PORONTY

Öt normális érzés, ha meddőséggel küzd

pp 2014. október 20., hétfő 15:15

"Ne görcsölj rá! Maradj pozitív! Ne add fel a reményt! Higgy a sikerben! Ne gondolj rá ennyit! Legyél kiegyensúlyozott és stresszmentes, és akkor biztosan jönni fog a baba!" Ezekkel szokás traktálni a meddőségi kivizsgálás és mesterséges megtermékenyítő kezelések alatt álló párokat és nőket. És persze ezek nem mind feltétlenül hülyeségek, hiszen mi lenne annál jobb, mint pozitívnak maradni, és mosolyogva, a sikerben való töretlen hittel lendülni túl a nehézségeken. Ugyanakkor a fogantatási nehézségek és a meddőségi kezelések olyan nehéz érzéseket is mozgósítanak, amelyekről nem biztos, hogy mindig merünk beszélni, pedig teljesen normálisak.

Nem azt akarjuk ezzel mondani, hogy mérgelődni és irigykedni kell, mert az vezet eredményre. Ugyanakkor a negatív érzéseken nem úgy lehet túllépni, ha letagadjuk, és egy bátor műmosollyal elkendőzzük őket, hanem úgy, ha megéljük, megengedjük magunknak, hagyunk nekik időt és teret, átdolgozzuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dupla beszoktatás: bölcsi-ovi párhuzamosan

Kovács Emese 2014. október 19., vasárnap 11:44

Olyan szerencsés(?) helyzetbe kerültem, hogy egy hét különbséggel kezdődött a lányom (3,5 éves) és a fiam (1,5 éves) oviba, illetve bölcsibe szoktatása. Mivel a legelső napot leszámítva a férjem végig külföldön volt, az egész lezongorázása az én dolgom lett. Arra készültem, hogy őrületes harcot fogok dokumentálni, ehhez képest elég sima volt az ügy.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szeresd meg a gyereked hibáit!

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. október 18., szombat 18:29

Hogy mi számít hibának, és mi nem, meglehetősen szubjektív kérdés, különösen, ha gyerekről beszélünk. Egy felnőttnél is az, de ott valamennyire eldönti a célszerűség mércéje: egy-egy tulajdonság hozzásegíti-e az illetőt ahhoz, hogy hatékony munkaerő, a környezete számára elviselhető barát, rokon legyen. Ha gyerekről van szó, hajlandók vagyunk nyitottabban gondolkodni, nagyobb teret adni az egyéni sajátosságoknak. Legalábbis jó, ha így teszünk.

Van, aki már a háromévest is abból a szempontból szemléli, hogy azok a tulajdonságok, amiket megnyilvánulni lát, segítik-e a társadalmi beilleszkedését. Örül, ha határozott személyiség a csemete, aki nem engedi, hogy csak úgy elvegyék tőle a homokozóban a lapátját, örül, ha hangosan és jól érthetően köszön, ezzel bevágódva a szomszéd néninél, és olyan kedves a mosolya, hogy még az idegenek is olvadoznak az utcán szembe jőve.

shutterstock 207386449

A szülő lelki szemei előtt ilyenkor megjelenik felnőtt gyermeke, aki ugyanilyen határozott a vetélytársaival szemben, ilyen megnyerő az állásinterjún, és ugyanilyen népszerű a nők (vagy éppen férfiak) körében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi a házastársi örökbefogadás, és hogyan zajlik?

kh 2014. október 17., péntek 11:16

Hat hónappal azután, hogy második férjem jegyzőkönyvben kérelmet terjesztett elő az első házasságomból született három gyerekem örökbefogadására, végre megjött a határozat: a gyámhivatal engedélyezte az örökbefogadást. A házastársi örökbefogadás általános feltételeiről és az örökbefogadásra való alkalmasság megállapításáról korábban már írtam (ide kattintva elolvashatja), a továbbiakban pedig az eljárásról lesz szó. 

shutterstock 128323457

Házastársi örökbefogadás

Az örökbefogadás egyik speciális esete a közös gyermekké fogadás. Erről akkor van szó, ha az örökbefogadottat mindkét házastárs - akár együttesen, akár külön-külön - örökbe fogadta. Az örökbefogadott ilyenkor a házastársak közös gyermekének minősül. Ugyancsak közös gyermekké fogadásnak minősül, ha az egyik házastárs a másik házastárs gyermekét (vér szerinti gyermekét) fogadja örökbe. Az örökbefogadó ebben az esetben a gyermek szülőjének a jogállásába lép, oly módon azonban, hogy az örökbefogadás nem érinti a házastárs vér szerinti szülő jogait. Ha a férj örökbe fogadja felesége vér szerinti gyermekét, a gyermek szüleinek a vér szerinti anyát és az örökbefogadó apát kell tekinteni, míg a vér szerinti apa szülői jogállása az örökbefogadással megszűnik. A gyámhivatali engedélyhez mindenkor kell a felek egyetértő kérelmét tartalmazó nyilatkozat és a gyermek szüleinek, illetve a házasságban élő örökbe fogadni szándékozó személy házastársának az örökbefogadáshoz hozzájáruló nyilatkozata. Amikor a szülő a hozzájárulását megadta, figyelmeztetni kell, hogy ezt a későbbiekben már nem vonhatja vissza.

Forrás: http://www.drgaaledina.hu

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megszülöm, aztán örökbeadom

Mártonffy Zsuzsa 2014. október 16., csütörtök 10:30

Miért mond le valaki a gyerekéről? Az örökbeadó anyákról keveset tudni, ritkán állnak a nyilvánosság elé. Ma három olyan terhes nővel beszélgettem, akik erre készülnek. Niki (14), Melani (18) és Rita (24) a terhesség 7.-8. hónapjában vannak, állapotukat titkolják, csak a legszűkebb családjuk tud róla (nevüket megváltoztattam).

A gyerek sorsáról mindhárman nyílt örökbeadással terveznek gondoskodni (ilyenkor örökbeadó és örökbefogadó ismerik egymást). A Gólyahír Egyesület százhalombattai krízislakásában vészelik át az utolsó hónapokat. A lányok 14, 18 és 24 évesek, csinosak, ápoltak, intelligensek. Mindháromnak labda alakú kis hasa van. Azért vállalták el a beszélgetést, hogy javítsanak az örökbeadók társadalmi megítélésén.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Előrejelezhető, kiből lesz anorexiás tinédzser

Kovács Emese 2014. október 15., szerda 10:48

 Az anorexia nervosa a leggyakoribb fatális kimenetelű pszichés zavar: serdülők esetében 5 százalékban, felnőtteknél 10, illetve 20 százalékban végződik halállal (a betegség kezdetét követően tíz, illetve húsz évvel később). A halál oka leggyakrabban szervi, de gyakori az öngyilkosság is.

A serdülő lányok körében az anorexia nervosa a harmadik leggyakoribb krónikus betegség. A szakemberek leggyakrabban a 14–16 éves korosztályban találkoznak vele, de a tendencia afelé mutat, hogy mind fiatalabb korban (akár nyolcévesen is) jelentkezik a zavar, és egyre sűrűbben érint fiúkat is. A bulimia nervosa gyermekkorban ritka, serdülőkorban gyakoribbá válik.

 A közvélemény hajlamos kizárólag a média által erőltetett (nőknél nagyon vékony, hibátlan alakú, smink nélkül is tökéletes – magyarán nem létező) szépségideált okolni az evészavarok mind gyakoribbá válásért, de az okok ennél sokkal összetettebbek. A beteg egyes személyiségvonásai és a családdinamikai tényezők is jelentős szerepet kapnak a zavarok kialakulásában és fennmaradásában.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Koraszülöttet szoptatni nem fáklyásmenet, kicsit sem az

Kovács Emese 2014. október 13., hétfő 17:24

Még egy időre született babánál sem feltétlenül csupa rózsaszín vattapamacs a szoptatás, a koraszülötteknél pedig akár tízszerannyi küzdelemre is számíthatunk. A mi esetünkben körülbelül 4 hónap telt el, mire a fiam megtanult rendesen szopni – volt ereje végigvinni a dolgot, nem ejtette ki a szájából másodpercenként a mellbimbót, és nem kezdett fuldokolni vagy köhögni –, és nyolchónapos koráig szinte kizárólag anyatejen élt. Végigküzdöttük, de nem tudom, mennyi pénzért lennék hajlandó ismét végigcsinálni.

A koraszülött babáknak általában több-kevesebb időt kórházban kell tölteniük, mielőtt a család hazavihetné őket. Sok anya aggódik, hogy később a baba már nem fog tudni szopni, ezért meg sem próbálkoznak a szoptatással, és hazaérkezés után általában a gyermekorvos is azonnal felajánlja, hogy felírja a tápszert a babának.

A legtöbb kórház arra biztatja a koraszülött baba édesanyját, hogy akkor is haladéktalanul kezdje meg a fejést, ha a baba állapota, erőnléte miatt előreláthatólag jó ideig még nincs esély arra, hogy meg lehessen próbálkozni a szoptatásával.

Hiába nem tud még maga enni, ilyenkor is lehető legkorábban megkezdik szondán keresztül az anyatejes táplálást, amit infúzión keresztüli tápanyagbevitellel egészítenek ki. Nem csupán a tápanyagtartalma miatt roppant fontos az anyatej, de az immunrendszer számára is, hiszen ezek a csecsemők gyakran fertőzésektől szenvednek, eleve gyengébbek, mint időre született társaik, és fogékonyabbak a betegségekre.

shutterstock 162844751

A fejésnek az az előnye is megvan, hogy – főleg eleinte, amikor a koraszülött gyomra talán csak néhány mililiter tejet képes egyszerre befogadni – az anyatej nagy része mehet a mélyhűtőbe. A fagyasztott anyatej fél évig felhasználható, és megnyugtató érzés lehet, hogy ha a szoptatás mégsem jönne össze, vagy akadozva halad, még jó pár liternyi anyatejet adhatunk a kicsinek. Nem a levegőbe beszélek, 17 liternyit gyüjtöttem össze ebben a periódusban.

A kórházi tartózkodást az ilyen csecsemők olyan csecsemőosztályokon fejezik be, ahol tulajdonképpen már „csak” annyi a dolguk, hogy megtanuljanak enni. Ide kérésre felveszik az anyát is, aki akár minden etetést átvehet a személyzettől, ha pedig a baba állapota lehetővé teszi, megengedik a szoptatással próbálkozást is.

(Nálunk ezt nem ajánlották fel, de őszintén szólva, nem is szívesen kezdtem volna neki ennek a nehéz menetnek egy kórházi széken kuporogva, idegen környezetben.) Arra is van lehetőség – mi így csináltuk, mert a nagyobbik gyerek miatt nem vonulhattam még másfél hétre kórházba –, hogy előre megbeszélt időpontokban – ez egy vagy több etetés időpontját jelenti – látogassunk be a babához, ilyenkor lehet leadni a friss anyatejet, és megetetni a babát cumisüvegből. Akkor bocsátják haza a csecsemőt, ha az nappal és éjjel is stabilan képes a szükséges mennyiségű tejet vagy tápszert meginni cumisüvegből, tehát nem szorul kiegészítő táplálásra szondán keresztül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ebola miatt árva gyerekek: senkinek nem kellenek

pp 2014. október 12., vasárnap 10:47

Bár a WHO szerint az ebola okozta haláleseteknek „csupán” 15 százaléka gyermekkorú, a gyerekeket más módokon is érinti a járvány, ugyanis az ebolában meghalt szülők potenciálisan fertőző gyerekeit a vírustól való félelem miatt gyakran magukra hagyják. Ez még olyan esetekben is előfordul, amikor tesztekkel kimutatható, hogy a gyermek nem kapta el a szüleitől, azaz nem hordozza a vírust.

A járvány egyéb területen is befolyásolja a gyermekek életét, hiszen a vírusnak egészségügyi dolgozók és tanárok is áldozatul estek.

Iskola a rádióban

A Guinea, Libéria és Sierra Leone területén található iskolák többségében meg sem kezdődött a tanév, hiszen az összezárt gyermekek között gyorsabban terjedhet a járvány. Sierra Leonéban több mint húsz tanár is áldozatul esett már a vírusnak, ez is gátolja a tanítás megszervezését. Freetown-ban, vagyis Sierra Leone fővárosában jelenleg azt tervezik, hogy rádión fogják sugározni az iskolai órákat – nem éppen ideális megoldás, de jelenleg ez a legtöbb, amit a körülmények lehetővé tesznek az ottani gyermekek számára.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A KLIK a Radzeer cirkáló, a sajtófőnöke holdkaméleon

Koncz Andrea 2014. október 10., péntek 10:16

Körülbelül egy hónapja próbáljuk kideríteni, ki és mikor, mi alapján határozza meg, hogy az alapfokú művészeti képzésben résztvevő (magyarul: művészeti általánosba járó) gyerekek szüleinek mennyit is kellene idén fizetni a gyerekek iskoláztatáséért.

A téma akkor bukkant fel először, amikor egyik kollegánk mesélte, hogy fogalma sincs, mennyit kell majd az iskolának csengetni a két lánya művészeti képzéséért, holott a két gyerek két különböző kerület két különböző művészeti iskolájába jár, ráadásul mindkettő kétszakos. Aztán bekapcsolódott egy másik kollega, aki egy harmadik (nem A harmadik) kerület iskolájába hordja a gyereket, és szintén fogalma sincs a térítési díjról. A szülők érdeklődésére az iskolák azt közölték, a KLIK (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) dönt a kérdésben, fogalmuk sincs mikor.

Kicsit körbekérdezve az derült ki, ez a tanácstalanság elég általános, senki nem tud semmit, és a szülők többsége attól tart, hogy azért nem közölnek velük semmilyen konkrétumot az önkormányzati választások előtt, mert jelentős emelés következik majd. Különösen azok aggódnak, akik gyereke "kétszakos", vagyis két művészeti ágat is tanul egyszerre, mivel a második eddig is drágább volt, mint az első, most viszont drasztikus emeléstől tartanak. Ráadásul, a különböző művészetek "árfolyama" sem azonos, így nagyon nem mindegy, melyiket jelölik meg első, és melyiket második szaknak. Csakhogy a számok ismerete nélkül ez nem könnyű.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyerek is meg fogja járni a maga poklát

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. október 8., szerda 20:31

Ha belegondolunk bizonyos példákba, azt hihetjük, néha nem is olyan egyértelmű, hogy a békés, minden szempontból kielégítő, örömteli gyerekkor alapozza meg a sikeres, boldog felnőttkort. Alaposan elbizonytalaníthatják bizonyos történetek a szülőket, amikből kiderül, hogyan profitált valaki a gyermekkori nehézségekből, vagy éppen ellenkezőleg: hogyan vált hátrányára a túl sima gyerekkor. De akkor hogy is van ez?

Nem egyszer hallottam olyan élménybeszámolót, amiből az kerekedett ki, az érintettek hátrányként élték meg, hogy gyermekkorukban „túl nyugodt”, konfliktusmentes volt a légkör. Volt, aki arról számolt be, a szüleinek igen harmonikus volt a házassága, ezért amikor ő felnőttként először találkozott komolyabb problémákkal a párkapcsolatában, azt gondolta, valami baj van, hiszen egy jó kapcsolatban nincsenek ilyenek. Idő kellett, hogy megtanulja, a szülei talán nagyon szerencsések voltak (a gyanakvó pszichológusban felmerül a gondolat: talán elnyomtak bizonyos feszültségeket, esetleg nem volt nagyon intim a kapcsolat, ezért nem élték meg olyan kínosnak a különbségeket), de egy jól működő kapcsolatba is beleférhet, hogy vannak nézeteltérések, és bizony meg kell ezekkel küzdeni, hogy folytatni tudják.

Másvalaki azt mondta, ő a hangos szótól ijedt meg, a szülei között ez nem fordult elő, így sokként érte, mikor párja először felemelte a hangját. Még sorolhatnánk a példákat, mi mindent vehet egy gyerek egyértelműnek gyermekkori tapasztalatai alapján, és érheti váratlanul, ha az ő életében az a dolog nem úgy működik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Korai magömlés is vezethet meddőséghez

pp 2014. október 7., kedd 19:12

A magyar férfiak körülbelül fele küzd valamilyen szexuális zavarral az élete során legalább egyszer. Ezek enyhe esetben csupán múló kellemetlenségek, súlyosabb esetben párkapcsolati problémákhoz, akár depresszióhoz is vezethetnek. Bár a legtöbb ilyen probléma nem veszélyezteti a gyermekvállalást, vannak köztük olyanok is, amik hátráltathatják a gyereknemzést is. A súlyos korai magömlés például ilyen: előfordulhat ugyanis, hogy a problémának köszönhetően a pár képtelen a megszokott módon megtermékenyülni, és emiatt orvosi segítségre szorulnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A magyar gyermekek harmada él egészségre ártalmas körülmények között

mzd 2014. október 6., hétfő 16:38

Ha politikáról van szó – világnézettől függően – lehet vitatkozni azon, hogy kelet vagy nyugat felé húzzunk; hogy mekkora szerepe legyen az államnak; milyen sportokat támogassunk és azon is, hogy kórházak vagy stadionok épüljenek inkább. Egy dolog felett azonban egyetlen jobb- vagy baloldali kormánynak sem szabad soha szemet hunynia: ez pedig az, ha emberek éheznek és olyan szegénységben élnek, hogy az ételre valót nem tudják előteremteni. Pláne igaz ez akkor, ha gyermekekről van szó, őket sújtja ugyanis leginkább a nélkülözés – derült ki a Habitat for Humanity Magyarország által készített „Éves jelentés a lakhatási szegénységről – 2013” című gyorsjelentésből.

ajanlo.PNG
Fotó: Hargitai Dávid / Habitat.hu

Lassan csak az uborkareszelőnek nincs világnapja, arról viszont – fogadjunk, önök közül is – kevesen tudtak, hogy október első hétfője Lakhatási világnap. Az említett elemzést készítő szervezet külön akcióval készült: a budapesti Örs Vezér téren egy fekete házat állított fel pénteken, arra pedig a járókelők fehér téglákat ragaszthatnak, melyre előzőleg ráírták: mi az, amitől egy gyerek igazi otthonnak érzi a helyet, ahol él. A szervezők úgy tervezték, hogy a járókelők segítségével vasárnapra – a Lakhatási világnap előestéjére – a fekete ház fehérré változik, és így lesz – szimbolikusan – a Gyermekálmok háza.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fölösleges kiirtani a baktériumok 99 százalékát

Kovács Emese 2014. október 5., vasárnap 15:58

Tízből tíz tisztítószerreklám azzal operál, hogy a körülöttünk élő baktériumokat és egyéb mikroorganizmusokat nem csupán minimum az ebola veszélyességével bíró fertőző ágensnek mutatja be, de még akarattal és rossz szándékkal is felruházva őket helyes kis animációkban tárja a világ elé, amint ezek a mikroszkopikus kis lények főgonoszi kacaj kíséretében egyenesen ránk ugranak a vécéből meg a padlóról, hogy halálra fertőzzenek. De szerencsére van ellenük fegyver: az X vagy az Y tisztítószer, ami elpusztítja a mikroorganizmusok 99 százalékát.

Persze teljesen feleslegesen, mert a mikroorganizmusok nagy része apatogén (azaz semmiféle veszélyt nem jelent) az emberre nézve, időpazarlás tűzzel-vassal irtani őket (ráadásul fárasztó állandóan a vécét suvickolni és idegőrlő folyton azt látni, hogy már megint sáros lábbal lépett valaki az imént felmosott padlóra).

Egy részük pedig kifejezetten nélkülözhetetlen az egészséghez, gondoljunk az emésztőrendszer számára létfontosságú bélflórát alkotó baktériumokra. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ami ezekben a reklámokban folyik, az vegytiszta hisztériakeltés.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így etesse a gyereket, hogy erősek legyenek a csontjai

pp 2014. október 4., szombat 14:19

Van, ami nem megy ki a divatból: a gyerekek csontjainak egészsége az Amerikai Gyermekgyógyászati Társaság (AAP) új ajánlása szerint leginkább a megfelelő táplálékbeviteltől függ, vagyis az egészséges étkezésnek köszönhető. Vagyis tejet kell inni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emigráltunk: Kezdődik az iskolai integrálás

kh 2014. október 3., péntek 09:49

Magyarországon sem volt gond a tanulmányi eredményükkel, Freitalban pedig osztályelsők lettek a gyerekek. Felváltva írják a legjobb teszteket, még Bendegúznak is folyamatos sikerélménye van, pedig neki nehezebben megy a tanulás az átlagnál: figyelemzavaros. A kis létszámú csoportban könnyen haladnak az anyagokkal, ráadásul szinte minden gyerek törekszik arra, hogy minél hamarabb elsajátítsa a német nyelvet. Egy kivétellel: a görög származású bolgár kisfiú öt hónap iskola után sem tud se írni, se beszélni egyáltalán. Vele nem tudom, mihez fognak kezdeni, hiszen még csak a szándéka sincsen meg arra, hogy bármit is megtanuljon. A többieket az őszi szünet után elkezdik integrálni a normál osztályokba. 

shutterstock 147614561

Mindenki két tantárgyat választhat majd, ezekre az órákra fognak beülni leendő osztálytársaik közé. Botond már szeptember óta jár angolra is, ezt fogja felvenni a másik két gyerekem is, illetve a matematikát. Hat hét elteltével újabb tantárgyi órákra kell majd járniuk, így év végére teljes mértékben integrálódnak a német tanulók közé. Lemaradásuk szinte alig van, Magyarországon ugyanis jóval előrébb van a korosztályuk az anyagokkal, de hogy még nagyobb eséllyel induljanak, a két nagyobbik srác osztályt ismétel. A tizenegy éves lányomnál úgy vélték, erre nincsen szükség, így ő ötödikben folytathatta a tanulmányait.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A legjobb tetűirtó egy nyugdíjas házaspár

Koncz Andrea 2014. október 2., csütörtök 07:39

Itt az ősz, itt vannak a tetvek. Már többször írtunk a témáról, de újra aktuális, a tetvek minden iskolakezdéskor turnéra indulnak, és a patikákban fellendül a megelőző- és irtószerek forgalma.

Nálunk idén kivételesen nem (még nem) az iskolában került elő a téma, hanem a sportegyesületben. Egy tornacsarnok amúgy is ideális hely a kis rohadékoknak, csupa hosszúhajú lány, akik edzés közben sokat fekszenek a szőnyegen. Az anyukák vérmérséklet szerint reagáltak, a parásabbja (én) azonnal elrohant megelőző-spray-t venni, a nyugodtabbak kivárásra játszanak, és minden este ellenőriznek.

Számomra az idei év új infója: létezik tetűirtó házaspár, aki két hét garanciát ad, és magas hőmérséklettel irtja az állatokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekes vagy gyerektelen: jó neked így?

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. október 1., szerda 14:00

Még ha nem is érzékeli mindenki így, időről időre felvetődik, hogy mintha lenne valamiféle törésvonal a gyerekesek és a gyerektelenek között. Van, akit gyermektelenként sért, ha rákérdeznek, miért nem akar gyereket, vagy egyértelműnek véve, hogy mindenki akar, azt firtatják, mikor lesz már. Ezzel szemben a gyermeket vállalók olykor azt élik meg, nem a legszerencsésebb módon viszonyulnak hozzájuk. Például helytelenítő tekinteteket kapnak, ha a gyerekük nem mini úriember, úrinő módjára viselkedik. Máskor furcsán néznek rájuk, ha nem minden időt a gyerekkel töltenek, például kisgyerekes anyaként csatlakoznak az éjszakai bulizáshoz. Szóval akár van gyermeke, akár nincs az embernek, érezheti, hogy a „másik oldal” nem eléggé érti meg.

Vannak egyértelmű esetek, mikor valóban a külvilág viselkedésében kell keresni a problémát. Ha a nyolc hónapos várandósnak nem adják át a helyet, vagy a szándéka ellenére gyermektelent hetente megkérdezik: „na, és te mikor fogsz már babázni?”, akkor nem hiszem, hogy az érintettben kell keresni a magyarázatot. Vannak gesztusok (vagy éppen azok hiánya), amik bántóak, akárhonnan nézzük. Ám ha valaki általánosságban úgy érzi, összeesküdött ellene a világ, vagy legalábbis annak gyermekes, vagy ellenkezőleg: gyermektelen része, akkor érdemes elgondolkodni, van-e e mögött valami speciális érzékenység.

shutterstock 178514324
Távolról sincs vége, olvasson még »

18+ Méhlepény: hazavitte, megsütötte, mind megette

pp 2014. szeptember 30., kedd 14:33

A méhlepényt a legtöbb esetben a szülést követően megvizsgálják, majd eldobják. Esetleg megeszik. A placentaevés már néhány évtizede létező gyakorlat, de az utóbbi években egyre divatosabbá vált. A méhlepényt ehetik nyersen, szárítva, megfőzve vagy megsütve, és míg az ízét illetően megoszlanak a vélemények, addig jótékony hatására sokan esküsznek - mármint azok között, akik megeszik.

shutterstock 126005201
52 deka. Csomagoljam? Fotó: Shutterstock

De miért kéne megenni? Honnan ered ez a szokás? Ősi gyakorlat vagy hippi újhullám? Megpróbáltuk kibogozni, mi indokolja az utóbbi néhány évtizedben újra és újra fellángoló placentaevési lelkesedést. Be kell vallanunk, ismerőseik között nem találtunk placentaevő anyukát (sem apát), a legmesszebb az ment, aki elvitte, majd egy facsemetével együtt elültette. A fa jól van, szépen nő.

Távolról sincs vége, olvasson még »

17 tévhit a szexről, lányoknak

pp 2014. szeptember 29., hétfő 16:29

Bár az elmúlt évtizedekben sokat fejlődött a női szexualitás megítélése, még ma is számtalan olyan, ódivatú tévhitet adunk tovább lányainknak, amiket talán helyesebb lenne felülvizsgálni. A fiatal lányok hozzáállását a szexhez ugyanis még ma is alaposan meghatározzák az egyenlőtlen nemi szerepek által belénk diktált sztereotípiák: sokan nem tudják, hogyan és mikor mondhatnak nemet, ha nincs kedvük a dologhoz, mások úgy élik meg a szexualitást, mint aminek ők csak passzív elszenvedői lehetnek, esetleg szimplán félelmetesnek, fájdalmasnak vagy kötelezőnek érzik.

Fotó: Shutterstock

Julianne Ross, a mic.com egyik szerkesztője összeszedett 17 hazugságot, illetve tévedést a női szexualitást illetően, amit jó lenne, ha lányainknak már nem tanítanánk meg. Íme:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Négyből egy magyar családnak egy gyerekre sincs pénze

Dívány 2014. szeptember 28., vasárnap 11:25

Hatalmas szakadék tátong aközött, hogy mit gondolunk elméletben ideálisnak a családalapítással kapcsolatban, és hogy mi történik a valóságban - derült ki abból a reprezentatív kutatásból, amelyet az MSD Pharma Hungary Kft.készített. Például: ugyan a magyarok 80 százaléka véli úgy, hogy érdemes 30 éves kor alatt szülni, a valóságban viszont csak a nők 12 százaléka, a férfiaknak pedig alig 3 százaléka válik szülővé a harmincadik születésnapja előtt.

Nem meglepő módon a késői gyerekvállalás fő oka a karrierépítés, vagyis valamiféle anyagi biztonság megteremtésének vágya.

A magyarok

 • 12 százaléka, a családalapítás előtt állók 27 százaléka véli úgy, egyetlen gyerek felnevelésére sincsen pénze
 • A lakosság 41 százaléka csak egy gyereket tudna felnevelni
 • 42 százalék érzi úgy, hogy két gyerekre van pénze,
 • négy százalék vállalná a három
 • és mindössze 1 százalék a háromnál több gyerek anyagi terhét.
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit kezd egy mai gyerek a walkmannel?

Koncz Andrea 2014. szeptember 27., szombat 12:21

Nyilvánvaló, hogy egy hatéves úgy játszik Temple runt a telefonon vagy a tableten, ahogy én sosem fogok. Nem csak a reflexeik sokkal jobbak, de az is lenyűgöző ahogy a telefont fogva csak oldalról, lazán a hüvelykujjukkal irányítják a rohanó figurát, nem pedig mutatóujjal bénán kapkodva, ahogy az állatok mi felnőttek.

De mit szólnak a mai kölykök a pár évtizeddel ezelőtti csúcstechnikához? Két videót ajánlunk a témában, az egyik viccesebb, a másik viszont kicsit többet mond a gyerekek gondolkodásáról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vaginasüti az iskolában - áll a bál

Dívány 2014. szeptember 26., péntek 14:31

A redditen osztotta meg tanárnő barátnője történetét egy posztoló. Különösebb kommentár nélkül, íme:

"Másodikosokat tanítok egy állami iskolában. Remek osztályom van, és amikor jó hetet zárunk, szeretem őket megjutalmazni azzal, hogy egy önként jelentkező szülő pénteken valami finomságot hoz be nekik. Ez lehet keksz, cukorka, müzliszelet, bármi, ami nem allergizál. Ezen a héten szerdán (nevezzük így az anyukát) Őszi Liliom ajánlotta fel, hogy süt valamit, és elmondta, hogy nagyon lelkes a feladat miatt. Ebből semmire sem következtettem, megköszöntem neki, és kipipáltam a heti feladatok listáján.

Szóval eljött a péntek, a gyerekek izgatottak voltak. Őszi Liliom besétált az osztályba egy édességekkel teli tállal, odajött hozzám, és mosolyogva azt mondta: 'arra gondoltam, hogy ezeket felhasználhatná arra, hogy tanítson ma valamit a gyerekeknek a vagináról'. Az egész teljesen váratlanul ért, elképedve húztam le az alufóliát, ami alatt a tálca tele volt vaginaformában feldiszített kekszekkel. Nem csak amolyan hétköznapi vagina volt ott, hanem MINDENFÉLE. Voltak kicsik, duzzadtak, fehérek, barnák, borotváltak és teljesen szőrtelenek, sőt, még egy vörös punci is fodrozódó szeméremajkakkal.

личное-песочница-удалённое-96252
A kép csak illusztráció, a konkrét sütikről nem készült fotó

Bár meghökkentem, de igyekeztem előkapni a leghivatásosabb nézésemet, és halkan azt válaszoltam: 'sajnálom, Őszi, de ezeket nem adhatom a gyerekeknek. Ez egyszerűen nem helyes'.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Idegesítő a kamasz gyereke? Csak evolúciósan sikeres éppen!

pp 2014. szeptember 25., csütörtök 14:31

A kamaszok időnként idegesítőek. Barátnőm lánya épp most érte el ezt a korszakot, következésképpen állandóan mogorva vagy hisztizik, egyfolytában a barátnőivel lóg. Vagy amikor nem, akkor gyakorlatilag minden pillanatot online tölt, ahol főleg ugyanezzekkel a barátnőkkel lógnak együtt, csak épp valamelyik közösségi portálon. Amióta kamaszodik, nem is láttam az arcát, csak a hajában a választékot, mivel folyamatosan a telefonját nyomogatja lehajlott fejjel.

Ez néha még engem is bosszant, a szülei pedig a falra másznak tőle, ugyanakkor a tinédzserkori hirtelen csoportba verődés igénye evolúciósan meghatározott folyamat. Mi több, a páviánok is a Facebookon lógnának kamaszkorban, ha lenne a dzsungelben wifi.

shutterstock 151506869
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit ne vegyünk komolyan a gyerektől?

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. szeptember 24., szerda 14:54

Általában azt szoktuk hangsúlyozni, hogy komolyan kell venni a gyerek szavait, és hogy kezeljük őt partnerként. Igaz, hogy fontos odafigyelni, de ez nem azonos azzal, hogy szó szerint értelmezzük, amit mond. Felnőttként is mindenki megtapasztalja, hogy néha nem sikerül azt és úgy kifejezni, amit szeretett volna: félremegy az üzenet. Hát még gyerekként!

Természetes, hogy a csemete még csak tanulja a kommunikációt, sőt, mi több, azt is tanulja, hogy megértse, mi zajlik benne. Így érthető, ha sokszor egész más fogalmazódik meg, mint ami a szívén van. A szülő feladata kibogozni az üzenetet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emigráltunk: 10 dolog, ami hiányzik Magyarországról

kh 2014. szeptember 23., kedd 15:25

Általános helyzetjelentés helyett ezúttal úgy gondoltam, három hónappal azután, hogy Németországba költöztünk, összeszedem, ennyi idő elteltével mi hiányzik nekünk Magyarországról. Mert persze itt sincs kolbászból a kerítés, főleg nem magyar kolbászból. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 225

Kórházfigyelő

 • Budapesti kórházak
 • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Shopline

Travelo utazási ajánlatok

 • Kehidakustány Őszi wellness az egész családnak - szállások kedvező áron.
 • Itt az őszi pihenés ideje - válasszon a kedvezményes csomagajánlatok közül!
 • Városnézésre, wellness pihenésre, borkóstolóra vágyik? Irány Pécs és környéke!
 • Tengerparti pihenés ősszel vagy télen? Válasszon most! 39900 Ft / fő / 7 éjtől

Hirdetés

Hirdetés