PORONTY

Fogat cserélnék szalonnára - 10 tökéletes gyereklevél

Koncz Andrea 2014. augusztus 23., szombat 14:59

A reddit kifogyhatatlan forrása a felhasználók által feltöltött cukiságoknak, meghatóságoknak és sokkoló eseteknek. Ezúttal gyerekek írományaiból szemezgettünk, a maga módján mindegyik hibátlan.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Háborítatlan szülés: indokolt és felesleges beavatkozások

pp 2014. augusztus 22., péntek 15:41

Manapság egyre nő az úgynevezett háborítatlan szülésre való igény. Ezt sokan az otthonszüléssel vagy az orvos nélküli szüléssel azonosítják, holott nem erről van szó: a háborítatlan szülés csupán azt jelenti, hogy a szülés természetes folyamatába csak akkor történik beavatkozás, ha a kismama vagy a baba egészsége anélkül veszélybe kerülne. Háborítatlanul tehát nyugodtan lehet(ne) szülni kórházban, szülészorvossal is.

Miért, jelenleg nem így zajlanak a szülések? Logikusnak tűnne, hogy a kórházi, rutin szülések esetében is csak akkor avatkozzon a szakszemélyzet a folyamatba, ha szükség van rá, azaz ha egészségügyi kockázat áll fenn. A rutinszerű orvosi beavatkozások között azonban egyes vélemények szerint sok a divatjamúlt és teljesen felesleges módszer – általában a beöntést, borotválást, szülésindítást, infúziós fájáserősítést, folyamatos magzati szívhangészlelést és gátmetszést szokták ide sorolni. De valóban felesleges dolgok ezek?

A kórházi szülészeti ellátást megfigyelve az embernek könnyen támad az a gondolata, hogy itt ágyúval lőnek verébre, azaz könnyen túlzásokba esnek, ami a beavatkozásokat illeti: nehéz elhinni, hogy ilyen sok szülő nő szorul oxitocinra vagy burokrepesztésre. Hiszen régen, az orvostudomány megjelenése előtt is megszülettek valahogy a gyerekek. Igaz, hogy a magzati és anyai halálozás sokszorosa volt a jelenleginek. Utánanéztünk, a tudomány mai állása szerint melyik beavatkozás mit jelent és mikor indokolt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Huszonévesen nagymama lett. De jó neki?

pp 2014. augusztus 21., csütörtök 12:28

Nemrég egy huszonéves barátnőm lett nagymama, férje korábbi házasságából származó fiának ugyanis gyermeke született. Manapság már senki nem lepődik meg a családi viszonyok sokféleségén, számtalan gyereket nevelnek elvált szülők vagy egyedülálló szülők, és ezek a szokatlan családok sok esetben jobban funkcionálnak a klasszikus elrendezésnél.

A kutatások szerint mégis van értelme a klasszikus családmodellt követni (már amennyiben van rá lehetőségünk), mert ez mind a gyerekek, mind a szülők számára bizonyos előnyökkel jár. Nézzük csak, mit profitálhatunk abból, ha a hagyományos berendezkedés szerint sikerül kialakítani a család életét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Keserű pirulák a gyereknevelésben: az elengedés

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. augusztus 20., szerda 11:56

A gyereket nem magának neveli a szülő. A mindennapokban ezt a fájó tényt nem kell mindig tudatosítania a szülőnek, csak egy-egy alkalommal dörgöli az orra alá az élet. Nem is fájdalmas, amíg ez csak elméleti tudás. De vannak pillanatok, döntések, mikor egészen kézzelfoghatóvá válik. Azon múlik, jó döntést hoz-e a szülő, hogy elfogadja-e: sok ajándékkal, örömmel jár a gyermeknevelés, de végül az igazi, érett gyümölcsök nem az övéi lesznek. A gyermeké magáé, a párjáé, gyerekeié, és még sokaké, akivel kapcsolatba lép.

Nagyon különböző, hogy ki mikor éli meg először, fáj, hogy olyasmire kell felkészítenie a gyermeket, ami tulajdonképpen a tőle való távolodást segíti. Hiszen arra tanítja (jó esetben) a szülő a gyermeket, hogy őrá ne legyen szükség.

shutterstock 54698284
Távolról sincs vége, olvasson még »

Emigráltunk: mit keresnek csöcsök a nyaralási fotókon?

kh 2014. augusztus 19., kedd 14:43

Amióta Freitalban élünk, nem volt olyan hétvége, amit ne utazásra használtunk volna ki. Az elmúlt időszakban bejártuk a környéket, felfedeztük a környező városokat, várakat másztunk meg, kastélyokat csodáltunk, múzeumokat látogattunk. Eszünkbe sem jutott a nyaralás, hiszen július óta csak nyaralunk, ám amikor a Drezdában élő nővérem felvetette, csatlakozzunk hozzájuk egy Balti-tengeri pihenéshez, nem tudtunk nemet mondani. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 különbség az első és az utolsó szoptatása között

Koncz Andrea 2014. augusztus 18., hétfő 20:31

Vicces és egyben realista cikkre bukkantunk a Huffington Post családos rovatában, a háromgyerekes szerző azt szedte össze, milyen különbségeket fedezett fel az első és az utolsó (harmadik) gyereke szoptatása között. Ahogy a gyereknevelésben minden, a szoptatással kapcsolatos dolgok is fejlődnek a gyerekszám és a rutin növekedésével.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menőség: titkos szoba a szülinapra

kondara 2014. augusztus 17., vasárnap 16:24

Van-e nagyobb menőség annál, mint hogy egy négyéves kisfiú a szülinapjára egy titkos kincsesszobát kapott ajándékba? Oké, ez így elég furán hangzik, de elmagyarázom. Az amerikai házaspár a gyerek két éves korában költözött új házba. A gyerekszobábából egy kicsi ajtón egy kicsi, a tető íve alatt lévő helyiség is nyílt, talán gardróbnak szánták korábban. A körülbelül 2,5 méterszer 4 méteres kis szobával a szülők nem kezdtek semmit, mivel úgy érezték, egy ennyire kis gyereknek még nincsen szüksége extra tárolóhelyre, ám megbeszélték, hogy valamikor a jövőben meglepetésként titkos szobát alakítanak ki belőle, menő ajándék lesz, ha a kisfiú elég nagy lesz már hozzá. Addig is, a szobába vezető pici ajtót egy elétolt nagyobb komóddal takarták el.

14898085996 098e0cf275 o
Fotó: Sarah Goer

A megfelelő pillanatnak a fiú 4. szülinapját érezték, néhány hónappal korábban az anya akcióba lépett, és nekilátott, hogy kialakítsa a meglepiszobát. Ennél tovább már kockázatos lett volna várni, hiszen a nagyobb gyerekek már simán nekilátnak ide-oda tologatni a bútorokat, és akkor lőttek a meglepetésnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Állat+kisgyerek: minél több, annál jobb!

pp 2014. augusztus 16., szombat 16:39

Az utóbbi hetekben többször felmerült, hogy vajon pici gyerek mellett szabad-e, egészséges-e háziállatot tartani, különösen a lakásban. Nekünk ugyan nincs se kutyánk, se macskánk, de a nagyszülőknél például van egy „benti” macska, a barátnőmék pedig két óvodáskorú kisfiúval és egy középkorú labradorral osztoznak a lakáson. Persze, akármennyit porszívóznak, minden csupa kutyaszőr, ráadásul állítják, hogy ez kifejezetten egészséges.

Kicsit utánaolvasva meglepődve vettem tudomásul, hogy igazuk van: ez nem csak hogy nem árt a gyereknek, hanem még direkt jót is tesz neki. Mi több, egy állat nem is elég, még jobb, ha számtalan macskával és kutyával élünk egy háztartásban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így bulizzon gyerekkel a Szigeten

Becca 2014. augusztus 15., péntek 16:48

Idén először elgondolkoztam azon, hogyan fogok tudni Szigetelni, ha már lesz gyerekem. Mert ugye attól még nem áll meg az élet, hogy megszületik az utánpótlás, maximum csak nehezebben összeegyeztethetők a lazulós programok. Az meg, hogy napokon keresztül csak a nagyszülők vigyázzanak a porontyra csak azért, mert a szülők éppen a Szigeten csapatják, szintén nem annyira menő. De ha mégis van lehetőség kivinni, fogja-e bírni a gyerek a port, a hangos zenét és az állandó pörgést? Hisztizni fog, vagy vegyülni? Tehát, mi lesz a megoldás?

Távolról sincs vége, olvasson még »

30 molyolós játék ovisoknak, ami fejleszt is

Koncz Andrea 2014. augusztus 14., csütörtök 12:34

A közelmútban beszélgettem valakivel, aki évtizedek óta szervez nyári táborokat - vagy ahogy ők szeretik hívni: nyaralásokat - 6 és 15 év közötti gyerekeknek. A programban egy tág baráti társaság gyerekei vesznek részt, felmenő rendszerben.

Gábor arról mesélt, hogy a 10-12 évesek, főleg a fiúk viselkedésében nagyon jelentős különbségek mutatkoznak meg aszerint, hogy kisovis koruk környékén milyen játékokat játszottak. Azt figyelte meg, több a probléma azokkal a gyerekekkel, akik sok időt töltöttek képernyő - tévé, számítógép, videójáték, tablet - előtt, és keveset "molyoltak".

shutterstock 130770590
Fotó: Shutterstock

Ezek a gyerekek nehezen tudják magukat elfoglalni, nem tanultak meg "jól" játszani. Nehezen foglalják el magukat egyedül, nem tudnak mit kezdeni saját magukkal, semmi nem köti le őket, de a társaság többi tagjával kapcsolatban is vannak nehézségeik, nehezebben kapcsolódnak be konstruktívan a közös játékba.

Ő azzal magyarázza ezt, hogy nem jutott elég hangsúly a finommotoros képességek természetes fejlődésére, azok a játékok kimaradtak, amik ehhez hozzásegítették volna a kölyköket, és ez további hátrányokkal is jár, mivel így egy sor olyan képességük is gyengébb, amivel sikeresen kapcsolódhatnak be egy nagyobb társaság életébe.

Távolról sincs vége, olvasson még »

3 ezer forint alatt rendelhető a sulis füzetcsomag a neten

Edicsek 2014. augusztus 13., szerda 14:58

Szerencsére az online vásárlás elterjedésével már a papírboltos iskolakezdést is el lehet intézni otthonról, nyugalomban. Ráadásul így házhoz is viszik, amit vásárolt, és megkíméli magát attól is, hogy egész stócnyi füzetet kelljen áttúrnia, míg talál még egy királylányosat, mert a lovacskás persze nem jó.  Megnéztük a boltok legolcsóbb és a szebb felhozatalát is. A szebbnél nem a legdrágábbat kerestük, hanem azokat, amik egy kicsit színesebbek, vidámabbak, azaz gyerek-kompatibilisebbek. A beszerzendők listáját a kolleganőnktől kaptuk, akinek kislánya most lesz elsős. Első körben a füzeteket, valamint a tolltartó legfontosabb elemeit vettük sorra, az már most látszik, hogy a technikadoboz külön kihívás lesz. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Közösségileg finanszíroztatott gyerekek

Koncz Andrea 2014. augusztus 12., kedd 18:23

A napoban megjelent, rémes béranyás cikkel kapcsolatban jutott eszembe, érdemes lenne megnézni, mennyire elterjedt, hogy az emberek közösségi finanszírozási projekteket indítanak a gyerekvállalással, gyerekekkel kapcsolatos nehézségeik megoldására.

Az ötletadó fiatal thai béranya ugyanis az internet népének segítségét kérte, hogy felnevelhesse azt a down szindrómás kisfiút, aki nálahagyott az ausztrál házaspár. (A pár ivarsejtjeiből a nő egy ikerpárnak adott életet, ám a biológiai szülők csak az egészséges kislányt vették magukhoz, a kisfiút pedig otthagyták.) A fiatal nő 200 ezer dollárt (kb 45 millió forintot) kapott az adakozóktól.

De nem csak ő állt a nyilvánosság elé, Velvetes kollenőnk például a napokban küldött át egy linket, ahol egy angol házaspár a lombikprogram finanszírozásához kért segítséget. De rendkívül népszerű téma az örökbefogadás finanszíroztatása, segítségkérés a gyerekszoba kialakításához, de olyan veszélyeztetett terhes is van, aki ételre kér pénzt, és arra, hogy a párja meg tudja látogatni a kórházban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha a gyerek abúzusról beszél, nem hazudik!

pp 2014. augusztus 11., hétfő 09:49

Nem szeretünk ilyesmiről beszélni, sőt, legjobb lenne nem is tudni róla. Ugyanakkor tény, hogy a gyermekek néha molesztálás, szexuális abúzus áldozataivá válnak. Az erről szóló statisztikák számadatai is eléggé elszomorítóak: a New York-i Child Abuse Prevention Services adatai szerint például világszerte 18 éves korig a lányok negyede, a fiúk hetede válik szexuális visszaélés áldozatává; a magyar adatok optimistábbak, minden tizedik gyerekről tesznek említést. Még ennél is szomorúbb, hogy az elkövetők az esetek nagy többségében nem idegenek, hanem a gyermek családjából, rokonságából kerülnek ki, sokszor a vér szerinti apa, a nevelőapa, nagyapa, nagybáty személyében. Máskor egyéb tekintélyszemélyek: tanárok, edzők; kiskamasz és kamaszkorban barátok az elkövetők. Nemrégiben járta be az internetet a Saint Hoax fedőnevű művész furcsa kampánya, amellyel erre próbálja felhívni a figyelmet: képein Disney-hercegnők csókolóznak közeli rokonaikkal.

Az érintett gyerekek általában hallgatnak a dologról, az áldozatok kevesebb mint fele, fiúk esetén egyhatoda mondja el valakinek a történteket. Cikkünkben Helen Benedict írása nyomán abban szeretnénk segítséget nyújtani, szülőként mi a teendő, ha gyermekünk arról számol be, hogy szexuális visszaélés áldozatává vált. Egyes szakértők szerint ugyanis a szülőket legalább annyira, sőt, néha jobban megviseli a dolog, mint magát az áldozatot.

shutterstock 159905600
Távolról sincs vége, olvasson még »

Agyrém vagy előrelátás a GPS nyomkövetős gyerek?

Koncz Andrea 2014. augusztus 10., vasárnap 17:54

Néha még a spameket is érdemes olvasgatni, így bukkant rá kolleganőnk a egyik GPS nyomkövetős cég email-nyomulására. A kínált termék egy mini GPS nyomkövető, amiről ezt kell tudni: " Ez a gyufásdoboz méretű készülék bárhová elhelyezhető/elrejthető, akár a megvédendő személy tudta nélkül is. Mindössze egy SIM kártyára van hozzá szükség, és a jeladó máris működésre kész." (Kiemelés tőlem)

A furmányos kis szerkezet sokoldalú, gyanítom, a vásárlóközönség zömét féltékeny házastársak, és a válás során terhelő adatokat gyüjteni kívánó exházastársak teszik ki. Erre utal legalábbis, hogy pl a beépített mikrofon segítségével lehallgatható az eszköz környezete.

Van egy csomó más funkciója is, pl beállítható arra, hogy sebességet mérjen, és jelezze, ha az eszköz az előre meghatározottnál gyorsabban halad - ez opció lehet céges flottaautóknál. Bár az is igaz, hogy amennyire én tudom, a flottaautós gyorshajtási büntetéseket simán továbbterhelik a sofőrre, de franc se tudja, biztos van visszatartó ereje, ha a főnök rácsörög a Józsira, hogy "ne száguldozzál már a Komjádi előtt, mert aztán jön a csekk". Különösen, ha a főnöknek erre ideje és energiája van. Isten óvjon az ilyen főnöktől, amúgy.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hiszti van? Három videó a tuti megoldással

Becca 2014. augusztus 9., szombat 09:09

Bárki bármit mond, egy hosszan hisztiző gyerek rohadtul idegesítő, és ugyanez az autóban, ahol még menekülni sem tudunk még rosszabb. Akkor is, ha izomból próbáljuk nyomni az angyali mosolyt, de előbb-utóbb csak odasziszegjük az összeszorított fogaink között, hogy „ha ezt MOST nem hagyod abba, esküszöm, hogy...”

Vannak persze szerencsés szülők, akik még idejében felfedezték a zene jótékony hatását, és ha a gyerek belekezd, csak beteszik a „csitító zenét” és a lurkó máris jobb kedvre derül. Kár, hogy felnőtteknél ezt nem lehet ugyanígy bevetni, mennyivel nyugodtabb napjaink lennének, nem?! Korábban már volt egy ilyen videós összeállításunk, most jöjjön egy hazai és nemzetközi zenére nyugvó gyerek, és a harmadik, amelyiket egy négylábú éneke nyugtatja meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A béranyaipar áldozata: a kislány, akit a pedofilnak szültek

Koncz Andrea 2014. augusztus 8., péntek 14:23

Korábban írtunk már arról, hogy a világ különböző részein virágzik a béranyaság iparága, bár helyenként eltérő okokból. Indiában és Thaiföldön a nők leginkább azért hordják ki és szülik meg más - jellemzően tehetős, külföldi - emberek gyerekeit, hogy a befolyó pénzből megalapozhassák saját és esetleg már meglévő gyerekeik jövőjét. Kínában is létezik ez a folyamat, ugyanakkor ennek az ellenkezője is: a leggazdagabb kínai családok amerikai béranyákat fizetnek meg, hogy az így automatikusan USA állampolgárként születő gyerek segítségével később ők is zöld kártyához juthassanak.

Egy a közös ezekben az esetekben: általában valamiféle jogi szürkezónában mozognak, Indiában és Thaiföldön hivatalosan nem engedélyezett, de mégis megtűrt, Kínában a saját állampolgároknak elvileg tilos, ám a külföldiek részére megszült gyerekek fölött szemet hunynak.

Évek óta egyre nagyobb a nyomás abba az irányba, hogy valahogyan rendezni kéne a béranyaság intézményének szabályozását. A legújabb, nagy port kavart eset pedig vélhetően egy újabb lökés lesz ebbe az irányba, erre utal legalábbis, hogy Thaiföldön a héten drasztikusan szigorították a béranyaság feltételeit - gyakorlatilag kizárva az eddig jellemző béranya-turizmust. Mostantól nem szülhet senki pénzért, nem szülhet senki olyannak, aki nem vér szerinti rokona, és az örökbefogadó szülők is kizárólag a thai törvények szerint elismert házaspárok lehetnek, vagyis az egynemű párok, egyedülállók számára bezárult egy ajtó.

Persze máris adódik az aggály: ahogy igény van (márpedig van) és kínálat van (márpedig van), ott a tisztán tiltó szabályozással valószínűleg csak méginkább a zavarosban halászók malmára hajtják a vizet.

Az aktuális sztorinak már az első hulláma elég nagy felháborodást keltett, amikor kiderült, egy ausztrál házaspár a saját ivarsejtjeikből született ikerpárnak csak a felét, egy kislányt vitt haza, a down-szindrómás ikertestvér kisfiút viszont otthagyta Thaiföldön, a béranyánál.

A történet azonban akkor lett igazán cifra, amikor kiderült: az érintett ausztrál házaspár férfitagja kétszer is ült már börtönben gyermeklányok molesztálása miatt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem szükséges az önmarcangolás!

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. augusztus 7., csütörtök 14:26

„Szegény gyerekben nem teszek-e kárt?” Ez a kérdés az első napokban, hetekben talán a gyermek fizikai épségével kapcsolatban merül fel leginkább, hiszen olyan törékeny a baba, és ha az elsőszülöttről van szó, felbukkanhat az emberben a kétely, hogy egyáltalán képes-e életben tartani ezt a csöpp kis lényt. Később viszont sokkal inkább adódik ez a kérdés a személyiségével kapcsolatban.

Ma már sokan tájékozódnak az irodalomból, mit mond a tudomány a gyereknevelésről, és mindenki jópárszor kér tanácsot ettől-attól: barátnőtől, szülőtől egy-egy megterhelő helyzetben. Ebből is látszik, úgy gondoljuk, a gyermeknevelés komplikált feladat, ugyanakkor olyasmi, amit fontos lenne jól csinálni.

A hétköznapokba is beszivárgott a tudás, a gyermekkori élmények erősen befolyásolták az egész életet, beleértve azokat a tapasztalatokat is, amikre nem is emlékszünk. A szülőkkel való kapcsolat pedig a későbbi emberi kapcsolatok mintájául szolgál, még ha ezek a tapasztalatok árnyalódnak is.

shutterstock 187372592

Mindez a tudás a hasznossága mellett akár plusz terhet is tehet a szülő vállára, hiszen mindebből következik, egész életen át tartó hatása van annak, hogy hogyan bánik a csemetével.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emigráltunk: így történik a lakcím bejelentése Németországban

kh 2014. augusztus 6., szerda 15:10

Azok után, hogy kiderült, nem valós az a sztereotípiára,miszerint Németországban nem lehet munkaszerződés nélkül lakást találni, a bejelentkezés volt a legelső, amit el kellett intézni. Ez nagyon fontos azok számára, akik letelepedési szándékkal érkeznek az országba. Ha ugyanis nincs németországi bejelentett lakcímünk, akkor nem nyithatunk németországi bankszámlát, nem lehet németországi betegbiztosításunk, és nem igényelhetünk német adókártyát sem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Koszmó: egy éves harcunk véget ért

pp 2014. augusztus 5., kedd 15:35

Kislányunk egyéves kora tájékán talán már le merem írni, hogy végre megszabadultunk a koszmótól. Bár teljesen nyugodtak nem lehetünk, a leírások szerint a koszmó későbbi életkorban, az óvodáskor tájékán is előfordulhat, és addig is bármikor kiújulhat. Szerencsére alapvetően ártalmatlan jelenségről van szó, megfelelő gondozás, kezelés hiányában azonban szövődményei is lehetnek: felülfertőződhet, kisebesedhet, a hajas fejbőrön kívül további bőrfelületekre is átterjedhet.

Az ott nem kosz

A betegség elnevezése elég szerencsétlen, mivel a koszmó szóról mindenki a koszra, így aztán gondozatlanságra asszociál. Pedig mi rendes, tiszta emberek vagyunk, szelektíven gyűjtjük a szemetet, és a babát is rendszeresen fürdetjük.

cradlecapNHS
Egy kis koszmó Fotó: NHS

A koszmónak valójában semmi köze nincs a higiéniához (illetve csupán annyi, hogy az elhanyagolt, nem kezelt koszmó és a piszok együtt bakteriális bőrgyulladást eredményezhet, de ennyire ne szaladjunk előre). A koszmó jelenléte vagy hiánya a közhiedelemmel ellentétben nem függ attól sem, hajjal vagy haj nélkül született-e a baba. Ellenben igen gyakori.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szeretkezzen a férjével minden nap egy hónapig!

Koncz Andrea 2014. augusztus 4., hétfő 18:41

Érdekes cikkre bukkantam a minap. Mármint úgy értem, érdekes azok számára, akik egy ideje már férjnél vannak/megnősültek, ahol van néhány gyerek, és ismerik azt az érzést, hogy estére olyan fáradt vagyok, hogy meghalni sincs erőm, nemhogy szexelni. És persze azoknak érdekes, akik úgy érzik, mégsem teljesen oké az, hogy napok, esetleg hetek telnek el szeretkezés nélkül, ráadásul úgy, hogy nem csak nincs szex, de még csak nem is hiányzik.

Meg Conley szabadúszó író, blogger, anya, aki a nőiesség és az anyaság témájáról ír. Februárban vesztette el az apját, ezt követően nagyon nehéz időszakon ment át. A férjével sokat dolgoztak a kapcsolatukon, és azon, hogyan tudnák egymást még jobban támogatni, míg Meg túljut a gyász nehezén. Ekkor született meg a "legyen szex egy hónapig minden nap" ötlete, ami valójában kicsit hatásvadász cím, mert igaziból azt jelentette a valóságban: "legyen napi legalább 15 perc gyengédség csak kettesben egy hónapig".

shutterstock 108527105
Fotó: Shutterstock

Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy minden áldott este, lefekvéskor legalább 15 percet egymással foglalkoztak, néha csak egymás kezét fogták, néha órákig szerelmeskedtek. Meg arra hivatkozik, hogy rengeteg mindent csinálunk minden nap. Sok időt töltünk mindenfélével naponta. Akkor jusson a gyengédségre is napi 15 perc, amit a kapcsolatunk megerősítésének szentelünk!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kinek áll jobban a terhesség, férfinek vagy nőnek?

Dívány 2014. augusztus 3., vasárnap 11:58

Az ihletadó fotók köré kerített történet szerint egy úr terhes felesége határozottan nemet mondott a felvetésre, hogy művészi képeket készítsenek róla a babavárás során. A férj pedig nem habozott, és ha az asszony nem állt kötélnek, hát megtette ő, sörhasát vállalva született egy sorozat, a tipikus "szép terhesfotók" mintájára.

A vicces az, hogy ezeket a képeket nézve esik le igazán az embernek, mennyire sablonosak is valójában ezek a költői fényképek, és milyen mulatságos ugyanezt az átszellemültséget egy pasi szereplésével megnézni.

Így aztán a tejben-vajbanban már megszokott "kinek áll jobban" mintájára arra gondoltunk, összepárosítjuk a képeket egy-egy ügynökségi fotóval, önök pedig szavazzanak, kinek áll jobban az adott póz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Autizmus: valami történik a 20. héten

pp 2014. augusztus 2., szombat 16:34

Az autizmus spektrumba tartozó zavarok eredetét még mindig nem pontosan értjük. Úgy tűnik, a betegségnek genetikai eredete van, vagyis több gén együttes hatásának eredményeként jönnek létre a tünetek, a családokban halmozódik. Ugyanakkor a genetikai hajlam mellett környezeti tényezők is szerepet játszanak a zavar kialakulásában.

A környezeti tényezők közül már elég sokféle gyanúba keveredett az elutasító anyától kezdve a szoptatáshoz való hozzáálláson át az MMR-oltásig – ezeket nem sikerült igazolni. A zavar gyakoriságát jelenleg 0,6 %-ra becsülik a teljes populációban, bár a gyakoriság növekszik.

Egyes esetekben az autista babák már az első élethónapokban a megszokottól eltérően fejlődnek, de az is előfordul, hogy csak a második vagy a harmadik életévben válnak nyilvánvalóvá a tünetek. A legfrisebb kutatások szerint azonban már ennél is korábban, magzatkorban történik valami a később autistaként diagnosztizált gyermekek fejlődésével: más ütemben gyarapodnak, más ütemben változik az agyuk mérete is, emellett egyes magzatkori kémiai ártalmak növelik a kórkép kialakulásának kockázatát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így vezesse be a glutént a baba étrendjébe

pp 2014. augusztus 1., péntek 13:45

Mostanában egyre többen kérdezgetik az enyémnél kisebb babát nevelő ismerőseim közül, hogy hogyan és mikor vezettem be a glutént a gyerek étrendjébe. A bevezetés időpontja azért nem egyértelmű, mert míg néhány évvel ezelőtt inkább halogatták a dolgot, manapság egy viszonylag új kutatás eredményeinek köszönhetően korábbra tolódott a kérdés – ezért aztán egyes védőnők még a régi ajánlást követik, mások az újat.

A glutén

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, a búzaszem fehérjetartalmának mintegy 80 százalékát teszi ki. A glutén teszi lehetővé, hogy egyes lisztekből rugalmas tésztát gyúrhatunk, míg ez gluténmentes (pl. kukorica vagy rizslisztből) nem lehetséges. Az Allergia Adatbank Alapítvány adatai szerint glutént tartalmaznak

 • a búza,
 • a rozs,
 • az árpa,
 • a tönköly, a kamut, valamint az ezek keresztezésével előállított magokból készült, a felsorolt búzaeredetű termékekkel analóg termékek,
 • valamint a maláta és a malátakivonat is.

A gluténmentes kifejezés azt jelenti, hogy a termék gyártása során a felsorolt anyagok egyike sem került a termékbe, és a gyártás és a csomagolás során a terméknek a fenti anyagokkal való szennyeződése is kizárható. A termékek olyan szójaszószt sem tartalmazhatnak, amelynek készítése során búzát vagy tönkölyt használtak. Ha a termékhez állományjavító adalékként módosított keményítőt adtak és a keményítő eredete nem tisztázott, a termék nem tekinthető biztonsággal gluténmentesnek. Gluténmentesnek minősülnek továbbá mindazok az élelmiszerek, amelyeket a KÉKI Biológiai Osztály Laboratóriumában végzett vizsgálat szakértői véleménye gluténmentesnek nyilvánít.

A gluténbevezetés „hogyanja” sem mindegy, hiszen nem mindenki szeretné háztartási keksszel tömni a négyhónapost. Ráadásul a különféle babatermékek között rengeteg olyan van, amelyik bár elvileg pici babának való, mégis tartalmaz tejport, tojást, szóját, cukrot és egy sor olyan dolgot, amit viszont még nem kéne.

shutterstock 94931887
Fotó: Shutterstock

Elmondjuk, mik a lehetőségek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Engedjünk-e a gyereknek?

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. július 31., csütörtök 10:45

Onnantól kezdve, hogy megtanul a gyermek beszélni (sőt: onnantól, hogy képes kifejezni az akaratát), minden életkorban, számos témában vetődik fel a kérdés: mikor érvényesüljön az ő akarata, mikor ragaszkodjon a szülő a döntéséhez, mikor ártunk, mikor használunk azzal, hogy engedünk neki?

Engedjünk-e neki, ha „hisztizve” követelőzik, vagy csak azért se? Ki döntsön, ha olyasmit kér a gyerek, amit ugyan teljesíthetnénk, de ismerjük annyira őt, hogy tudjuk, meg fogja bánni a kérését? Mit tegyünk, ha szorongás áll a döntése mögött: hagyjuk, válassza a könnyebb utat, vagy erőltessük, hogy legyőzze a szorongását?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emigráltunk: Kijelölt iskola a bevándorlóknak

kh 2014. július 30., szerda 11:11

Pár nappal azután, hogy többek között a botrányosan rossznak és menthetetlennek ítélt magyar oktatási rendszer miatt a gyerekeink (1, 11, 13, 14 évesek) jövője érdekében elköltöztünk Németországba, a pakolni valókat félrerakva elindultunk megkeresni az iskolájukat. Tippünk az volt, hogy a lakóhelyileg illetékes suliba fognak járni, úgyhogy megörültünk annak, hogy az intézmény mindössze 10 percnyi sétára van a lakásunktól, az útvonal pedig teljesen biztonságosnak tűnt. Hazaérve rögtön írtam is az iskola igazgatónőjének, hogy bevándorlók vagyunk, három gyereket is szeretnék beíratni a következő tanévre, egyikük német nemzetiségi suliba járt, a másik kettő viszont eddig csak angolt tanult. Szinte azonnal jött a válasz: a külföldi gyerekek fogadására/nyelvoktatására Freitalban egy iskola van felkészülve, az ottani vezetőséget keressem fel.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 223

Kórházfigyelő

 • Budapesti kórházak
 • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Travelo utazási ajánlatok

 • Last minute Balaton Augusztus 22-29. között -10% családbarát wellness hotel
 • Nyaraljon görög hangulatban! 39 900 Ft / fő / 7 éjtől
 • Körutak, kalandok, felfedezés, tengerpart. 137 400 Ft / fő / 6 éjtől
 • Belföldi kiruccanás - foglaljon szállást most!

Hirdetés

Hirdetés