Tényleg jobban lát majd a gyerek a sok sárgarépától!

Valószínűleg mindannyian megtanultuk a szüleinktől: ha nem akarunk szemüveget, akkor sok sárgarépát kell enni. A sárgarépában valóban van béta-karotin, ami a látásban nagy szerepet játszó retinol képződéséhez szükséges. Ugyanakkor a répa jelentőségét kissé túlbecsüljük ezügyben, amely a legenda szerint javarészt a brit titkosszolgálat félrevezető propagandaakciójának köszönhető.

A répa mellett azonban vannak más zöldségek és egyéb ételek, amelyek javítják a szem egészségét, lassítják annak romlását vagy csökkentik egyes, korral járó szembetegségek kialakulását. Mit etessünk tehát a gyerekkel, ha azt akarjuk, hogy egészséges maradjon a szeme?

Sárgarépát

A sárgarépa az A-vitamin előanyagát, bétakarotint tartalmaz, amely elengedhetetlen a retina egészséges működéséhez: évente világszerte több százezer gyerek veszíti el teljesen vagy részlegesen a látását A-vitamin hiány miatt. 

shutterstock 162617555

A városi legenda szerint ezt az egyébként valós hatást tupírozta fel a II. világháború alatt a brit légvédelem a táplálkozási minisztériummal karöltve: az állították, hogy a brit pilóták az extrém magas répafogyasztásnak köszönhetően kiválóan látnak a sötétben – így szerették volna titokban tartani a sötétben is „látó” radaros felderítést a németek elől. A sárgarépától sajnos nem fogunk látni a sötétben, mindemellett a béta-karotin tartalma miatt érdemes fogyasztani – ha nem szeretjük, jó helyette a sütőtök is.

Leveles zöldségeket.

A zöld, leveles zöldségek, mint amilyen a spenót, a jégsaláta vagy a kelbimbó tele vannak antioxidánsokkal, amelyek a sejtek öregedését lassítják. A szemünk szempontjából kétféle ilyen antioxidáns, a lutein és a zeaxantin a legfontosabb: ezek ugyanis a kutatások szerint lassítják a szem öregedését, csökkentik az öregedéssel járó szembajok, a szürkehályog kialakulását és védik a sárgafolt (makula, az éleslátás helye a retinán) egészégét.

Nektarint és mandarint

Egyáltalán nem kell kétségbe esni akkor sem, ha a gyerek utálja a salátát, meg a zöld színű ételeket úgy általában: egyes gyümölcsök, mint például a nektarin, a papaja, a mandarin és a narancs szintén tartalmazzák ezeket az anyagokat.

Tojást

A tojásban is megtalálhatóak a fent említett antioxidánsok, a lutein és a zeaxantin. Emellett cinket is tartalmaz, amely a fentiekkel együtt kimutathatóan csökkenti a szem öregedését, még abban az esetben is, ha már elkezdődött az egyik leggyakoribb szembetegség, az időskori makuladegeneráció

– vagyis ne csak a gyerekkel etessük, hanem a nagyszülőkkel is! Ha unjuk a rántottát, kiváló gyerekbarát alternatíva lehet egy jó tojáskrém.

Mandulát

A mandula, meg a többi olajos mag is úgy általában, kiváló E-vitamin forrás. Az E-vitamin pedig az Amerikai szemorvosok Társaságának ajánlása szerint szintén védi a szem egészségét, megelőzi például a szürkehályog kialakulását. Ha nem akar mandulát enni a gyerek, hasonló hatást érhetünk el a mogyoróvajjal is – és itt nem a nutellára, hanem a klasszikus, amerikai mogyoróvajra gondolunk, amelyet házilag is könnyen elkészíthet.

Halat

A halak, főleg a tengeri halak magas omega-3 zsírsav tartalommal rendelkeznek, ami sok egyéb mellett a szemünknek is jót tesz. A legjobb ebből a szempontból a tonhal, a makréla, a lazac és a pisztráng – vagy ha neadjisten tablettában akarjuk beszedni, akkor a dokoza-hexa-enolsav (docosahexaenoic acid, DHA). Ha nem igazán szoktunk halat enni, úgy érezzük, túl sok vele a macera és nem tudjuk jól elkészíteni, érdemes utánaolvasni, hiszen kiváló egyszerű receptek is léteznek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra