Lila nadrágot kisfiúra? Botrány az oviban!

Andi barátnőm kisfia öt éves. Az idei tanévben harmadszor hívatta be az óvodavezető, a probléma pedig a kisfiú öltözködése: anyuka helytelenül öltözteti. Mit gondolnak, mi lehet a probléma a gyerek ruhájával? Szakadt, piszkos, nem az évszaknak megfelelő? Nem, nem ez a baj. Az a baj, hogy lila.

A kis Áronnak ugyanis van egy nővére, aki már iskolás, és akitől ennek megfelelően ruhákat örököl. Andi pedig úgy gondolta, nem dobja ki a nem kifejezetten lányos ruhákat, hanem ráadja a kisfiúra. Most nem mindegy, milyen színű body-t büfiz le vagy ken össze spenóttal? De nyugalom, nem húzza a fiúgyerekre a teljes hellokitty-s, csillámpónis, rózsaszín pillangós ruhatárat, ő is tudja, hogy van egy határ. Ugyanakkor a játszótérre, óvodaudvarra alkalmasnak találta a lila melegítőnadrágot még fiú részére is. Ugyanígy azt a csíkos pulóvert is ráadta a kisfiúra, amelynek a csíkozásában a zöld és a sárga mellett rózsaszín csíkok is vannak. Ami még durvább, a harisnyanadrágos téli időszakban a nadrág alá egy-egy lányosabb harisnya is becsúszott, például egy fehér alapon kék és rózsaszín pettyes.

Az óvónők szerint az ilyesmivel azonban óvatosan kell bánni, hiszen összezavarhatja a kisgyermek épp kialakulóban lévő nemi identitását. Nem beszélve arról, hogy ovistársai még csúfolták is a pulóveren lévő rózsaszín csík miatt. Ők biztos nem látták, hogy még Beckham is hord rózsaszínt.

Rózsaszínt a fiúkra?

A gyermekruhák színkódját mindenki ismeri, az alapszabályokkal még a legmegrögzöttebb gyermektelenek is tisztában vannak. Lányra rózsaszín, fiúra kék. Ami a legdurvább, a gyermekruhaboltok és a fast fashion-boltok gyerekrészlegei sokszor nem is tartanak nagyon más színeket, a fiúkhoz esetleg becsúszhat még némi zöld, a lány-részlegre meg halványlila, de itt meg is áll a változatosság. Emlékszem, egyszer szégyenszemre elfelejtettem, terhes ismerősünk milyen nemű gyermekkel várandós, és próbáltam uniszex gyermekruhát keresni ajándékba. Nem volt könnyű: még a fehéreken is van egy kis fodor vagy rózsaszín lepke, illetve kukásautó.

De nem volt ez mindig így. Néhány évtizeddel ezelőtt, bármilyen meglepő, a nyugati világban a kisfiúkat öltöztették rózsaszínbe, a lányokat pedig kékbe. És mind szoknyás ruhácskákat viseltek.

Egyáltalán miért kellenek színkódok? Régen nem volt ilyen!

Az egész a 20. század elején kezdődött: azelőtt egyáltalán nem létezett a nemekhez kapcsolódó szín. Sem a rózsaszín, sem a kék nem számított sem fiúsnak, sem lányosnak, mi több, felnőtt férfiak is simán felvettek rózsaszínt. Egy francia szerző, Xavier de Maistre 1794-es könyvében simán azt javasolta a férfiaknak, hogy a hangulat javítása érdekében fessék ki rózsaszínűre a szobájukat.

shutterstock 86940874
Fotó: Shutterstock

Mindez az 1920-as években kezdett változni, amikor is a kisfiúknak egyre inkább a rózsaszínt javasolták, lányoknak pedig a halványkéket. Feltehetőleg emögött részben az az elgondolás áll, hogy a fiúk kis katonák, a brit hadsereg díszegyenruhája pedig piros volt, és ha a felnőtt katonák pirosban járnak, akkor a kis katonajelöltek járhatnának ennek halványabb változatában. Az egész mögött persze a gyermekruha-maffia áll: az agymosott szülők így valószínűleg több ruhát fognak vásárolni, hiszen csak nem öltöztethetik kékbe azt a szerencsétlen kisfiút! Amikor az lányos szín. Mit szólnak majd az óvodában?

Akkor mégis, hogyhogy a lányok kapták végül a rózsaszínt? Nem tudjuk. Az 1940-es évektől kezdve sorra jelentek meg az olyan gyermekruha-katalógusok, amikben már kékbe öltözött kisfiúkat és rózsaszín lánykákat mutattak.

Fehér szoknyácskák mindig, mindenkinek

Az olcsó és anyagkímélő mosóporok, színtartó ruhafestékek és a mosógépek megjelenése előtt természetesen szó sem volt ilyesmiről. Az összes gyereket fehérbe öltöztették, mert azt lehetett a legkönnyebben kimosni akármilyen forró vízben, ha kellett, hipózni, és nem fakult ki. A gyerek ünneplő ruhája lehetett esetleg valamilyen színű.

A szoknyás ruhácskák magyarázata: egyrészt, könnyű bennük pelenkát cserélni, másrészt ahogy a gyerekek nőnek, egy ruha formájából adódóan valószínűleg több ideig lesz jó a gyerekre, mint a precízen méretezett rugdalózók vagy fix derekú és hosszúságú nadrágok. A 18. századi fotókról tehát körülbelül ötéves korig lehetetlen eldönteni, fiút vagy lány ábrázolnak: mindegyik kis fehér ruhát és loknis hajat visel.

shutterstock 25055824
Fotó: Shutterstock

És tényleg jobban áll nekik?

Hogy kinek mi áll jobban, azt rábízzuk az Önök és gyermekeik ízlésére. Ugyanakkor azzal kapcsolatban már léteznek kutatások, hogy a gyerekek többsége mit választana. A színek iránti preferencia ugyanis már nagyon korán, 12 hetes korban megjelenik, innentől kezdve a csecsemő már bizonyos színekhez vonzódhat, másokat elutasíthat. A csecsemőknek legjobban a piros, a rózsaszín és a kék tetszik, és jobban szeretik a hideg színeket a meleg színeknél. A kutatók már itt is leírtak nemi eltéréseket: a lilát jobban szeretik a lányok, mint a fiúk.

Egy másik tanulmány során héthónapos és ötéves kor között gyerekeknek mutogattak színeket. Kiderült, hogy a lányoknál körülbelül két éves kor után jelenik meg a rózsaszínhez való vonzódás: a kétéves lányok gyakrabban választottak rózsaszín tárgyakat a kétéves fiúknál, két és fél éves korukra pedig már egyértelműen a rózsaszínt választották ki több szín közül. Ezzel párhuzamosan a hasonló korú fiúk kerülni kezdték a rózsaszínt. Ez természetesen minden valószínűség szerint környezeti hatás: kétéves korukra szépen megtanulják a gyerekek, melyik az ő színük.

shutterstock 139883218
Fotó: Shutterstock

És most nézzünk mélyen magunkba: akármilyen toleránsak vagyunk, azért egy rózsaszínbe öltöztetett kisfiún mi is megrökönyödnénk egy pillanatra. Vagy nem? 

Blogmustra