Az ön gyerekének van személyije? Pedig kellene!

Tudták, hogy a 14 éven aluli gyerekeknek, sőt a csecsemőknek is kell, hogy legyen személyazonosításra alkalmas igazolványa? A jogszabály nem mai keletű, pontosan 2009. június 28-a óta, vagyis lassan hat éve él a törvényi kötelezettség, hogy minden magyar állampolgárnak a születésétől kezdve rendelkeznie kell személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel. Ebben mondjuk az az érdekes, hogy ez után az időpont után többünknek született gyereke, és senki nem mondta az okmányirodában, amikor a lakcímkártyát kértük az újszülöttnek, hogy szükség van személyi igazolványra is.

Felhívtuk a Kormányhivatal információs vonalát, ahol elmondták: 2009. június 28-ig a diákigazolvány is megfelelt a célnak, ez után az időpont után azonban már nem. A személyazonosító igazolvány kiváltása egyébként 14 év alatt ingyenes. Hat éves kor alatt az érvényessége 3 év (vagyis ha az alvó kis újszülöttünket lefotózzák, 3 éves koráig fogják azonosítani őt erről a fotóról), hat éves kor fölött pedig a gyermek 14 éves koráig érvényes az okmány. Ezt követően nyolcévenként kell újítani. 

A személyazonosító igazolványt a gyakorlatban óvodai vagy iskolai beiratkozáskor kérhetik, de akkor is jól jön, ha valamelyik EU országba utazunk, mert így nincs szükség külön útlevélre. Igaz, ha van útlevele a gyermeknek, akkor meg nincs szükség külön személyi igazolványra. A diákigazolvány már nem játszik, az nem váltja ki a személyit, útlevelet.

shutterstock 156162548

Különösebb értelme nincs, hogy a gyerek magánál tartsa a személyijét, mivel őt a szülőjének kell tudni igazolni (tehát osztálykiránduláskor sem kérhetik a gyerektől vagy a tanártól). Igaz, lehet úgy is kérni az okmányt, hogy rajta legyen a törvényes képviselő (szülő) neve és telefonszáma, hogy ha elveszne a gyerek a személyi igazolványával együtt, akkor tudják, hogy kit kell felhívni.

A biztonság kedvéért azt is megkérdeztük, hogy megbüntetik-e a szülőt, ha  mégsem tudja okmánnyal igazolni a gyerekét, amire azt a választ kaptuk, hogy szankció ugyan nincs, de ez egy törvényi kötelezettség, aminek eleget kell tenni. Úgyhogy jó állampolgár módjára irány az okmányiroda. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.