Mire jó a babamasszázs?

A babamasszázsról bizonyára mindenki hallott már, aki az utóbbi években vált anyává, hiszen egyre elterjedtebb módszerről van szó. Sok helyen a csecsemős nővértől, védőnőtől is el lehet tanulni néhány fogást. De mégis, mire jó ez, és hogyan kell jól csinálni? Utánaolvastunk a babamasszázs előnyeinek, és kifaggattunk egy oktatót is.

A babamasszázs jelenlegi formáját az 1970-es években dolgozták ki. Természetesen ezt megelőzően is nyilvánvalóan simogatták és masszírozgatták valahogyan a hasfájós csecsemőket, de a hetvenes évek óta már kutatások, vizsgálatok is folynak, és képzett oktatóktól tanulhatjuk el a megfelelő módszertant.

A témába vágó tanulmányok számtalan előnyt leírtak, de kezdjük egy nagyon nyomós érvvel: napi 15 percnyi babamasszázs már egy hónap alatt lényegesen javította a babák alvását. Az alvás javítása valószínűleg összefügg azzal, hogy a helyesen végzett masszázst követően kimutathatóan csökkent a csecsemők stresszhormon (kortizol) szintje. A masszázs különösen jót tett a depressziós anyák babáinak és a koraszülötteknek, ráadásul erősítette a kötődést.

shutterstock 104542601

Törzsök Kata babamasszőr-oktató a Vimala McClure által több mint húsz éve kidolgozott és továbbfejlesztett masszázsmódszert tanítja. A tanfolyam öt alkalmas, ennyi időre van szükség az alapfogások elsajátításához. Katát faggattuk tapasztalatairól, nézeteiről.

Miért kell ezt tanfolyamon tanulni, mi lehet akkora ördöngösség? Magamtól nem tudom masszírozni a babámat?

A masszázsmozdulatokhoz nem csak nekünk, hanem a babának is hozzá kell szoknia. Idő kell, amíg beépítjük a napi rutinba, amíg kitaláljuk mikor jó mindkettőnknek, és amíg biztos kézzel megtanuljuk a mozdulatokat, és valóban bele tudunk feledkezni a ritmikus érintések sorozatába, a baba figyelésébe, ami a valódi célja és előnye a babamasszázsnak.

Természetesen tudjuk mi is masszírozni a babát, ám, ha van egy pontos rend, akkor egy több ezer éves hagyomány jól kidolgozott és bevált módszerére hagyatkozhatunk. A fix mozdulatok előnye - mint minden, fix testmozdulatokat követő módszernél, mint például a jóga vagy a tai- chi-, hogy bele tudunk feledkezni. Magunkra és a testben megélt folyamatokra tudunk figyelni, meditatív hatást érhetünk el, köszönhetően az ismétlődésnek.

Van valami veszélye annak, ha rosszul csinálom?

Ha erőszakosan rángatom a babát, ha nem figyelek az ízületek találkozásánál, akkor igen. Bár kevéssé gondolom, hogy szülők olyan erőteljesen masszíroznak egy gyereket, hogy a térd-vagy a könyök ízület kimozdulna, de, ha így teszünk, ezekben az esetekben, igen, akár veszélyes is lehet.

Többféle babamasszázs is létezik? Mi a különbség? Nekem a védőnő megtanított három fogást hasfájás ellen, az is babamasszázs?

Igen, létezik többféle, bár a gyökerek mind az indiai babamasszázsból eredeztethetők.

A Nemzetközi Babamasszázs Egyesület alapszabálya, hogy nem mutogatunk csak úgy mozdulatokat, mert valamit lát valaki, és azt gondolja jól emlékszik, és elkezdi, de a hogyan, és miért, a valódi lényeg, így már kimarad. A masszázs lényege, hogy figyeljünk, és szépen betartsuk azokat, a szabályokat, amiket idő elmondani és átvenni, gyakorolni az anyukákkal is.

Nem véletlenül alapszabály az, hogy nálunk csak és kizárólag az anya/apa esetleg a nagyi masszírozhat. A gyermeknek a szülei érintésére van szüksége, nem máséra, és az anyuka, apuka tudja leginkább, hogyan kell gyermekéhez nyúlnia, én csak a mozdulatokat taníthatom meg. A kötődés szempontjából is felbecsülhetetlen jelentősége van annak, ami egy-egy ilyen csoport alkalmával illetve az otthoni gyakorlás során történik anya és gyermeke között. Szerintem ebben a folyamatban egy oktatónak sincs helye.

shutterstock 165459029

Miért épp ezt a módszert tanítod? Mitől jobb ez a többinél?

Nem gondolom, hogy jobb vagy rosszabb egyik a másiknál, csak más. És azért a babamasszázst, mert itt egy folyamatot támogatok, ami ideális esetben már zajlik: a kötődést. Ez az emberi kapcsolatok alapja, a későbbi szeretetadás-kapás alfája és omegája, és természetes módon tud megtörténni, ha gyakorolunk.

A testünk, a kezünk, a bőrünk a legőszintébb és a legősibb információforrásunk a külvilágról, külvilágból, ha onnan szerető, figyelemmel teli érintéseket kapunk, a környezetbe vetett bizalmat alapozzuk meg, ami ilyenkor kezd kialakulni a babáknál. Én itt csak mutogatok, az igazi történés az anya és a baba között zajlik.

És láttam Nepálban és Indiában, hogy milyen elégedett emberek, gyerekek lehetnek, ha valóban elég érintést, ölelést, masszázst kapnak a gyermekkor alatt.

Az egyik tanfolyamod egy jógastúdióban kapott helyet. Ez véletlen, vagy valami köze a babamasszázsnak a jógához?

Vimala McClure 1974-ben Calcuttában egy árvaházban tanulta meg a masszázsmozdulatok alapjait. Amikor hazatért Amerikába, egy svéd masszőrrel és egy jógatanárral közösen alkották meg a ma, immár 60 országban oktatott módszert. Vimala maga is élete végéig aktívan jógázott. Így kerültek be jógából vett elemek a masszázsmozdulatokba.

Mennyi idős kortól mennyi idős korig lehet ezt csinálni?

Megszületéstől 12 hónapos korig lehet elkezdeni, figyelembe véve, hogy a már mászó babák nehezen maradnak nyugton. És egészen kamaszkorig vagy még tovább (hát, láb akármeddig) megőrizhető.

Az én gyerekem képtelen nyugton maradni fél percre, nemhogy tizenötre. Ilyen babákat hogyan masszíroz az ember?

A gyermekek életkorához, fejlettségi szintjéhez kell igazítani a masszázst is. Egy újszülöttet a legkönnyebb megmasszírozni, viszont egy már kúszó-mászó babát már művészet „elkapni”. Itt az anyák kreativitása valóban erősen próbára van téve. Aztán ahogy tovább nőnek, ismét vissza lehet térni, csak át kell alakítani és változtatni kell a „körítésen”, ami a masszázst övezi - de erről is beszélünk a tanfolyamon. Egyébként később nagyon meghálálják a babák a kapott figyelmet, és nagyon hálásak leszünk magunknak is, hogy gyakoroltunk velük.

Apa is masszírozhatja, apukák is részt vehetnek a tanfolyamaidon?

Nyilván a napi munka miatt nekik van a legkevesebb lehetőségük, de ahol a papa ott tud/akar lenni az oktatáson, általában nagyon szeretik. Élvezik, hogy ez egy kötött mozdulatsor, és a férfi mentalitáshoz bizonyos szempontból nagyon közel is áll. Sok papa számol be róla, hogy mivel kevés ideje van, ezek nagyban megkönnyítik a kapcsolatuk kialakítását, főleg a kezdeti időkben. Szóval, ha sikerül elcsábítani ilyesmire a papákat, akkor nagyon áldásos hatású a baba-papa és a mama-papa kapcsolat szempontjából is.

shutterstock 110450186

Egy résztvevő apuka megfogalmazása szerint ez a legtökéletesebb mód egy férfinak az apává válás kialakítására.

Szerinted mik a külön előnyei a masszázsnak, miért fontos, hogy csináljuk? Nem elég, ha csak ringatom a gyereket meg beszélek hozzá?

A babamasszázs legfontosabb előnyei a kötődés kialakulásában találhatók, ugyanakkor nem elhanyagolhatóak természetesen az immunrendszerre gyakorolt hatások, mint a nagyobb limfocitaszám, az alvási nehézségekkel küzdő babák alvásrendeződése, vagy a hasfájós babák nyugodtabb ébren töltött órái - amelyek nyilván visszahatnak a szülők jóllétére is.

Egy kutatás szerint azok a koraszülött babák, akiket naponta háromszor édesanyjuk megmasszírozott, 3 nappal korábban hagyhatták el a kórházat, mert gyorsabban visszanyerték születési súlyukat. Az agyban ilyenkor kialakuló kapcsolódásokat is jelentősen befolyásolja a napi masszázs. Természetesen fontos a ringatás és a beszéd, ám ha még masszírozzuk is a babánkat, olyan biztos alapot nyújtunk, ami a későbbi, mozgás és beszéd- (későbbi gondolkodás-) fejlődésben további előnyökhöz juttatja kortársaikhoz képest.

Mi alapján válasszunk babamasszázs-oktatót? Milyen bizonyítványt, képesítést kell keresni?

A Nemzetközi Babamasszázs Egyesület CIMI (okleveles babamasszázs oktató) képesítést ad. Jómagam Nepálban és Indiában antropológiai terepmunkáim során láttam, tanultam, és végül Londonban végeztem babamasszázs oktatóként és ez egy nagyon hasznos párosításnak bizonyult. És azt gondolom, hogy a szimpátia a legfontosabb, kinek milyen oktató szimpatikus attól tanuljon, itt is hagyatkozhatunk az ösztöneinkre.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek