Tippek, hogy ne szedjen össze hüvelyfertőzést a gyerek

Az intim higiénia már gyermekkorban is nagyon fontos. Ezt mindenki könnyen belátja, akinek a lánya szedett már össze valamiféle fertőzést homokozóban, strandon, tó- vagy tengerparton. Éppen ezért nem árt minél korábban belenevelni a gyerekbe, hogy nyilvános helyen ne üljön rá a vécédeszkára, mindig mosson kezet étkezés előtt, és, hogy a strand után nagyon is egészséges lezuhanyozni. És a legfontosabb: hogy nem ülünk bele pucér fenékkel a homokba!

Az egészségmegőrzés egyik fontos eleme a megfelelő személyes higiénia, ami az intim területek tisztán tartását is magába foglalja. Sok szülő azonban még mindig tabuként kezeli a témát, pedig megfelelő kommunikációval számos probléma megelőzhető lenne.

A kellemetlen tünetekkel járó fertőzések akár gyerekkorban is megjelenhetnek, a nyári időszakban pedig még nagyobb eséllyel támadnak a kórokozók. Aki rohangászott már horvát/olasz kisvárosban vasárnap is nyitva tartó gyógyszertárt keresve, és magyarázta kézzel lábbal a patikusnak, hogy kisgyereknek kéne kenőcs oda, az tudja, miről beszélünk.

Fontos, hogy a gyerekek már egészen kicsi korban megtanulják az intim területek tisztán tartásának technikáit is, mert a külső kórokozók mellett a másik jellemző fertőzésforrás éppen a nem megfelelő törlés a vécézés után.

Már kislányként is elkapható hüvelyfertőzés

„A fiúk esetében többnyire elég, ha pisilés előtt és után is kezet mosnak, valamint megtörlik a hímvesszőjüket, a lányoknál azonban komolyabb figyelmet kell fordítani az érzékeny területek védelmére, mivel ebben az életkorban a hüvelyben még nincs jelen a fertőzésekkel szemben védő lactobacillus (Döderlein) flóra, ezért a hüvelyfertőzések kialakulása gyakori probléma.” - hívja fel a figyelmet Dr. Szabari Erika nőgyógyász-gyermeknőgyógyász. 

Az első menstruáció előtt a hüvely még teljesen védtelen a kórokozókkal szemben és kimondottan érzékeny a fertőzésekre is, ezért már 4-5 éves korban is felléphetnek fokozott váladékozással járó hüvelyi fertőzések. „Gyerekek esetében elsősorban bakteriális eredetű megbetegedésről beszélhetünk, amelyeknek sokszor nincs külső jele, mégis kellemetlen tünetek, sárgás, zöldes, barnás hüvelyváladék és viszketés tapasztalható. Gyakran okozhatnak fertőzést a - nem megfelelő tisztálkodás miatt - hüvelybe került székletbaktériumok is. A probléma diagnosztizálásához érdemes gyermeknőgyógyász szakember segítségét kérni, aki egy teljesen fájdalommentes eljárás keretében, ultravékony pálcikák segítségével kenetet vesz a hüvelyből, hogy kiderítse, mi okozza a problémát”. – teszi hozzá a szakértő. 

A strandszezonban a fertőzések veszélye még a szokásosnál is nagyobb, néhány egyszerű szabály betartásával a betegségek kialakulásának kockázata azonban a gyerekek esetén is minimálisra csökkenthető. Úszás közben a medence vizének klórtartalma könnyen felboríthatja a hüvely ökológiai rendszerét, ezért fürdőzés után zuhanyozás javasolt. A vizes fürdőruhát érdemes minél hamarabb szárazra cserélni a különböző „felfázásos” tünetek megelőzése érdekében. Emellett pedig nagyon fontos figyelni rá, hogy a homokozóban vagy a strandon soha ne legyenek teljesen meztelenek a lánygyerekek, mert akár egy apró homokszem hüvelybe kerülése is komoly problémákat eredményezhet.

„Lányok esetén a húgyvezeték, a külső nemi szervek és a végbél nagyon közel helyezkednek el egymáshoz, ráadásul a kicsiknél még nincs meg a szőrzet, ami a hüvely bejáratát védi. ” – figyelmeztet dr. Szabari.

Mustra