PORONTY

Gyerekzenék, amiktől a szülők se mennek a falnak

Schütz Gabriella 2016. augusztus 25., csütörtök 09:40

Őszintén szólva hiába tartom jónak a régi nagy favoritokat, Halász Juditot, vagy a Kalákát, fél óra múlva már őket is nehezen bírom elviselni. Így amikor nyaralni indultunk, keresgélni kezdtem hosszú távra valami olyat, amit én is szívesen hallgatok, akár több órán keresztül is az autóban. A kezembe akadt egy pár mai igényes gyerekzenei CD, és azon kaptam magam, hogy én is velük énekelem a dalokat, sőt saját kedvenceim is vannak. Azt meg tényleg nehezen vallom be, hogy néha még a gyerekek nélkül is ezeket hallgatom, ha épp bennmaradt valamelyik az autóban. Következzen tehát egy olyan ajánló, ahol a gyerekeknek szóló dalok a felnőtteknek is tetszenek!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A sok orvosi vizsgálat miatt stresszesebb lehet a terhesség

Puskás Pálma 2016. augusztus 23., kedd 09:42

A várandósság érzelmileg megterhelő időszak, és a szorongás egy jelentős része a születendő gyermek egészsége körül forog. Azaz, vérmérséklettől függően kicsit vagy nagyon durván aggodalmaskodunk azon, hogy jaj, csak megmaradjon a baba, aztán hogy nehogy kiderüljön a következő ultrahangon, hogy hat ujja van. Az orvostudomány fejlődése egészen ellentmondásos szerepet játszik ebben az egészben: a növekvő számú és minőségű elérhető vizsgálat és beavatkozás részben optimizmusra ad okot – hiszen ha baj van, az időben ki fog derülni, és talán orvosolni is lehet. Ugyanakkor sok esetben épp a túl aktív orvosi háttér okoz felesleges szorongást vagy kényszeríti passzív szerepbe a terhes nőket.

A szakemberek szerint körülbelül a 20. század elején kezdődött az a folyamat, amit a terhesség medikalizációjának neveznek. A „medikalizáció” kifejezés azt jelenti, hogy betegségként, illetve egészségügyi problémaként kezelünk olyan dolgokat is, amik egyébként nem lennének egyértelműen azok. (Egy másik példa a medikalizációra a depresszió és a szorongás: pár száz évvel ezelőtt néhány ritka esetet leszámítva senkinek nem jutott volna eszébe, hogy a rossz hangulat vagy a félelem az egy betegség, amivel orvoshoz kell menni és ott gyógyítani.)

shutterstock 141240868
Távolról sincs vége, olvasson még »

"Kell a mesélés intim biztonsága, hogy a világ jó, minden rendben lesz"

Schütz Gabriella 2016. augusztus 23., kedd 08:04

Új környezet, új társak, új tárgyak, és új elvárások: az iskolakezdés lehet rémálom, de izgalmas kaland is – a kérdés, hogy mi, felnőttek mit teszünk azért, hogy mindezt jól élje meg a kisgyerek. Bajzáth Mária mesepedagógussal beszélgettem, akinek pár napja jelent meg a Kolibri Kiadó gondozásában a hét részesre tervezett Népmesekincstár című sorozat harmadik kötete Így megyek az iskolába címmel. Ebben a 6-7 éves gyerekeknek való, az őket segítő népmeséket gyűjtötte össze a világ minden tájáról. Az is kiderül, hogy miért és hogyan segítik a gyerekeket ebben az életszakasz-váltásban a népmesék.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kutatás: Apa nélkül is lehet egészséges lelkű gyereket nevelni

Primilla 2016. augusztus 18., csütörtök 19:44

Idén éppen tíz éve vállalhatnak gyermeket Magyarországon egyedülálló nők is mesterséges megtermékenyítés útján. Nem régen pedig napvilágot láttak az első nemzetközi kutatási eredmények, melyekből kiderül: az ilyen családban élő gyerekek általában lelkileg és szellemileg teljesen normálisan fejlődnek – adta hírül a Science Daily.

Természetesen foglalkoztatja őket a hiányzó apa gondolata, de nem jelent nekik különösebb érzelmi megbicsaklást, amikor felfogják a családi körülményeiket.

shutterstock 94290826

A kutatást a Cambridge-i Egyetem Család Kutató Központja készítette, és Helsinkiben, egy szakmai konferencián mutatták be nemrégen. A vizsgálat során 51 egyszülős családot hasonlítottak össze 52 heteroszexuális kétszülős családdal, a közös pont pedig az volt, hogy mindkét családtípusban élt legalább egy, 4-9 éves, mesterséges megtermékenyítés útján született gyermek.

A vizsgálat során kérdőívet töltettek ki a szülőkkel a gyermekük fejlődéséről és az őket ért szülői stresszről. Ebből az derült ki, hogy a gyerekek ugyanúgy fejlődnek lelkileg és szellemileg az egy és kétszülős családokban is, ahol viszont nincs másik szülő, ott az anyára nehezedő anyagi terhek és a stressz sokkal magasabb, és ez okozhat problémákat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szabályok friss- és kismama sporthoz

ST 2016. augusztus 17., szerda 08:08

Kismamaként nem csak a saját, hanem a baba igényeire is figyelni kell. Ez valójában nem annyira bonyolult, csakhogy egy terhes nőnek a világon mindenki azonnal megmondja, mit kell csinálni, és mit tilos. És persze tucatjával olvashatóak a fals információk a különféle fórumokon is, a "Terhesen nehogy a fejed fölé emeld a kezed"-től a "Jézusom, neked senki nem mondta, hogy tilos lehajolni felvenni a cipőd???"-ig.

Pedig a mozgás, ha ésszel csináljuk, kifejezetten hasznos a terhesség alatt is, segít megőrizni az erőnlétünket, ami nem csak a szüléskor, de utána is jól fog jönni. A terhesség alatt sportoló nők nem csak valamivel könnyebben szülnek, de esetükben a komplikációk aránya is alacsonyabb.

 • Ha a terhesség előtt sportolt - és az a sport nem kifejezetten tiltólistás, mint pl az ejtőernyőzés vagy a búvárkodás-,  nyugodtan tartsa meg szokásos edzési rutinját, amíg azt kényelmesnek érzi. Egyes, eséssel gyakrabban járó sportok esetében extra óvatosság és orvosi konzultáció szükséges.
 • Viszont ne készítse ki magát totálisan! Ahogy a terhesség halad előre, figyeljen a testére, és ne hagyja figyelmen kívül a változásokat. Ha kell, lassítson le, vegyen vissza. Hüvelykujjszabály, hogy a terhelés ne legyen nagyobb, mint ami mellett még képes normálisan beszélgetni.
 • Ha sportolás közben zihál, kapkodja a levegőt, valószínűleg túl nagy volt a terhelés, ami azért baj, mert csökkenti a méh (vagyis a baba) oxigénellátását. Akkor csinálja jól, ha képes elénekelni egy versszaknyi Boldog Szülinapot anélkül, hogy kifogyna a szuszból.
 • Ha oktató által tartott órára megy (aerobik, spinning, jóga, bármi), mindig közölje az oktatóval, hogy terhes, és próbáljon meggyőződni róla, hogy az oktató elég képzett ahhoz, hogy tudja, ilyenkor mit szabad és mit nem.
 • Igyon nagyon sokat!

Ezeket ne tegye, ha terhesen sportol!

 • Néhány percél tovább ne feküdjön hanyatt, különösen a 16. hét után, ekkor a has súlya már összenyomhatja a fő hasi ereket amelyek a vért szállítják a babához és a lábaihoz.
 • Ne végezzen olyan gyakorlatokat (pl zárt jóga csavarások), amelyek összenyomják a hasat.
 • Az első trimeszter után kerülje az olyan sportokat, ahol az esés vagy ütközés esélye nagyobb, vagy különösen jó egyensúlyérzékre van szükség, mint a lovaglás, kosárlabda, síelés, hoki, vagy biciklizés.
 • Ne vegyen részt olyan küzdősportokban, ahol megrúghatják, mint a kickbox, a judo, és ugyanezen okból kerülje a squashozást is. 
 • Ne sportoljon forróságban, és olyan órán, ahol felfűtik a termet, például hot jóga vagy Bikram
 • Ne búvárkodjon, mert a bébit semmi nem védi a dekopressziós betegségtől
 • Ne túrázzon 2500 méter fölötti hegyekben akklimatizáció nélkül, mert a bébit semmi sem védi a magassági betegségtől.
Távolról sincs vége, olvasson még »

Járatná magas sarkúban az ötévest?

ermiz 2016. augusztus 15., hétfő 20:55

Igaza van az angol anyáknak?

 • 149
  Nem, ez csak hiszti
 • 227
  Persze, ez borzalmas
 • 201
  Ünneplősnek oké, de mindennapi viseletnek tényleg gáz

Már ötéveseknek való mérettől kínál lakkcipőt kislányoknak az angol Tesco márkája, az F&F őszre, ám az internet népe kiakadt azon, hogy ez a cipő szerintük túlságosan magas sarkú. Az aktivisták szerint a platform cipők nem megfelelőek a gyerekek lábára, az pedig kifejezetten káros, hogy a felnőtt divatot próbálják eladni a gyerekek számára.

A Tesco közleményben reagált a vádakra, szerintük ezek a cipők stílusosak és kényelmesek, illetve elegáns választást jelentenek a lányoknak, ha iskolába járós cipőről van szó. Épp ez azonban az egyik legnagyobb problémája a "Let Clothes Be Clothes" Facebook csoportnak, akiktől az egész tiltakozáshullám indult. Szerintük nemcsak azért káros, ha nagy üzletláncok magas sarkú cipőket árulnak gyerekeknek, mert az visszavonhatatlan károsodást okozhat a gyerek fejlődésben lévő csontjainak és ízületeinek, sőt még a tartását is tönkreteheti, de azért is, mert ha egy ilyen nagy üzletlánc jár elöl a rossz példával, könnyebben hiszik el a vásárlók, hogy ez rendben van. Mint mondják, ritka alkalomra viselendő, "ünneplős" cipőnek még csak-csak elfogadnák, de mindennapos viseletre ajánlani, épp az említett egészségügyi kockázatok miatt semmiképp sem megengedhető.

tk3s swns heels tescos 01
Fotó: G Kennedy / SWNS.com / Northfoto

Gandalf és Frodó is lehet a gyerek neve

Primilla 2016. augusztus 14., vasárnap 08:05

Nemrég megnéztük, hogy milyen névadási lehetőségeik vannak azoknak a Fantasy-rajongó szülőknek, akik kislányt várnak. Akkor az amerikai utónév kínálatot próbáltuk magyarítani több-kevesebb sikerrel, és találtunk is egy csomó jópofa/bizarr lehetőséget. Ugye nem gondolták, hogy félbehagyjuk a dolgot, és előbb-utóbb nem térünk rá a fiúnevekre?

Most azonban hagyjuk a dekadens nyugatot, és koncentráljunk egyenesen a Magyarországon is anyakönyvezhető utónevekre. Gyermeklelkű, és fantasy-rajongó olvasóink nem fognak csalódni.

Tudta-e ön, hogy fiúgyermekét minden további nélkül nevezheti Frodónak, vagy akár Gandalfnak is? A Gyűrűk ura rajongói, úgy látszik, alaposan odatették magukat, és kijárták ezeket a lehetőségeket az MTA illetékes bizottságánál. A tiszta szívű hobbit és a roppant mélységeket és magasságokat megjárt mágus mellett az esendő emberről, Boromirról is elnevezetik a fiukat, akik erre vágynak.

shutterstock 253129186

Az mondjuk annyira nem meglepő, hogy sem a Gollam, sem a Szméagol nem szerepel az anyakönyvezhető utónevek listáján (ennyire azért már tényleg erős lenne kitolni a gyerekkel), de azt többen nem értjük, hogy a Legolas (magyarul Legolász?) név vajon mit vétett, hogy senki sem akarta még a fiára aggatni?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne szekáld a gyerekem!

(bj) 2016. augusztus 13., szombat 17:31

Az óvodai csúfolódásról már bőven volt szó mindenfelé, de a cikkeket olvasva valamiért mégis azt gondoltam, hogy az én gyerekemmel ez nem fordulhat elő, hiszen ő tökéletes. Haha... Ezt a tévképzetet zúzta darabokra a rideg valóság.

Mivel tombol a nyári szabadságolások időszaka, pár hétre összevont csoportba voltam kénytelen beadni Annát, ami azt jelenti, hogy a környék óvodáiból összegyűjtik azokat a kevésbé szerencsés gyerekeket, akik szülei nem tudják megoldani egész nyárra a gyerekfelvigyázást. Ezek a csoportok persze vegyes életkorúak, Anna most megy középsőbe, és hát vannak nála nagyobb gyerekek is.

Pár nap után az esti altatás közben kislányom annyira bánatosan üldögélt az ágyban, hogy muszáj volt megtudnom, mi bántja. Többszöri kérdésemre végre kibökte; csúfolják az óvodában a fiúk. A nagyfiúk. Azzal, hogy ő csúnya és a haja is csúnya, és meg is húzták.

Természetesen a felnőtteknek rögtön az jut eszébe, hogy ez az ovisok csajozási trükkje, - Anna nem csak szerintünk szép kislány és, gyönyörű, hosszú haja van - és igaziból nem is kell vele foglalkozni. Szerintem meg igenis kell. Ha azt látom a gyereken, hogy valamiért nem érzi magát jól a bőrében, ha nem akar közösségbe menni, és ez a reggeli készülődésnél is tisztán látszik azon, hogy úgy húzza az időt, mint a rétestésztát, amikor el kell indulni az oviba, akkor kell foglalkozni az üggyel.

shutterstock 210846973
Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért nem szólt senki, mekkora stressz anyává válni?!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 12., péntek 13:52

Sokan arra számítanak, hogy amikor abbahagyják a munkát, és átadják magukat az anyaság örömeinek, egy békés, nyugodt korszak veszi kezdetét. És sokan vannak, akik utólag úgy számolnak be róla, életük legszebb időszaka volt, mikor otthon voltak a gyerekkel. Éppen csak olyat nem lehet találni, aki épp most ezt az időszakát éli, és azt állítaná, stressz-mentesek, gondtalanok a napjai.

Nem az az oka ennek, hogy nekünk, embereknek semmi sem jó, és sosem értékeljük a jelent, hanem az, hogy az anyaság egyszerre hoz új, a korábbi életben elő nem forduló stressz-tényezőket, és persze új örömöket is.

Utóbbi az, amire inkább számít a gyereket váró nő, és amire leginkább emlékszik évek, évtizedek távlatából, a dolog stressz része pedig csak az adott pillanatban érdekes. Mégis, azért fontos beszélni róla, hogy senki se higgye, aki épp benne van, hogy valamit rosszul csinál, vagy hibásan fog fel, azért nem éli meg könnyedén és felhőtlenül az anyaságot.

shutterstock 269329109
Távolról sincs vége, olvasson még »

A szülőt is érheti baleset, nem csak a gyereket

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 11., csütörtök 13:27

Arról gyakran esik szó, hogyan kezeljék a szülők, ha tartósan beteg gyerek él a családban, de úgy tűnik, keveseknek jut eszébe, hogy legalább annyi kérdést és problémát vethet fel, ha a szülőt éri baleset, ha ő beteg huzamosabb ideig, vagy akár egész életén át. Egy sor dilemma merül fel, például, hogy hogyan kommunikáljanak erről a gyerekkel, hogyan kezeljenek bizonyos kényes helyzeteket.

Sok múlik a betegség jellegén, ezért nagy különbségek adódnak abban, hogyan lehet jól kezelni a baleset vagy betegség kapcsán felmerülő helyzeteket. Nem mindegy, hogy stagnáló állapotról van szó, olyan korlátozottságról, ami kiszámítható, és nem kell különösebb váratlansággal számolni (ilyen például, ha mozgáskorlátozott vagy látássérült a szülő), vagy esetleg olyan betegségről, balesetről, amiben romlik a szülő állapota, akár halállal végződhet. Szintén sajátos kezelést igényel, ha elsősorban a személyiséget és viselkedést érinti a betegség, mint a legtöbb pszichiátriai zavar.

shutterstock 243053065
Fotó: Shutterstock

A különbségek tehát jelentősek a betegség jellegétől függően, így az is változatos, hogyan kezeljük, de van néhány szempont, ami előkerülhet majdnem minden esetben. Az egyik ilyen, hogy mikor és mennyit mondjunk a gyereknek. Az alapszabály az, hogy nem szabad eltitkolni a betegséget, beszéljünk róla őszintén, lehetőleg egyszerűen, a gyerek kérdéseit követve.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Súlya miatt alázták meg a kislányt

nemoszi 2016. augusztus 11., csütörtök 11:24

Nem számított arra, hogy megalázzák lányát az a "zmegz" nevű felhasználó, aki egy apás fórumra  posztolt egy képet egyéves gyerekéről – írja a Daily Mail. A kép állítólag véletlenül kikerült egy népszerű netes fórumra, az Imgurra is, ahol a kevésbé gyerekszerető troll-közönség azonnal nekiesett szegény gyereknek és persze a szülőknek azért, mert megítélésük szerint a baba túlsúlyos. A netes támadás után érthető, hogy a szülők leszedték a képet a lehető legtöbb helyről és törölték saját profiljukat is, de ha érdekli, milyen a túl kövérnek bélyegzett kislány, ide kattintva megnézheti!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Normális, ha félénk a gyerek? Attól függ!

Brownie 2016. augusztus 11., csütörtök 09:05

A szégyenlős és visszahúzódó, idegenek jelenlétében folyton az anyukájuk szoknyájába csimpaszkodó kisgyerekek nagyobb eséllyel lesznek szorongó kamaszok és felnőttek.

A csendes, visszahúzódó természet persze nem jellemhiba, és nem is szabad összekeverni azzal, amikor szorongások és gátlások akadályozzák meg, hogy a gyerek kapcsolatot teremtsen másokkal. Utóbbi esetre érdemes figyelni, mert a szakértők szerint a megfelelő szülői magatartással ez már a kezdetektől megelőzhető lenne.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem is számít annyira a születési sorrend

Puskás Pálma 2016. augusztus 10., szerda 17:55

Az elsőszülött gyerekek általában okosabbak a kistestvéreiknél, a kistesók viszont bátrabbak és elevenebbek. Az elsőszülöttek komolyabbak, a legkisebb tesók elkényeztetettek, a középső gyerekek pedig egész életük során küzdenek a figyelemért. És még folytathatnánk.

De tényleg igazak ezek a népszerű pszichológia-irodalomban olvasható jellemzések? Befolyásolja a gyerekek születési sorrendje az intelligenciahányadosukat és a lelki fejlődésüket? Egyértelműnek tűnik, hogy igen, de azért utánanéztünk és el is bizonytalanodtunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket vegye meg szoptatáshoz, vagy ne

Puskás Pálma 2016. augusztus 8., hétfő 15:05

A várandósság alatt ritkán szoktunk a szoptatásra gondolni – a szülésen legyünk túl, aztán majd alakul valahogy. Vannak, akik előre elhatározzák, hogy akarnak vagy nem akarnak szoptatni, és előfordul, hogy a szülés után teljesen máshogy látják a dolgot. A védőnő által javasolt babakelengye-listában azért többnyire szerepel néhány szoptatással kapcsolatos holmi, a bababoltok polcain pedig még nagyobb a kínálat. Simán el lehet verni több tízezer forintot is szoptatáshoz szükséges eszközökre, de ha ügyesek vagyunk, a százezret is túlléphetjük. De tényleg kell ennyi cucc a szoptatáshoz? Egyáltalán mi ez a sok minden? Mit érdemes megvenni és mit nem?

A rövid válasz erre az, hogy semmit. A szoptatáshoz nem kell más, csak anyamell meg csecsemő. Tényleg ez az igazság, ugyanakkor vannak dolgok, amik adott esetben kényelmesebbé tudják tenni a folyamatot. Mutatjuk, mik ezek - bár azt gondoljuk, majdnem mindet ráérünk akkor megvenni, ha majd szükségét érezzük. Ugyanis tényleg előfordulhat, hogy egyikre sem lesz szükség.

Leírom a saját tapasztalataimat, és megkértem pár Porontyos/porontyközeli anyát, írják ők is a tételek mögé, volt-e olyanjuk, és használták-e.

shutterstock 136597046
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ingyen mozi gyerekfilmekkel, hetente kétszer!

etelka 2016. augusztus 7., vasárnap 10:27

A Tranzitosok jó fejek! Minden hétfőn és szerdán ingyenes vetítést tartanak, ahol olyan sikerfilmeket lehet megnézni, mint az Agymanók, a Mary Poppins, vagy épp a Minyonok. Az Alibi filmklub (Budapest, XI.  Bukarest és Ulászló utca sarok) részletes programját itt lehet nyomon követni, és érdemes is, mert nem csak gyerek, hanem felnőttfilmek is lesznek műsoron. A gyerekek hétre menjenek a moziba, a felnőttek elég ha nyolcra odaérnek. Az ígéretek szerint van: Projektor, vezeték nélküli fejhallgató, süti, kávé, pattogatott kukorica, sör. Szabad levegő. Kell ennél több? 

tranzitfilm
Fotó: Tranzit Art Café

Halljuk meg a hiszti mögött a valódi szándékot!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 6., szombat 10:54

Manapság, mikor egyre többen megkérdőjelezik a tekintélyelvű stílust, sokan kerülnek harapófogóba. Egyrészt, nem megfélemlítéssel és erővel szeretnének hatást gyakorolni, másrészt azt tapasztalják, hogy sokszor csak az erő vezet eredményre. A két-három-négy-öt éves gyereknek magyarázhat az ember, érvelhet, könyöröghet, nem biztos, hogy hatni fog vele. Csakhogy van más módszer is, ami szelíd, de célravezetőbb.

Egy apa le akarta este fektetni a gyereket, aki hatalmas balhéban tört ki, amiért nem nézhet meg még egy videót. Az apa felháborodott, és azon pufogott, semmi sem elég ennek a kölyöknek, hiszen hazafelé úton a tableten már egy jó hosszút megnézhetett, sőt, még azt is megengedte neki, hogy otthon befejezze. Ráadásul előre mondta, hogy ez után jön a lefekvés.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért, miért, miért kérdez ennyit ez a gyerek?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 4., csütörtök 19:12

Az egészséges gyerek érdeklődő, szeretné felfedezni és megérteni a világot. Az óvodás korú porontyra különösen jellemző, hogy a kíváncsiság az egyik legfőbb tulajdonsága. Annyira kiemelkedő ez, hogy Erik Erikson pszichológus, aki szakaszokra osztotta a személyiségfejlődést, és minden szakasznál megjelölt egy vezérmotívumot, a három-hat éves csemetékkel kapcsolatban azt írja, ennek a korszaknak a kezdeményezés a legfőbb gyakorlandó kompetenciája. A gyermek szeretné megérteni a körülötte lévő világot, ha ebben támogatja a környezet, megmarad a nyitottsága, ha viszont elutasítják és lenyesik a törekvéseit, azzal bűntudatot keltenek benne.

A kisgyermek kezdeményezése egyfelől a tevékenységekre, próbálgatásra irányul, másfelől ezer kérdést zúdít a környezetére, mindenre kíváncsi, mindenről tudni akarja, hogy miért, miért, miért... Néha nehéz megfelelni az igényeknek szülőként, hamarabb elfogy az energia, mint a gyereké.

Azt még nem szokták rossz néven venni a szülők, mikor a csemetét a markoló működése, vagy az évszakok változása érdekli, de szintén ennek az életkornak a sajátossága, hogy a kíváncsiság nem kis részben a nemiségre, szexualitásra irányul. Ez az a korszak, mikor a fa mögé bújva megszemlélik és összehasonlítják egymás nemi szerveit, mikor felfedezik a saját testüket, mikor nagyon érdekli őket, hogy születik a baba. Kérdés, mindenre válaszoljunk-e, és mindent engedjünk-e, van-e, ami rossz, ami túlzás?

shutterstock 102170899
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ideális tinikrimi az utolsó nyári napokra

cukorka 2016. augusztus 4., csütörtök 17:17

Ha én most egy krimirajongó tini lennék, örülnék, mert itt van remek strandon fetrengős olvasmánynak Mészáros Dorka: Én vagy senki című regénye, amit ráadásul szülőként is nyugodtan a gyerek kezébe adhat az ember, mert semmi különösebben sokkoló nincsen benne, pont olyan mint egy tinikrimi, sőt még erkölcsi mondanivalója is akad.

Az Én vagy senki a fiatal írónő első regénye, ennek megfelelően igen óvatos, de hellyel-közzel eltalálja azokat a témákat, amikben egy tizenhat körüli fiatal otthonosan mozog. 

A történet szerint egy kisvárosban tizenegy kamasz titokzatos üzenetet kap, amelyben ennyi áll: 711. Eleinte csak zaklatásnak vélik a dolgot, július tizenegyedikén azonban valaki megpróbálja megmérgezni őket: hárman meghalnak, egyikük zárt osztályra kerül. Heten maradnak.

A cselekmény egy évvel később kezdődik (bár folyamatosan visszatekint), amikor is újra elkezdenek jönni az üzenetek, ám ekkor már nem hagyják magukat az életben maradtak, hanem maguk próbálják felderíteni a szálakat, és megkeresni azt, aki meg akarja ölni őket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Digitális kisbabák, avagy mi lesz veled, Alfa-generáció?

Konok Veronika 2016. augusztus 4., csütörtök 11:56

Hallott már a különböző betűkkel megjelölt generációkról? Ön, szülőként valószínűleg az X vagy Y generációba tartozik. Ha kamasz gyereke van, akkor ő a Z generáció (1995 óta születettek) tagja, akiket digitális bennszülötteknek is hívnak, hisz ők már beleszülettek a digitális technológiák világába, és életüket el sem tudják képzelni a mobiltelefonok és más digitális eszközök nélkül.

De felnövekvőben van egy újabb generáció (a 2010 óta született Alfa generáció), akik már az anyatejjel szívják magukba a digitális tudást, és gyakran előbb tanulnak meg érintőképernyőt használni, mint járni. Vajon milyen változásokat hoz ez magával a gyerekek gondolkodási, érzékelési, tanulási vagy akár mozgási képességeire nézve?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kérem, ne fogdossa a hasamat, se a gyerekemet!

Puskás Pálma 2016. augusztus 3., szerda 10:16

Ha az ember teherbe esik, felkészülhet rá, hogy mostantól egy jó darabig látványosság lesz belőle: a járókelők már a nagy pocakot is megbámulják, a kiscsecsemőt pedig még inkább. Vagy hogy Palya Beát idézzük: „megnövesztem a hasamat, baba lesz benne, kicsi gyermek, hej, az utcán szépen néznek”. A nézés persze egy dolog, van, akit zavar és van, akinek kifejezetten jól esik.

Nehezebb kérdés a taperolás – a pocak növekedésével ugyanis egy idő után rokonok és vadidegenek egyaránt szeretnék azt fogdosni, később pedig a kisbaba kis lábacskáit vagy fejecskéjét simizni.

Ez mind teljesen érthető, hiszen a terhespocak valóban érdekes képződmény, pláne, ha pont mozog is benne valami, és mi lenne cukibb és simogatnivalóbb egy újszülöttnél? Sajnos az anyák jelentős részét mindez általában zavarja. Ha zavar minket, lehet szólni, de akkor meg igen könnyen megkapjuk, hogy mi vagyunk a mogorvák és udvariatlanok – hiszen a simogató csak jót akart és kedves akart lenni, mit kell ezen hisztizni?

Mivel a pocaknövesztés és -fogdosás jellemzően női sport, férfi olvasóink úgy képzeljék el, hogy milyen érzés lenne, ha gömbölyödő sörhasukat mostantól naponta 7-10 alkalommal kérdezés nélkül elkezdené tapogatni a haverjuk, a munkatársuk, az idős szomszéd bácsi, és az árufeltöltő srác a boltban. Majd miután ráhelyezte a kezét, önnel szemben állva 30-45 mácorpercig áhítatosan néz. Bizarr na. Nekünk is az.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy meghiúsult leszbikus örökbefogadási ügy margójára

Koncz Andrea 2016. augusztus 1., hétfő 08:05

Rég kavart akkora kommentvihart cikkünk, mint amit a Baranya megyei meghiúsult örökbefogadásról írtunk. Nem meglepő a téma több szempontból is elgondolkodtató, és adott esetben az ingerküszöböt átlépő. 

A kommenteket olvasva arra jutottam, hogy kellene beszélni a téma néhány olyan aspektusáról, ami az eredeti cikknek nem volt témája, de talán érdemes elgondolkodni rajta. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A baba mozgása és lelki fejlődése összefügg - interjú

Puskás Pálma 2016. július 31., vasárnap 20:10

A gyermekkori mozgásos terápiák és fejlesztések egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Nem csoda, hiszen mai tudásunk szerint a korai fejlődés során az érzékelés, az észlelés, a mozgás és az anya-gyerek kapcsolati élmények szorosan összefonódnak, a mozgás- és érzékszervi fejlődés a környezettel való interakció során zajlik. Kiemelten fontos ebben a korban a taktilis ingerlés (magyarul az érintés, tapintás) és a vesztibuláris, vagyis egyensúlyszervi ingerlés, mely a csecsemők, kisgyermekek teljes fejlődésére kihathat.

shutterstock 221784682
Fotó: Shutterstock

Nemrégiben jelent meg egy ezzel kapcsolatos tanulmánykötet, amely a dinamikus szenzoros terápiáról (DSZIT) és határterületeiről kíván összefoglaló képet nyújtani. A Billenések c. könyvből megtudhatjuk, mire valók az ölbeli játékok és mire alkalmas a DSZIT; miben fejlődnek máshogy a babák az afrikai dzsungelben, a nagyvárosban, vagy épp zsúfolt árvaházakban; hogyan függenek össze testi és lelki működéseink.

Dr. Szvatkó Anna gyógypedagógus és klinikai gyermek-szakpszichológus a Lelki Egészségvédő Alapítvány DSZIT-műhelyének vezetője, a Billenések c. tanulmánykötet szerkesztője és egyik szerzője. Vele beszélgettünk fejlesztési kényszerről, mondókákról, mozgás és lelki fejlődés, játék és terápia viszonyáról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Időmentő kellékek kúszó babák mellé

ST 2016. július 30., szombat 19:16

Szülőként az ember pacaként szétfolyva figyeli a gyereke fejlődését. Amikor először emeli a fejét, amikor már nyúl a dolgokért, amikor kezét, lábát egyszerre emeli fel, mintha repülne. Úristen, milyen okosan néz! És milyen cukin mosolyog! 

És persze milyen őrült büszkeség, amikor már olyan ügyes, hogy arrébb tud gurulni a szőnyegen. Kúszni, aztán mászni kezd. A nagy meghatottságtól csak valamivel később esik le, hogy micsoda mérföldkőhöz érkeztünk, és ez mivel jár a következő két év minden egyes percében: már nem marad ott, ahol hagytuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Önállótlan gyerekek: a törődés vágya

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. július 29., péntek 18:48

Egyes szülők presztízskérdésként kezelik, mi mindent tud már egyedül megcsinálni a gyerek. Licitálnak: az én gyerekem egyedül öltözik, pedig még csak három éves, az enyém pedig késsel-villával evett ebben az életkorban, de Zsuzsi gyereke mégis az aranyérmes, mert ő négy évesen úgy megoldotta a fürdést, hogy még a vizet is maga eresztette ki a kádba.

Nem ritka, hogy a szülő azért méricskéli ezt, mert a saját önérzetét simogatja, ha a gyerek erre is, arra is képes fiatal kora ellenére, úgy érzi, ez róla állít ki jó bizonyítványt.

És persze létezik a másik véglet, aki (nem tudatosan, de) visszafogja a csemetét, emögött pedig jellemzően az a motiváció rejlik, hogy „legyen még rám sokáig szükség, ne önállósodjon túl hamar”. Ezek általában nem tudatos megfontolások, a szülő egyszerűen aszerint cselekszik, amit magától értetődőnek tart.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megszületett Európában az első Zika-bébi

(sze) 2016. július 29., péntek 07:53

Spanyolországban egy nő kóros kisfejűségben - microencephalia - szenvedő újszülöttet hozott a világra. A szakértők egyetértenek abban, hogy a gyermek rendellenes fejmérete összefügg a Zika-vírussal. A baba jelenleg stabil állapotban van.

A kóros kisfejűség egy fejlődési rendellenesség, amit nem csak a Zika okozhat, lehet örökletes is vagy más méhen belüli ártalmak is okozhatják. Kóros kisfejűség esetén a magzat, majd a megszületett baba koponyája és agya sem nő megfelelő ütemben. Ennek megfelelően sokféle idegrendszeri működészavar lép fel, és gyakoriak az epilepsziás rohamok is. Gyakori az értelmi fogyatékosság, amely általában súlyos fokú. Ehhez mozgászavarok is társulhatnak. A kóros kisfejűség súlyos esetben halálos kimenetelű is lehet. 

A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy a vírus pontosan milyen módon okozza a fejlődési rendellenességet, csak annyi tudható, hogy a Zikával fertőzött anyák magzatainál rendkívül gyakori ez a zavar.

Az orvosok már májusban diagnosztizálták a magzatnál a microcephaliát, de ő ennek ellenére úgy döntött, megtartja a babát, aki most a barcelonai Vall d'Hedbron kórházban született meg. Mint arról a BBC News beszámolt, az anya külföldi utazásai során fertőződött meg a vírussal, bár a pontos helyet nem fedték fel.

GettyImages-535916090
Fotó: Mario Tama / Getty Images Hungary

Mint az egy közelmúltbeli tanulmányból kiderült, több, mint másfél millió szülőképes nő potenciálisan veszélyeztetett a vírus által Közép- és Dél-Amerikában. A gyógyító vakcina kifejlesztése folyamatban van, sőt, idén az Egyesült Államokban már az első emberi teszteket is engedélyezték, de a kutatók szerint a bárki számára hozzáférhető gyógyszerre biztosan még legalább 2 évet kell várni..

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jobb a gyereknek állami gondozásban, mint leszbikus szülőkkel?

Mártonffy Zsuzsa 2016. július 27., szerda 08:02

Adrienn és Szilvia örökbefogadásra jelentkeztek, nyíltan vállalták, hogy leszbikus élettársi kapcsolatban élnek. Az alkalmasságot megkapták, hamarosan megismerkedhettek egy kislánnyal, majd a gyámhivatal rejtélyes okokból leállította a hetek óta zajló barátkozást, komoly törést okozva a gyermekben és a szülőkben is. A pár azt gyanítja, a szexuális orientációjuk miatt nem kerülhetett sor az örökbefogadásra, a hivatalok nem adnak magyarázatot, a kislány viszont súlyosan sérült a történetben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

24 és fél hetes magzatot élesztettek újra a mentők

Dívány 2016. július 26., kedd 14:02

Néhány nappal ezelőtt későn este a mentőket riasztották, hogy a Budapesten egy fiatal, a terhessége 25 (pontosan 24,5) hetében járó kismama görcsöl. A mentősök hamar a helyszínre érkeztek, ahol a nagymama sírva szaladt ki, hogy a baba éppen most született meg, és úgy látja, halott. Az ápoló és a gépkocsivezető befutottak a lakásba, ahol a sokkos állapotban lévő édesanya a fotelben ült, lába között köldökzsinóron élettelen gyermekével. A mentésirányítás azonnal riasztotta a Peter Cerny Koraszülött Alapítványt és a 72-es esetkocsit - számolt be a szívszorító esetről az Országos Mentőszolgálat hivatalos Facebook-oldalán, ahol korábban képek is voltak, de ezeket a közösségi oldal valamiért eltűntette. 

Gyors vizsgálat után kiderült, hogy a gyermek nem lélegzik, szíve pedig mindössze 60-al vert, és ez az érték folyamatosan csökkent. A mentősök az újszülött melegítéséhez lámpát tettek fölé, és oxigén adása után a köldökzsinórt elvágták, dr. Kocsis Tibor szolgálatvezető főorvos telefonon történt segítségnyújtásával pedig megkezdték a baba szájjal történő lélegeztetését. Ennek hatására szép lassan kúszott fel az újszülött pulzusa, majd a spontán légzése is elindult, végül megmozdult és gőgicsélt. Ekkorra már megérkeztek a Cerny Alapítvány munkatársai is, akik stabil keringéssel és légzéssel átvették az újszülöttet. A kiérkező 71-es esetkocsi munkatársai pedig a sokkos állapotban lévő fiatal anyuka szakszerű ellátását kezdték el. A babát és az édesanyát ezután kórházban szállították.

"A mentésben résztvevő Bajtársaink: Papp Márió ápoló, Németh Péter gépkocsivezető, Lénárt Dávid mentőtiszt, pesterzsébeti állomásvezető, Galgó Pál gépkocsivezető mentőtechnikus és Orosz Máté szakápoló, tiszthallgató. A babának és az édesanyának jó egészséget és sok boldogságot kívánunk, Bajtársainknak pedig gratulálunk és további sok sikert kívánunk" - zárta a posztot az OMSZ. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Textilpelus napsütésben a babakocsira? SOHA!

(va) 2016. július 26., kedd 08:58

Noha a legjobb szándék mellett azt gondoljuk, jót teszünk gyermekünknek azzal, ha a tűző napon valamivel letakarjuk a babakocsit, hogy babát ne érje közvetlenül napsugárzás, valójában komoly kockázatnak tesszük ki ezzel – állítja a svéd gyermekgyógyász, Svante Norgren. De milyen veszélyeket rejthet ez az ártatlannak tűnő megoldás?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Meditációs kisokos gyerekeknek, Kádár Annamáriától

(bj) 2016. július 25., hétfő 10:14

Meditáció közben az idegeink kisimulnak, elménk elcsendesedik, kizárjuk a külvilágot, csak az itt és most van, és a problémákat csak észrevételezzük, majd elengedjük. És ha ez a felnőttek körében jól működik, akkor bizonyosan a gyerekeknél is ugyanilyen pozitív hatást tud elérni.

A kérdés csak az, hogy hogyan kezdjünk neki; hogyan vezessük be gyermekünket a meditáció világába. A jó hír az, hogy a meditáció tanulható, és gyakorlással olyan magától értetődő folyamattá tud válni, ami bármikor előhívható, így a stresszes helyzetek is könnyebben kezelhetővé válnak.

Gyerekek esetében akár az esti alvásnál is segíthet, és a túlpörgött állapotokban is használható. Tulajdonképpen a meditáció közben egy másik világba helyezzük magunkat, képzeletünk segítségével egy mesevilágot teremtünk, belső képeket alkotunk. Pont, ahogyan a gyerekek is megteremtik a maguk mesevilágát fantáziájuk segítségével. Vagyis közelebb áll hozzájuk a meditáció, mint azt sokan gondolnánk.

shutterstock 374136676

Korábban már írtunk a meditációs mesekönyvekről,  most legfőképpen a gyakorlati tudnivalókra voltunk kíváncsiak, ezért Dr. Kádár Annamária pszichológushoz fordultunk, akinek ajánlásával találkozhatunk az említett mesekönyvek borítóján.

Kádár Annamária

Dr. Kádár Annamária Marosvásárhelyen született, tanítóképzőben érettségizett, majd 1999-ben a kolozsvári Babe-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Karán szerezte pszichológusi oklevelét. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karán, a Kognitív Fejlődés programon végezte doktori tanulmányait, amivel párhuzamosan a Budapest Műszaki Egyetemen szerezte meg munka és szervezetpszichológusi szakképesítését. Családterápia valamint relaxáció és szimbólumterápia irányzatokban képződött tovább.

Dolgozott iskolapszichológusként valamint egyetemi adjunktusként a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen. Jelenleg a BabeBolyai Tudományegyetem marosvásárhelyi kirendeltségén tanít, az Óvoda és elemi oktatás pedagógiája szakon. Forrás

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyári könyvajánló 7-11 éveseknek

Primilla 2016. július 24., vasárnap 15:15

Az első nyártól kezdve, ahogy a gyerek már (elméletben) tud olvasni, a szülő azt hinné, hogy fellélegezhet, mert a sarj egyrészt nem nyaggatja többet, hogy meséljen neki, hanem elintézi maga, másrészt az unatkozós vergődésekre is mindig frappáns válasz az „olvass valamit”.

Rutinos szülők azonban tudják, hogy ez nagyon nem így van. Mert lehet, hogy olvasni már nem kell a porontynak, hiszen tud(?), de most meg ott az állandó kérdés: jó, de mit? Úgyhogy nem lehet megúszni, fel kell készülni, hogy legyen mit válaszolni, és a gyerek kezébe adni. Ehhez nyújt segítséget az összeállításunk. Kipróbált nyári olvasmányok fiúknak és lányoknak 7-11 éves korig, olvasó, és nem olvasó gyerekek ajánlásai alapján.

shutterstock 221592391

Akik még nehezen olvasnak

Van az az időszak, amikor a gyerek technikailag már tud olvasni, viszont a tempója, szövegértése még nem tart ott, ahol a mesefogyasztási képessége. Magyarul: sokkal összetettebb történeteket szeret, mint amit magának el tud olvasni. Ennek az átmeneti időszaknak az a legnagyobb feladata, hogy lassan utolérje saját magát.

Az elsőolvasóknak szóló sorozatok ezt a célt szolgálják, a történetek zömmel még egyszerűcskék, viszont a betűk elég nagyok, a fejezetek elég rövidek ahhoz, hogy sikerélményt nyújtson. 

Több listáról is érdemes válogatni. Mi hármat ajánlunk böngészéshez:

1. Berg Judit írónő ajánlója a 6-9 éves korosztálynak. Ebben olyan könyveket ajánl, mint például Marék Veronika Öcsi és Bátyója, Megan McDonald Durrbele Dorka sorozata, vagy éppen Kárpáti Tibortól a Csókolom, pókmajom.

2. A Pagony listája első olvasóknak. Ha már Berg Judit volt annyira szerény, hogy saját magát nem ajánlotta, megtesszük helyette mi, a Pagony listáján is megtalálható a Tökmagok sorozat, ami nálunk egyike volt az első, önállóan olvasott könyveknek, sőt, akkora sláger lett, hogy többször is előkerültek a könyvek. De a szinte végtelen Pagonyos listán emellett is tucat jó ötlet közül válogathatunk.

3. Az Égigérő könyvek ajánlója első olvasóknak. Az Égigérő "Olvasólétra" sorozata négy szinten, szintenként két könyvet ajánl, egyik több rövid, a másik egy hosszú történet. Hogy is fogalmazzunk? Egyik sem éppen agysebészet, de a cél szentesíti az eszközt, a lényeg a sikerélmény. De nem csak magukat ajánlják, érdemes oda is elnézni, Janikovszky például jó ajánlat a legkisebbeknek is.

Csoda és Kósza

Kezdjük mindjárt a sort a nagy kedvenccel: a Csoda és Kószával, a Gödöllő melletti tanyán élő beszélő lovakkal, akik mindig valami galibába keverednek. Szerencsére már több kötet is megjelent Czigány Zoltán hőseinek kalandjaival, így lehetséges, hogy még akkor is kitart egy ideig az olvasnivaló, ha már ovis korban megismertettük a gyerekkel a furcsa patásokat. Mert hát valljuk be: ezeken a sztorikon nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is a hasukat fogva röhögnek. Fiúknak és lányoknak is ajánlható, nálunk legalább is mindenkinek bevált.

0349001370454G
 

Rumini és Geronimo Stilton

Ahogy a mostani szülők gyerekkorában a Kis herceg vs. Micimackó volt a kérdés, vagyis, hogy ki, melyiket olvassa szívesen, manapság úgy tűnik, Berg Judit Rumini sorozatának kötetei versenyeznek Geronimo Stilton kalandjaival. A baráti kör gyerekei nem is tudták eldönteni, hogy melyik a jobb, de aki valamelyik mellett letette a garast, annak egészen bizonyosan lesz olvasnivalója a nyár végéig, ha meg nem unja.

 
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kórházfigyelő

 • Budapesti kórházak
 • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Bookline

OnGo beszámolók

Hirdetés