Műköröm terhesen, pedikűr babáknak - szabad?

Nyáron általában nagyobb gondot fordítunk a lábápolásra, pedikűrre, és a körömlakkok és műkörmök színskálája is kiszélesedik. De mi a helyzet, ha várandósak vagyunk? Mehetünk-e talpmasszázsra? Lehet-e műkörmünk? És mi értelme van pedikűröshöz vinni a 8 hónapos csecsemőt? Hídvégi Otília pedikűrös-manikűrössel a terhesség és szülés körüli körömszépítésről, felnőtt és gyermekkori lábgondokról beszélgettünk.

Szabad-e várandósan pedikűröztetni?

Természetesen szabad, ugyanakkor fontos, hogy tájékoztassuk a pedikűröst az állapotunkról, ilyenkor ugyanis bizonyos technikák, főként masszázsmozdulatok ellenjavalltak. Sokaknak vizesedik a lába a terhesség alatt, ezt is figyelembe kell vennünk, például a vizesedés miatt gyakran benőtt körömnek érződik olyan lábköröm is, ami egyébként nincs is benőve. A terhesség alatti cukorbetegség, magas vérnyomás olyan problémák, amelyek mellett szabad pedikűröztetni, de szintén fontos, hogy tájékoztassuk ezekről a szakembert. A terhesség harmadik trimeszterében sokan nehezen bírják a pedikűrrel járó hosszú üldögélést, lábemelgetést, ilyenkor hátradönthető székben vagy ágyon fekve helyezkedhet el a vendég.

139041018
Joe Corrigan

Mi a helyzet a műkörömmel? Tényleg káros a magzatra a körömragasztó?

Itt is többféle technika létezik, és a válasz attól függ, melyiket alkalmazzuk. A ragasztásos technika már ritka. A porcelános műköröm építésénél használt likvid gőzének belélegzése árthat, vagy szagokra érzékenyeknek hányingert okozhat, ezért ilyet nem ajánlok várandós hölgyeknek. Zselés műkörmöt viszont nyugodtan lehet csináltatni, abban nincs olyan anyag, amely káros lenne a magzatra.

Nyilván sokan szeretnének ápoltak maradni a szülés környékén is, azonban a terhesség vége felé nem igazán javaslom a műkörömépítést. Nem káros és nem tilos, csak van néhány apró hátránya. Az egyik, hogy bár az altatóorvosok ma már túlnyomórészt műszerekkel figyelik a pácienseiket, emellett a köröm elszíneződését is szokták néznim a körömágy kék vagy fehér színe ugyanis támpontot adhat a páciens állapotáról. A szülésnél pedig előállhat olyan helyzet, hogy altatásra, műtétre van szükség, és a színes műkörmök alatt ez a tünet nem látszik. A körömágy hosszabbítással készített francia műköröm ugyan nem mondható színesnek, de szintén nem átlátszó.

A másik, hogy főként először szülő hölgyek hajlamosak azt hinni, hogy majd a baba megszületése után is el tudnak járni rendszeresen a szalonba. Persze, ha van elegendő segítségük, akkor ez megoldható, de gyakran előfordul, hogy ilyenkor jó pár hétre azért "eltűnnek" a vendégek. A műkörmöt azonban bizonyos rendszerességgel meg kell újítani, az elhanyagolt műköröm nagyon csúnya tud lenni. Otthoni eltávolítása károsíthatja a körömlemezt. Arra is érdemes gondolni, hogy bármilyen ügyes is az ember, azért egy popsikenőcsözéssel egybekötött pelenkacsere mégiscsak könnyebben kivitelezhető, ha nincs rajtunk a műköröm. Szerintem érdemes inkább kihasználni ezt az időszakot a saját körmünk pihentetésére.

Egyébként az a tapasztalatunk a kozmetikus és a fodrász kollégákkal, hogy amíg a hordozóban, vagy babakocsiban jól érzi magát a gyermek, addig még viszonylag könnyen el tudjuk végezni a szépészeti szolgáltatásokat. Forgolódó,vagy már tipegő babával ez már nehezebb sajnos. A mi szalonunkban a kozmetika és a pedikűrös helyiség szeparáltan van kialakítva, szoptatásra is van lehetősége az anyukának.

Gyerekpedikűrt is vállalsz, az mit jelent?

Szeretném leszögezni, hogy a gyógypedikűr elnevezést hivatalosan nem lehetne használni, azonban meg kell különböztetnünk azokat a lábápoló - esetenként gyógyító - szakembereket, akik tapasztalatuk, továbbképzésen szerzett tudásuk, gyakorlatuk birtokában, az esztétikai pedikűrön túl, speciális eseteket is tudnak kezelni. Speciális eset a tyúkszem, a benőtt köröm, a cukorbetegek lábának kezelése és a szemölcs.

shutterstock 269804681

Mennyi idős volt a legfiatalabb vendéged?

Azt hiszem, 8 hónapos volt. Az ilyen pici babák esetében előfordulhat benőtt köröm, amit gyógypedikűrös orvosolhat. A benőtt köröm eltávolítását követően egy gyógyszeres tamponnal látom el a körömsáncot, amelyet rendszeresen kell cserélni a köröm visszanövéséig. Ez kisgyerekeknél 2-3 hónapot jelent, felnőttnél hosszabb idő. Az anyukákat - természetesen csak azokat, akik vállalják - meg szoktam tanítani a tampon cseréjére, így ezt már otthon is meg tudják csinálni.

De járt már nálam egészséges körmű kisgyermek is, aki annyira utálta a lábköröm-vágást és annyira sírt, hogy anyukájának egyszerűen nem volt kedve rendszeresen ezzel "kínozni", inkább elhozta. Ez szakértő pedikűrösnek néhány perces feladat. Egyébként én sem szeretem, ha le kell fogni a kisgyerekeket, inkább előtte elbeszélgetek velük kicsit, elmondom, mit fogunk csinálni, és a fehér köpenyt is le szoktam cserélni egy színesebb, vidámabbra.

Az idősebbek, vagyis az iskolás korosztály körében a benőtt köröm mellett az uszodaszemölcs a leggyakoribb probléma. Ezt bőrgyógyász vagy gyógypedikűrös láthatja el. Az orvosi beavatkozásnak több módja lehetséges, amely akár vérzéssel is járhat, de fájdalommal mindenképpen. Ezért egy kíméletes eljárást szoktam alkalmazni, amely ugyan hosszabb időt vesz igénybe, otthoni kezelés is szükséges, vissza is kell jönni hozzám néhányszor, de kivédhető vele egy esetenként drasztikusnak mondható, a gyermeket stresszelő orvosi beavatkozás.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek