Körkép: használható könyvek a terhességről

Mije van egy első terhesnek? Rengeteg kérdése! Nyilván a kezdő kismamákat lehet a legkönnyebben meggyőzni, hogy otthagyjanak 5-8 ezer forintot egy olyan kiadványért, ami szépen végigveszi, mi minden fog történni a 9 hónap alatt, milyen lesz a gyerekágy, mire számítson a regenerálódás idején. Az első terheseknek szóló könyvek kínálatában általában amerikai vagy angol könyvek fordításait találjuk, a címek sem a legfrissebbek.

Horror áron sorakoznak a polcokon, és nem csak azok, amelyek nagyalapúak, színesek, szagosak, hanem az egyetemi jegyzet minőségűek is. Megnéztük, mit kínál egy átlagos budapesti könyvesbolt a témában. Jöjjön néhány, ami kiemelkedett a középunalmas mezőnyből!

1. Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg, Sandee Hathaway:

Az a 9 hónap – Útmutató leendő anyáknak és apáknak

B1263246
Libri

Porontyos összítéletünk szerint ez a nyerő, volt kollegánk, aki az angol eredetit használta, volt, aki a magyart, de mindenki szerette. Semmi grafikai turbó, csak a feketén-fehéren leírt válaszok, néha egy-egy ábrával támogatva, hatszáz tömény oldalon. A szerzők olyan könyvet szerettek volna kiadni, ami segít enyhíteni a gyerekvállalásra készülő párok szorongásait azzal, hogy válaszokat kapnak az őket foglalkoztató kérdésekre. És az az érdekes, hogy sikerrel is járnak, valahogy tényleg minden benne van.

Az Útmutató módszeresen végigveszi, mit érdemes tudni nemcsak a testi és hormonális változásokról, hanem például a kávéról való leszokás következményeiről, az egészséges súlygyarapodásról, a szülés utáni hónapokról. Alaposan összeveti a szoptatás és a tápszerezés, vagy a hüvelyi szülés és a császármetszés előnyeit, hátrányait, a különböző betegségek szerepét a gyerekvállalásban, de még azt is, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet terhesen egy gyorsétterem menüjéből.Táblázatban foglalja össze a jóslófájások és a valódi szülési fájdalmak különbségeit, hogy az utolsó hetekben parázó nő el tudja dönteni, kell-e már indulni a kórházba.

Tökéletes kiadvány, ahogy van: érthetően, alaposan fogalmaz, példákat és adatokat hoz, de még véletlenül sem akarja megmondani, hogyan kell jól csinálni. Könnyen kereshető, életszerű javaslatok, ajánlások tárháza nagy adag őszinteséggel és empátiával. A lábjegyzetek pedig pontosítanak, ha eltérés van a magyar viszonyokhoz képest.

Hasonlóan megbízható az első egy évről szóló kötet, valamint a második évről és a2-3 éves korról szólóútmutató, utóbbi kettő viszont egyelőre nem jelent meg magyarul.

Park Könyvkiadó, 2014
620 oldal
6000 Ft

2. Catharine Parker-Littler:

Kérdezd a szülésznőt!

B977686
Libri

Szintén kérdés-feleletre épülő könyv, de emészthetőbb mennyiségben válogat a terhesség témaköréből. Színes, sokképes kiadvány, annak, aki túl töménynek találná az Útmutatót, de korrekt válaszokat szeretne, talán ez lenne a jó választás. Tabu itt sincs, a halva születés és az elvesztett gyerek utáni gyász ugyanúgy helyet kap, mint a trimeszterekhez és a szüléshez kapcsolódó kérdések. Bár egyszerzős könyv, apróbb ellentmondások kerültek bele, például hogy a terhességek pontosan hány százaléka is végződik vetéléssel, 20 vagy 25? A magyar viszonyokra való reflektálás hiányzik, de a végén hasznos kisszótárat találunk a legfontosabb fogalmakból, és a tárgymutató is jól használható.

Mérték Kiadó, 2011
320 oldal
6500 Ft  

     

3. Katja Kessler:

Kismamák könyve – Várandósság, szülés és a szülést követő hónapok

B927050
Libri

Ugyanannyiba kerül, mint az Útmutató, de míg előbbi puritán egyszerűséggel járta körül a terhességet, a Kismamák könyvét már nem lehetne hová csicsázni. A borítón strasszkövek és bársonyos felület csábítanak a vásárlásra, és az első 140 oldal pont olyan, amilyenre a külső alapján számítunk. Trendi életmód-tanácsadás, méghozzá hajtogatós, zsebes oldalakkal.

Ezt a könyvet terhes királykisasszonyoknak tervezték – és már dobnánk is félre, de szerencsére az utolsó 120 oldalnak sikerül visszatalálnia a valóságba. A baba megérkezéséről szóló rész a szöveg és a képi világ szintjén is őszinte. „A karcsú alaktól még fényévekre vagy”, „a has még úgy remeg, mint a zselé” – és a lap szélén profilból ott a frissen szült, majd a lassan, hónapról hónapra regenerálódó nő fotója. Mellette szó esik még többek között az olyan várható problémákról, mint a stressz-inkontinencia, az aranyér vagy a makacs csíkok. A Kismamák könyvének második része üdítő kivétel a baba-mama könyvek maszatolásához képest.

Alexandra Kiadó, 2010
260 oldal
5999 Ft

4. Ezt inkább csak ajándékba adnánk lánybúcsúra

Babavárás kezdőknek

B1288422
Libri

A borító egy középiskolai infoszakkör munkáját idézi, és ezzel tökéletesen vissza is adja a könyv szellemiségét. A terhességet folyamatosan „hatalmas kalandnak”, néha „életre szóló utazásnak” hívja. Rögtön az elején egy útvesztős ábra segítségével be is mutatja az olvasónak, hogyan lesz a gyerek. Majd hónapról hónapra követi, milyen változások színesítik életünk nagy kalandját. Arra nem sikerült rájönnöm, miért van már az első trimeszteres képeken mindenkinek legalább 6 hónapos hasa.

A Babavárás kezdőknek nagyon bölcs, a fáradékonyságra például annyit tud mondani, hogy járjunk el kevesebbet bulizni esténként. A hónapok végén két-két oldalnyi „Túlélési útmutató apáknak” szól arról, hogyan viseljék el az elviselhetetlennek tűnő terhes nőt.

Összességében azért nem rossz az aránya a használható információnak és a jópofáskodásnak, de ez inkább csak vicces ajándékkönyv esküvőre, lánybúcsúra.

Sanoma Budapest Kiadói Rt., 2014
252 oldal
4300 Ft

Oszd meg másokkal is!
Mustra