd megjegyezte, fontos üzenet a pároknak, hogy mindig tisztázzák le, ki mit vár el a gyerekneveléshez kapcsolódó feladatoktól, és egymástól.

Mustra