A középiskolások háromnegyede még nem tudja, hol tanul majd idén ősztől

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola 533 felsőoktatási intézményi választás előtt álló, vagy felsőoktatásban tanuló fiatalt kérdezett meg továbbtanulási terveiről. Vészjósló kép tárul elénk: hiába van alig 3 hét a jelentkezések véglegesítéséig, háromnegyedüknek (73%) fogalma sincs arról, hol tanulna tovább.

72090117
Christopher Furlong / Europress / Getty

A pályaválasztók talán nem is érzik még át, milyen fontos döntés előtt állnak, ugyanis többségük a "trendi" szakokat részesíti előnyben, és csak 27 százalékuk választ céltudatosan.

Önállóan döntenek

A válaszokból kiderült, hogy a szülők jellemzően nem szólnak bele a főiskola kiválasztásába, a válaszadók 72 százaléka önállóan, szülői bevonás nélkül dönt arról, hogy érettségi után hova menjen továbbtanulni.

Két – talán nem meglepő – adat: a kitöltők fele szerint számít, hogy melyik egyetemre vagy főiskolára járnak, mert egy jó iskola elvégzése után sokkal könnyebben tudnak elhelyezkedni, továbbá a válaszadók kétharmada a magániskolák oktatási színvonalát egyértelműen jobbnak tartotta az állami intézményekkel szemben, még akkor is, ha ez többségük szerint pluszköltséggel jár.

A név csak egy dolog

Dr. habil. Vass László, a BKF rektora szerint érdemes mérlegelni azt is, hogy milyen rejtett költségek lehetnek: kell-e a tankönyvekért vagy a nyelvtanulásért külön fizetni, vannak-e támogatások (például lakhatási támogatás), illetve az is számít, hogy vannak-e ösztöndíjak, nemzetközi lehetőségek, amelyeket az iskola biztosít.

„Véleményem szerint a jelentkezéskor nem is az intézmény típusa – főiskola vagy egyetem – a legfontosabb, hanem az ott megszerezhető tudás és végzettség” – mondta Vass László. „Látjuk, tapasztaljuk, hogy a kreatív gondolkodás, a gyors adaptációs és a kiemelkedő kommunikációs készségek komoly előnyt jelentenek más pályázókkal szemben, ezért mi erre is nagy hangsúlyt fektetünk. Meg kell találni az arany középutat: nem jó elszakadni a valóságtól, de nem szabad a gyerektől teljesen idegen területet sem választani” – tette hozzá a BKF rektora.

Pályaválasztási tippek

A BKF összegyűjtött néhány olyan tippet, ami segítheti a pályaválasztást, íme:

  • A Felvi.hu adatai mellett érdemes kicsit körülnéznünk a közösségi média oldalakon, most már majdnem minden intézménynek van Facebook oldala, Twittere.
  • Az Educatio kiállításon nem csak az intézmény oktatóival, hanem diákjaival is találkozhatunk, érdemes kilátogatni.
  • Iratkozzunk fel a főiskolák, egyetemek hírlevelére, így számos olyan információhoz juthatunk, amely máskülönben elkerülne minket!
  • Keressünk ismeretségi körünkben olyan hallgatókat, akik a kiválasztott intézményben tanulnak!
  • Mindenekelőtt tegyük fel a kérdést: Mi a kedvenc tárgyam, és ennek kapcsán milyen szakmai lehetőségek állnak előttem?
  • Ehhez mi a magunk részéről csak annyit tennénk hozzá, hogy bármennyire nehezen megvalósítható ez 18 évesen, érdemes azon is sokat elmélkedni, milyen az a munka, amiről el tudjuk képzelni, hogy nap mint nap örömmel tudnánk végezni.

Kölyök - az új rovat

Ezen a héten indul új rovatunk, a Kölyök, a kisgyerekekről szóló Poronty nagyobb testvére. A Kölyök témája alapvetően a 10-16 éves korosztály lesz, illetve minden, ami a már nem porontykorú kölykeinkkel kapcsolatos, így belefér majd az egyetemi felvételi, a külföldi ösztöndíj, vagy éppen az, hogy melyik mulatókban menő mostanság ünnepelni a sikeres érettségit. Öregedjenek velünk!

Oszd meg másokkal is!
Mustra