Szeptembertől jöhet az ingyenes ovis-bölcsis kaja

Ha a parlament is jóváhagyja, amit a kormány már elfogadott (márpedig jóvá szokták hagyni), szeptembertől ingyenes lesz a bölcsődei és óvodai étkezés a gyerekeknek. Ehhez egyetlen feltételnek kell megfelelni: a családban az egy főre jutó jövedelem nem érheti el a nettó minimálbér 130 százalékát, vagyis a 89 408 forintot. Ez egy gyerekes családnál 268, ezer, két gyerekeséknél mintegy 360 ezer forint bejelentett nettó jövedelmet jelent, efölött továbbra is jön a csekk. 

A kormány a lépést úgy jelentette be, hogy ezután: "csak a gazdag családok fognak ezért fizetni". Mielőtt azonban nekiállnak leköpködni a rohadék burzsujokat, akik ezután is sorban állnak ebédbefizetéskor az oviban, azért érdemes végiggondolni, hogy a KSH szerint januárban a családi adókedvezménnyel korrigálva a nettó átlagkereset 161,500 forint volt. Vagyis két átlagosan kereső szülő a maga 323 ezer forintos családi nettójával egy gyerekkel már bőven gazdagnak számít, két gyerekkel még éppen nem, de ha az egyik szülő kicsit jobban keres, már ők sem férnek bele. 

shutterstock 147678281

Persze csak akkor, ha az ennél többet önként bevallják. A család jövedelméről ugyanis, a törvényjavaslat szerint a szülőnek kell nyilatkoznia, vagyis önbevallással dől el, hogy jogosult-e a gyermek az ingyenes étkezésre, vagy sem. Ezt a bevallást azután csont nélkül elfogadják, hogy a szülő igazat mondott-e, vagy sem, nem vizsgálhatja sem az óvoda, sem pedig a település jegyzője, sem előzetesen, sem pedig utólag.

Ebből úgy tűnik, hogy ezt a pénzt jószerével minden bölcsődés, óvodás gyereket nevelő családnak oda szeretnék adni, legalább is azoknak feltétlenül, akik úgy érzik, hogy jól jönne.  

A jövedelemnyilatkozatot csak azoknak kell benyújtani, akik valamilyen okból nem jogosultak egyébként is ingyenes étkeztetésre, azaz a háromnál kevesebb gyermeket nevelnek, a családban nincs tartósan beteg, fogyatékos gyermek, illetve rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosultak.

A jogszabály egyébként csak az étkezés ingyenességére vonatkozik, azokban a bölcsődékben, ahol van gondozási díj, azt továbbra is ki fizetni kell. A javaslat az általános iskolai étkezés díját is változatlanul hagyja.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának korábbi tájékoztatása szerint az ingyenes étkezés összesen 320 ezer gyereknek jár majd ősztől a számítások szerint, a korábbi nagyjából 90 ezerhez képest. Az intézményi gyermekétkeztetés összege a szeptemberi bővítés után 3,5 milliárd forinttal 61,5 milliárd forintra emelkedik, jövőre pedig 70 milliárd forintot költ majd az állam erre.

Önök szerint:

Ez egy

Oszd meg másokkal is!
Mustra