PORONTY

Nyári könyvajánló 7-11 éveseknek

Primilla 2016. július 24., vasárnap 15:15

Az első nyártól kezdve, ahogy a gyerek már (elméletben) tud olvasni, a szülő azt hinné, hogy fellélegezhet, mert a sarj egyrészt nem nyaggatja többet, hogy meséljen neki, hanem elintézi maga, másrészt az unatkozós vergődésekre is mindig frappáns válasz az „olvass valamit”.

Rutinos szülők azonban tudják, hogy ez nagyon nem így van. Mert lehet, hogy olvasni már nem kell a porontynak, hiszen tud(?), de most meg ott az állandó kérdés: jó, de mit? Úgyhogy nem lehet megúszni, fel kell készülni, hogy legyen mit válaszolni, és a gyerek kezébe adni. Ehhez nyújt segítséget az összeállításunk. Kipróbált nyári olvasmányok fiúknak és lányoknak 7-11 éves korig, olvasó, és nem olvasó gyerekek ajánlásai alapján.

shutterstock 221592391

Akik még nehezen olvasnak

Van az az időszak, amikor a gyerek technikailag már tud olvasni, viszont a tempója, szövegértése még nem tart ott, ahol a mesefogyasztási képessége. Magyarul: sokkal összetettebb történeteket szeret, mint amit magának el tud olvasni. Ennek az átmeneti időszaknak az a legnagyobb feladata, hogy lassan utolérje saját magát.

Az elsőolvasóknak szóló sorozatok ezt a célt szolgálják, a történetek zömmel még egyszerűcskék, viszont a betűk elég nagyok, a fejezetek elég rövidek ahhoz, hogy sikerélményt nyújtson. 

Több listáról is érdemes válogatni. Mi hármat ajánlunk böngészéshez:

1. Berg Judit írónő ajánlója a 6-9 éves korosztálynak. Ebben olyan könyveket ajánl, mint például Marék Veronika Öcsi és Bátyója, Megan McDonald Durrbele Dorka sorozata, vagy éppen Kárpáti Tibortól a Csókolom, pókmajom.

2. A Pagony listája első olvasóknak. Ha már Berg Judit volt annyira szerény, hogy saját magát nem ajánlotta, megtesszük helyette mi, a Pagony listáján is megtalálható a Tökmagok sorozat, ami nálunk egyike volt az első, önállóan olvasott könyveknek, sőt, akkora sláger lett, hogy többször is előkerültek a könyvek. De a szinte végtelen Pagonyos listán emellett is tucat jó ötlet közül válogathatunk.

3. Az Égigérő könyvek ajánlója első olvasóknak. Az Égigérő "Olvasólétra" sorozata négy szinten, szintenként két könyvet ajánl, egyik több rövid, a másik egy hosszú történet. Hogy is fogalmazzunk? Egyik sem éppen agysebészet, de a cél szentesíti az eszközt, a lényeg a sikerélmény. De nem csak magukat ajánlják, érdemes oda is elnézni, Janikovszky például jó ajánlat a legkisebbeknek is.

Csoda és Kósza

Kezdjük mindjárt a sort a nagy kedvenccel: a Csoda és Kószával, a Gödöllő melletti tanyán élő beszélő lovakkal, akik mindig valami galibába keverednek. Szerencsére már több kötet is megjelent Czigány Zoltán hőseinek kalandjaival, így lehetséges, hogy még akkor is kitart egy ideig az olvasnivaló, ha már ovis korban megismertettük a gyerekkel a furcsa patásokat. Mert hát valljuk be: ezeken a sztorikon nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is a hasukat fogva röhögnek. Fiúknak és lányoknak is ajánlható, nálunk legalább is mindenkinek bevált.

0349001370454G
 

Rumini és Geronimo Stilton

Ahogy a mostani szülők gyerekkorában a Kis herceg vs. Micimackó volt a kérdés, vagyis, hogy ki, melyiket olvassa szívesen, manapság úgy tűnik, Berg Judit Rumini sorozatának kötetei versenyeznek Geronimo Stilton kalandjaival. A baráti kör gyerekei nem is tudták eldönteni, hogy melyik a jobb, de aki valamelyik mellett letette a garast, annak egészen bizonyosan lesz olvasnivalója a nyár végéig, ha meg nem unja.

 
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért ne szedjen terhesen túl sok paracetamolt

Puskás Pálma 2016. július 23., szombat 10:59

A terhesség alatti gyógyszerszedés nehéz kérdés, nagyon kevés ugyanis az egyértelmű válasz. Létezik néhány szer, ami bizonyítottan teljesen biztonságosan szedhető, és néhány másik, ami biztosan növeli egyes fejlődési rendellenességek kockázatát, így nem javasolt. Nagyon sok gyógyszer esetében azonban azt a választ kapjuk, hogy valószínűleg nem okoz gondot, de mivel ez nem száz százalékig biztos, így mindig az adott esetben, egyénileg kell mérlegelni a gyógyszer használatának előnyeit, hátrányait, a várható kockázatot.

Erre jó példa az antidepresszánsok használata, amelyek többsége terhességben inkább kerülendő, ugyanakkor a terhesség alatti súlyos depresszió adott esetben jóval veszélyesebb a magzatra, mint anya gyógyszerszedése lenne (mert mondjuk a kezeletlen depressziós anya nem eszik, nem iszik, nem tudja ellátni magát vagy épp öngyilkosságot kísérel meg). Ebben az esetben akkor jár jobban a baba, ha anya inkább beszedi a gyógyszert.

A láz-és fájdalomcsillapítókat sem jó ötlet összevissza kapkodni várandósan, ugyanakkor a terhesség alatti magas láz szintén árthat a babának – ilyen esetekben a kisebbik rossz a lázcsillapító tabletta.

shutterstock 261399308

Egy új kutatás most épp a paracetamol nevű láz- és fájdalomcsillapító gyógyszer hátrányaira hívja fel a figyelmet. Eddig ez volt az a szer, amit szabad volt terhesség alatt is szedni – ellentétben a többi, nem szteroid típusú gyulladásgátló (NSAID) láz- és fájdalomcsillapítóval, ez utóbbiakat a harmadik trimeszterben már kerülni kell. A paracetamol mostantól sem kerül tiltólistára, ugyanakkor érdemes tudni, hogy rendszeres vagy túlzott használata az eredmények szerint növelheti az utódnál a figyelemzavar és egyes autizmus-tünetek kockázatát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Napokra külön a gyerektől: mikor és hogyan

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. július 22., péntek 12:51

A nyár nemcsak a közösen töltött pihenés, hanem a gyerektől való első többnapos, vagy akár többhetes elszakadás időszaka is lehet. Meglehetősen széles skálán mozog, hogy a szülők mit gondolnak arról, mikor érkezett el az ideje annak, hogy hosszabb időt külön töltsenek a csemetétől. Van, aki már pár hónapos baba mellett aktuálisnak érzi ezt, míg hallottam már tíz éves gyerek édesanyjától is, hogy „ez az első éjszaka életemben, hogy külön vagyunk a fiamtól”. Persze, abban is nagyok az eltérések, egyáltalán mennyire igényli a szülő ezt.

Érthető, ha valaki szeretne kettesben vagy barátokkal is kikapcsolódni, és szívesen hagyja a nagyszülőknél a csemetét, és az is normális, ha úgy tekinti, az elutazás, nyaralás elsősorban családi esemény onnantól kezdve, hogy az embernek gyermeke született.

shutterstock 187520492
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szülést segítő szerek? Talán majd legközelebb…

ST 2016. július 21., csütörtök 09:52

A terhességről mindenki elmondja, hogy mennyire csodálatos időszak, hogy életének legszebb 9 hónapja volt, és hogy maga a szülés egy álom, amikor egy csoda kiteljesedik, amikor végre a nő életet adhat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megmutatjuk, milyen anya nem lesz sosem!

etelka 2016. július 20., szerda 10:20

A Schiesser, ami alsóneműket és fürdőruhákat árul, egy elég ütős videót készített, amelynek hatására feltehetően minden (nem német) anya úgy fogja magát érezni, hogy elbukott a tökéletesség felé vezető úton. Pedig a videóban csak jó ötleteket mutatnak be, amik ahhoz kellenek, hogy kisgyerekkel is tudjuk élvezni a strandot. Tegye fel a kezét, aki képes lenne ilyen átgondoltan és praktikusan csomagolni a strandoláshoz!

Nem is tudjuk, mi nyűgöz le minket igazán. Talán a törülköző szélébe varrt, telefon és pelenkamérethez pont passzoló kis zsebecskék. Vagy a gumis lepedőből épített, homok ellen is védett privát strandterület. Esetleg a gyerek tartalék ruhájának elcsomagolása. Ezen már tényleg csak sírni tudunk az irigységtől. És akkor a homokos talpak és homokozójátékok ellen még nem is tettünk semmit, pedig egy német anyának természetesen erre is van megoldása. Sőt, arra is, hogy megvédje, de közben használni is tudja a telefonját. És sose felejtse el, mikor kell bekenni a gyereket. És még mennyi minden másra!

Hiába, német anyának születni kell. Nézze meg a videót, a tippek és trükkök értelmezéséhez nincs szükség némettudásra, csak nézzen, és irigykedjen. Vagy figyeljen megvetően, vérmérséklete szerint.

A videót három hét alatt 6,5 millióan látták, úgyhogy a cégnek bejött a jól kitalált reklám.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Maratoni autóút gyerekkel? Így élje túl

ST 2016. július 19., kedd 17:01

Az utazás egy izgalmas dolog: az ember csak bevágja magát az autóba, lenyomja az utat, azután sütteti a hasát a vízparton, vagy önfeledten várost néz, túrázik. Kivéve akkor, ha gyereke van, mert akkor nem így van. Hirtelen maga az utazás is szervezést igényel, arról nem is beszélve, hogy bizonyos kiegészítőket is érdemes beszerezni, hogy az autózás valóban nyugodtan telhessen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Folyton a szájában matat? Legalább nem lesz allergiás

Brownie 2016. július 17., vasárnap 15:47

Nem szeretnénk senkit arra bátorítani, hogy dicsérje meg a gyereket a rossz szokásaiért, de egy harminc évig tartó vizsgálat nemrégiben közölt eredményei szerint azoknál a kisgyerekeknél, akik nem tudnak ellenállni az ujjszopásnak vagy a körömrágásnak, a későbbi években sokkal kisebb eséllyel alakulnak ki allergiás tünetek. A pozitív hatás ráadásul a felnőttkorig kitart.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Régi szép idők, mikor még el lehetett postázni a gyereket

(ja) 2016. július 16., szombat 09:36

Képzelje el, hogy 1914-et írunk, otthon vannak a családi házban, az Egyesült Államok-beli Grangeville-ben, és kislánya, az ötéves kis May pedig ott játszadozik békésen a tűzhely mellett. Önnek azonban sürgősen elintéznivalója akad aznap délutántól, mondjuk át kell ruccannia a szomszéd településre két napra, jó óradíjért kukoricát fejteni, a gyereket azonban nincs kire bíznia, és arra sincs ideje/pénze, hogy elfuvarozza a kislányt a 117 kilométerre lévő nagyszülőkhöz. Nos, ilyenkor jön jól a posta: 53 centért feladja, és biztonságban oda is ér!

GettyImages-488810005
Fotó: Vintage Images / Europress / Getty

A fenti sztori megtörtént, 1913-tól csomagküldő szolgálattal ugyanis biztonságos körülmények között el lehetett juttatni a gyerekeket bárhová, a szülők pedig éltek is a lehetőséggel. A Postalmuseum blog szerint az első ilyen elpostázott gyereket 1913 januárjában 15 centért adták fel Ohio államban a mindössze másfél kilométerre lakó nagyihoz  – igaz, 50 dollárért kötöttek biztosítást a kisfiúra a biztonság kedvéért. Az árak persze országszerte változtak: rá pár hétre Pennsylvaniában már 45 centbe került egy kislány fuvarozása.

Még mielőtt azonban igazán beindulhatott volna a biznisz, egy postamester megtiltotta az emberi lények postai úton való szállítását. A szabályok persze arra voltak már akkor is, hogy megszegjék őket: egy hónappal az új szabályzat életbe lépése után egy körülbelül hétkilós csecsemőt postázott el a nagymamája a 20 kilométerrel odébb fekvő szülői házba. A helyi újság szerint a baba az egész utat átaludta. A valaha volt leghosszabb gyerekpostázás során a hatéves Edna Floridából Virginiába, az anyjától az apjához utazott postavonattal, a tranzakcióról viszont csak annyi további infó maradt fenn, hogy a „csomag” 25 kiló alatti lehetett, mert a 15 centes bélyeg elég volt rá.

Ezután még két gyerekpostázásról maradtak fenn információk, 1915 után azonban már abszolút tiltás vonatkozott a hasonló ügyletekre. 

Mindezt persze nem úgy kellett elképzelni, hogy a gyereket betuszkolták egy jutazsákba, aztán feldobták a többi csomag közé. Ezért a díjszabásért egy megbízható postai alkalmazott kísérte a gyereket a célállomásra. 

Itt a Jégkorszak 5. része, csak minek

Kiszler Máté 2016. július 15., péntek 14:51

A 20th Century Fox a héten mutatta be az új Jégkorszak filmet, amely A nagy bumm címet kapta. Ez anyagi szempontból biztosan megérte nekik, de a szériának nem tett valami jót. Ami azt illeti, már a harmadik rész is kicsit fölösleges volt, de az még tudott újat mutatni és szórakoztatni.

Ezt a 4. részről már nem mondhattuk el. Ennek ellenére a stúdió fogta a megszokott triót és az időközben hozzájuk csapódó karaktereket, és nekivágott az 5. résznek Mike Thurmeierrel a rendezői székben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az Allee-ban vegzáltak egy szoptató anyát

nemoszi 2016. július 15., péntek 13:05

2015. májusában robbant ki az első nagyobb szoptatós botrány, amikor a Nyugati téri Mc Donald’s-ból elzavartak egy nőt, mondván, gyermeke táplálása náluk "nem elfogadott tevékenység”. Ezt flashmob és rengeteg cikk követte, mely a nyilvános szoptatást beemelte a köztudatba, és remélhetőleg segített annak szélesebb körű elfogadásában (amire érthetetlen, hogy egyáltalán miért volt szükség, hisz a szoptatásnál kevés természetesebb dolog van). A balhé nyilván nem tett jót a McDonalds megítélésének sem, ezért is érthetetlen, hogy az Allee biztonsági embere egy évvel az eset után miért érezte úgy, hogy rá kell szólnia egy padon szoptató kismamára. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő vagy ciki a gyerekekre naptejet fosó drónsirály?

Menő/Ciki

Szűcs Gyula 2016. július 14., csütörtök 11:51

A gyerekek nem nagyon szeretik, ha bekenik őket naptejjel, hiszen a procedúra rengeteg értékes időt elvesz olyan fontos dolgoktól, mint a homokvárépítés vagy a csúszdázás. Viszont ha valakit nyaralás közben véletlenül fejen szar egy madár, az mindig vicces! Na ezt a két dolgot kombinálta most össze az egyik PR-ügynökség egy mókás reklámfilm erejéig, amiben

építettek egy robotsirályt, ami Nivea naptejjel fossa le a strandoló gyerekeket!

Távolról sincs vége, olvasson még »
545 szavazat 657 szavazat

Kicsik és a kánikula: tippek és teendők

ST 2016. július 12., kedd 13:28

A kánikula a legtöbb nyárhoz hozzátartozik, hosszabb, vagy rövidebb ideig. A rövid szakaszokat viszonylag könnyebben át lehet vészelni, a hosszabbak azonban szinte mindenkit erősen megviselnek. Ha ez igaz a felnőttek esetében, akkor fokozottan igaz a kisgyerekeknél és a csecsemőknél is, így sokkal jobban oda kell rájuk figyelni!

shutterstock 312528224
Fotó: Shutterstock

Kánikulában a folyadék az első?

Mindenhol olvashatjuk, hogy a kánikulában nagyon fontos a folyadékpótlás. Ez igaz is, hiszen az izzadás révén hűti magát a szervezetünk, ami folyadékvesztéssel jár. Azonban az izzadság sót is tartalmaz, vagyis kizárólag a folyadék pótlásával nem teszünk meg mindent a baj elkerülésének érdekében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt tipp, hogy élvezze a terhességet!

Puskás Pálma 2016. július 11., hétfő 13:12

A várandóssággal kapcsolatban nagyjából két, meglehetősen végletes kép él az emberekben. Az egyik az átszellemült mosollyal pocakját simogató, ábrándos kismama, akinek ez élete legszebb időszaka, a másik pedig a vécé felett hányó, ilyen-olyan orvosi vizsgálatokra váró, álmatlan vagy épp kilencvenkilósan a kánikulában vonszolódó áldozat.

A dolog valóban ilyen kétarcú, nem véletlen, hogy a magyar nyelvben a terhesség (mint súly, teher), a várandósság (mint várakozás) és az áldott állapot (mint örömteli időszak) kifejezésekkel is illethetjük ugyanazt a kilenc hónapot.

shutterstock 447372457
Fotó: Shutterstock

Az, hogy a babavárás időszaka kínszenvedés lesz-e vagy valóban életünk legszebb időszaka, részben nem rajtunk, hanem a szerencsén és a környezetünkön múlik: milyen géneket és hajlamokat örököltünk, milyen életkorban és testi állapotban „ért” minket a fogantatás, milyen élethelyzeti nehézségekkel, párkapcsolati, munkahelyi, anyagi kihívásokkal kell megküzdenünk a terhesség alatt.

Ugyanakkor fontos észben tartanunk, hogy nem csak is kizárólag az öröklött hajlamokon és a vakszerencsén múlik, hogy örömet lelünk-e a teherben, vagy csak kibekkeljük valahogy a rémes kilenc hónapot.

Érdemes eszünkbe idézni, hogy a mai nők életük során nem sokszor élik át a babavárás időszakát, hiszen átlagosan 1-3 gyereket szülünk. Vagyis emlékeztessük magunkat arra, hogy amin most keresztülmegyünk, az örömeivel és nehézségeivel együtt valószínűleg egy egyszeri (vagy kétszeri, de háromszorinál ritkán több) élmény. És próbáljunk legalább apróságokat tenni azért, hogy valóban élvezetes legyen! Vagy legalább legyen olyan része is. Adunk néhány tippet, hogyan!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Város, gyerek, kánikula? Tuti túlélőtippek

(bj) 2016. július 10., vasárnap 08:32

Fojtogat a hőség, és sehol sem találja a helyét? Legszívesebben mozdulatlanná merevedve feküdné végig a hőhullámot az ágyában, mert a legcsekélyebb mozgás megtételének gondolatára is elkezd folyni az izzadsága? Mégsem teheti meg, hogy nyári álomba merüljön, mert ott van tetszőleges számú gyermeke, akik épp a nyári szünetüket töltik, és mindenképpen valami értelmeset kell csinálnia?

Na akkor elgondolkodik az ember fia-lánya, hogy hol van a városban olyan pont, ahol a hőmérséklet kevesebb, mint a testhőmérséklete, és még valami kellemes programot is rittyenthet az elégedetlenkedő gyerekeknek. Cikkünk erre az esetre kínál néhány alternatívát.

shutterstock 446357473
Fotó: Shutterstock

A válogatásból kihagytuk a strandokat, mint a kánikulai időtöltés egyik legkézenfekvőbb verzióját, mert nem lehet minden nap strandra menni. 

Ha esélye sincs a nyaralásra és arra, hogy maga mögött hagyja a város forróságtól sugárzó falait, akkor vegye elő az alábbi listát, és szemezgessen! Avagy, nyaraljon a városban!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyári túlélőkészlet: play doh házilag

Primilla 2016. július 9., szombat 10:17

A 11 hetes nyári szünetben előbb-utóbb biztosan eljön az a pár hét, amikor éppen nem nyaral a család, a gyerek nincs táborban, a kishaverok viszont pont elutaztak, szóval mondjuk ki: unatkozik, és nyíg, és folyamatosan tévézni meg tabletezni akar.

Na, akkor jön el a szülők (felügyelő felnőttek) ideje, hogy kitaláljanak valamit, ami leköti a gyereket pár órára. Ehhez nyújtunk ebben a sorozatban segítséget, méghozzá csupa olyat, ami viszonylag kis energia- és pénzbefektetéssel nagy hasznot: több órás szórakozást eredményez a gyereknek.

Gyurmázni általában minden gyerek szeret, és nem csak esős időre jó, hanem kánikulára is: bent lehet csinálni, amikor kint 38 fok van árnyékban. Pár óra után azonban színes gyurmák valami gyanús, barnás, csíkos egyveleggé állnak össze, és akkor jön a sírás a következő adagért, amit a rendes földi halandó – tekintve a költségeket – a harmadik nap után már nem igazán őszinte mosollyal tesz a bevásárlókosarába.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyáltalán miért szülünk még mindig kórházban?

Primilla 2016. július 8., péntek 13:35

Még most sem tekinthető valódi alternatívának az otthonszülés azoknak, akik kórház helyett inkább ezt választanák. A jogi szabályozás ugyan már rég megengedi az intézményen kívüli szülést, vagyis elméletben, ha sikerül megfelelő körülményeket teremteni, már nem kötelező kórházban világra hozni a gyereket. Mivel azonban a társadalombiztosítás nem támogatja az otthonszülést, a gyakorlatban ezt csak a tehetősebbek engedhetik meg maguknak. Erre a következtetésre jutott az ombudsman, miután megvizsgálta a helyzetet.

shutterstock 435120604
Fotó: Shutterstock

A jelenleg érvényben lévő jogszabály megengedi, hogy a szülő nő választhasson, hogy intézményben, vagy azon kívül (otthon, vagy születésházban) szeretné-e világra hozni a gyerekét, az erről szóló rendelet azonban külön deklarálja, hogy  a társadalombiztosítás nem támogatja az otthonszülést. Ez sok szülőt megfoszt a választás konkrét lehetőségétől akkor is, amikor ennek egyébként az anya vagy a születendő magzat egészsége, biztonsága szempontjából nem lenne kockázata.

„Az államnak meg kell teremtenie a várandós nő számára az érdemi választás lehetőségét, ahhoz jogilag biztonságos környezetet, valódi alternatívát kell nyújtania és nem tántoríthatja el indokolatlan, adminisztratív és pénzügyi akadályokkal” – áll az alapjogi biztos jelentésében.

Gyerekként kezelt szülők

Tamara a hatodik gyermekét várja, akit otthon szeretne megszülni. Az első hármat még kórházban hozta a világra, mivel a férje hallani sem akart az otthonszülésről. Aztán negyedszerre már beadta a derekát, mivel a felesége ragaszkodott a háborítatlan szüléshez.

Ehhez a kórházban szerzett rossz élményeik is hozzájárultak: például mozdulni sem hagyták vajúdás közben a CTG miatt; hanyatt fekve felpolcolták a medencéjét, hogy az orvos kényelmesen odaférhessen, a szülést viszont egyáltalán ne segíthesse a gravitáció – de ezek Tamara szerint csak a tünetek. A legnagyobb baj, hogy amint beteszi az ember a lábát a kórházba, egyáltalán nem kezelik partnerként, hanem úgy bánnak vele, mint egy tudatlan gyerekkel. Még akkor is, ha a sokadik gyerekét szüli már.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Riszpekt: kínai séf eteti a szegény magyar gyerekeket

ermiz 2016. július 7., csütörtök 08:08

50 gyermekotthonban élő és 50 nagyon szegény pesterzsébeti, kőbányai és csepeli gyermeket látott vendégül a Gyermekétkeztetési Alapítvánnyal közösen a budapesti Gizella úti éttermében Wang Mester. A kínai szakács rendszeres segítő akcióival szeretne visszaadni valamit az őt befogadó magyar közösségnek és közelebb hozni egymáshoz a magyarokat és a kínaiakat.

A szakács korábban már egy millió forinttal támogatta az alapítványt, melyet egy tévés vetélkedőben nyert, ám a TV2 nem túl elegánsan kivágta azt a részt a felvételből, ahol felajánlja az adományt.

“Egy napon a Batman c. filmet néztem az alig két éves kisfiammal. Elhangzott a filmben egy mondat: 'Akárki lehet hős. Még az is, aki csupán annyit tesz, hogy ráteríti a kabátját egy gyerek vállára, hogy érezze, nincs minden veszve.'  Korábban is láttam már ezt a filmet, de igazán akkor érintett meg ez a gondolat, amikor a gyermekemmel közösen néztük. Úgy gondoltam, hogy valamit valóban tenni kell és egyúttal vissza is szeretnék adni valamit a magyar közösségnek, amely több mint 20 évvel ezelőtt befogadott engem.”

Távolról sincs vége, olvasson még »

Őrült cukiság: ők az állatkert örökbefogadási sztárjai

Dívány 2016. július 5., kedd 11:37

Végre kiderült, ki a legcukibbak a cukik között az első félévben! A Fővárosi Állatkert készített egy rangsort; a listán azok az állatok szerepelnek, amelyeket a legtöbben fogadnak jelképesen örökbe, így az állatkert legnépszerűbb lakóinak tekinthetőek.

Valószínűleg nem fog nagyon meglepődni senki az első hely hallatán; Asha, az idén hároméves kiselefánt vezeti az Állatkerti Alapítvány Örökbefogadási Toplistáját. Második helyen is egy kölyök áll; Sisi, a kiszsiráf, aki tavaly született, a tavalyi első helyezett Nur-Nuru-Bin koala „visszacsúszott” a harmadik helyre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mások gyerekei bezzeg tudnak viselkedni!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. július 4., hétfő 20:38

Kinek ne lenne egyetlen olyan élménye sem, hogy kifejezetten kínosan érezte magát, mint szülő, mert egy-egy helyzetben csak az ő csemetéje nem tudta, hogyan kell viselkedni, míg az összes többi igen. Ha már van néhány renitens, az könnyebb, de ha tizenöt gyerek olyan, mint a kisangyal, és egyes egyedül a mi gyerekünk csinál teljesen mást, mint kéne, akkor ott a kérdőjel, vajon mit rontottunk el?

shutterstock 150473027

Ezerféle helyzet adódhat: mindenki végzi a tornagyakorlatokat, a mi gyerekünk meg körbe-körbe rohangál, ő az egyetlen, aki fittyet hány az instrukciókra. Vagy az összes gyerek a társaságban az asztalnál ül, és nyugodtan eszik, a mienk meg azzal szórakozik, hogy direkt gusztustalanul csámcsogjon. Amikor rászólunk, folytatja, mikor kiemeljük, akkor leveti magát a földre, és röhögve hempergőzik.

A szülő ég, a gyereket úgy tűnik, nem érdekli, hogy kilóg a sorból, a többi szülő csodálkozva, idegesen vagy elnéző mosollyal pillant néha oda, esetleg javaslatokkal áll elő, hogyan lehetne megnevelni a porontyot. A szülő elsőszámú célja, hogy szeretné túlélni a helyzetet, aztán azon gondolkodik: hol hibázott? Hiszen ő sem engedi ezeket, mégis így viselkedik a gyerek. De miért?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gumicukor, játékpuska, káromkodás: világ vs családi értékrend?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. július 4., hétfő 17:55

Magától értetődik, hogy a gyereket érő hatásokért elsősorban a szülő felelős. Ennek elsődleges színtere a szülő-gyerek kapcsolat, tehát azon keresztül hat az anya és az apa, amilyen ő, amilyen légkört otthon teremt, ahogy a gyerekkel kommunikál, és nem utolsó sorban, amilyen a szülők kapcsolata egymással. A másik réteg, hogy hogyan választják meg a csemetét érő hatásokat: milyen a lakóközösség, melyik óvodába íratják, milyen programokra viszik el, milyen játékokat vesznek a gyereknek, mit mutatnak meg a világból stb.

Természetesen a fentiekben is csak korlátok között szabad a szülő, de azért ezek valamelyest az ő kezében vannak. Igen ám, de sok szülő úgy képzeli, mielőtt megszületne az első gyerek, hogy ő majd a csemete egész környezetére hatással lesz, és el tudja érni, hogy csak jót kapjon a poronty. Mármint jót a szülő értékrendje szerint.

Ha egy szülő erre készül, akkor alaposan kibillentheti a lelki békéjéből, mikor rájön, mennyi tőle független hatás áramlik be a gyerek életébe. Jönnek az ajándékok, amiknek egy része talán ellentétes az elveivel. Mondjuk, csak természetes anyagokat szeretne otthon, ettől még a vidéki nagynéni műanyag zenélő kütyüt küld. Lehet, hogy képernyőmentes nevelést képzelt, de anyósnál, apósnál folyamatosan megy a rajzfilmcsatorna, meg se lehet kérni, hogy kapcsolják ki, mert a többi unoka is azt nézi. Cukormentesen étkeznének, de az oviban minden héten van egy szülinap, habos-babos tortával. Nem akarnak kitolni a gyerekkel, hogy csak ő nem kóstolhatja meg. Nem szeretnék, ha csúnya beszédet hallana, de a sógor a gyerek jelenlétében sem moderálja magát, sem a másik anyuka a játszótéren, sem a buszon mögöttük ülők. Mindenkire nem lehet pisszegni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ki hitte volna: a nők nyakába szakad a gyerek nyáron

Edicsek 2016. július 3., vasárnap 08:20

Nyári szünetben a gyermekek elhelyezése mindig nagy problémát szokott jelenteni, de a Regio játék felmérése alapján Magyarországon 100 családból 4 olyan van, ahol a nyári szünet idejére csak az apa vállalja a gyermekfelügyeletet, míg (meglepetés!) 100 családból 75-ben kizárólag az anya. Nahát, gondolom, önök is nagyon megdöbbentek ezen. (A fennmaradó nagyjából 20 százalék megosztozik a feladaton.) 

Ha minden kötél szakad, felvigyázóként a szülők után a nagyszülő a leggyakoribb opció, amit a táboroztatás követ – derült ki a kutatásból. A családok persze igyekeznek nyári játékokkal is lekötni a szünetet töltő gyereket, erre egy-egy vásárlás alkalmával átlagosan 6400 forintot költenek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cirkuszjegy a kitűnőknek? Nagy tréfa, köszi!

Primilla 2016. július 1., péntek 18:03

Cirkuszjegyet kaptak ajándékba az állami általános iskolákba járó kitűnő tanulók, országszerte 112 ezren. Önök el tudják képzelni azt, a fővárostól 250 kilométerre élő, mondjuk Vas megyei szülőt, aki ezt valódi elismerésként tudja értékelni? Hát mi sem.

Kevés olyan univerzális ajándék van, aminek a világon mindenki örül, de jó, szűkítsük a kört: jelen esetben elég lenne az is, ha az ország minden kitűnő tanulójának őszinte lenne rá a mosolya. A KLIK úgy gondolta, hogy egy belépő a Fővárosi Nagycirkuszba éppen ilyen jutalom lesz: a színötös bizonyítvány mellé minden állami iskolába járó gyereknek adtak egy cirkuszjegyet is, amit a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) ajánlott fel. 

Tavaly még csak a fővárosi gyerekek kapták meg ezt az ajándékot, idén viszont már az országban mindenki. Elsőre szuper ötlet, cirkuszba menni minden gyerek szeret. De ha jobban megnézzük, a gyakorlatban inkább a gyerekek képen röhögése.

IMG 7890

Játsszunk el a gondolattal: a gyerek, valahol Baranya megyében, hazamegy a kitűnő bizonyítványával, és boldogan meglobogtatja a szülei orra előtt a jutalom cirkuszi belépőt, majd olyan fejjel, mint a Csizmás Kandúr a Shrekből, reménykedve megkérdezi: ugye elmegyünk?

Apunak meg lefut a matek a fejében: a gyerek vonatjegye oda-vissza négyezer, mivel spórolnak, és nem IC-vel mennek. Ha klímás vonatot akarnának a nyári hőségben, drágább lenne, de ne legyünk telhetetlenek. A kísérő felnőtt – mondjuk, csak anyu megy vele – nyolcezerért utazik. Plusz kettejüknek a fővárosi tömegközlekedés, plusz meg kell venni a cirkuszbelépőt anyunak, aki persze kint dohányozva is eltölthetné azt a másfél órát, de hát egyedül ugye nem élmény az élmény, szóval bemegy ő is a gyerekkel, számoljunk rá háromezret. A tesó nem jön, valamiből ki kell fizetni a tábort is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Százezreket is költhetünk szülés utáni kuruzslásra

anyatest 2016. június 28., kedd 10:54

Vizeletcsepegés. Hólyagsérv. Méhsüllyedés. Akármennyire is nem szokás erről beszélni, a nők fele kisebb- nagyobb nőgyógyászati problémákkal küzd szülés után. Ezek skálája a kicsit cikitől a műtétet igénylőig terjedhet. Egy jó részük megelőzhető lenne – ha mindenki tudna a megfelelő módszerekről, és ki is tudná azokat fizetni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hármasikrekkel az élet: 2 kézre jut 3 kétéves

Primilla 2016. június 27., hétfő 11:37

Még elképzelni is kemény az ikres szülők életét, a hármasikrek pedig már kimondottan sci-fi kategóriaként élnek az ember fantáziájában. Piroskáéknak viszont ez a mindennapi valóság. A „trikrek”- két fiú és egy kislány – nemrég múltak kétévesek, vagyis éppen abban a korban vannak, amikor már ügyesek és bátrak – és ha tehetik, hárman szaladnak háromfelé. Hogyan lehet velük megoldani a mindennapokat, hogy azért az anyának is maradjon élete, aki mellesleg még egyetemre is jár? Hogyan lehet levergődni a lift nélküli társasház emeletéről, közlekedés, evés, alvás, na meg az élet három tipegővel  – interjú egy hármasikres anyukával.

A megbeszélthez képest negyed órával később kezdtük a beszélgetést. Egy hármasikres anyukának bármikor, bármi közbejöhet?

Gyakran közbe is jön... Amúgy bizonyos gyerekmentes programok előtt kifejezetten szoktam is drukkolni, hogy nehogy közbe jöjjön valami. Például legutóbb egy Halott Pénz koncert előtt, amit az egyik barátnőmtől kaptam a születésnapomra.

Ezek szerint időnként le tudsz lépni a gyerekek mellől? Ilyenkor a férjed beugrik, és kész?

A segítség és a segítség megszervezése szerintem az egyik legfontosabb dolog. Születésük óta besegít nekünk két hölgy, heti négy délután néhány órára jön valamelyikük. Amikor hazahoztuk őket a kórházból, akkor jó pár hónapig én voltam velük éjszaka, és esélytelen volt aludni, így én nem éjszaka aludtam, hanem délután 2 és 6 óra között, amikor valamelyik hölgy jött segíteni.

Este még éjfél körül megetettük őket a férjemmel, aztán leraktam őket aludni, és mentem mosogatni, teregetni, hajtogatni meg csináltam a többi házimunkát, míg nem jött a következő etetés, hajnali 4 óra körül. Kemény idők voltak. Azóta tudom, hogy igazából mennyire szeretek aludni.

De ha mondjuk, napközben kell elmennem valahova, vagy csak az egyik gyereket kell elvinni egy kontroll vizsgálatra, akkor az anyósom vigyáz rájuk, vagy hétvégén az apósom élettársa. 

Játék anyával
Játék anyával

Azelőtt tudtál segítséget kérni, ha szükség volt rá, vagy ez egy ilyen helyzet által kifejlesztett skill?

Meg kellett tanulni, pedig ez sosem volt az erősségem!!! Sőt! A csapatmunka sem volt az erősségem, de szerintem sokat fejlődtem ezen a téren. Még néha azért most is van, hogy a férjemet kérem meg, hogy ő kérje meg a szüleit egy-egy újabb fél napos beugróra.

Sajnos az én családom a gyerekek ellátásában egyáltalán nem tudott segíteni. Az én oldalamról a barátnők segítettek, aki tudott az jött, aki nem, vagy csak kevesebbet, az telefonon tartotta bennem a lelket, amikor kellett. De mindenki örömmel jött, és sosem éreztették velem, hogy ez nekik probléma lenne.

Ezen a héten is volt egy csomó elintézni való dolog, az egyik kisfiunkat kardiológiára kellett vinni, a másik napon CSOK szerződés aláírás volt, aztán nekem egy orvosi kontroll, és nem vihetem, illetve nem tudom vinni egyelőre mindenhova egyszerre mind a három gyereket.

13483158 10209954348675695 5810778387349992743 o

Viszont általános hétköznapi ügyintézéseknél egy gyereket mindenképpen viszek magammal. Ma például délelőtt az egyik fiunkkal voltam a földhivatalban. Szokniuk kell, hogy ilyen is van, mint például bevásárlás, ügyintézés, stb, ráadásul jót is tesz nekik a kettesben töltött idő.

Amúgy iszonyú aranyosak, amikor hazajövünk egy-egy helyről, akkor elmesélik a Nagyinak meg a tesóknak, hogy hol voltak. Például elmutogatják, hogy az ügyintéző néni hogyan pecsételte le a papírt, vagy, hogy a bácsi az utcán hogyan vágta a füvet. A többiek meg hallgatják, a Nagyi meg próbálja kitalálni, hogy mit mond a gyerek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A rossz gyereket is meg kell érteni!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. június 26., vasárnap 19:39

A gyerekek néha bepörögnek, és olyat tesznek, amiről pontosan tudják, hogy nem szabad. Tudják, hiszen sokszor elmondtuk, és azért is biztos, hogy tudják, mert most is ötödszörre szólunk, már kiabálunk, és mégis folytatja. Manapság azok között a szülők között, akik tudatosan, önmagukra figyelve igyekeznek gyereket nevelni, már nem divat, hogy a gyerek megszégyenítésével, megalázásával próbálják megértetni vele, hogy amit tett, az rossz, azt nem kéne újra.

shutterstock 391840882

Legalábbis elviekben nem divat, mert a gyakorlatban sokszor ehhez nyúl a szülő, aki eszköztelennek érzi magát. Ha nem is nádpálcával veri el, de hangos szidalmazás közepette rángatja el a helyszínről, valami olyasmi szöveggel, hogy „Nem szégyelled magad? Lesül a képemről a bőr!”

Van, akinek az a problémája, hogy nem tudja visszafogni a dühét, aztán lehiggadva attól tart, túlzásba esett, és túlzott szégyent ébresztett a gyerekben. Esetleg előbukkannak gyermekkori emlékei, amikor ő került hasonló helyzetbe, és még ma is emlékszik, mennyire nyomorultul érezte magát, vagy mennyire gyűlölte az őt megalázó felnőttet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Apák egymás közt: a nyári szünetről

Dívány 2016. június 25., szombat 08:19

Az Apás szülés egy podcast, vagyis olyasmi, mint egy beszélgetős rádióműsor, csak annyival jobb, hogy bármikor, bárhol meg lehet hallgatni. Ez egy sorozat, amelyben Jankó Bálint és Lövenberg Balázs beszélget nagyjából kéthetente arról, milyen dolog apának lenni.

Ami nagyon jó benne, hogy nem csak arról beszélgetnek, náluk milyen az élet - ami persze szintén érdekes - de sokszor az is szóba kerül, hogyan hat saját szülői létünkre az, amit hoztunk magunkkal. Mik azok a családi erősségek, amikre építeni lehet, és melyek azok a momentumok, amit ők utólag hibának látnak, és vajon amit az ember mondjuk kamaszként szülői hibának lát, vajon szülői hiba-e felnőtt szemmel.

shutterstock 228503593

Ők nagyon röviden így foglalták össze, mi is ez az egész:

"Észrevették, milyen keveset beszélgetnek gyereknevelésről az apák? Ezen szeretnénk kicsit javítani. Vagyunk két apa - fejenként két gyerekkel - és nagyjából kéthetente beszélgetünk egymással mindenről, ami csak eszünkbe jut a családi életről."
 
Az aktuális részben pedig a nyárról, nyaralásról, vakációról lesz szó. A fiúké a szó.

"Most már aztán tényleg itt a nyár, ami elsősorban azt jelenti, hogy a gyerekek közel két és fél szabad hónapját ki kell tölteni valahogy. Két-három tábor stratégiailag elosztva, két hét szabi, akkor utazunk valahova, nagyszülők szintén vállalnak két hetet, a többit fél lábon is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Segítünk eligazodni: magzati genetikai szűrések

Puskás Pálma 2016. június 24., péntek 13:35

júli 19 13.15

Hazánkban nagyjából az újszülöttek 3-4 százaléka születik valamilyen fejlődési rendellenességgel. Ezeknek egy része genetikai eredetű rendellenesség, azaz a magzat örökítő anyagában (DNS, kromoszómák) található olyan eltérés, amely a tüneteket, szindrómát okozza. A genetikai rendellenességek közül a legismertebb és leggyakoribb a Down-szindróma, amelynek kockázata az anyai és az apai életkor növekedésével is nő. A Down-on kívül egyéb kromoszóma rendellenességek okozhatnak enyhe vagy súlyos fejlődési zavarokat.

A fenti genetikai rendellenességek ma már jó hatékonysággal a terhesség alatt is kimutathatók. A szűrővizsgálatok egy része a várandósgondozás keretében mindenki számára biztosított, más részük plusz költségek mellett vehető igénybe. Egy részük kockázatbecslést jelent, azaz nem arra ad választ, hogy az adott magzat egészséges-e vagy nem, hanem arra, hogy az adott anya-magzat páros esetében pontosan mennyi az egyes fejlődési rendellenességek kialakulásának matematikai esélye.

A vizsgálatok között vannak invazívak, azaz fizikai behatással járók, amelyek pontos diagnózis adását teszik lehetővé; vannak, amelyek már a terhesség igen korai szakaszában elvégezhetők, és vannak, amik csak később.

shutterstock 261991445

A kromoszóma-rendellenességek kiszűrésére irányuló vizsgálatok célja, hogy minél pontosabban határozzák meg a rendellenességek előfordulásának kockázatát, hogy ennek alapján lehessen dönteni az invazív, azaz orvosi beavatkozással járó, diagnózist adó vizsgálatok szükségességéről. De milyen vizsgálatok léteznek, melyiket válasszuk és mikor? Segítünk eligazodni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

„Le a bugyit és pucsíts!” – tanárok aláztak meg gyerekeket

(va) 2016. június 22., szerda 11:21

Komoly botrányt kavart az a májusban történt eset, amelyben a dömsödi általános iskolában egy azóta kirúgott takarítónő és néhány tanárnő úgy próbálta meg kideríteni, ki piszkolta össze a lányvécét, hogy a másodikos és harmadikos diáklányokkal lehúzatták a bugyijukat és felszólították őket, hogy pucsítsanak.

A Blikkhez eljutott információk szerint amikor a szülők panaszkodtak az eljárás miatt, az egyik tanár csak ennyit felelt flegmán: „öt év múlva úgyis lehúzzák a bugyiját.”

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha sárkányhimlőnek hívnák, többen oltatnának?

Brownie 2016. június 22., szerda 08:05

Poénból, de felmerült ez a költői kérdés is azon a sajtótájékoztatón, aminek apropója egy kevésbé vicces adat volt: az Országos Epidemológiai Központ friss jelentése szerint 2016. első negyedévében több mint 13 ezer bárányhimlős beteget regisztráltak. A súlyosan ragályos betegség fertőzési aránya az egy háztartásban élők között 87, a kórházi osztályon pedig 70 százalék.

Sok szülő továbbra is azon az állásponton van, hogy a gyerek igenis essen túl a bárányhimlőn, így egy életre védett lesz, mások azzal érvelnek, hogy ez az ártatlannak hitt betegség tüdőgyulladáshoz és agyvelőgyulladáshoz is vezethet.

Korábban már írtunk a betegséggel kapcsolatos elterjedt tévhitekről, ezt itt olvashatja el.  A beteg gyerek gyógyszerezésével kapcsolatos tényleg fontos tudnivalókat pedig itt találja, a lényeg, hogy aszpirint bárányhimlősnek soha!!!!.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Videó a csodáról: gyerek, aki önként zöldséget fal

ermiz 2016. június 21., kedd 09:08

A Daily Mail fedezte fel azt a videót, ami minden kisgyerekes anyának reményt adhat. Legalább egy gyerek létezik ugyanis a földön, aki megeszi a zöldségeket, sőt imádja őket. A két év körüli kínai kislány két tányérból válogathat, és még három adag levest is megiszik az étkezés során. A Facebookra kikerült videó alatt sokan mondták meg a tutit, pro és kontra a kislány evési szokásairól. "Túlsúlyos lesz" "Legalább nem zsírban sült zöldséget eszik" és más nyalánkságok ellenére mi csak irigykedünk, hogy van aki brokkolit, mindenféle leveles zöldet és gombát eszik ennyi idősen. 

Kórházfigyelő

  • Budapesti kórházak
  • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés