Petesejt-piac: illegális, de virágzik

Közhely vagy sem, ettől függetlenül tény: egy  nő mindent megtenne azért, hogy legyen gyereke, és azért is, hogy ne. Azoknak a nőknek, akiknek valamilyen ok miatt nincs petesejt termelődésük, csak a donáció jöhet szóba. Ez viszont bonyolult feltételekhez kötött, és csak rokonok esetében engedélyezi, ráadásul csak ellenérték nélkül, valamint kényszertől, fenyegetéstől és megtévesztéstől mentesen történhet.

Anita 29 éves. Kamaszkora óta tudja, hogy ugyan van petefészke, de nincsenek petesejtjei. Menstruálni csak gyógyszer segítségével tud. A férjének már kapcsolatuk kezdetén megmondta, hogy hagyományos úton biztos, hogy nem lehet gyerek. Két lehetősége van: vagy petesejt beültetés, vagy az örökbefogadás. "Az első lépés mindenképp a beültetés lenne, mert így legalább a párom gyerek lenne, én pedig hiszek benne, hogy sokat tudok formálni rajta."

Anitáék nincsenek könnyű helyzetben. Megfelelő donor nincs a családban, ezért kénytelen voltak az illegális utat választani: kerestek egy petesejt donort. A dologban túl nagy kockázat nincs, a beültetést végző klinika mindössze egy közjegyzői nyilatkozatot kér arról, hogy a két fél rokonsági kapcsolatban van egymással.

"Nagyon fontos a bizalom mindkét részről. Nálunk ez úgy zajlott, hogy találtunk egy hirdetést, írtunk az illetőnek. A válaszból már sok mindenre lehetett következtetni. Ez egy feketepiac akárhonnan nézzük. Volt, hogy elutaztunk vidékre a férjemmel, megnézni a leendő alanyt, de azt éreztük, hogy csak a pénzünkre hajt." Anitáék végül találtak valakit.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

A lány GYES-en volt otthon, jól jött volna neki a pluszjövedelem, amiért túl sokat nem is kellett tennie, bár bizonyos egészségügyi kockázatai vannak a beavatkozásnak. Először is, a két fél ciklusát össze kell hangolni, a donornak pedig injekciókkal kell stimulálnia a peteérést, hogy a megszokott 1 helyett akár 6-12 petesejt is termelődjön. Az ehhez szükséges gyógyszerek nem olcsók, és bár a TB fizeti a beültetést, a gyógyszereket a páciens állja. Ennek költsége 150-200 ezer forint, ehhez jön a beültető orvosnak fizetendő paraszolvencia, és máris 300-500 ezer forintnál tartunk.

Ehhez jön még hozzá a donor honoráriuma, illetve az utazási költségtérítés. A nagy kérdés, hogy mennyi az annyi? Anitáék 400 ezer forintot fizettek a donornak, de nagy a szórás, az árak 200 ezertől 1 millióig terjednek.

"Szimpatikus volt a lány, kicsit izgult, látszott, hogy nem csinált még ilyet. Az egész folyamat fél év alatt zajlott le, 2-3 hét volt ebből a gyógyszerszedés. Négy naponta orvosi vizsgálat, majd a leszívás következett. Innentől a donornak már nem volt szerepe az ügyben, kifizettük őt, és köszönetet mondtunk neki."

A beültetés három nap múlva jött el, ráadásul 4 petesejt termékenyült meg. Ebből egyszerre kettőt ültettek be, a többit lefagyasztották. Sajnos nem volt sikeres a beültetés, de átlagban minden harmadik sikerül csak." Bár megkeresték, de a donor nem vállalta az újbóli donorságot, ősszel egy másik párnak adott sejteket. "Mi tavaly augusztus óta keresünk új donort, de nem találtunk megfelelőt. Volt egy hölgy, aki ingyen is segített volna, de aztán találkozott egy idősebb párral, akiknek úgy tűnt, ez az utolsó esélyük, így inkább őket választották. Nem vagyok bűnöző típus, csak kiszolgáltatott. Pedig gyerekkorom óta az anyaszerepre készülök."

Adományozó lehet aki:

Maximum 35 éves

Petefészkei normálisak

Legalább egy saját gyereke van

"Tiszteletdíj ellenében petesejt donorságot vállalok. 33 éves, 158cm magas, 53kg-os, szőkésbarna hajú, kék szemű, fehér bőrű Magyar nő vagyok.Négy gyermekem van. Káros szenvedélyem nincs."

"A Rh Pozitív, kb. 170-175 magas, természetes vörös (vagy s.barna is szóba jöhet) hajú, zöld v. s. barna szemű vékony testalkatú 22-32 éves hölgyek jelentkezését várom, ha lehet fényképpel és paraméterekkel, a beültetést idén augusztus-szeptember környékén szeretnénk. Ha minden papírod megvan, akkor előbb is kezdhetünk. a munkából kiesést, fájdalmat és utazást természetesen kompenzálnánk, de a keretünk a sok orvosi kezelés miatt sajnos már szűkös, tehát aki milliókért vállalná, azt kérem, ne jelentkezzen. köszönöm."

Az egyik oldalon ott állnak azok, akik szinte bármire képesek, hogy donort találjanak, a másik oldalon pedig az eladók. Mivel a törvény elég határozottan rendelkezik róla, hogy ki lehet adományozó, így a hivatalos donorok száma viszonylag alacsony.

Science Society Picture Librar / Europress / Getty

Telefonon hívtunk fel több hirdetőt, akik vállalták volna a beavatkozást és a hormonozást is, 300 ezertől indultak az árak. Az általunk megkérdezettek mindegyikének van gyereke, és általában 30 év alattiak voltak, akik anyagilag megszorultak, és ezt látták reális lehetőségnek a pénzszerzésre. Az eladók nem is nagyon titkolják a dolgot, elég rákeresni, és azonnal számos hirdetés jön elő, mint például ez: "21 éves fiatal lány vagyok, van egy gyönyörű 1,5 éves kislányom. Korábban egyszer voltam már petesejt donor, 14 db petesejtet adományoztam egy párnak."  

Az általunk megkeresett meddőségi klinikák közül többen is elzárkóztak a nyilatkozattól, végül dr.Kaáli Géza, a Kaáli intézetek szakmai vezetője válaszolt a kérdéseinkre.

"Jelenleg a magyar szabályozás szerint csak rokon adhat petesejtet, ha nem kap a meddő nő, akkor nem lesz gyereke. Az elmúlt 22 évben hozzánk nagyjából 100 ezer beteg érkezett, de senki nem kopogtatott be, hogy szívesen odaadná a petesejtjeinek egy részét. Azt, hogy valóban rokon-e akit donornak hoznak, nem tudjuk ellenőrizni, egy-két csaló átcsúszhat a szűrőn, de ha azt mondja mindenki, hogy rokon, akkor nekünk el kell fogadni. Vannak persze esetek, amikor ritkán, de felmerül a gyanú, hogy valami nem stimmel."

A Kaáli Intézetekben évente 6000 pácienst kezelnek, ennek alig 1-2 százaléka, aki donorral érkezik. "Ha lenne Magyarországon szabadon petesejt, akkor szívesebben használnák azt. A professzor szavaival: a 20 éves petesejtje a betonon is megtapad.

Kaáli szerint jó megoldás lehetne, ha az anonim donoroknak fizetni lehetne 300-400 ezer forintot, akárcsak a spermium donorok esetén, akik kapnak térítést a mintáért.

Oszd meg másokkal is!
Mustra