PORONTY

Ezért tartják az anyák a baljukon a gyereket

Divany.hu 2017. január 17., kedd 09:19

A válasznak semmi köze a szívdobogáshoz.

Az emberek és az emberszabású majmok esetében régóta ismert jelenség, hogy az anyák a szülést követő első hetekben a bal karjukba veszik a kicsinyeiket. Felületes ránézésre könnyű rávágni, hogy a legtöbb nő jobbkezes, így érthető, ha a balt foglalja el a gyerek, esetleg azt, hogy így a baba közelebb van a szívdobogásunkhoz, ami megnyugtathatja.

A Szentpétervári Egyetem kutatói azonban több emlősnél és egyes vonuló állatoknál is megfigyelték a jelenséget - írja a BBC. Ebből kiindulva mélyebb evolúciós indokot sejtettek a háttérben és felülvizsgálták az eddigi teóriákat.

shutterstock 314288807

Az új elmélet szerint a szemkontaktus a magyarázat. A kicsik és az anyák is a bal szemükkel látják a másikat, így az információk a jobb agyféltekébe érkeznek, ami az arcfelismerésért, az emlékekért és a figyelemért felelős.

"Ha nincs szemkontaktus, vagy nem megfelelő, akkor az utód társasérintkezésért felelős jobb agyféltekéjén nincs aktivitás" - magyarázza dr. Jegor Malasicsev, a Nature című tudományos lapban megjelent tanulmány társszerzője. "Minden, általunk tanulmányozott faj esetében megfigyelhető volt a bal oldal előnyben részesítése. Ennek alapján azt feltételezzük, hogy sokkal elterjedtebb a jelenség, akár az összes emlősre jellemző lehet, néhány kivételtől eltekintve."

A kutatásba 11 állatfajt vontak be a rozmároktól és a kardszárnyú delfinektől az antilopokon és a birkákon át a kengurukig. A megfigyeléseik alapján azok az állatfajok is, ahol az anya nem veszi fel a kicsinyét, hanem az mellette halad, a kicsik úgy vonulnak, hogy az anyjukat a bal oldalukon legyen. Ennek véleményük szerint szintén a jobb agyfélteke stimulálása lehet az oka. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne izguljon, a robotok fel tudják nevelni a gyerekét!

Primilla 2017. január 16., hétfő 18:23

Amióta a világ világ, a szülők megpróbálják lepasszolni a gyerekkel kapcsolatos feladatoknak legalább egy részét. Eddig a nagymamák, a bébiszitterek, a bölcsőde voltak a segítségünkre, meg legújabban a technika. Ha ön már unja az altatást, belefáradt a mesélésbe, vagy szeretne munka közben, észrevétlenül és távirányítással megszabadulni a mellében felgyülemlett anyatejtől, akkor jó helyen jár!

A Fatherly összeszedett pár kütyüt, amit az idei CES-en mutattak be Las Vegasban, és a drónokon és önvezető autókon kívül volt ott jó pár olyan holmi is, amelyek éppen a szülők dolgát lennének hivatottak megkönnyíteni. Ne izguljon, ön mostantól nem ronthat el semmit, mert ezek a kütyük mindent tudnak. Mindent IS!

Aristotle Smart Baby Monitor a Nabitól

Ha ön eddig azt gondolta volna, hogy a szülői léthez egyértelműen hozzátartozik, hogy a síró gyerekét megvigasztalja, illetve válaszoljon a felülmúlhatatlan gyakorisággal feltett, meghökkentő kérdéseire, ugyanakkor kissé terhesnek érzi ezeket a kötelességeit, akkor most fellélegezhet. Júniustól ugyanis elérhető lesz a Nabi okosmonitora, ami nem egy sima bébimonitor, hanem van wifi kamerája, és például fel tudja hangosítani az altatódalt, ha a gyerek ordít. Emellett ugyanúgy, mint az Amazon Alexája, Az IOs Siri-je, vagy a Google Home: minden feltett kérdésre válaszol.

Mondjuk, egy két-hároméves gyereknek kérdéseire tényleg kemény feladat válaszolgatni, nem is csodálom, ha sokan szívesen lepasszolnák a feladatot. Ugyanakkor szerintem állati vicces lehet egy ilyen kihívásnak kitenni egy gépet, legalább akkora, mint az a Szily poén, amikor egy kisgyerek fejére post-itet ragasztunk, amit a rövid kis karjaival sehogy sem tud leszedni. Csak itt a gép erőlködésén röhögnénk, nem a gyereken, már ezért megérné. Bár lehet, hogy röhöghetnénk mindkettőn, mert a videós tesztek tanulságai szerint ezek a kütyük a gyerekek beszédét sokkal, de sokkal kevésbé értik, mint a felnőtteket. Akárhogy is, iskolás korban viszont már kimondottan nélkülözhetetlen kütyü lesz. Szóval, ha rühelli, ha a gyereke állandóan önhöz szól, és kérdezgeti, vegyen neki egy ilyen Aristotle bizbaszt, és máris nem kell rá figyelnie egy percet sem!

299 dollár az ára. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó és kevésbé szuper szépségváltozások terhesség alatt

Divany.hu 2017. január 15., vasárnap 12:31

„Az állapotos nők ragyognak”- tartja a közvélekedés. Azoknak, akik próbálták élőben, valószínűleg megvan a véleménye, ami nem feltétlenül, vagy legalábbis nem száz százalékban egyezik ezzel a kissé túlidealizált mítosszal. Persze gyereket várni izgalmas dolog, hatalmas boldogság, az ember lánya többet mosolyog, és tudjuk, hogy önmagában a mosoly is megszépít.

Emellett (ugye) hanyagoljuk az alkoholt, a dohányzást, több vitamint eszünk, és kerüljük az egészségtelen élelmiszereket, hiszen most már nem csak magunkat mérgeznénk a helytelen választással, hanem a gyermeket is. És persze a testünk jó pár pozitív változáson is keresztülmegy, ami szebbé tesz minket.

shutterstock 551801644

Vannak viszont kevésbé kellemes dolgok is. Összeszedtünk pár dolgot, ami a terhességre szintén jellemző, és nem feltétlenül a legkellemesebb, hogy tudja, mire készüljön.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Piaci rés: kommandós babahordozó apukáknak

Menő/Ciki

(sze) 2017. január 14., szombat 15:41

Férje nem szívesen veszi föl a cuki cicás hordozót? Itt egy speciálisan férfiak számára tervezett hordozóalkalmatosság, amivel nem kell többé szégyenkezniük a kemény megjelenésüket féltő apáknak.

Távolról sincs vége, olvasson még »
171 szavazat 458 szavazat

Mihez kezdjünk a gyerekek fura bogaraival?

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. január 13., péntek 18:41

Különös, a felnőtt számára irracionálisnak tűnő szokásai, érzelmei, viszonyulásai minden gyereknek vannak. (Tegyük hozzá, a felnőtteknek is, csak ők már tudják, mit illik titkolni.) Ismerjük a gyakori fóbiákat, sok gyerek fél egyes állatoktól, a sötéttől, a villámlástól, de valójában nincs korlátja, hogy mi mindennel szemben támadhat ellenérzés egy gyerekben. Van, aki utálja a frottír érintését, ezért olyan törölközőben nem hajlandó szárítkozni. Van, aki hiszti rohamot kap, ha cérnák lógnak a zokni belsejében.

A legjellemzőbb terep a - felnőtt értékítélet szerint túlzott - érzékenységre az ételek világa: az egyik gyerek csak úgy eszi meg a pörköltöt, ha leszűrik neki a szaftját, nehogy belekerüljön egy kis hagymadarab. A másik nem issza meg a tejet, ha egy kis föle képződött, mert az undorító – szerinte. Talán nincs is olyan gyerek, akinek ne lenne valami bogara. A szülőben pedig felmerül ilyenkor a kérdés, hogyan reagáljon, hogy normális mederben maradjon a történet.

shutterstock 538723183
Távolról sincs vége, olvasson még »

Látott már Csubakka-maszkban szülő nőt?

nemoszi 2017. január 12., csütörtök 14:09

A tavalyi év legnézetebb facebookos videója "Chewbacca Mom"-é lett, nem meglepő tehát, hogy van olyan őrült, aki a nyomdokaiba kíván lépni. Ez most épp Katie Stricker Curtis, aki felvett egy Csubakka-maszkot vajúdáshoz, így kiáltásaiból Wookie hörgés lett. És ez tök vicces állítólag.  Sikere már legalább van, 728 ezerszer nézték meg Facebookon a videót. Messze van még "Chewbacca Mom" 165 milliójától, de még vane sélye:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyenek a mai gyerekek a gyerekpszichológus szemével

(bj) 2017. január 12., csütörtök 08:21

Előző cikkünkből kiderült, hogyan látják az óvónők a mai gyerekeket, illetve milyen változásokat tapasztaltak az utóbbi években a gyerekek viselkedését illetően. Ugyanezt a kérdést fogalmaztuk meg egy gyerekpszichológusnak: miben változtak az elmúlt pár évben a gyerekek, és ezek a változások minek köszönhetők, illetve milyen tanácsokkal szolgálhat a szülőknek, nekünk, hogy egy viszonylag normális, kiegyensúlyozott, lehetőleg lelki és testi bajoktól mentes felnőttet kapjunk a „projekt” végén.

shutterstock 540922573

Fukker Ágnes gyermekpszichológus egyetért az előző cikkben leírt óvónői véleményekkel: ő is hangsúlyozza, hogy a gyerek elsősorban tünethordozó, vagyis nagyban reflektál, visszatükrözi a szülők, pedagógusok, illetve az őt körülvevők jellemzőit.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 dolog, amiről gyerekeinknek már fogalma sem lesz

(bj) 2017. január 11., szerda 17:00

Mit csináltak az emberek, mielőtt feltalálták a nosztalgiát?! - jutott eszembe a graffitikönyves bölcsesség, miközben azon lamentáltam, hogy hova tűntek a régi jó telefonbetyárok. Talán felnőttek, és nem termelték ki a következő generáció betyárjait? Ezt akár magamtól is kérdezhetném, ugyanis az Y-generáció oszlopos tagjaként magam is szórakoztam osztálytársaim társaságában a régebben még közkedvelt időtöltésnek számító tevékenységgel.

Az Y generáció egy új típusú nemzedék, melynek kialakulásában a technika száguldó fejlődése játszott rendkívül fontos szerepet. Ha az 1900-as évek utáni időszakot felosztjuk, akkor ez a generáció a negyedik a sorban, az 1980 és 1999 között születetteket soroljuk ide. (wikipédia)

Vajon a mi generációnk Bárány vezetéknevű tagjai már nem fogják megismerni a „Halló, Bárány lakás? - Itt a farkas!” erősségű poénokat? Nem mintha ettől rosszabb lenne a mai gyerekeknek, mert talán nincs telefonbetyárkodás, de van internet, oltás a méhnyakrák ellen, és pár ezer forintból vehetünk repülőjegyet egész Európába.

Kortársaim közül lassan mindenkinek gyereke lesz, sőt, a második, harmadik is megszületett már valahol. Egy marék szintén Y-generációs munkatárssal elgondolkodtunk, hogy milyen dolgok, játékok, tárgyak, szokások rabjai voltunk gyerekkorunkban, és mik azok, amik ezek közül már teljesen kikoptak, és ha megemlíteném egy mostani gyereknek, gyanakvással vegyes meglepetéssel az arcán vágná rá, hogy még életében nem hallott ilyen baromságról. Íme az első tíz dolog, ami eszünkbe jutott:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kucu megdöglik, az élet pont ettől megy tovább

Primilla 2017. január 9., hétfő 12:44

Kucu – szögezzük le – mindenképpen kolbászként végezte volna. Ez volt az élete értelme: hogy levágják, és valaki jóllakjon vele; ahogy az összes többi mezőgazdasági haszonnövény és –állat, a szőke búzától a cukin totyogó kiskacsáig, annak köszönheti a létét, hogy az embernek ennie kell.

Kegyetlen, de ez van. Aki ezen sóhajtozik, attól csak annyit kérdeznék: és az ebéd mi volt?

Ennél azért eggyel bonyolultabb ügy az a videó, ami a hétvégén bejárta az egész internetet, nem kis felháborodást keltve állatvédőkben és szülőkben egyaránt. A valójában teljességgel értékelhetetlenné tett, kikockázott képsoron azt lehet leginkább hallani, hogy egy sejthetően óvodáskorú gyerek az apja biztatására ledöf egy disznót.

A rendőrség egyébként már eljárást is indított a Pécs környéki szülők ellen, méghozzá állatkínzás miatt, mivel a törvény szerint, mielőtt ledöfik a disznót, el kellett volna kábítani.

GettyImages-56316288
Fotó: Tim Graham / Getty Images Hungary

A felháborodásnak viszont pont az állatbarát része nem jött át a kommentekből, amiket kitartóan végigolvastam több cikk alatt is. A legtöbben amiatt jajgattak, hogy a kisgyereket biztatják kegyetlenkedésre a szülei.

Aki vidéken, faluban, kisvárosban vagy tanyán nőtt föl, pontosan tudja, hogy a disznóvágás ott hozzátartozik az élethez, nincs mit sápítozni rajta. Vagyis valaha még hozzátartozott, ma már nem igazán, mert az egy más világ. Ma már, a négyezer forintos repülőjegyek világában senki sem áldozza be a szabadságát a disznótartásért, igaz, anyagilag sem éri már meg igazán.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kezelési útmutató (túlságosan is) eleven gyerekekhez

Brownie 2017. január 8., vasárnap 08:13

Túlságosan élénk, dacos, lobbanékony, érzékeny, intenzív, fogékony, nyugtalan, makacs, „hiperaktív”, rossz – ilyen címkékkel illetik a nehezen kezelhető gyerekeket, akiknek szülőjeként az ember néha úgy érzi, mintha egyedül lenne a gondjaival. Az elevenség sokkal gyakoribb jelenség, mint hinnénk, ám nem lehetetlen együtt élni vele. A cél ugyanis nem a tökéletesség, hanem a fejlődés.

B289754

Ez az Eleven kölykök című klasszikus kézikönyv jelmondata, amelynek nemrég megjelent, harmadik kiadásába a szerző, Mary Sheedy Kurcinka szülőket segítő oktatási szakember beépítette a legújabb kutatási eredményeket és tanulságos példákon keresztül még több gyakorlati tanáccsal látja el az olvasót.

Többek között arról, hogy kétségbeesett szülőként hogyan koncentráljunk az eleven gyerek erősségeire, hogyan őrizzük meg a hidegvérünket, hogyan oldjuk meg a válságokat, hogyan húzzuk meg a határokat, vagy hogyan csökkentsük a konfliktusok gyakoriságát a kortársakkal és a rokonokkal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A svédek tudják, mi kell az apukáknak

(va) 2017. január 7., szombat 16:32

Svédország élen jár a gyereknevelésben komoly szerepet vállaló, a gyerekekkel sok időt eltöltő apukák számát illetően. Ennek oka az úgynevezett „apa kvóta” (Daddy Quota), amely lehetővé teszi, hogy az apák is otthon maradhassanak frissen született gyermekükkel, és a munkájukat se kelljen félteniük - számolt be róla az attn: videója.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vekerdy: nem a kitűnőkből lesznek a topmenedzserek

Koncz Andrea 2017. január 6., péntek 14:08

"Pablo Picasso nem tudott megtanulni az iskolában írni, olvasni, számolni. Ma fogyatékosnak minősítenénk, pedig "csak" zseni volt. Steven Hawking korunk egyik legnagyobb tudósa, mégsem ment neki az olvasás az iskolában. Később azért szerencsére sikerült megtanulnia. A világ marhaságokat sugall, nekünk, szülőként az a feladatunk, hogy elhiggyük: nem a kitűnő tanulókból lesznek a topmenedzserek. Hanem azokból, akik a gyerekkorukat nagy testi, lelki biztonságban töltötték" - fogalmazott Vekerdy Tamás a  Femina klub Thália színházban tartott beszélgetős estjén.

"Varga Tamás, az új matematika kidolgozója bejárta az országot, matematikai tehetségeket keresett az iskolában. Összesen hét gyereket választott ki, négyen kifejezetten rosszak voltak matekból. Miért? A gyerek megírta a dolgozatot, az eredmény ugyan jó volt, de a gondolkozás nem az, amit a tanár várt volna. Mi ez a katyvasz? Mit írtál oda? Biztos csaltál! Egyes! Pedig csak arról volt szó, hogy a gyerek máshogy gondolkozott, és a tanár nem értette."

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szmogriadó vs ovik: becsukják az ablakot?

(bj) 2017. január 6., péntek 11:34

A héten az időjárási tényezők szerencsétlen összjátékának, na meg a gyárak, autók, fűtőberendezések melléktermékeinek köszönhetően a fővárosban is beérett egy szmogriadó, de legalábbis a tájékoztatási fokozat.

Ekkor már mindenkit óva intenek attól, hogy szabadtéri programot csináljon, sőt. Már egy kis séta sem tesz jót az egészségünknek, és a gyerekek, idősek és terhesek még inkább veszélyeztetettebbek a rossz levegőminőség miatt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A rossz gyerek nem születik, mi csináljuk!

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. január 5., csütörtök 10:44

Van-e olyan, akitől sosem kérdezték meg már babájuk párnapos korában, hogy „Na, és jó baba?”. Úgy tűnik, a világ két részből áll: az egyik, aki ezt kérdezi, és bizonyára tudja, mit ért alatta, a másik, aki értetlenkedik, vajon hogyan tud egy újszülött baba jó vagy rossz lenni.

Aztán, ahogy telnek az évek, egyre inkább körvonalazódik egy kép arról, mit jelent a "jó" gyerek, a "rossz" gyerek. Igazából ugyanazt, mint rég, a baba esetében: jó az, akivel könnyű bánni. Nem túl vad, szót fogad, nem önti bele a klaviatúrába a kakaót stb.

Minél nagyobb a gyerek, annál többen hajlamosan ezt jónak és rossznak mondani, feltételezve, hogy a gyereknek szabad választása van, hogy erkölcsi döntést hozzon, mennyire könnyíti, vagy épp keseríti meg szülei életét.

shutterstock 535713016

Nehéz kérdés, mikortól mondjuk ezt jogosan, de alapfeltétel lenne, hogy a gyereknek, fiatalnak már legyen megbízható iránytűként működő lelkiismerete, legyen annyira fejlett a mentalizációs képessége, hogy pontosan fel tudja mérni, a másikban milyen hatást kelt egy-egy tettével, illetve, hogy tartson ott az impulzuskontroll gyakorlásával, hogy szabadságában álljon leállítani indulatait, vagy teret engedni azoknak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egészségesebb lesz a gyerek, ha apa is jól van

Puskás Pálma 2017. január 4., szerda 09:19

Míg a régebbi pszichológiai elméletek többnyire az anya szerepét hangsúlyozzák a gyerek nevelése és későbbi pszichés egészsége szempontjából, az utóbbi években egyre több kutatás emeli ki az apa szerepét. Nemrég egy huszonöt éven keresztül tartó, követéses vizsgálat igazolta, hogy kevesebb problémával küszködnek azok a kiskamaszok, akiknek apja csecsemőkorukban élvezte az apaszerepet.

shutterstock 154024490
Fotó: Shutterstock

Ha az apák megtalálták a helyüket az apaszerepben és érzelmileg jól reagáltak rá a baba nyolc hónapos korában, akkor a gyerekek később, kilenc-tizenegy éves koruk között kisebb eséllyel lettek viselkedészavarosak. Érdekes módon az apák gyermekgondozásban való gyakorlati részvétele nem befolyásolta a későbbi kimenetelt, fontosabb volt az érzelmi viszonyulás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tönkretette a karmester a gyerekek karácsonyát

nemoszi 2017. január 3., kedd 18:31

A Disney egyik csúcsterméke, a “Frozen” egyik olasz előadása botrányba fulladt, miután a show végén a karmester közölte a főként gyerekekből álló nagyérdeművel: a Mikulás nem létezik – írja a Telegraph

A karmester, Giacomo Loprieno a beszámolók szerint akkor rágott be, amikor észrevette, hogy a családok az előadás vége előtt kezdtek elszállingózni, hogy megússzák a tumultust a római Parco della Musica auditórium kapuinál.

Kijelentése természetesen számos panaszt vont maga után és a közösségi médiát is elöntötték a felháborodott bejegyzések, jogosan: a karmester frusztrációját aljas módon ugyanis a legártatlanabbakon, az esten résztvevő gyereken töltötte ki. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Poszttraumás stressz zavart okozhat a korai vetélés

Puskás Pálma 2017. január 3., kedd 15:18

Egy terhesség elvesztése mindig traumatikus és szomorú esemény, valamiért a korai időszakban történő vetélés hatásait hajlamosak vagyunk alábecsülni. A korai vetélést ráadásul sok nő meg sem osztja másokkal, hiszen ilyenkor még a terhességet sem szokás világra kürtölni. Így előfordul, hogy a nő közvetlen környezetén, párján kívül mások nem is tudnak a megfogant babáról, sem a veszteségről.

Az első pár hétben még nem rugdal a baba, még nem tudjuk a nemét, még nem láttunk ultrahangon a kis lábujjacskáit – adódna a következtetés, hogy ilyenkor nem is annyira megrázó az elvesztése.

Csakhogy egy nemrég megjelent kutatás adatai szerint a korai vetélésen átesett nők egyharmadánál fennállnak a poszttraumás stressz zavar (PTSD) tünetei. Ez annyira sok, hogy a tanulmány szerzői szerint az összes, korai terhességet elveszítő nőt szűrni kellene poszttraumás stressz zavarra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A munka, a gyerek, és a nem lehetetlen egyensúly

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. január 2., hétfő 18:33

Sok anyát megvisel, mikor eljön az idő, hogy visszamenjen dolgozni. Az ördög a részletekben van: nem mindegy, mennyire rugalmas a munkahely, hogy szereti-e, amit csinál, hogy hány év kihagyás után áll újra munkába, hogy volt-e folytonosság. Tehát nincs két egyforma élethelyzet, de a legtöbb nő életében adódik egy pillanat, mikor átfordul a mérleg: a napja nagyobb része kezd munkáról szólni, és a kisebbet tudja a gyerekkel, gyerekekkel tölteni.

Illik megjegyezni, hogy valójában nemcsak nőkről beszélünk, hiszen apa is lehet otthon gyes-en, azért említünk mégis anyákat, mert egyrészt sokkal több nő marad otthon a gyerekkel, mint férfi, másrészt bizonyos lelkiismereti küzdelmek valószínűleg inkább az anyákat érik el, mikor visszaállnak dolgozni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dévény Anna: hálát adok a magasságosnak!

Divany.hu 2016. december 31., szombat 12:00

Alig van ma Magyarországon olyan kisgyermekes anya, aki ne hallott volna a Dévény módszerről. Sok csecsemőnek ugyanis ez a kezelés jelentette és jelenti talán az egyetlen esélyt a normál mozgásra, a normál életre.

gyogyitas 5
Fotó: Dévény Alapítvány

Bár a Dévény módszer a szülési problémákkal küzdő csecsemők gyógyítása révén vált ismertté, a mozgássérülések valamennyi területén - például a baleseti utókezeléseknél is- rendkívül eredményes.

Dévény Anna

 Dévény Anna 1936-ban született, Budapesten.

Gyermekfejjel élte át Budapest bombázását, és kilencéves volt, amikor elveszítette édesanyját. 1954-ben érettségizett, majd gyógytornász képzésben vett részt. A diploma megszerzése után a pesti idegklinikára került, ahol tíz évig dolgozott. Ezt követően a Tétényi úti kórház neurológiai osztályára került. Közben elvégezte a Testnevelési Főiskola művészi torna edzői szakát.

Évtizedek óta koraszülöttek, sérült gyerekek és felnőttek mozgásrehabilitációjával foglalkozik. Az általa kidolgozott módszer felhasználja a művészi torna alapjait is, ugyanakkor a sérült izmokat, inakat speciális manuális technikával regenerálja. 1996 óta speciális tréningeket tart a Magyar Állami Operaház balettegyüttese számára. Forrás és forrás

Dévény Annával, a módszer (amelynek hivatalos neve DSGM-Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszer) létrehozójával beszélgettünk az eredményekről és a nehézségekről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem szeretem a gyerekem, ha néha az agyamra megy?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. december 30., péntek 15:22

Anyának, apának lenni érzelmileg ellentmondásos élmény. Van valaki, akit a legjobban szeretünk a világon, ugyanakkor ő az, aki annyira ki tud hozni a sodrunkból, mint senki más. Megéljük vele, hogy ránézünk, és a legszebbnek, legszeretetreméltóbb lénynek látjuk, máskor (talán csak pár pillanattal előbb vagy később) pedig azt, hogy „hagyjon már kicsit békén, idegesít, egy perc magányra, nyugalomra vágyom”. Valami baj van a szülőkkel, hogy nem tudják eldönteni, szeretik-e a gyereküket vagy nem? Vagy mi az oka ennek?

Akinek gyereke van, a szeretetnek, közelségnek olyan minőségét ismeri meg, ami csak ebben a kapcsolatban lehetséges. De éppen azért, mivel ennyire közeli ez a kapcsolat, érinti a személyiség legbensőbb rétegeit, így, ha valami nem úgy alakul, ahogy szeretnénk, az sokkal jobban fel tud zaklatni, mint bárki másnál.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Úgy érzi a terhesség miatt összement az agya? Igaz!

Dívány 2016. december 29., csütörtök 13:27

Egy új kutatás szerint a várandósság alatt megváltozik az agyban azoknak a területeknek mérete és szerkezete, amelyek mások érzelmeinek felismerésért, mások megismeréséért felelősek. És ez így is marad több évig - írja a New York Times.  

Hogy jöttek erre rá? A kutatók felvételeket készítettek olyan nők agyáról, akik még nem voltak állapotosak, majd azután is, hogy várandósak lettek első gyermekükkel. Az összehasonlítás érdekében természetesen 20 olyan nő agyát is megvizsgálták, akik az első és második felvétel elkészítésekor is gyermektelenek voltak. Egy hasonló kutatásról már korábban is írtunk részletesen itt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emberkísérlet: vásárlás gyerekkel vs gyerek nélkül

(bj) 2016. december 27., kedd 15:45

Nem vagyok büszke magamra, de az olvasóért mindent. Gyerekkísérlet. Azt akartam tesztelni, hogy mennyivel több időt és pénzt jelent gyerekkel elmenni bevásárolni, mint gyerek nélkül. És igen, mindezt a karácsonyi rohanás jóformán utolsó etapjában, aranyvasárnapon.

A teszt főbb ismérvei: adott egy anya, egy apa és egy gyerek. Nálunk az apa volt a kontrollcsoport, anya, vagyis én meg a tesztcsoport a négy és féléves lányommal együtt. A helyszín az Allee bevásárlóközpontban lévő Interspar volt, az időpont pedig vasárnap délután 5 óra.

Csináltam egy alap bevásárlólistát, az azon szereplő dolgokat kellett beszerezni mindkettőnknek a lehető legrövidebb idő alatt, vagyis nem fért bele semennyi nézelődés, alapesetben. Ez a gyerekkel persze nehezen megoldható, de hát pont emiatt csináltam a tesztet.

A lista tartalma: fél kiló paradicsom, 1 kifli, 1 kakaó, 1 joghurt, 1 felvágott, 1 kg narancs.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyönyörű bábok kergetik a napot a Trafóban

cukorka 2016. december 27., kedd 14:13

Még november elején láttuk a Trafóban a Borbáth Péter gyerekkönyvéből készült bábelőadást, a Sündör és Nirut. A hat-tízéves gyerekeknek szóló egyórás produkcióban Sündör és Niru a két jó barát felfedezőútra indul a Csillanó Fém Birodalmába, ahol fényállatkák pislákolnak és zajgyerekek csörömpölnek. Sündör a napot, Niru pedig Sündört kergeti a gyakran változó vidéken, ahol mindenféle izgalmas lényekkel hozza össze őket külön-külön a sors, mígnem végre egymásra találnak. 

A történetet a Trafóklubban játsszák, a gyerekek egy szőnyegen figyelhetik egészen közelről a bábokat, ahogyan elindulnak a nagy útra. Sündört és Nirut (Tóth Mátyás és Főglein Fruzsina) a legkülönlegesebb lényekkel (Hannus Zoltán) hozza össze a sors, ezek azonban a legritkább esetben ijesztőek. Badacsonyi Brigitta bábjai lélegzetelállítóan különlegesek, a felnőttek így feltehetően inkább azokon ámulnak majd, mintsem az amúgy nem túl bonyolult történeten, ami ráadásul indokolatlanul gyorsan is ér véget. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Énekelj: vállalható gyerekmozi a téli szünetre

Miklya Anna 2016. december 26., hétfő 10:08

Valószínűleg azért nem vagyok igazán jó célközönsége ennek a filmnek, mert: - nem szeretek énekelni – nem vagyok gyerek – teljesen hidegen hagynak a tehetségkutató műsorok, bármelyik verzióról is legyen szó. Az elsős gyerekem azonban épp célközönség, szóval fogtam őt és az egyik barátnőm hasonló korú kisfiát, és elvittem őket mozizni: az Énekeljre, mert a többi nekik futó filmet vagy már láttuk, vagy nem szeretnénk látni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így lesz karácsonyi illat a gyerekszobában!

Schütz Gabriella 2016. december 25., vasárnap 11:27

A karácsonyhoz mindenkinek kapcsolódnak illat-emlékei is. Fenyő, mézeskalács, gyertya illata. Ezek pedig már magukban is meghittséget hoznak. És most nem a műszagokat árasztó légfrissítőkre gondolok, sem pedig a drogériákban kapható szintetikus karácsonyi illatolajokra. Ezek ugyanis akár allergiát is okozhatnak az arra érzékenyeknél.

Azt is kevesen tudják, hogy miért nem jó megoldás az aromamécses, mely kétségtelenül nagyon hangulatos dísze egyébként a lakásnak. Lássuk csak miért érdemes minőségi illóolajokat párologtatni a gyerekszobában azon túl, hogy karácsonyi hangulat lengje be akár az egész lakást!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kisgyerekek vs. karácsonyfák: gyakorlati tippek

ST 2016. december 23., péntek 21:39

A karácsony közeledte az ünnepi díszítés elkezdését is jelenti, ami azonban sokszor messze nem olyan egyszerű, mint az elsőre tűnik. Ez főleg akkor igaz, ha történetesen kisgyerek is van a családban, hiszen akkor megsokszorozódnak azok a dolgok, amikre figyelni kell!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Karácsony válogatós vagy allergiás gyerekkel

Puskás Pálma 2016. december 22., csütörtök 14:27

Karácsonykor szeretünk jókat enni, finomakat főzni, még jobbakat sütni, az idő fennmaradó részében pedig rokonoknál és barátoknál, vendégségben folytatni az evést. Kisgyerekkel mindez nehezített terep lehet, különösen akkor, ha gyerekünk épp válogatós korszakát éli, esetleg ételallergiában szenved.

Persze, túl lehet élni a karácsonyt hisztis négyévessel, mazsolagyűlölő autistával és tejfehérjeérzékeny szoptatott csecsemővel is, csak nehezebb. Összeszedtük, milyen problémák merülhetnek fel, mire figyeljünk!

Távolról sincs vége, olvasson még »

9 társasjáték ovisoknak karácsonyra

Puskás Pálma 2016. december 21., szerda 17:29

Társasjátékot általában iskoláskorú gyermekekkel szokás érdemben játszani, az ovisokkal maximum annyit tehetünk, hogy nyerni hagyjuk őket a Ki nevet a végénben. Mindez persze csupán előítélet és igen messze áll az igazságtól, hiszen ma már egy vagon olyan társasjáték kapható, amelyek kifejezetten a legfiatalabb korosztály számára készültek - készségfejlesztők, klasszikus táblajátékok, kooperatív játékok. Mutatjuk a kedvenceinket ovisoknak!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Könyvet a fa alá a legkisebbeknek is!

Schütz Gabriella 2016. december 21., szerda 10:14

A könyv egy olyan ajándék, mely közös időt rejt magában, a feltöltődésre, az összebújásra, a szórakozásra, de akár az ismeretek átadására is okot ad. Lássuk csak, milyen mesekönyveket válasszunk idén a fa alá a legkisebbek számára.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért nem kell a szülőknek bicepszre gyúrni

Dívány 2016. december 20., kedd 12:06

Lánykoromban úgy nézett ki az elindulás, hogy a vállamra dobtam a táskám, kézbe a kulcsot, és kilibbentem az ajtón. Szintidő: 2 perc, mert kerestem a kulcsot. Ha azt is beleveszem, hogy sminkeltem és kétszer átöltöztem, akkor 25 perc.

Aztán gyerekem lett. Onnantól kezdve úgy nézett ki az elindulás, hogy felöltöztettem a gyereket. Összepakoltam a pelenkázótáskát. Popsitörlő? Pelenka? Váltás ruha? Cumi? Enni és innivaló? Babakocsi? Kismotor? Gyerekülés? Takaró? Valami játék? Monyó (csicsijja, alvóka, kinél hogy nevezik)?  Mire ezt összecuccoltam, cserélhettem a pelenkát. Jöhetett egy átöltözés. Addigra a gyerek éhes lett. Utána egy pelenkacsere.

Elindulás szintideje 1 óra 10 perc, totál leizzadva, tikkelve, öt menetben cuccolva ki. Ha sminkeltem, akkor több, és mostanra úgyis lefolyt, az átöltözést meg hagyjuk is, az alap, hogy közben valamivel összeken (lehány, stb) a gyerek, ebben az életszakaszban már az is győzelem, ha egy tiszta farmer tiszta pulcsi kombóval sikerül végigcsinálni a napot. 

Az embernek megszületik a (z első) gyereke, és nem csak a cuccolás, cipekedés lesz örök társunk, hanem a folyamatos agyalás és logisztika is: minden nálunk van? Mindent eltettem? Mire lesz szükség? Nem hagytam ki valamit?

Nem mintha ez tragédia lenne, a gyerek ilyen, ezzel jár. Idővel az ember egyre rutinosabb lesz, megtanul szelektálni, a gyerekek is nőnek, már nem kell pelenka, már nem kell kismotor - csak iskolatáska meg edzéscucc. De ezt a tizenpár évet valakinek - jellemzően az anyának, de sokszor az apának - le kell menedzselni.

Ezért arra gondoltunk, emléket állítunk a folyamatos szülői cipekedésnek és rámolásnak, hogy megmutassuk, hogyan telik a szülők minden áldott napja. És ha legközelebb valahol a füléig felcuccolt anyukát lát babakocsival, három táskával és két bevásárlószatyorral, amint a kismotort a hóna alatt egyensúlyozva próbálja lebontani az üvöltő, leizzadt gyerekről az anorákot, megvetés helyett kérjük, érezzen részvétet. Esetleg elismerést. Beszólás helyett pedig, ha éppen van két perce, segítsen, és fogja meg azt a kismotort.

A magyar rögvalóság talaján maradva a képsorozathoz a Mercedes Hungáriától kaptunk egy Mercedes GLA-t. És csak annyit tennénk hozzá, ha ugyanezzel az anyukával a buszmegállóban találkozik, higgye el nekünk, hogy az ön békés, 8 órás irodai melója egy wellnessközpont ahhoz képest, amennyi logisztikai problémával neki kell megküzdenie nap, mint nap.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kórházfigyelő

  • Budapesti kórházak
  • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

OnGo beszámolók

Hirdetés