PORONTY

Ne legyünk mártír-anyák!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. július 3., péntek 10:20

Nehéz meghúzni a határt a mártírság és a jó értelemben vett áldozathozatal között. Az anyaság elképzelhetetlen áldozatok nélkül. Onnantól kezdve, hogy megszületik a gyerek, bizonyos értelemben állandó szolgálatban van az ember. Sokszor alkalmazkodnia kell a gyerek igényeihez, állapotához, nem pihenhet annyit, amennyit szeretne, nem csinálhatja azt, amihez épp kedve van. Ha valaki nem hoz áldozatot, akkor nem tudja ellátni anyai teendőit.

Igaz ez az apákra is, most mégis az anyákat szólítom meg, mert a mártírkodás sokkal gyakoribb probléma a nőknél. Valószínűleg ez azért van, mert a társadalmi normák inkább a nőktől várják az aktív, szinte állandó jelenlétet a gyerekek életében, így inkább az anyák számára válhat ez nyomasztóvá, és eshetnek túlzásba, csak, hogy megfeleljenek a vélt elvárásoknak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden, amit inkább nem akar tudni a méhen kívüli terhességről

ST 2015. július 2., csütörtök 15:29

A terhesség jellemzően a legboldogabb időszak egy pár életében. A fogantatás tudatosulása után határtalan boldogság, majd egy pici aggodalom következik, hogy biztosan minden rendben legyen.

shutterstock 223663333

Ám sajnos vannak olyan esetek, amikor a boldogságot egy hirtelen jelentkező, erős fájdalom szakítja meg, és kiderül, hogy az embrió nem a méhüregben, hanem azon kívül helyezkedik el. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ráér nyelveket tanulni, de többre viszi, ha babaként kezdi

S-W. Zsó 2015. július 1., szerda 18:00

Egyrészt elismerés és tisztelet, ugyanakkor igen sok támadás is éri azokat az itthon élő magyar szülőket, akik úgy döntenek, születésüktől fogva egy idegen nyelven (is) beszélnek gyermekeikhez. Fürész-Mayernik Melinda angolnyelv-oktató, és a kétnyelvűségre nevelésben is jártas anyuka segítségével összegyűjtöttük azokat az érveket, amelyek szerint igenis érdemes minél előbb belevágni egy második nyelv átadásába.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nevet keres a cuki kiselefánt!

etelka 2015. július 1., szerda 16:19

Néhány napja nagy volt az öröm Nyíregyházán, ugyanis megszületett az Állatpark második afrikai elefántborja. A kis jövevénynek egy hónapos korában szeretnének nevet adni, ugyanúgy, mint 2007-ben született társának, akit Jumanne névre kereszteltek.

A liberális állatkert nem szól bele a névadásba, sőt örülnének, ha a látogatók neveznék el a bébit, de annak is örülnének, ha K betűvel kezdődne a kicsi neve, mivel édeasnyja Kwanza névre hallgat. A legjobb ötletekből az elefánt gondozóit illeti a választás joga, így a javaslatokból ők választják ki a kis elefántbika nevét. A neveket folyamatosan közzéteszi az Állatpark, és július 19-én a végeredményről is tájékoztatják a  nagyérdeműt.

Mesehősös szakácskönyvek, gyerekeknek

Becca 2015. június 30., kedd 15:49

Egyre több szakácskönyv készül gyerekeknek, ami nagy segítség lehet azoknak az anyukáknak akiknek van ideje és energiája munka és gyereknevelés mellett még a konyhában is szorgoskodni. Hogy miért? Mert a gyerekek roppantul szeretnek még nagyobb felfordulást csinálni a konyhában amíg a kaja készül sütni-főzni.

Jó dolog tésztát dagasztani, vagy csokoládékrémmel bekenni a sütemény tetejét. Szóval utánanéztünk, milyen különlegességek vannak mostanában, amikkel meglepheti a lurkót. Ezúttal a merchandizing világában merültünk el, vagyis annak néztünk utána, melyik mesesorozatról/brandről húznak le egy plusz bőrt a szakácskönyvesdivel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért vállaljak gyereket: azért, mert csak!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. június 30., kedd 07:34

Mielőtt belevágna, senki sem tudhatja pontosan, milyen lesz az élete, ha megszületik az első gyereke. Valamelyest a második, harmadik, sokadik gyerek is lutri, mert az is olyan jelentős változás a család életében, ami számos meglepetést tartogat. Ám kétségtelen, hogy a legtöbb pár számára az első gyereknél a legnagyobb kérdés: jöjjön-e, készen vannak-e rá.

A legtöbb anya és apa valószínűleg nem tudna kapásból valami frappáns választ adni arra, hogy miért akar vagy akart gyereket, esetleg csak olyasmit, hogy „ez az élet rendje”. Manapság nagy divat a tudatosság hangsúlyozása, és nem egyszer találkoztam olyan hangokkal, amik ezt, mármint az indoklás hiányát problémának állították be.

Nem biztos, hogy probléma, hiszen emögött a „nem tudatos” hozzáállás mögött sokszor egyszerűen az áll, hogy az ember érzi, elérkezett egy következő életszakasz, megérett a helyzet egy új fejezet nyitására, és nincs is semmi különösebb akadálya annak, hogy ez megtörténjen. Illetve, van is kedve hozzá, hogy legyen gyereke – csak így, egyszerűen.

Gyakran éppen a megfogalmazható okokkal érdemes óvatosan bánni, mert nem biztos, hogy a gyerek olyan változást hoz az ember életébe, amire számított.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Irtó vicces grafikák arról, milyen szülőnek lenni

Becca 2015. június 28., vasárnap 12:25

Brian Gordon, az üdvözlőlap készítő művész, két gyerek apja, egy olyan képregényt szeretett volna létrehozni, ami egy kicsit személyesebb, mint normális esetben.

11046185 785138761563159 4368055648405396972 n
Nagyon rosszul érzem magam amikor a gyerekeim megfáznak. Semmi mást nem akarnak csinálni, mint odabújni hozzám, filmeket nézni és aludni. Tulajdonképpen...ezt visszavonnám. Ez csodálatos.
Fotó: Brian Gordon / Fowl Language Comics

„Úgy véltem, már mindent tudok arról, hogy milyenek a gyerekek és hogyan legyek szülő miután az első gyerekem megszületett. Aztán megszületett a lányom és bebizonyította, hogy fogalmam sem volt róla, hogy mit csináltam. Szóval 2013-ban született meg a Fowl Language Comics, ami vicces, szellemes és olykor ironikus trágársággal mutatja be a szülői létet.” - mondta Gordon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nincs iskola, amíg jóka a róka!

Primilla 2015. június 26., péntek 08:13

Még mielőtt végleg belehúzunk a nyári lazulásba, az utolsó intézményi kötelezettségnek is eleget tettünk: elvittük logopédiai vizsgálatra a gyereket. A szóban forgó kisfiú hatéves lesz a nyáron, így pont meg tudtuk oldani, hogy szeptembertől még ne kelljen iskolába mennie. Ha ez nem sikerült volna, akkor most nagy bajban lennénk, a gyerek ugyanis beszédhibás. A városi logopédus pedig csak ötéves kortól foglalkozik az óvodásokkal, és mivel kevés a szakember, és sok a gyerek, a fiamra csak most került sor, egy hónappal a hatodik szülinapja előtt. Márpedig mire iskolába megy, ki kellene javítani a beszédhibáját.

A helyes kiejtés nem csak azért fontos az iskolában, hogy ne röhögjék őt ki a többiek. Az se lenne kellemes, de valahogy még csak túlélné. Az írástanulást azonban nagyban megnehezítené, a gyerekek ugyanis azt írják le, amit hallanak. Aki látott már elsős írásfüzetet, az tudja, miről van szó, az ortográfiájuk elég vicces, de mindig nagyon logikus, és fedi a hallottakat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szoptatott baba is lehet túl kövér, és ez baj

Puskás Pálma 2015. június 25., csütörtök 16:57

A pufók, hurkás, tokás csecsemő nagyon cuki látvány lehet, ugyanakkor a csecsemőkori túlsúly sajnos nem egészséges. Eddig azt gondolták a szakemberek, és ami védőnőnk is ezen a véleményen volt, hogy a kizárólag anyatejjel táplált csecsemő kivétel: az anyatejes baba nyugodtan lehet duci, mert az a fajta elhízás nem növeli a későbbi túlsúly kockázatát.

Egy friss kutatás sajnos rácáfol erre: az élet első három hónapjában kizárólag anyatejjel való táplálás nem csökkentette az elhízás kockázatát sem hat hónapos, sem 5-6 éves korban. Magyarul, a későbbi hízás szempontjából mindegy volt, hogy csecsemőként szoptatták vagy tápszerrel etették az illetőt.shutterstock 220592149

Azt, hogy ki az elhízott, a csecsemők esetében a WHO sztenderd növekedési táblázataiból és a gyerekeknél pedig az International Obesity Task Force (IOTF) által megállapított irányelvek alapján határozták meg. A két szervezet definíció nem teljesen egyeznek, de nagyjából azért hasonlót mondanak.

Nagyon leegyszerűsítve, csak hogy némi kapaszkodót nyújtsunk, a WHO szerint az a gyerek kövér, akinek BMI-je az azonos korcsoportba tartozók 95 percentilise fölött van, míg az elhízás kockázata 85 percentilis fölött áll fönt. (Az adatok percentilisben vannak megadva, ami azt jelenti, hogy az 50 százalék pontosan a korcsoport átlagát jelenti, míg a 95 elvileg azt, hogy a gyerek a kortársai 95 százalékánál nagyobb súlyú). Azért elvileg, mert az adott korcsoportok szabvány BMI percentilis értékeit korábban határozták meg, amikor kevesebb túlsúlyos gyerek volt.

Vagyis nem kell pánikba esni a szoptatott baba hurkás combjai láttán, viszont intő jel lehet, ha három hónapos kizárólag szoptatott gyerekünk a legnagyobb súlyú csecsemő, akit a védőnő 25 éves praxisa alatt valaha is látott. Ahogy a gyerekek növekszenek, a súlykülönbség is egyre nagyobb lesz a soványkák és az elhízottak között, a WHO táblázataiból kiderül, hogy egy 115 centis fiúgyerek lehet 15, de akár 50 kilós is. Ha nincs kedvünk táblázatokat bújni, vagy még mindig bizonytalanok vagyunk abban, hogy gyermekünk súlya megfelelő-e, érdemes a gyermekorvosunkhoz vagy a védőnőnkhöz fordulni: ők egyrészt ismerik az életkorhoz tartozó súlyátlagokat, másrészt rengeteg babát láttak már felnőni, így nem csak a baba pillanatnyi súlyát, hanem születési súlyát, fejlődési ütemét figyelembe véve tudnak nekünk felvilágosítást adni. 

Túlsúlyos babákból túlsúlyos iskolások

Az iskoláskori elhízás számos problémát okoz az érintettnek. Az egészségügyi következményei között szerepel a szívbetegség, az asztma és a cukorbetegség kockázatának emelkedése, de nem csak ez a baj. A túlsúlyos gyerekeket sok esetben csúfolják, önbizalmuk alacsonyabb, gyakoribb körükben a depresszió és a beilleszkedési nehézségek.

A holland kutatók több mint háromezer babát kísértek figyelemmel születésüktől fogva öt-hatéves korukig. Azok a gyerekek, akik hat hónapos korukban túlsúlyosak voltak, jóval nagyobb eséllyel lettek túlsúlyosak kisiskolás korukban is: a normál súlyú babákkal összehasonlítva a duci csecsemőkből négyszer akkora eséllyel vált duci kisgyerek. Ez eddig talán még nem annyira meglepő. Az eredmények váratlan része most következik: mindez ugyanis egyáltalán nem függött attól, hogy a baba tápszeres vagy szoptatott baba volt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Napi cuki: halat mentett egy kisfiú a budaörsi Tescóból

bb 2015. június 25., csütörtök 15:49

Kedves történetet osztott meg szerdán a Tesco Magyarország a Facebook-oldalán: a multi arról számol be egyik posztjában, hogy örömmel teljesítették egy kisfiú kívánságát, aki (vagy inkább akinek az édesanyja vagy édesapja) azzal kereste meg a Tesco vezetőségét, hogy nemrég kiszúrt a pontyok között egy apró dévérkeszeget és azt szeretné elkérni az áruház akváriumából. Íme Zsombor, aztán pedig az ő megható levele:

10429826 894244427314444 2127706781552540743 n
A nap hőse, a kishalat mentő Zsombor.
Fotó: facebook.com/tescoaruhazak
Távolról sincs vége, olvasson még »

Lombikprogram férfiszemmel

ST 2015. június 24., szerda 20:41

Amikor egy párnak nem jön össze a gyerekáldás, akkor az embernek még attól is összeszorul a torka, ha a történetüket olvassa. Amikor pedig át is kell élje, akkor nem csak a lelki teherrel, hanem a kiszolgáltatottság érzésével és a súlyos anyagi megterheléssel is szembesülnie kell.

shutterstock 246872125
Távolról sincs vége, olvasson még »

Már a fülbevaló is gyerekbántalmazásnak számít?

Primilla 2015. június 23., kedd 16:05

Eszükbe jutott már valaha azon, hogy miért lyukasztják ki a lánybabák fülét? Angliában már elgondolkoztak rajta, és legalább 32 ezren arra jutottak, hogy ez egyáltalán nem egy aranyos, ártalmatlan szokás, hanem a gyermekbántalmazás egy formája.

Legalább is ennyien írták alá azt a petíciót, amiben követelik, hogy tiltsák be, hogy a szülők kényük-kedvük szerint fúrathassák át a babáik fülét, és törvényben határozzanak meg egy minimum korhatárt, ami alatt nem lehet ilyet tenni a gyerekkel.

Az online petícióban, melyet egy elkeseredetten síró kisbaba képével is alaposan alátámasztottak érzelmileg, azt írják, hogy teljesen szükségtelen ilyen fájdalomnak és félelemnek kitenni a babákat, mivel ez az egész semmi más célt nem szolgál, mint a szülők hiúságát. A bántalmazás más formái illegálisak, ez pedig semmiben sem különbözik azoktól. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 dolog, amit tudnod kell, ha gyereked kórházba kerül

Divany.hu 2015. június 23., kedd 09:16

A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet áprilisban 65 egészségügyi intézményt keresett meg, ahol gyerekosztály illetve szülészet van. A „Gyerekkel vagyok” című kezdeményezés célja, hogy az eredményeket összegezve először teljes képet kapjon mindenki a kórházban születő, illetve ott gyógyuló gyerekek és szüleik helyzetéről. A helyzet siralmas, mindössze 2 gyerekbarát kórházat találtak.

Ennek keretében az ENSZ Gyermek jogairól szóló egyezménye, illetve a kórházban gondozott gyermek jogait ismertető, Európai Szervezet a Kórházban Kezelt Gyermekekért szervezet ajánlása megvalósulását vizsgálja, illetve igyekszik elősegíteni a TASZ.

A legfontosabb célkitűzés is e nemzetközi dokumentumokból vezethető le, de megtalálható a magyar egészségügyi törvényben is: a szülőnek a gyermeke mellett a helye – a kórházban is! A Magyarország által is elfogadott előírások közül néhány fontosabbat kiemelve: a kórházakban „elhelyezést kell felajánlani minden szülőnek és ösztönözni kell ennek igénybevételét.

Ennek kapcsán tájékoztató füzetet készítettek, melyben azt írják le, mik a tudnivalók, milyen jogok illetnek meg minket, ha kórházba kerül a gyerek.

Természetesen mi is tudjuk, hogy a nemzetközi ajánlások, és a magyar egészségügy realitása időnként igen távol állnak egymástól. Mondjuk olyankor, amikor az orvos nem azért nem beszélget velünk még 10 percet, és meséli el a részletesen a várható kezelés menetét, mert egy rohadék, hanem mert már másfél órája a másik osztályon kéne rendelnie, de még itt is vár rá 7 másik beteg.

Megvan, mennyi pénzt ér az anyaság

Dívány 2015. június 22., hétfő 16:02

Szülőnek lenni a legcsodálatosabb életfeladat, ami már önmagában hordozza a jutalmát. Igaz? Igaz persze, de ettől még nem kevésbé kemény, idegőrlő és stresszes meló. De vajon egy ilyen szintű 7/24 órás örökké tartó igénybevételnek mennyi lehet az ára? Ha a szülők fizetést kapnának, vajon hová kellene belőni azt? 

shutterstock 271226330
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így lettem szar szülőből egy perc alatt szuperanyu

Primilla 2015. június 20., szombat 10:03

Kilyukadt a gyerek foga. Pontosabban már megint kilyukadt a gyerek foga, egyszer ugyanis már megvolt ez az élmény. Akkor egészen jól jöttünk ki belőle, az első fogorvos látogatás kifejezetten jól sikerült, a gyereknek kaland volt, a szülőknek megnyugvás, nem lesz ezzel gond.

A napokban viszont egy újabb lyukat fedeztem fel a gyerek tejfogain, és a korábban betömöttek mellett is újra romlásnak indult a fog. Kellemes fogorvos élmény ide vagy oda, mégiscsak fordult egyet velem a világ. Ha ilyen tempóban romlanak a fiam fogai, mi lesz vele, mire kicserélődnek? Négy lyukas fog hatévesen, borzalom!

shutterstock 55056100

Természetesen beindult az önmarcangolás, mivel egy hatéves gyerek azt eszik, amit a szülei adnak neki, nyilván, és nem magának állítja elő az étrendjét. Úgyhogy nincs mese, szaranya vagyok, mert egy lyukas fog még lehet véletlen, de négy már semmiképp. Túl sok cukrot adok neki, tönkreteszem a fogait, tönkreteszem a gyereket is. És ez még csak a kezdet, ma még csak a fogai, holnap meg már a hasnyálmirigye, jön a II. típusú diabétesz, akkor meg majd pisloghatok bűnbánóan, de már késő lesz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csodás gyerekprogramok a hétvégére

Becca 2015. június 19., péntek 09:52

Idén is  ahogyan az elmúlt években megszokhattuk  június 20-án szombaton este múzeumok éjszakája lesz. És, hogy ne csak a felnőttek élvezhessék ezt az éjjelt, idén több gyerekprogram is lesz a fővárosban és vidéken is egyaránt. Ezekből szemléztünk párat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Asztmás és terhes? És tüdőgyógyász látta már?

nsz 2015. június 18., csütörtök 19:21

Attól, hogy egy asztmás nő teherbe esik, krónikus, stabilan fennálló állapota még nem változik: továbbra is asztmás marad. A két csík, meg az első pár ultrahang után özönnyi információt kap persze arról, hogy NE szedjen gyógyszert, semmit, különösen az első három hónapban, megeshet ugyanis, hogy fejlődési rendellenességgel születik a gyereke, és hát azt meg ki akarja, ugye.

Így aztán ilyenkor sok asztmás nő dönt úgy: egyik pillanatról a másikra abbahagyja a gyógyszert. Na, ezt nem kéne, pláne laikus tanácsokra, meg dr guglira hallgatva!

shutterstock 171517361

Nézzük, mi a helyzet, ha valaki nem abba a szerencsés harminc százalékba tartozik, akiknek javulnak a tünetei. Hidvégi Editet, a Budai Allergiaközpont tüdőgyógyászát kérdeztük a terhesség alatt előforduló asztmáról, és az asztmások terhességéről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Óvodákat nyit ősszel a Prezi társalapítója

mzd 2015. június 18., csütörtök 12:13

Halácsy Péter, a Prezi társalapítója és technológiai vezetője a Facebook-oldalán jelentette be, hogy három másik családdal együtt két óvodát (preschoolt) indít még az idén 4-6 éves gyerekeknek Budapesten: egyet a Gellért-hegy, egyet pedig Újlipótváros közelében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

1975-ben bezzeg még nem cicóztak a felvilágosítással

Menő/Ciki

Edicsek 2015. június 17., szerda 12:26

A Designtaxi oldalán találtunk egy szexuális felvilágosító gyerekkönyvet 1975-ből, ami igencsak részletekbe menően mesél el mindent a gyereknek arról, hogyan készült a kistestvére. A részletes alatt azt értjük, hogy képekkel illusztrálva egészen apu és anyu megismerkedésétől a szülőszobás kalandokig, a minden alatt pedig azt, hogy mindent, de tényleg mindent megmutatnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »
73 szavazat 222 szavazat

Három anyanyelvű gyerekek - működő rendszer lehet

S-W. Zsó 2015. június 16., kedd 16:11

Két- vagy többnyelvű gyereknek lenni akkor igazán jó, ha a szülők hozzáállása következetes, vagyis ha tisztázzák, mikor, hol, kivel és milyen nyelven kommunikálnak a családtagok. A vegyes házasságokban ez általában úgy működik – feltéve, hogy legalább az egyik szülő beszéli a másik anyanyelvét -, hogy az anyuka vagy az apuka, illetve az adott szociokulturális környezet nyelve válik meghatározóvá.

De mi van akkor, ha a szülők nem (vagy nem igazán jól) beszélik egymás anyanyelvét, ráadásul a család egy harmadik, semleges országban él? Ennek jártunk utána Barancsi Boróka pszichológus segítségével. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

220 ezret adtak a kislány rajzáért

mzd 2015. június 16., kedd 08:46

Ön emlékszik az első legjobb barátjára? Akivel osztoztak a homokozólapáton és olyan dolgokat csináltak, amikre a ma is szívesen gondol? Ahogy önnek, úgy az angliai Milton Keynes-ben élő Holly-nak is van egy ilyenje – aki azonban sajnos nemrég elköltözött, a kislány pedig egy búcsúrajzot kapott tőle.

Holly azonban minden alkalommal nagyon szomorú lett, amikor ránézett a rajzra. Kidobni természetesen nem szerette volna, hiszen az tapintatlan lett volna. Ezért arra gondolt, hátha el tudná adni, így a szép rajz a folytonos szomorúság helyett valakinek örömet okozhatna, ő pedig a befolyó pénzből szeretné meglepni egy barátságkarkötővel a barátnőjét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ők a legönzetlenebb kisfiúk a világon!

Becca 2015. június 15., hétfő 14:23

Példaértékű amire ez a két kis srác vállalkozott, önszántukból úgy döntöttek megnövesztik hajukat azért, hogy aztán levágathassák. Jó, persze ha ennyi lenne a sztori, kit érdekelne?! Sokan tesznek így nap, mint nap, de ez a két srác kizárólag azért tette mindezt, hogy segíteni tudjanak egy-egy daganatos betegségben szenvedő kortársuknak, akiknek parókára van szüksége. 

boy-grows-long-hair-children-cancer-wig-st-jude-hospital-7

Itt van Adrian sztorija, aki csak NYOLC éves és egyszer csak kitalálta, hogy segíteni szeretne valakin akit nem ismer. Ráadásul ezt a történetet sem ő, sem a szülei nem hirdették sehol, a kisfiú fodrásza posztolta a Facebookra körülbelül 1 hete, és azóta majdnem 3 millió lájkot és rengeteg kedves hozzászólást kapott a gyerek. Minden elismerésünk Adriáné és szüleié, csak tanulni lehet tőle. Egyébként a fodrászat láttán kicsit olyan érzésünk volt, mint amikor a Honey című filmben az egyik főszereplő belép a fodrászatba, hogy frizurát készíttessen magának. Oké, más történet, de az is kedves.

A másik kisfiú, a floridai Christian McPhilamy, pontosan HAT évesen döntötte el, hogy megnöveszti a haját. Két és fél éven keresztül a haja csak nőtt, és nőtt, emiatt az iskolában gyakran húzták, illetve többször hitték róla, hogy lány de ez nem tántorította el eredeti tervétől a kisfiút  miszerint 25,5 centire megnőtt haját felajánlja rákos gyerekeknek. Chris, az inspirációt a St. Jude Children’s Research Hospital hirdetéséből kapta amit a tévében látott. „Néhányan megpróbáltak kislánynak hívni”  mondta McPhilamy a Florida Today internetes újság riporterének, majd hozzátette: „Ettől elég rosszul éreztem magam, de soha nem szegte kedvemet attól, hogy véghez vigyem amit elterveztem.” És természetesen Chrisre is nagyon felnézünk,le a kalappal előtte!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti cuki: a bébi és az avokádó első találkozása

Becca 2015. június 14., vasárnap 16:13

Egy hónapja pörög a legnagyobb videómegosztón az a kisvideó, amin egy kisgyerekbe próbálja az anyja beletuszkolni a pépesített avokádót. A videót már csaknem kétmillióan látták.

Igazándiból, nem is értjük, hogy a francba lehetett az, hogy a szüleiből nem fakadt ki egy oltári röhögés sem, a kamera egyszer sem ingott meg a felvétel készítése közben, és simán másfél percig képesek egy-két kacajjal kommentálni, hogy gyermekük rohadtul nem érti, hogy mit, de leginkább, hogy miért tömködik a szájába ezt a zöld izét.

A baba arckifejezésén kívül még egyébként roppant mókás az apuka szőrös lába is amin a gyerek ül. Ha ezen a héten csak egy cukiság befogadására képes, ez legyen az. Komolyan, már előre várjuk a mémeket amik ebből a videóból fognak születni!

Oké, mi is voltunk ebben a cipőben, mi is tuszkoltunk a gyerek szájába erőszakosan mindenféle kaját, de valójában, ha igazán őszinték vagyunk: a második kanálnál nyilvánvaló, hogy a gyerek ezt nem szeretné, és ahhoz képest roppant türemlesen viseli a megpróbáltatásokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pónikastély egy döglött macskáért - az ön gyereke is cserélget?

Primilla 2015. június 13., szombat 15:59

Élelmes gyerek úgy frissíti a játékparkját, ahogy csak tudja, és nem várja ki, amíg a szülő a pénztárcájába nyúl. Mivel rendkívül motiváltak a játékszerzésre, elképesztő kreativitást tudnak felmutatni ezen a téren, és nem fognak megállni az innen-onnan kunyerálásnál. A nyári szünetben ráadásul idejük is lesz kibontakoztatni a játékszerző tehetségüket, és ahol gyerekek összejönnek, ott bizony előbb-utóbb elindul a csencselés, a játékok csereberéje is.

Addig ugyebár nincs is gond, amíg hasonlót hasonlóval cserélnek: az egyik már megunta a terhes Barbie-ját, amit szívesen odaadna egy műbútorasztalos Ken-ért. A problémák akkor kezdődnek, amikor a szóban forgó játékok beszerzési ára nem áll arányban, esetleg meghaladják azt az értékhatárt, aminél a gyerek még döntést hozhat szerintünk.

shutterstock 142561333

A családi legendáriumnak egy elég emlékezetes sztorija, amikor a tesóm hazaállított egy csodálatos plüssnyúllal, amire nagyon büszke volt. Az öröm csak addig tartott, amíg anyám érdeklődésére ki nem bökte, hogy a Nagy indiánkönyvet adta érte, aminek az eszmei és fizikai értéke, hát, mondjuk úgy, egészen más kategóriában volt, mint az érte kapott nyúlé. Anyám persze megpróbálta visszacsinálni az üzletet, de a másik gyerek anyukája nem volt rá hajlandó – mondjuk őt is meg lehet érteni, hogy nem fogja kicsavarni a legális megegyezéssel megszerzett szajrét a fia kezéből. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szoptatás eleinte fáj, okok és teendők

Puskás Pálma 2015. június 12., péntek 10:01

A szoptatás kezdete körüli egyik leggyakoribb probléma a mellbimbók fájdalmassága, érzékenysége. A dolog többnyire átmeneti, de azért eléggé megkeserítheti az anya életét, ráadásul a szoptatás későbbi szakaszaiban is előfordulhat. Hogyan lehet megelőzni? Mennyi fájdalom a "normális"? Mit csináljuk, ha fáj, de nem akarjuk feladni a szoptatást? Elmondjuk.

Bizonyos fokig normális

A tipikus, kezdeti, átmeneti mellbimbófájdalom többnyire nem valamilyen, a háttérben álló probléma jele, csupán arról van szó, hogy bőrünk még nem alkalmazkodott a kisbaba által kifejtett igénybevételhez. Mint amikor egy új cipő kitöri az ember sarkát.

A kezdeti, átmeneti fájdalomra a következő jellegzetességek igazak: a fájdalom a mellre helyezés pillanatában jelentkezik, és ahogy a baba elkezd szopni, nagyjából fél perc után csökken, majd múlik. Ez a fajta probléma általában a baba születése utáni harmadik napon válik kifejezetté - eddigre dörzsölődik ki a mellbimbónk annyira, hogy már fájjon - , de szerencsére jó hírünk is van, csak két hétig kell elviselni, utána rendes esetben magától elmúlik.

Ez nem jár vérzéssel és nincs a mellbimbón szemmel látható sérülés sem. Erre az átmeneti fájdalomra nem jellemző, hogy az etetés során végig fennáll, és két szoptatás között sem illik fájdalmat éreznünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 235

Kórházfigyelő

  • Budapesti kórházak
  • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Shopline

Travelo utazási ajánlatok

  • Utazzon Bükfürdőre Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága és különleges Medical Wellness Centruma várja Önt!
  • Sziklák, apró kavicsok, dűnék, vagy fehér homok, és öblök tiszta, türkízkék vízzel...
  • Páratlanul szép tájak, homokos és sziklás tengerpartok...
  • Válassza a természetet, fedezze fel a Bakonyt szállodánkból!

Hirdetés

Hirdetés