PORONTY

"Négy szülőm van, és mind a négy meleg"

Steiner Kristóf 2015. január 26., hétfő 21:22

Széles mosollyal üdvözöl Dana barátném, amikor egy tel avivi park kávézójának teraszán összefutunk, feleségével, Einattal egy hatalmas csésze mandulatejes kapucsínót szürcsölgetnek. „Hol van a család legkisebb tagja?” – kérdezem, hiszen a lányok, akik lassan hét éve együtt vannak három évvel ezelőtt gyermeket vállaltak, a kissrác pedig már oviba jár, és köszöni szépen szuperül van.

„Ma az apukáinál. Nekünk is jár egy kis pihi.” – feleli Einat nevetve. Mindeközben a papák, Alon és Eitan gyakorlott szülőkként látják el a minden (másnapi) teendőket: náluk ugyanis az a szokás, hogy a gyerek néhány napot a mamákkal, néhányat pedig az édesapákkal tölt. Bármily furcsán hangzik is, korántsem egyedi az eset. Itt, Tel Avivban egyetlen tanárnéni sem lepődik meg azon, ha valemelyik nebuló azt mondja az ismerkedési délutánon: "Két meleg papám, és két leszbikus mamám van." 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyerek rajzait kidobni bunkóság?

Primilla 2015. január 25., vasárnap 13:56

Egy darabig az első gyerekem összes rajzát eltettem. A bölcsődei irkafirkáktól a későbbi, csodálatos, vicces és megható rajzokig, egytől egyig gondosan ráírtam az szerző nevét, az alkotás időpontját, sőt, még címet is adtunk a műveknek. Az első megtorpanás akkor következett be, amikor a lányom rákapott a művészet ízére, és elkezdte ontani a szebbnél szebb, változatos témájú és aprólékosan kidolgozott rajzokat. Naponta legalább harmincat dugott az orrom alá, amikért megdicsérni még volt kapacitás, de feliratozni már régen nem. Gyűltek a lapok az irattartó mappákban, a legtöbbjükről már azt sem tudjuk, micsoda.

A második gyerekemmel már rutinosabb voltam. Eleve csak azokat az alkotásokat raktam el, amelyek fejlődési állomást képviseltek, vagy különösen jól sikerültek. Az óvodában készült „hogyan használjuk a vízfestéket” tematikájú kék szilvát például egyáltalán nem őrizgettük, hanem a gondos dicsérgetés, esetleg őszinte ováció után a gyerek távollétében eltüzeltük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cukiság: a kutya kúszni tanítja a babát

Becca 2015. január 24., szombat 11:04

Elképesztő, hogy a gyerekek mennyire tudják szeretni a kutyákat és, hogy milyen lelkesen tudják utánozni a négylábúak minden mozdulatát. Emlékszem, az unokahúgom olyan egyéves forma lehetett amikor elkezdte másolni a kutyámat. Amint meglátta a kutyát, azonnal elkezdett tapsolni örömében, sikította a nevét és „rohant” felé. A kutya nyilván kicsit megrémült ettől, de tudta hogyan szerelje le a gyereket, és idővel megtalálták a közös hangot. Annyira, hogy a kutya bármit csinált, a gyerek azonnal utánozta. Amikor ugatott, a pelenkás is „ugatni” kezdett, amikor a hátán fekve fetrengett a szőnyegen, a gyerek is azonnal ledobta magát a hátára, és pontosan olyan mozdulatokkal vergődött a földön, mint a kutya. Nagyon mókás jelenet volt. 

Most, olyan videókat mutatunk, amelyek azokat a „kutyátlanokat” is meggyőzik a kutyatartás szépségeiről, akik úgy vélik, gyerek mellé kutya nem való. Mert igenis, hogy való. Sőt, közben tanítja is. Hogy mire?! A hajtás után megnézheti!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szülőszoba! Ott legyek, vagy kummantsam el?

Gantner Ádám, író 2015. január 23., péntek 15:22

A gyermekvárás hosszasra nyúló periódusában bőszen gondolkodnak a leendő szülők: mármost mitévők legyenek a szülőszobában, ha eljön a várva várt pillanat? Együttesen, kéz a kézben segítsék egymást, értsd: a férfi a várandós nő feje körül téblábol az ájulásával küszködve, biztatva a vajúdó asszonyát, vagy inkább a várószoba biztonságában vészeli át a nehéz órákat, laposakat pislantva „odaátra” az üvegfalon túlra, siettetve az idő múlását?

A merész, és az ájulást hírből sem halló férfiak lelkesen vetik bele magukat a szülést megelőző trenírozásba, kívülről fújják az „eljárást”, és magukban már többször is előre megfenték a köldökzsinór elvágására hivatott ollót. Van, aki egyszerűen csak megelégszik az” ott leszek, tartom a fejét, és törölgetem az asszony izzadó homlokát” statiszta szerepével, mások aktív részesévé kívánnak válni a szülésnek is.

Na, de mi újság a már a vér látványától is maguk alá fosó kispapákkal, akik húznák-halasztanák, még ki is tolnák a szülés időpontját, és inkább hinni akarnak a gólya jövetelében, mint a steril szülőszoba fém és acél krómozott biztonságában?

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kövér gyerek szinte mindig a család bűne

Kovács Emese 2015. január 22., csütörtök 13:59

Az étkezések sok családban valóságos vesszőfutást jelentenek a „fényevő” gyerek miatt, máshol pont fordított a probléma: a gyerek már néhány éves korában túlsúlyos, és a fölös kilók csak szaporodnak rajta az évek múltával. Nem biztos, hogy okos legyinteni a kövér kisgyerekre, mondván, ez csak babaháj, majd kinövi, mert a csecsemőkre jellemző dundiság és a négyéves dereka körüli vastag hájréteg nem ugyanaz. Utóbbit az esetek túlnyomó részében a hibás életmódbeli és étkezési szokások okozzák, márpedig ezeket kinőni nem lehet, csak változtatni rajtuk.

Sokszor a szülők, a családtagok talán észre sem veszik, milyen káros étkezési szokásokat alakítanak ki a gyerekben, akár puszta jószándékból. Talán kissé szigorú ítéletnek tűnik, de a gyerekek rossz étkezési szokásaiért – és a következményes elhízásukért – szinte kizárólag a környezeti minták és a családtagok étkezéssel kapcsolatos gondolkodása és viselkedése tehető felelőssé.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az anyaság az ember agyára megy

Primilla 2015. január 21., szerda 17:45

Az anyaság végső soron pszichózis. Az ember olyanokat mond, vagy tesz, és főleg tart helyénvalónak, amit „normál” esetben soha nem tenne vagy mondana. Nem tudom, hogy vannak vele, de én például lánykoromban viszonylag ritkán ejtettem ki a számon a ciculi és a macipofi szavakat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mitől érzi magát a gyerek otthon a világban?

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. január 20., kedd 21:52

Sokféle választ kapnánk, ha szülőket kérdeznénk arról, mi a céljuk a gyereknevelésben, azaz mikor éreznék jó szülőnek magukat. Ha a gyerekük boldog lesz? Ha sikeres? Biztos van, aki konkrétabban fogalmazza meg: legyen jó párkapcsolata, munkája. Esetleg legyen jó ember, vagy bontakoztassa ki a benne rejlő képességeket.

Nemrég egy anya úgy fogalmazta meg, nála az a jó szülőség mércéje, hogy a gyermeke otthon érzi magát a világban – gyerekként és majd felnőttként is. Találó megfogalmazás, bár elmerenghetünk rajta, a világ otthonos hely-e, de végső soron otthon érezni magunkat azt jelenti, hogy a helyünkön vagyunk, idetartozunk, van itt dolgunk, van, aki fontos, és akinek fontosak vagyunk. Ha épp háború közepén, betegen vagy szegénységben élünk, akkor is érezhetjük így. Otthon érezzük magunkat, ha nem vagyunk idegenek, ha nincsenek kétségeink, hogy azt az életet éljük-e, ami igazán a miénk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Félperces reklámmal nyitják fel a szülők szemét

mzd 2015. január 18., vasárnap 13:12

Újabb olyan kreatív munka született, amely bebizonyítja: nem kell tízmilliós büdzsé ahhoz, hogy elgondolkodtató kampányfilmet készítsen valaki. A Make Room For Play (Csinálj teret a játéknak) névre hallgató videósorozatban a gyermekek játszótéren bohóckodnak vagy éppen ugrálóköteleznek, a képernyő szélei pedig fokozatosan elsötétülnek, így hagyva – szó szerint - egyre kevesebb helyet a kölyköknek.

És hogy mit akarnak ezzel üzenni a készítők? A válasz egyszerű: a számítógép előtt töltött idő a játéktól (és ezzel együtt a mozgástól) veszi el az időt. A ParticipAction honlapjáról megtudhatjuk azt is, hogy a kanadai gyermekek közül csak minden huszadik mozog legalább egy órát naponta, ez pedig tényleg eléggé lesújtó adat. A legviccesebb a kisfilmek végén található Don't visit our website (Ne látogasson el a honlapunkra) felirat. A 30 másodperces videók egyikét megnézheti itt lent, a többit pedig ide kattintva.

Vidáman táncoló pénisz egy svéd gyerekdalban - a youtube kiakadt

Divany.hu 2015. január 17., szombat 13:25

Az alábbi videó a svéd köztévé, az SVT Bacillakuten című műsorában jelent meg múlt hét vasárnap, és a célja az volt, hogy megismertesse és megszerettesse a gyerekekkel a nemi szerveiket. Az este hat óra után vetített rajzfilmben péniszek és vaginák táncikálják végig a dalszöveget, ami többek között abból áll, hogy: "itt jön a pénisz nagy sebességgel", vagy például "a vagina menő, jobb ha elhiszed, még egy öreg hölgyön is, nézd, ahogyan ott ül elegánsan".

A zenés videó mint a vírus, úgy terjedt a múlt héten, és erre felfigyeltek a Youtube cenzorai is, akik a hétvégére a művet felnőtt tartalmúnak minősítették. A dal csak azon Youtube-felhasználók számára volt megtekinthető, akik megerősítették az életkorukat, hogy elmúltak már 18, és tartott ez egészen addig, amíg az SVT irodájának a kérésére fel nem oldották a korlátozását. A rajzfilmet a videómegosztón már több mint kétmillióan látták, és megoszlanak a vélemények. Egyesek botrányosnak találják, mások szerint pedig a világ legtermészetesebb dolgáról van szó. 

Előbbiek hőzöngése miatt egyébként a tv-csatorna honlapjáról már eltávolították a videót.  

Lesz még gyereketek? - Hülye vagy? Elmúltam negyven!

Primilla 2015. január 16., péntek 13:41

A minap összefutottam egy iskolai évfolyamtársammal, és viszonylag hamar eljutottunk a témához: idén negyven évesek leszünk. A kerek születésnapokat, az ikszeket valahogy mindenki rossz néven veszi az élettől, legalább is egyáltalán nem esik jól hirtelen harmincasból negyvenes nővé válni. Aztán arra a következtetésre jutottunk, hogy ma már ez nem úgy van, a 70 az új negyven.

Szépek vagyunk, boldogok, és egyetlen ajtó sem csapódik be előttünk attól, hogy negyven évesek leszünk. Kivéve egyet – mondta a barátnőm. Most már, ha valaki megkérdezi, hogy akarunk-e még gyereket, teljes meggyőződéssel utasíthatom vissza: „hülye vagy? elmúltam negyven”.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kigáncsolja a túlkoros felvételizőket az új törvénymódosítás

mzd 2015. január 16., péntek 11:59

Meglepő hírbe futottunk a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium honlapján. „Módosult a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 57. § (1) bekezdése. Az új törvény szövegében már nem szerepel a következő mondat: „A szülő kérésére az iskola magasabb évfolyama is megismételhető legfeljebb egy alkalommal.” Ez a módosítás 2015. január 1-ével hatályba lépett, így a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy iskolánkban sikeres felvételi vizsga után egy tanuló az ötödik, vagy a kilencedik évfolyamot megismételje” – olvasható a közleményben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Terhes feleség mellett maszturbálni, az már milyen?

Gantner Ádám, író 2015. január 15., csütörtök 16:38

Miután a legkevésbé sem remélt eset áll fent, és a nőgyógyász kíméletlenül közli a verdiktet:  Márpedig a veszélyeztetett terhesség időtartama alatt az édesanya és a baba egészsége érdekében a továbbiakban szigorúan tiltva van mindennemű testiség. Ez ellen fellebbezésnek nincs helye!, -  kemény dió megélni a terhességet a nemi élettől megfosztott férfiember számára is.

Messze még a baba születése, hosszú hetek és még annál is hosszabb hónapokon át tartó böjt elé néz a férfiember. Mert előfordulnak szexben bővelkedő, kellemesnek terhességek, de bizony akadnak szigorúan ágyhoz kötött, a terhesség időszakára szinte mozdulatlanságra ítéltetett várandósággal töltött, hosszú hónapok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Újít a Facebook: itt a 21. századi „tejesdoboz”

mzd 2015. január 15., csütörtök 09:31

Ismerős önnek Etan Patz neve? Ha nem igazán, segítünk: ő volt az az 1979-ben eltűnt kisfiú, akinek az arcképe elsőként került a tejesdobozokra, és aki miatt 25 évvel ezelőtt tömegek mozdultak meg, és indultak a kisfiú keresésére. Szintén a közösség erejére számít a Facebook napokban bevezetett újítása. Az 1996 óta használt Amber Alert riasztások ezután automatikusan megjelennek azok facebook oldalán is, akik földrajzilag közel vannak az eltűnés helyéhez.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy évig voltam diákcserén Olaszországban

Koncz Andrea 2015. január 14., szerda 10:47

Bogdán Kármen Balatonlellén él nevelőanyukájával, 4 édes- és egy nevelt testvérével együtt. A 18 éves Kármen jelenleg az érettségire készül. Az előző tanévet az olaszországi Suzzarában töltötte egy nemzetközi diákcsere program résztvevőjeként.

Arról beszélgettünk Kármennel, hogy kerül egy nem jómódú családból származó, árva roma lány egy külföldi cserediák-programba, és mit jelentett neki ez az egy év.

„Kármen a kiválasztási beszélgetésen árva roma lányként más középiskolás korú gyerekekéhez hasonló eredményeket produkált, ami a szociális körülményeit figyelembe véve, már önmagában is figyelemreméltó volt” – hangsúlyozza Bangáné Jarecsni Rita, a nemzetközi diákcsere-programok szervezésével foglalkozó AFS magyarországi vezetője. Az AFS teremtette elő saját ösztöndíj-alapjából Kármen utazásának anyagi feltételeit.

3
A parmai AFS-körzettel Velencében a karneválon, Kármen fehér pulcsiban

„Nagyon tisztelem Géresi Juliannát, Kármen nevelőanyukáját azért, hogy nem csak a fizikai szükségleteket biztosította nevelt lánya számára, nemcsak taníttatta őt, hanem túl ezeken, jövőképet is képes volt mutatni neki az AFS-program révén. Reményt és hitet adott Kármennek. Ez a legtöbb, amit egy szülő adhat a gyerekének” – tette még hozzá Bangáné Jarecsni Rita.

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 módszer, amivel rá tudja venni a gyereket az evésre

Primilla 2015. január 13., kedd 14:09

Sok magabiztos anyát láttam már összeomlani a vasárnapi ebéd mellett, amikor a nagy műgonddal elkészített, remekbe szabott menüt szemük fénye finnyogva tologatja ide-oda a tányérján. Anélkül, hogy egyetlen falatot is a szájába tenne. Hiánypótló összeállítás, trükkök, hogy a gyerek hajlandó legyen enni.

Talán kicsit szigorúnak hangzik, de ha még nem csesztük el nagyon, érdemes viszonylag hamar bevezetni a nem főzünk külön a gyereknek rezsimet. Nyilván nem a 10 hónapos sütőtök-alma-csirkehús turmixát kell enni az egész családnak. Viszont később érdemes észben tartani, hogy amit mi magunknak főzünk, azok (többnyire) finom, egészséges, jó kaják. A külön főzés nagy veszélye az, hogy 3-4-5 embernél is egyre kisebb az a közös halmaz, ami mindenkinek a kedvence. Ami oda vezet, hogy reggelire készíthetjük négyféle módon a tojást, vacsorára ketten kérnek spenótot, ketten spagettit, de csak az egyiknek jó a paradicsomos szósz, a másik tejszíneset akar, míg egyvalaki nem enged a napi három étkezés legyen nutelláskenyérből.

Ezzel együtt léteznek fúj kaják, a gyerekek nagy százaléka utálja a májat, a zöldsalátát és a padlizsánt, ezért a családi vacsora ne legyen resztelt máj sült padlizsánnal és zöldsalival. De mindhárom étel olyan, amit kevésbé rétegkajákkal kombinálva nyugodtan az asztalra lehet tenni, a gyerek is kap belőle egy kanállal, aztán ha megkóstolta, és otthagyja, hát ez van. Kaja mellett gyerek még éhen nem halt - mondogatják a bölcs nagymamák, és van benne valami.

Ja, és még egy dolog: a normális evésre szoktatásnak van egy sarokpontja, ami sajnos elég nagy elszántságot igényel: nem szabad hagyni, hogy a gyerek a kalóriaszükségletét napközben folyamatosan hülyeség legelésével pipálja ki. Mert lehet akármilyen jó kaja a reggeli-ebéd-vacsora, ha közben egész nap lehet csipszet, ropit, kekszet, kölesgolyót, csokikát, fagyikát, sütikét, gyümölcsjoghurtot, túrórudit, pudingot, krémtúrót, cukros szörpit és gyümölcsleveket nyomni. Megoldás lehet, ha világosan meghatározzuk, mi a napi édességadag (pl 1 túrórudi, egy bögre kakaó és egy gyümölcsjoghurt), és azon kívül nincs nasi.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A jó szülő csak elképzeli, hányféleképp tudná megölni a gyerekét

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. január 12., hétfő 10:00

Egyes pszichológusok szerint a jó szülőt a rossztól az különbözteti meg, hogy a jó szülő csak elképzeli, hány féle módon tudná megölni a gyerekét, de nem bántja, a rossz az indulatokat tettekre is váltja.

Az ideális anyáról és apáról alkotott képébe sokaknak nem fér bele, hogy olyan harag támadjon valakiben, hogy arról fantáziáljon, hogyan fogja kidobni az ablakon, vagy legalábbis felpofozni gyerekét. Felmerülhet, hogyan érezhet valaki olyan intenzív haragot épp az iránt az ember iránt, akit legjobban szeret, mint talán senki más iránt.

Pedig a gyerek előtti életéből is tudhatja mindenki, a legjobban azokra tudunk haragudni, akik a legközelebb állnak hozzánk. A szülőkre, a párra és a gyerekre. Az ember puffog, hogy milyen a főnöke, és hogy vezet az a barom, de abban az indulatban nincs meg az a mélység, mint a szeretteink iránti haragban.

shutterstock 190221023

A harag és az agresszív érzések tulajdonképpen a frusztráció következményei, annak a jelei, hogy valamilyen fontos szükségletünk sérült, hogy nagyon nem az történt, amit akartunk, és tehetetlenek vagyunk az ügyben. Ebből kiindulva könnyű megérteni, miért mélyebb a hozzánk közelállók iránti haragunk: hiszen tőlük többet, fontosabb dolgokat várunk, bensőbb vágyainkat tudják megsérteni, kielégítetlenül hagyni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Halálcsillagot készített az unokájának, wow!

Becca 2015. január 11., vasárnap 09:33

Egy jó fej nagypapa készítette unokájának ezt a Halálcsillagot, ami rendeltetését tekintve egy mobiltűzrakó. Ha esetleg van, aki nem ismerné, a Halálcsillag a Csillagok Háborújában egy olyan, bolygóméretű űrállomás, amely egy egész bolygó elpusztítására is képes. A Halálcsillag tűzrakót a nagypapa unokájának a kérésére rakta össze. 

Amióta a nagypapa feltöltötte az ajándékról a fotót a redditre, rengeteg kommentet kapott, hogy inkább hagyja a nyugdíjaséletet, és folytassa amit elkezdett, mert akár naponta is hegeszthetne hasonlókat. Mondjuk ha már egy 84 éves nagypapa redditet használ, talán nem is annyira meglepő, hogy létre tudja hozni a tökéletes Halálcsillagot. 

9eYezn4
Fotó: Reddit

Mit gondol a Halálcsillagról?

 • 3182
  Őrülten jól néz ki!
 • 1530
  Micsoda nagypapa, örökbe fogadhatna!
 • 603
  Bármi ami Star Wars, csak jó lehet!
 • 565
  Hagyjuk már ezt!

Innen többet is megtudhat az alkotásról: Bandia5309 (h/t: laughingsquid)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Végre kipróbálhatod hármasban is!

kh 2015. január 10., szombat 14:11

Nagymamám még kiscipőt kezdett el horgolni, úgy adta nagyapám tudomására, hogy gyerek áll a házhoz, de igazából a mi családunkban mindenkinél elmaradtak a megható avagy vicces bejelentések a terhességről. Kíváncsi voltam, ismerősem körében mennyire van a felkészült vallomásoknak divatja, vagy hozzám hasonlóan egy telefonnal elintézte a többség a baba érkezésének hírét az apa felé. Az eredmény megosztott: voltak, akik kreatív módon oldották meg a kérdést, és voltak, akik nem bírtak várni a nagy újsággal. 

Ti hogyan jelentettétek be a terhességeteket? Megható, cuki. ciki és humoros történeteket várunk kommentekben! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem tanulva is lehet nyelvet tanulni, így

Bakos Eszter 2015. január 9., péntek 10:57

Bezzeg én. Bezzeg az én koromban. Régen minden jobb volt. Mielőtt még úgy tűnne, hogy erre megy ki a játék, előre szólok, hogy ami következik, az kizárólag a folyton a nyelvtanulás és nyelvtanítás sikeres folyamatán pörgő agyam szüleménye.

Egyik este úgy döntöttem, hogy a bejglisütéshez Rick Astleyt fogok hallgatni. Bár általánosban valószínűleg nem volt nálam nagyobb Rick Astley rajongó Rákoskeresztúron, egyetlen albumcímet sem tudok, meg azt sem, hogy mikor jelentek meg az albumok, úgyhogy a youtube-on ráböktem a Greatest Hitsre (mennyire, mennyire sablonos.)

Jó, hát a Nevergonnagiveyouup az egy olyan szám, aminél mindenki azt várja már az elejénél, hogy vége legyen, ez velem sincs másképp. De a második számnál már beugrott a kép, ahogy kb. 10 évesen (11? 12?) hajnalban ülök a karácsonyfa mellett, és fülhallgatón hallgatom a vadiúj Rikeszli kazettáimat újra és újra és újra. Hogy jön ez ide?

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szülői törődés nem kölcsön, hanem adomány

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. január 8., csütörtök 11:58

Karácsony, újév körül többen felteszik maguknak a kérdést, vajon milyen életet élnek, elég jó emberek-e, tudnak-e önzetlenül adni? A gyerekneveléssel kapcsolatban különösen hangsúlyos ez a téma, hiszen meglehetősen szélsőséges formákban jelenik meg a szülői önzés, önzetlenség kérdése. Az egyik oldalon ott van egy mítosz, egy ideál az önfeláldozó anyáról (valamiért ilyenkor az anya kerül elő), aki életét és vérét adja a gyerekért.

A másik oldalon ott van a valóság, annak minden árnyalatával. Például a bűntudatos szülőkkel - megkockáztatom, a tudatos szülők nagy része egyben egy kicsit bűntudatos is, azaz, aki gondolkodik önmagán, hogy elég jó anya, apa-e, az talál magában kivetnivalót, talál olyan pontot, mikor nem tud eleget adni, mikor a gyerek talán joggal követelne tőle, belőle többet, de úgy érzi, üres a tartály.

Aztán ott vannak azok a gyerekek, akik úgy érzik, nem kaptak meg mindent, ami kellene a teljességhez. És ott vannak azok, akik úgy érzik, a szüleik neheztelnek rájuk, amiért ilyen fárasztó és költséges volt a felnevelésük, és el akarják hitetni velük: tartoznak nekik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit tesz egy kisfiú ha arra kérik, üssön meg egy lányt?

Becca 2015. január 6., kedd 18:28

Elképesztően helyes kis videó került fel az egyik videómegosztó oldalra pár nappal ezelőtt, amiben a nők elleni erőszakra hívják fel a figyelmet, de ezúttal nincs a videóban: kisírt szemű lány, lila és zöld foltok, és felbőszült, rossz arcú támadó sincs a jelenetek között. És bár a helyszín az utca, mégsem lett sablonos a videó. Egy teljesen más oldalról közelítették meg a dolgot, úgy, hogy biztosan többen is fognak idézni belőle a Facebookon.

A kisfilmben, pár, már most nagyon „mácsó” 6-11 év közötti olasz fiút bombáztak kérdésekkel a kamera másik végén állók: hogy hívnak, mi leszel ha nagy leszel, miért éppen ezt a szakmát választod, aztán egyszer csak besétál a kamera elé egy kislány, és jönnek a kicsiket zavarba ejtő kérdések: mi tetszik neked a kislányban?

Aztán miután kicsit oldódnak a gyerekek és közelebb kerülnek egymáshoz, arra kérik a kisfiúkat, üssék meg a „bambinát”. Vajon hány pofont kapott Martina? Nézze meg a videón!

Jó, eláruljuk ha túl izgatott ahhoz, hogy a 3 perces videót végignézze: egyet sem! És tudja miért nem?! Mert „a lányokat nem szabad megütni, még egy virággal sem”...

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magzatokat oltanak szamárköhögés ellen Kaliforniában

pp 2015. január 6., kedd 09:24

Az idei évben majdnem tízezer, egészen pontosan 9935 szamárköhögéses eset fordult elő Kalifornia államban a december elején közölt jelentések szerint. Százezer főre így huszonhat megbetegedés esik. Ez már járványnak számít, ezért az amerikai hatóságok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a megelőzésre: konkrétan már magzatkorban igyekeznek beoltani a születendő babákat.

A szamárköhögés súlyos és potenciálisan halálos kimenetelű betegség, amely ellen azonban létezik védőoltás. Az oltást a legtöbb nyugati országhoz hasonlóan az USÁ-ban is kéthónapos korban adják. A fenti esetek legnagyobb része olyan baba, aki még túl fiatal volt az oltáshoz, vagyis 0-2 hónapos csecsemőkről van szó. A szakértők szerint emiatt meg kellene fontolni a terhes nők beoltását a harmadik trimeszterben. A kaliforniai helyzetről korábban itt már írtunk.

151053001
Fotó: Bsip
Távolról sincs vége, olvasson még »

Új énképet mindenkinek az új évre!

Bakos Eszter 2015. január 4., vasárnap 09:33

Nagyon szerencsés ember vagyok. A nyelvtanítás elképesztően érdekes, és az csak egy dolog, hogy olyan szuper feladataim vannak, hogy olyan videókat keresek, amikből ezt vagy azt megtanulhatják az emberek, vagy apró világoskék kártyákat vágok ki rajtuk melléknevekkel, mindezt olyan közegben, ahol nincs se hülye főnököm, se hülye beosztottam, csak végtelen mennyiségű kávé.

Ami viszont még ennél is sokkal jobb és sokkal érdekesebb az az, hogy mennyiféle emberrel és a mennyiféle ember mennyiféle történetével hoz össze a sors. A történet alatt persze itt nem a tanítványaim szerelmi életét vagy családi anekdotáit értem, hanem a nyelvtanulással kapcsolatos történeteket.

Ezek a sztorik sajnos többször negatívak, mint nem, és teljesen egyértelmű, hogy a tanárok viselkedése, a körülmények alakulása és a Saturnus belépése a negyedik házba mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy valaki hosszú évek tanulása után is úgy érzi, nem úgy beszéli az idegen nyelvet, ahogy akarja (vagy sehogy).

Távolról sincs vége, olvasson még »

Útmutató apáknak a szüléshez

pp 2015. január 2., péntek 17:05

A leendő anyák rengeteg tanácsot kapnak a terhesség során, és kismilliószor elmagyarázzák nekik a szülés körüli teendőket. Manapság a legtöbb apuka is részt vesz a szülésen, vagy ha magán az eseményen nincs is közvetlenül jelen, többnyire ott van a környéken – legalábbis a kórházi folyosón.

Mindeközben nagyon kevés tanácsot kapnak azzal kapcsolatban, milyen viselkedést kövessenek, mit tegyenek a szülés környékén. Összeállítottunk egy listát saját tapasztalataink, valamint az Art of Manliness javaslatai alapján.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Új eljárás forradalmasítja az autizmus felismerését

pp 2015. január 2., péntek 10:07

Az autizmus nehézsége már a diagnózisnál elkezdődik, ugyanis a jelenleg rendelkezésre álló módszerek segítségével nehéz felállítani a pontos kórismét. A pittsburgh-i Carnegie Mellon egyetem kutatói most olyan eredményekkel álltak elő, amelyek forradalmasíthatják a betegség felismerését.

A kutatók funkcionális MRI vizsgálatot alkalmaztak, amelynek révén az egyes agyterületek működés közben válnak láthatóvá, és akitivtásuk is mérhető. Ez a vizsgálat nem újdonság. Azonban azt is észrevették, hogy a társas érintkezésért felelős agyterületek aktivitása nagyon eltér az autista és a nem autista személyek agyában.

Konkrétabban: amikor az autisták társas kapcsolatokon gondolkodtak, az ő agyukban hiányzott a saját magukat reprezentáló agyterület aktivitása. Ez a különbség 97 százalékos pontossággal elkülönítette egymástól az autista és az egészséges személyeket, ami elég jó eredménynek számít.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 229

Kórházfigyelő

 • Budapesti kórházak
 • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Travelo utazási ajánlatok

 • Foglaljon szállást egy kattintással Elutazna a hétvégére, de nincs türelme kivárni a szálláshely ajánlatát? Most összeszedtük a szerintünk legjobb szálláshelyeket, ahol pár kattintással lefoglalhatja szobáját.
 • Sok-sok napsütés, csodálatos alpesi táj és lélegzetelállító látványosságok – Karintiában megtalálható minden, ami egy jól sikerült üdüléshez szükséges.
 • Utazni készül, de még nem kötött biztosítást? Online, 5 perc alatt elintézheti!
 • Nyaralás luxus tengerjárókon, teljes ellátással. Óriási élmény!

Hirdetés

Hirdetés