PORONTY

4+1 gyerekkönyv, hogy könnyebb legyen a válás

Puskás Pálma 2015. február 27., péntek 14:21

A szülők válása bármilyen életkorban megviseli a gyerekeket, ez nem kérdés. Ugyanakkor a házasságok jelentős hányada végződik békés vagy kevésbé békés válással. A szülők ilyenkor szinte mindig szembesülnek azzal a kérdéssel, hogyan és mikor és mit mondjanak a gyerekeknek? Mi várható a gyerektől a válás előtt, közben, után, mit tegyünk, ha a pár egyik tagjának már van, vagy előbb-utóbb lesz egy új partnere, egyáltalán, lehet-e ezekről a témákról a gyerekek nyelvén beszélni?

Szerencsére már létezik néhány használható könyv mind gyerekek, mind szülők részére, amelyekkel kicsit megtámogathatjuk ezt a nehéz időszakot. A gyerekeknek szóló írások értelemszerűen többnyire mesék, de találunk közöttük interaktív, színezős-játékos könyvet és képeskönyvet is. Többségük szülői útmutatóval, vagy a szülőknek szóló elő- vagy utószóval rendelkezik, hiszen, bár gyerekkönyvekről van szó, ideális esetben (reméljük) nem egyedül olvas a válásról a csemete, hanem szülő és gyerek együtt nézi, olvassa vagy játssza végig őket.

Négy plusz egy könyv válófélben lévő szülők gyerekeinek és a gyerekek szüleinek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön lányos apuka? Megszívta!

mzd 2015. február 26., csütörtök 12:40

A DailyMailen futottunk be négy érdekes infografikába, amelyek azt mutatják be, hogy a fiúk és a lányok átlagosan mennyit küldenek szüleiknek szánt ajándékokra életük során. Ha tippelnünk kellett volna, mi is hasonló rangsort állítottunk volna fel: kiderült ugyanis, hogy a legtöbbet a lányok költenek anyukájukra (7100 fontot, azaz közel 3 millió forintot) – majdnem pontosan kétszer annyit, mint amennyit a az apák kapnak, akiknek be kell érniük 3260 fontnyi (1,3 millió forintnyi) ajándékkal. Egy humoros kommentelő egyébként rögtön meg is fejtette a rejtélyt. "Ez azért van, mert az apák semmit nem várnak zoknin és nyakkendőn kívül" - írta.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan oldjuk fel a mérgező mondatokat?

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. február 25., szerda 15:11

Nem rég megjelent egy pszichológiai oldalon egy írás arról, mik azok a mondatok, amiket semmilyen körülmények között ne mondjunk a gyereknek, mert ártunk neki. Arra is tesz javaslatokat a cikk, hogy miket érdemes helyette megfogalmazni. Mi is beszámoltunk erről.

Összességében az a mondanivaló, hogy ne a gyereket minősítsük, hanem a tettét. Ne mondjuk például, hogy „az őrületbe kergetsz!”, sem azt, hogy „mi a baj veled?!”, mert ezekkel bűntudatot és szégyent keltünk benne, azt sugallva, hogy valami baj nyilván van vele, illetve, hogy ő felelős az érzéseinkért.

Arra is felhívja a figyelmet, ne próbáljunk félelemkeltésre, fenyegetőzésre alapozni a nevelésben. Inkább fogalmazzuk meg, milyen viselkedéssel nem értettünk egyet, magyarázzuk el, miért nem, és adjunk alternatívát, mit csinálhatna helyette.

Biztos sokakban felmerül, lám, mennyire messze van egymástól a való élet és az elmélet. Vajon kinek a száján nem csúsznak ki ilyesfajta mondatok, mint hogy „az őrületbe kergetsz”? Ha az ember ideges, márpedig a gyereknevelés során ez gyakran előfordul, aligha tudja mindig a legújabb lélektani eredményeknek megfelelően, szakszerűen előadni kritikáját.

Ráadásul, ha megnézzük a fenti mondatokat, ezek nem is a legdurvábbak közé tartoznak. A fenti példákat még el tudjuk képzelni egy alapvetően jó és szeretetteljes kapcsolatban is. Sokkal fájdalmasabb, ha a szülő száján olyasmi csúszik ki, hogy „ha ezt teszed, nem is szeretlek”, pláne, hogy „bárcsak meg se szültelek volna!”.

Távolról sincs vége, olvasson még »

4 plusz 1 mozgásforma, ha nehezen jön a baba

Puskás Pálma 2015. február 23., hétfő 15:32

A mozgásszegény életmód rontja, míg a rendszeres, bár túlzásba nem vitt mozgás javítja a teherbeesés esélyét. Ha nehezen megy a fogantatás, esetleg már meddőségi kezeléseken veszünk részt, érdemes tehát beiktatni az életmódunkba valamilyen mozgásformát - még akkor is, ha egyébként átlagos testsúllyal rendelkezünk.

A tudományos kutatások szerint a rendszeres mozgás elősegíti a teherbeesést. Ez akkor is igaz, ha mesterséges megtermékenyítés valamilyen formájával próbálkozunk: azok a nők, akik a lombikbeültetés előtti egy évben rendszeresen sportoltak, körülbelül másfélszer nagyobb eséllyel estek teherbe.

A sport fogamzást könnyítő hatása kétféleképpen valósul meg. Egyrészt, a túlsúly jelentősen csökkenti a fogantatás esélyét, a mozgásszegény életmód pedig a plusz kilóknak kedvez. Másrészt, a szervezetünk vérellátásának javítása és hormonális folyamatok befolyásolása révén akkor is segít a mozgás, ha nem társul fogyókúrával: egy kutatás szerint azon túlsúlyos nők esetében is nagyobb eséllyel sikerült a lombikbeültetés, akik ugyan mozogtak, de egy dekát se fogytak tőle.

Míg az átlagos intenzitású mozgásformák javítják a teherbe esés esélyét, a túlzásba vitt aktivitás, vagyis a napi 3-4 óra kemény edzés már rontja azt. A kutatások a mozgásforma kiválasztásában nem nyújtanak támpontot - legalábbis nem találtunk tanulmányokat arról, van-e különbség a hastánc, az evezés vagy a túrázás fogamzást segítő hatása között.

Mindemellett léteznek olyan tornák és mozgásformák, amelyeket kifejezetten teherbe esési nehézséggel küzdő vagy meddőségi kezelésen részt vevő nők számára találtak ki. Összegyűjtöttünk néhány olyan mozgásformát, amelyek követőik szerint célzottan a fogamzás esélyének növelésére alkalmasak. Az egyes mozgásformák "babagyártó" képességéről nincsenek adataink, ugyanakkor maga a - bármilyen - mozgás szerepe bizonyítottan hatékony.

Távolról sincs vége, olvasson még »

„A kistesó a félelem, hogy el akarja venni!”

Kovács Emese 2015. február 22., vasárnap 09:36

Akinek csak egy gyereke van, talán nem érti a fenti idézetet, akinek legalább kettő, az viszont valószínűleg pontosan tudja, miről van szó. Varró Dánielnek sikerült egyetlen mondatban összefoglalnia a nagyobb testvérek egyik legfőbb érzését a kisebb iránt, de igazából a kisebbek is ugyanezt érzik – a testvérek egymás iránti viselkedésének egyik mozgatórugója (ha nem is tudatosan), hogy nehogy a másiknak több vagy jobb jusson. A rivalizálás elkerülhetetlen velejárója a kapcsolatuknak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Végre kislány is hordhat csajosat és kalózosat. Egyszerre!

mzd 2015. február 21., szombat 11:57

Ha tudjuk, hogy kislányunk lesz, rózsaszínre festjük a babaszobát, ha pedig kisfiút várunk, akkor kékre. De vajon miért is ennyire automatikus ez? Valószínűleg hasonló gondolat fogalmazódott meg két anya, Rebecca Melsky és Eve St. Clair fejében, amikor megalapították a Princess Awesome névre hallgató ruhamárkát, amellyel a nemek között már kiskorban is jelentkező sztereotípiákat döntik le.

"Nem szabadna, hogy a lányoknak választaniuk kelljen a ruhácskák és a dinoszauruszok vagy a robotok között" – foglalták össze egyetlen mondantban a márkájuk filozófiáját. Míg az átlagos kislánycuccok a pink különböző árnyalataiban pompáznak hercegnős és csillámpónis mintával, addig náluk kaphatóak nagyon csajos, de kalózos beütésű és kémiára hajazó cuccok is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kivégzik az egyetlen, ritka csecsemőkori betegségeket szűrő labort

ZZs 2015. február 20., péntek 10:23

Megszüntetnék az ország egyetlen, ritka genetikai betegségeket diagnosztizáló laborját - az OKI Molekuláris Genetikai és Diagnosztikai Osztályát -, amely az országban máshol elérhetetlen vizsgálatokat végez - kongatta meg a vészharangot Az öröklődő betegségek megelőzéséért alapítvány egyik kuratóriumi tagja.

Hasonló hangok jelentek meg számos internetes kiáltványban is, amelyekben nagyon ritka genetikai betegségekben érintett gyerekek szülei álltak ki a labor mellett.

"Ilyen például az SMA, vagyis a gerincvelői eredetű izomsorvadás diagnosztizálása, ez egy olyan kór, ami biztosan halálos, ha nem ismerik fel időben - megfelelően korán elkezdett kezeléssel a gyerekek viszont kaphatnak egy esélyt" - írta nekünk egy érintett anyuka, Cecília, akinek 2013-ban hunyt el kislánya ebben a betegségben.

Egy online petíciót is készült, melynek révén azt szeretnék elérni, hogy ne zárjon be az Országos Környezetegészségügyi Intézetben (OKI) működő Molekuláris Genetikai és Diagnosztikai Osztály. A petíció írói szerint a megszüntetésre azért kerül sor, mert a az Országos Környezetegészségügyi Intézetet március 1-től összevonják két másik országos intézettel, amely létszámleépítéssel jár együtt.

"Az intézet főigazgatója úgy döntött, hogy a Molekuláris Genetikai és Diagnosztikai Osztályt teljesen megszünteti, és ilymódon rögtön 4 státuszt tud leadni." - írják a petíció megfogalmazói.

Azt már decemberben tudni lehetet, hogy átszervezések várhatóak ez egészségügy területén, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egészségügyért felelős államtitkársága összefoglalóban tájékoztatta a Hir24-et a hamarosan életbe lépő változásokról. Az elbocsájtások híre akár igaz is lehet, ha sor kerül az összevonásra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A terhes nőt vered, a magzatot is bántod

Puskás Pálma 2015. február 19., csütörtök 18:53

A családon belüli erőszak hatásai köztudottan túlmennek a fizikai sérülések begyógyulásának időtartamán. A bántalmazó családban felnőtt gyerekek későbbi életük során hajlamosabbak pszichés zavarokra, egyes testi betegségekre, és a békében és szeretetben nevelt csemetékhez képest nagyobb eséllyel lesz belőlük bántalmazó vagy áldozat - mint az közismert. Eddig azonban nem tudtunk arról, hogy a bántalmazás már az anyaméhben kifejti a hatását. A Michigani Egyetem kutatóinak nemrégiben megjelent tanulmánya azonban erre szolgáltat bizonyítékokat.

Ez a kutatás az első, amely az anya terhesség alatt elszenvedett bántalmazása és a megszületett gyerek pszichés tünetei között tárt fel összefüggéseket. Kiderült, hogy a bántalmazott nők babái sokban különböznek szerencsésebb társaiktól: a magzatkorban bántalmazásnak kitett gyerekek életük első évében jóval több, trauma-túléléssel kapcsolatos érzelmi és viselkedéses tünetet mutattak. Például sokkal könnyebben megrémültek (például hangoktól, hirtelen mozdulatoktól), zavarta őket a hangos zaj és az erős fény, kerülték a fizikai kontaktust (amit a babák általában szeretnek), ritkán voltak képesek valamilyen örömteli tevékenységben elmerülni, és gyakoribbak voltak esetükben a rémálmok is.

shutterstock 121796029

A sok stresszhormon méreg a fejlődő agynak

A kutatásban összesen 182 nő vett részt, 18 és 34 éves kor közöttiek. Mindegyiküket férfi partnerük bántalmazta a terhességük során. A kutatók az eredmények értelmezése során igyekeztek kiszűrni minden olyan, életmódbeli tényezőt, amely torzítaná az eredményeket, például figyelembe vették, hogy a nő terhessége alatt használt-e valamilyen élvezeti szert, hány éves volt, mennyi volt a jövedelme, illetve a gyerek születése után milyen típusú szülővé vált, milyen nevelési stílust alkalmazott. A terhesség alatt bántalmazott nők maguk is szenvednek az átélt trauma tüneteitől és ez viselkedésükben is megmutatkozik, gyakran másként viszonyulnak a babához, másként bánnak vele, mint kiegyensúlyozott, örömteli várandósságot átélt társaik. De a babák tünetei nem kizárólag erre voltak visszavezethetőek: a fentiek kiszűrése után is meglepően erős maradt az összefüggés a terhesség alatti bántalmazás és a csecsemő traumatünetei között.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vészjelek: lusta csecsemő nem létezik!

Kovács Emese 2015. február 18., szerda 20:06

Senkit sem szeretnénk ijesztgetni, de kezdjük egy alapvetéssel: lusta csecsemő márpedig nem létezik. A csecsemők arra vannak programozva, hogy folyamatosan új és új mozgásokkal, mozdulatokkal kísérletezzenek, ez a későbbi létük egyik legfontosabb alapja. Ha mégsem igyekeznek minél többet és többféleképpen mozogni, az biztosan rossz jel, aminek minél hamarabb utána kell járni! Még akkor is, ha rálegyint a védőnő. És a gyerekorvos. Higgyenek a saját ösztöneiknek, és ne hagyják magukat lerázni!

Az izomtónus különböző zavarai sajnos nem mennek ritkaságszámba, de szerencsére lehet kezelni ezeket az állapotokat. Oda kell azonban figyelni, hogy minél hamarabb felismerjük a problémára utaló jeleket, mert az idő a sikeres kezelés kulcsfontosságú tényezője.

Mi is számos olyan családot ismerünk, ahol az első gyerekes anyukának volt ugyan valamiféle rossz érzése, de aztán hagyta magát lebeszélni róla, teljesen logikusan gondolták azt, hogy a védőnő, gyerekorvos már sokkal többet látott, biztosan tudják, miről beszélnek. Csakhogy nem tudták. Ebből lettek a Dévény-tornák, a megkésett mozgásfejlődés, holott az anyák agyában már a gyerek néhány hetes-hónapos korában megszólalt a vészcsengő. Amíg nem lesz általános a pár hetes babák rutinszerű Dévény-szűrése, addig önök legyenek inkább résen!

shutterstock 218070889
Távolról sincs vége, olvasson még »

Költözés kisgyerekkel - tippek

Puskás Pálma 2015. február 17., kedd 09:23

Egy költözés mindig valamennyire megterhelő dolog, még felnőttek számára is. A dobozolás, a bizonytalanság, és a változáshoz való alkalmazkodás átmeneti stresszel jár, ami még kifejezettebb, ha az ember kicsi gyerekkel vagy gyerekekkel költözködik.

Az Academy of Child and Adolescent Psychiatry című gyermekpszichiátriai szaklap tanulmánya szerint a költözés az egyik legstresszkeltőbb életesemény, amivel a családok életük során szembesülnek. Ez hangsúlyozottabban így van, ha teljesen új környezetbe, másik városba, vagy másik országba költözünk. A felnőttek számára már maga a logisztika is ijesztő és nehéz lehet - a régi lakás eladása, új lakás keresgélése, hitelügyintézés, neadjisten lakásfelújítás. A kisgyermekek ebből vajmi keveset értenek, azt viszont ők is megérzik, hogy a szüleik stresszelnek és hogy valami nagy változás, nagy bizonytalanság közeleg. A kisgyerekek többsége emellett ragaszkodik a kis szokásaihoz, napi rutinjához, így ezek megzavarása bizonytalansággal tölti el őket.

Persze, ilyenkor is van néhány módszer arra, hogy zökkenőmentesebben éljük túl a dolgot. Hogyan könnyíthetjük meg a költözködés időszakát a kisgyerek és saját magunk számára? Összeszedtünk néhány tippet és tanácsot, saját tapasztalatainkkal kiegészítve.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen, ha egy hétig a gyerek öltözteti az anyját

Edicsek 2015. február 15., vasárnap 12:42

Egy amerikai blogger úgy gondolta, hogy kipróbálja, milyen is az, ha egy hétig a hároméves gyereke öltözteti. Az anyuka úgy gondolta, hogy mivel ő választja ki minden reggel a gyerek ruháit, tesz egy próbát, és megnézi mi lesz az eredmény ha felcserélik a szerepeket. Az egyhetes kalandot alaposan dokumentálta  is képekkel. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy ötéves lánynak ez a film jár!

Gőzsy Zoltán 2015. február 14., szombat 15:23

Csingiling és a Soharém legendája

Hetek óta tudtam, hogy jön az elkerülhetetlen. Amióta Gréta lányom látta a hatodik Csingiling, a Soharém legendájának az előzetesét, egyértelmű volt, hogy ezt a részt is meg kell néznünk. Meglepetés volt, azt hitte, hogy boltba sétálgatunk a pécsi plázában, majd mikor ráfordultunk a mozi lépcsőjére, csak annyit mondott: köszi! Most egy pár napig bármit kérhetünk tőle.

Egy ötéves lánynak ez a film jár, gondoltam moziba menet, és utána sem változott a véleményem. A Csingiling-filmeknek ugyanis ugyanaz az előnye, ami a hátránya: bejáratott brand érvényes a szerkezetére és a körítésére.

Így ha bejöttek az eddigi részek, ezzel sem nyúlhatunk mellé. A színes cukros tündérföldön a jól bevált alapmotívumot konvertálják. Minden epizódban van egy kíváncsi tündér, aki a szívére hallgatva addig kerülgeti a felesleges tilalomfákat, amíg azok az egész tündérközösség fejére dőlnek, de csak hogy ebből valami új, jó dolog süljön ki.

A most főszereplővé előlépő Állattündér (maradhattak volna az eredeti Fawn-nál, de működik a filmben használt Gida is) folyamatosan olyan állatokat kezd el titokban gondozni, akik veszélyt jelentenek a tündérekre. Már éppen levonná a következtetést, és szabálykövető, minta tündérpolgárrá válna, aki az eszére is hallgat, amikor találkozik a tündérlegendákból ismert Soharémmel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Körkép: használható könyvek a terhességről

Varga Betti 2015. február 13., péntek 16:42

Mije van egy első terhesnek? Rengeteg kérdése! Nyilván a kezdő kismamákat lehet a legkönnyebben meggyőzni, hogy otthagyjanak 5-8 ezer forintot egy olyan kiadványért, ami szépen végigveszi, mi minden fog történni a 9 hónap alatt, milyen lesz a gyerekágy, mire számítson a regenerálódás idején. Az első terheseknek szóló könyvek kínálatában általában amerikai vagy angol könyvek fordításait találjuk, a címek sem a legfrissebbek.

Horror áron sorakoznak a polcokon, és nem csak azok, amelyek nagyalapúak, színesek, szagosak, hanem az egyetemi jegyzet minőségűek is. Megnéztük, mit kínál egy átlagos budapesti könyvesbolt a témában. Jöjjön néhány, ami kiemelkedett a középunalmas mezőnyből!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nevelés: sokszor a humor a legjobb megoldás

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. február 12., csütörtök 19:01

Humor nélkül nehéz a gyereknevelés. A humor szót most tágan értem: könnyedségre, szempontváltásra gondolok, arra, hogy nem vesszük magunkat véresen komolyan. Hogy a gyereket komolyan vegye-e? Semmiképp ne minden megnyilvánulását. Az érzéseit persze igen, de néha akkor reagálunk megfelelően a gyerek belső világára, ha éppen, hogy nem vesszük teljesen komolyan a viselkedését.

Egy idősebb anyuka egyszer úgy fogalmazott, ő nem híve a gyerek verésének, de vannak helyzetek, amiket egy pofon old meg a legegyszerűbben. Mikor belehergeli magát a gyerek a rosszalkodásba, hisztibe, ez zökkenti ki. Nos, a felszínen talán megoldja a helyzetet, de az érzelmek szintjén nem. Csönd lesz, de marad egy haragvó gyerek és egy bűntudatos szülő. Úgy gondolom, több az igazság abban, hogy sok helyzetet a humor old meg legegyszerűbben.

shutterstock 176186954
Távolról sincs vége, olvasson még »

Inkább ne mondjuk, hogy az agyunkra megy a gyerek!

maze 2015. február 11., szerda 20:00

A tanácsokkal, hogy mit ne mondjon az ember a gyereknek ugyan Dunát lehetne rekeszteni, itt szeretnénk szólni, hogy jó lenne, ha a brit tudósok erről közölnének inkább cikkeket, de addig is, amíg ez megtörténik, mi mondunk újabb három olyan dolgot, amit mondanak, hogy semmiképp sem szabad.

A psychologytoday tulajdonképpen jófej, mert alternatívát ad, hogy mit lehet eggyel jobbat mondani, ha már elharapóztak a dolgot, a baj csak az ezzel, hogy ezeket a dolgokat (szerintünk) csak akkor mondjuk, ha véletlenül kicsúszik a szánkon. No, de a lényeg, hogy még véletlenül se csússzon ki, és még azt is kifejtik, miért. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt jelenti a látogatási tilalom a gyerekosztályokon

Edicsek 2015. február 11., szerda 15:31

Az influenza-járvány miatt országszerte teljes vagy részleges látogatási tilalmat rendeltek el a kórházakban. Egy felmérésből kiderült, hogy ez a korlátozás - egyébként nem meglepő módon - leginkább a gyerekosztályon fekvő betegeket és szüleiket érinti érzékenyen. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Császármetszés - a várószoba férfimagánya

Gantner Ádám 2015. február 10., kedd 16:30

A későn érő negyvenes férfiember a szülőszoba melletti váróhelyiségben izgulja végig nője császármetszését. Üvegezett fal engedélyez leselkedést „odaátra”, ahol deréktól lefelé leszedálva fekszik a kedves, körülötte számtalan zöld maszkos. Fényes, ezüstös szerszámaik felületén visszaverődik a műtő lámpájának, „szemeinek” erős fénye. Borzongató, hidegrázó látvány ez a steril közeg, de mégis magába szippantja a férfiembert, nincs menekvés: az üvegfalra tapad a tekintet.

Zaj nem szüremlik át, marad a hangtalan, félelmetes némaság. Csend, átkozott csend honol a váróhelyiség magányában.

Hirtelen borzasztóan tehetetlennek érzi magát az ember. Az idegeivel játszik a lassan cammogó idő, leülhet és járkálhat fel és alá, távozását is fontolóra veszi, ki az utcára, ki a friss levegőre, de nem teszi, hiszen a szerettei életét idegenek kezére bízta.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amit biztosan nem sírunk vissza a kisgyerekes létből

Kovács Emese 2015. február 9., hétfő 17:14

A kamaszokkal küzdő szülők, vagy a már unokákra ácsingozók néha talán elmerengenek rajta, milyen szép is volt, amikor a gyerekük még pici volt és aranyos, és felidézik, amint zabálnivalóan hurkás kis lábacskáin igyekezett a homokozó felé, vagy hogy milyen helyes volt háromévesen azzal a két kis copfjával.

Az alábbi néhány, a csecsemő- és kisgyerekkorral szinte törvényszerűen együtt járó dolog azonban talán még a legkeményebb ősanyákban is felidéz néhány olyan emléket, aminek hatására megrándul egy ideg a szemük alatt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mindig csak elvek szerint nevelni lehetetlen

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. február 8., vasárnap 19:32

Van két, ellentmondásosnak tűnő állítás, ami mégis egyszerre igaz. Az egyik, hogy jó, ha következetesen tartjuk magunkat az alapvető elveinkhez a gyermeknevelésben is (ahogy általában is), a másik, hogy ne elvek alapján, hanem ösztönösen neveljünk. Azt hiszem, mindenkinek vannak elvei akár kimondatlanul, talán maga számára is megfogalmazatlanul. Vagy mondjuk úgy, alapvető értékei.

Amikor elvekről beszélünk, most jó értelemben használjuk, nem abban, hogy valaki mesterkélten, mint egy robot, próbál a gyerekkel viselkedni. Inkább alapvető irányelvekre gondolok. De olykor ezeket is nehéz betartani, még azokat is, amiket általánosan elfogadunk. Könnyen szembesül a szülő azzal, hogy olyan alapelv ellen vét, amiről valójában úgy vélekedik, hogy a gyereknevelés minimuma.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 regeneráló dolog szülés után kipróbálva

Puskás Pálma 2015. február 8., vasárnap 12:53

A szülés és a gyermekágy nem könnyű próbatétel: mind testileg, mind lelkileg megvisel minket. Az utána következő hetek-hónapok feladata persze elsősorban a baba ellátása és nevelgetése, ugyanakkor saját magunkról sem feledkezhetünk meg. Első pillantásra talán önzésnek tűnhet, ha az ember a pár hónapos baba mellett saját magával kíván foglalkozni, de ne dőljünk be ennek a téves gondolatnak. A családunk érdeke az, hogy egy fizikailag és lelkileg is jó állapotú, kiegyensúlyozott, egészséges anya és feleség ugrálja körül őket, nem pedig valami reszkető kezű, önfeláldozó idegroncs. Ezért pedig tenni is kell: oda kell figyelnünk magunkra és az igényeinkre.

Szerencsére ma már rengeteg módszer közül válogathatunk. Ha testileg akarunk formába lendülni szülés után, az otthontornázós dvd-k is sokat segíthetnek, de ezeken túl is találhatunk személyre szabott és érdekes edzésformákat. Ha inkább a lelkünket ápolnánk, a barátnős beszélgetések mellett szakemberek által vezetett, izgalmas módszerek is szóba jönnek. Személyesen próbáltunk ki öt dolgot, ami segíthet testileg és lelkileg formába lendülni a szülés után – legyen szó akár depresszióról, akár szétnyílt hasizomról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne nyúlj hozzá, beteg leszel - állat a családban!

Kovács Emese 2015. február 7., szombat 14:23

Sokan azért nem tartanak kutyát vagy macskát, mert félnek az állatok által terjesztett betegségektől, legfőképpen pedig féltik ezektől a gyerekeiket. Tény, hogy a gyerekek jobban ki vannak téve ezeknek a fertőzéseknek, hiszen nem erősségük a kézmosás, hajlamosak mindent a szájukba venni, a szájukba nyúlkálni, és az idegen állatokat is bizalommal közelítik meg.

Valójában azonban egy átlagos, normálisan tartott házikedvenc nem jelent nagyobb veszélyt betegségek szempontjából, mint bármelyik ember, egy óvodai csoportról nem is beszélve. Bár az is igaz, hogy a többi gyerektől elsősorban a náthát lehet elkapni, nem a bélférgeket.

Akkor most nézzük meg a parás szülő szemszögéből, milyen veszélyek leselkednek a gyerekekre, ha állat is van a háztartásban. Azt is hozzátennénk azért, hogy a porontyos csapatban meglehetősen sok állatos-gyerekes család található, és még egyikünk sem találkozott az alábbi problémákkal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Olvasásóra, szavak nélkül - különleges gyerekek iskolája

Puskás Pálma 2015. február 5., csütörtök 12:17

A mozgáskorlátozott gyermekek élete nagyban eltér társaikétól, ugyanakkor sokféle fejlesztést kaphatnak, és ha szellemileg épek, iskolába járhatnak és dolgozhatnak is. Mindez már kevésbé igaz a halmozottan mozgássérültekre, akik ugyan szellemi fogyatékosságban nem szenvednek, de sérülésük miatt alig képesek a kommunikációra. Mert mondjuk nem tudják rendesen mozgatni a beszédhez szükséges izmaikat. És az integetéshez szükséges kezeiket sem.

Néhány évtizeddel ezelőtt ezek a gyerekek többnyire otthonokban végezték, és gyakran ki sem derült, hogy szellemileg épek, hiszen képtelenk voltak kéréseiket, gondolataikat érthető formában megosztani a külvilággal, gondozóikkal. A modern technika azonban rengeteget segíthet nekik, habár a kütyük és szoftverek kezelésének megtanulása is hosszú folyamat. A Bliss Alapítvány halmozottan mozgássérült gyermekek kommunikációját fejlesztő központjában jártunk.

A Segítő Kommunikációs Központ ezen a néven 1993 óta működik, de tevékenységüket már a nyolcvanas évektől megkezdték: olyan gyermekek kommunikációját segítik, akiknél beszédzavar vagy összetettebb kommunikációs zavar alakult ki. Ezek a zavarok nagyrészt veleszületett fejlődési rendellenességek, szülési sérülések vagy autóbalesetek következményei, de jelenleg is van a csoportban olyan kislány, aki óvodáskori vírusfertőzés szövődményeként vált mozgáskorlátozottá és beszédképtelenné.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekirodalmi kikicsoda: Dániel András

Varga Betti 2015. február 4., szerda 13:33

Dániel András grafikus első önálló mesekönyve 2012-ben jelent meg. A két szeleburdi boszorkányról és furcsaságaikról szóló, elképesztően helyes Matild és Margaréta óta egyre szokatlanabb és eredetibb lények születtek az alkotótól.

Jött Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém), akik világában minden tökéletesen ellentmond a megszokott gondolkodás törvényeinek, a hősök egy emeletes dióban élnek, amibe talán lomtalanítás, talán öröklés útján került egy szép lépcső is. A holdat újra fel lehet találni, szagokat tesznek el befőttesüvegekben, házimadaruk pedig egy felhúzható bádognyúl, Imikém. A kötet Szép Magyar Könyv-díjat is kapott.

kicsibacsikicsineniimikem04
Fotó: Pagony

A Kufli-könyvekben pedig már szorosan összefonódik a történet és az illusztráció, egyik sem működik tökéletesen a másik nélkül, emiatt a Kuflik ideálisak az igazi összebújós mesélésekhez.

A viccesen furcsa lények groteszk világát tágítja tovább Dániel András legújabb könyve, a Mit keresett Jakab az ágy alatt? (és mi történt ott vele?).

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hittan helyett kötelező KRESZ oktatást!

Primilla 2015. február 4., szerda 09:20

Amikor egyik este a jeges, csúszós úton, vaksötétben végre hazaértünk, megkönnyebbülten dőltem hátra a kocsi kormánya mögött: mi is életben vagyunk, az utunkba kerülő biciklisek is mind, egytől egyig: ezt megúsztuk. A második osztályos, egyházi iskolába járó lányom pedig ebben a pillanatban bedobta az élet nagy kérdését: mikor van a Betlehemben meggyilkolt gyermekek ünnepe?

Sok minden eszembe jutott erre. A válasz ugyan nem, de a meglehetősen stresszes hazaút miatt az igen, hogy hittan, és a Betlehemben meggyilkolt gyermekek ünnepe helyett lehet, hogy inkább KRESZ-t kellene tanítani az iskolában. Órarend szerint, heti legalább két órában, hogy mire kikerülnek onnan a gyerekek, vagy legalább is felügyelet nélkül közlekedhetnek, pontosan tudják a balra kanyarodás szabályait. Többek között. A haszna összehasonlíthatatlanul nagyobb lenne: az életük múlhat rajta.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kezdene valamit a családi fotókkal végre? Van megoldás!

Primilla 2015. február 2., hétfő 16:52

Gyerekkoromban évente nagyjából tíz fotó készült rólunk. Mind megvan, anyukám dobozba gyűjti őket. És van egy féltve őrzött fotóalbuma is, amibe minden évről bekerült két fénykép.

Amióta a fényképek digitálisan készülnek, naponta lövünk a gyerekeinkről tíz fotót. Elég, ha cukin, elmélyülten néz egy falevelet, előkapjuk a telefont és kattintunk. A képeket jó esetben még letöltjük a számítógépünkre, esetleg egyszer, valamikor még le is válogatjuk – hogy soha többé ne vegyük elő, és egy porosodó merevlemezen álljanak az idők végezetéig. Erre a jelenségre adtak frappáns választ a scrapbook-osok, akik a családi fotókat már-már életformaszerűen, folyamatosan rendezik szebbnél szebb albumokba.

ncs4

Csizmadia-Fáth Edit a harmadik kislányával volt éppen GYED-en, amikor először találkozott a scrapbook-kal. Azóta a családjuk életének minden momentumát lefotózza, és az elkészült fényképekből scrapbook-okat készít. Edit azt mondja, ezeket az albumokat biztosan kézbe fogják venni évtizedek múlva is. A családja, a barátai mindig szívesen lapozgatják – van is rajtuk bőven mit nézni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 230

Kórházfigyelő

  • Budapesti kórházak
  • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Shopline

OnGo beszámolók

Hirdetés

Hirdetés