PORONTY

Telerakjuk az országot sérült gyerekeknek is jó játszókkal?

Primilla 2015. április 28., kedd 17:46

Észrevette már, hogy a játszótereken szinte csak egészséges mozgású gyerekek vannak? Nos, azok a szülők, akik mozgáskorlátozott, vagy súlyos, halmozottan fogyatékos gyermeket nevelnek, már észrevették. Azért van ez így, mert a hazai játszótereken gyakorlatilag nincsenek olyan eszközök, amelyeket egészséges és sérült gyermekek egyaránt használni tudnának.

Józan ésszel belegondolva nyilvánvaló, hogy ez nem maradhat így. Ezért több, ebben az élethelyzetben lévő szülő összeállt, megalakították a MagikMe-t, és kitaláltak több olyan játszótéri eszközt, amelyekkel a súlyosan mozgáskorlátozott gyerekek is részt tudnak venni a közös játékban.

20150419145836-magikme foto 7
Fotó: MagikMe

Az egyik ilyen játék a Labirintus nevet viseli. Aki járt már játszótéren, annak nyilván megvan az az erős rugóra felfüggesztett játék, amelynek az ülőkéire egyszerre négy gyerek tud felülni és közösen hintázni. Ez egy nagyon jó eszköz, de azoknak a gyereknek, akik nem tudnak önállóan és biztonságosan ülni, nem pálya. A Labirintusban két ülést úgy alakítottak ki ezen a rugós hintán, hogy a gyerekek hason fekve is tudják használni, sőt még feladat is van: úgy kell együttműködniük, vagyis négyüknek közösen mozgatni az eszközt, hogy a középen lévő kishajót a pálya közepére navigálják.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az 5 éves kislány sokkal boldogabb, mióta kisfiú

Edicsek 2015. április 27., hétfő 14:41

Az NBC legújabb sorozata transznemű gyerekek életét mutatja be. Az első részt, melyben egy 5 éves, kislánynak született, de önmagát kisfiúnak tartó gyerek és szülei történetét mutatták be, több mint 8 millióan látták. A kisfilm különlegessége az egyszerűségében rejlik, vagyis hogy Jacob azóta felszabadultabb és boldog mióta kisfiúként élhet, szüleinek pedig csak az számít, hogy gyermekük boldog legyen. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Azonnal vagy utólag neveljünk?

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. április 26., vasárnap 16:46

Van, aki arra panaszkodik, anyja, apja hirtelenharagú volt, jobb lett volna, ha kicsit vár vele, míg megfogalmazza, mi a baja, akkor nem zúdult volna rá minden feszültség. És van, aki épp azzal kapcsolatban hordoz magában rossz emlékeket, hogy sokszor utólag derült ki, a szülőnek valami baja volt azzal, ahogy viselkedett, ettől folyamatos bűntudat alakult ki benne, mert sosem tudta, jó vagy rossz, amit épp tesz, mindig benne volt a levegőben, hogy utólag leszúrást kap.

Ha azt fontolgatja a szülő, azonnal vagy később reagáljon, több szempontot érdemes mérlegelnie. Minél kisebb gyerekről van szó, annál inkább csak az azonnali reakció az, aminek értelme van. A memória fokozatosan érik, egy két éves gyerek nem emlékszik tisztán arra, mi volt órákkal ezelőtt, főleg nem minden árnyalatával együtt, hogy például neki mi volt a baja, mikor fejbe verte a másik kisgyereket.

Holott ez is fontos a dolog feldolgozásához, mert a nevelés nem egyirányú folyamat, amikor is a szülő kifejezi véleményét, hanem jó esetben az is teret kap, hogy a gyerek miért tette, amit tett. Persze, az említett korosztálytól nem várható részletes leírás a lelkiállapotát illetően, a szülőtől viszont igen, hogy megfogalmazza a gyermek szempontjait is. Például: „értem, hogy dühös lettél, amiért Julcsi nem adta vissza a lapátodat, de akkor sem szabad fejbe vágnod.” Vagy: „azt hiszem, éhes és álmos vagy már, ezért is van rosszkedved, de ettől még ne szórd szét a játékokat”.

shutterstock 132648941
Távolról sincs vége, olvasson még »

Amit nem tud rólam a tanárom

mzd 2015. április 25., szombat 21:32

Ezen a történeten akkor is el fogja sírni magát, ha a múltkori anyakeresős videónk nem indította be a könnycsatornáit. Kyle Scwartz harmadikosokat tanít a coloradói Denverben és megszegte a titoktartási kötelezettségét: megmutatta ugyanis a nagyvilágnak, milyen válaszokat adtak a tanulói az egyik kérdésére. Hogy miről szólt a feladat? A gyerekeknek be kellett fejezni a „Bárcsak tudná rólam a tanárom..." kezdetű mondatot, a válaszok pedig rendkívül szívszorítóra sikeredtek – tudtuk meg a boredpanda.com-ról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Farfekvés esetén a tervezett császárra szavaznak a kutatók

Puskás Pálma 2015. április 24., péntek 15:08

A természetes szülés, illetve a szülés körüli orvosi beavatkozások rengeteg vitatémát szolgáltatnak. A háborítatlan, beavatkozásmentes szülés hívei többnyire azzal érvelnek, hogy napjainkban létezik néhány olyan, rutinszerűen végzett orvosi beavatkozás, amely valószínűleg felesleges - és persze néhány olyan is, ami hasznos.

Arról, melyik beavatkozás indokolt, és melyiknek nincs kimutatható egészségügyi értelme, korábban mi is írtunk részletesen. A kérdést tovább árnyalja, hogy léteznek olyan, egészséges nők és babák körében is előforduló helyzetek, amelyek mégis nehezíthetik a szülés zökkenőmentes lefolyását: ilyenek például a magzat fekvési rendellenességei.

A farfekvéses esetek kezelése (és általában, a szülészeti gyakorlat) sokat változott az utóbbi évtizedekben: vannak, akik ilyen esetben is a hüvelyi szülést bátorítják, mások a vajúdás spontán megindulásakor javasolnak császármetszést, és vannak, akik ilyen esetben már eleve tervezett, időzített császármetszést ajánlanak. Egy új tanulmány az utóbbi nézetet támasztja alá: kiderült, hogy farfekvéses babák esetén a tervezett császár a legbiztonságosabb módszer.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Látott már ennél tahóbb első szülinapi meghívót?

mzd 2015. április 23., csütörtök 08:55

A babazsúroknak mindig nagy divatja van, és bár az egy-két éves gyermekek ebből semmit nem fognak fel, jó lehetőség arra, hogy az anyukák végre szocializálódjanak – és nem mellesleg bezsebeljék az ajándékokat is.

Az már más kérdés, hogy valóban hasznos dolog kerül-e elő az ajándékdobozból, éppen ezért egy anyuka biztosra ment: a Redditre április 17-én A legkövetelőzőbb szülinapi meghívó, amit láttam címmel posztolt fotó szerint a túlbuzgó szülő szokatlanul precíz instrukciókkal látta el a rokonokat, nehogy rossz ajándékot vegyenek, vagy esetleg duplikáció forduljon elő, és kérte őket, hogy szóljanak, ha nem tudják beszerezni őket, mert akkor megveszik majd ők maguk – olvasható a HuffPost oldalán.

A vita a kommentelők között arról folyik, hogy

a, menjen anyuka a jó francba, és örüljön, ha egyáltalán gondol valaki arra, hogy ajándékot vegyet
b, anyuka stílusa valóban elég meredek, de egyébként van ráció a kéréseiben

Távolról sincs vége, olvasson még »

Családi kassza, gyes, és a kié a pénz darázsfészek

Puskás Pálma 2015. április 22., szerda 11:17

Nemrégiben egy érdekes vitába futottunk bele, a téma pedig, az anyasággal kapcsolatos legtöbb problémához hasonlóan elképesztően megosztónak bizonyult. Nem, most nem a tápszer kontra anyatej vagy a hordozás kontra babakocsi problematikáról van szó. Hanem a pénzről. Vagyis arról, hogyan változtat meg egy addig egyensúlyban lévő kapcsolati dinamikát az, ha az addig kereső, de most a gyerekkel otthon lévő anya értékelhető jövedelem nélkül marad.

Amikor pedig a munka világába visszatérő anyatársainkkal beszélgetünk, szinte mindig elhangzik az, hogy "mennyire jó", hogy végre lelkiismeretfurdalás nélkül vehettem magamnak egy kabátot/cipőt/táskát. Mert akármilyen is a kapcsolat, meglepően sok nő érzi kellemetlennek, hogy a férj által megkeresett pénzt költse magára.

Van, aki szerint azzal van a baj, ha a közös kassza nem természetes, és mindig külön kérni kell pénzt olyan kiadásokra, amikre korábban futotta a saját fizetésből, és megalázónak érzik ezt a felállást, ezért inkább nem is kérnek - ami hosszú távon persze szintén feszültségeket szül. Mások még ennél is tovább mennek, és a közös bankszámláról sem tudnak lelkifúró nélkül megvenni egy tavaszi cipőt, mondván: végül is, azért a pénzért a másik dolgozott meg.

Némi érdeklődést követően kiderült, hogy saját, szűkebb környezetünkben is sokféle elképzelés létezik: vannak kapcsolatok, ahol semmi problémát nem okoz mindez, vannak, ahol igen, és van, ahol a kapcsolatban ugyan nem okoz problémát, de a tágabb környezet húzza a száját a szokatlan megoldás miatt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elég a szoptatásból! De hogyan válasszam el?

abra 2015. április 21., kedd 14:34

Azt kell mondjam, szoptatás tekintetében is csodaszép 19 hónapon vagyunk túl, annak ellenére, hogy a kislányom: 

  •   Az első naptól kezdve igény szerint szopik, ami egy éves koráig kétóránkénti ciciztetést jelentett, éjjel-nappal.
  •  Később ritkultak a nappali szoptatások, de éjszakánként a mai napig is többször (akár négyszer is) követeli a mellbimbót. 
shutterstock 171518102
  • Napközben és este is cicin alszik el, éjjel is szopizás kell neki a visszaalváshoz. 
  • Ha beteg, vagy jön a foga, szinte kizárólag anyatejen él több napig, esetleg joghurtot elfogad.
  • Kialakult egy furcsa szokása: miközben eszik az egyik mellemből, a másik mellbimbómmal "csücsközik", vagyis csavargatja, piszkálgatja, mint más gyerekek a takarójuk, párnájuk csücskét.
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tűzcsapra esnek, hogy elvetéljenek

mzd 2015. április 21., kedd 13:07

Vannak azok a témák, amelyekről bár nem kellemes beszélni, mégis muszáj - az egyik ilyen az abortusz, ezen belül is az „önabortusz". Így hívjuk azt, amikor a nők szándékosan idéznek elő vetélést, többek között mondjuk azért, mert az országukban törvényileg tiltják a magzatelhajtást – és erre hívja fel a figyelmet egy friss kampány is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Helló szaranyaérzés, örök társunk!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. április 20., hétfő 15:36

Sok anya számára ismerős a gyomorszorító érzés, a szorongással vegyes bűntudat, amit röviden csak úgy fogalmazhatnánk meg, hogy „szaranyaérzés”. Kicsit olyan, mint egy árny, ami követ, és nem tudja az ember, joga van-e egy határozott mozdulattal elhessenteni, kihúzni magát, és mély levegőt véve azt mondani: ennek a gyereknek én vagyok a legjobb anya, minden hibámmal együtt!

Ez a kétely, ez a bűntudat nagyon különböző helyzetekben jelentkezhet. Van, akiben az okozza, hogy visszament dolgozni, és milyen anya az olyan, aki intézményre bízza a gyerekét, pláne, ha még meri is élvezni a munkával töltött órákat. Másban az, hogy nem elég türelmes a gyerekkel, túl hamar felpaprikázza magát. Van, aki úgy érzi, unalmas életet tud csak nyújtani, mert nem pattannak ki izgalmas mesék a fejéből, és kevés az ötlete, mit lehetne alkotni az őszi termésekből. Az anyákban az a közös, hogy mind azt hiszik, keveset adnak a gyereknek, és ez az ő hibájuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Napi cuki: így találja meg a gyerek vakon is az anyját

Homoki R 2015. április 20., hétfő 15:25

Übercuki anyukaríkató kampányvideóval rukkolt elő az 1982 óta működő Pandora ékszer – anyák napjára, nyilván. Ha eltekintünk a videó rejtett üzenetétől, hogy minden nő egyedi, így tehát mindnek egyedi ékszer jár, maga a videó remek lett. Hat nő és hat bekötött szemű 3-9 éves kisgyerek látható benne, a feladat pedig az, hogy a gyerekek vakon válasszák ki a sorból az anyukájukat. Félre a szkepszist, elő a zsepit, kelleni fog. 

Lila nadrágot kisfiúra? Botrány az oviban!

Puskás Pálma 2015. április 18., szombat 20:18

Andi barátnőm kisfia öt éves. Az idei tanévben harmadszor hívatta be az óvodavezető, a probléma pedig a kisfiú öltözködése: anyuka helytelenül öltözteti. Mit gondolnak, mi lehet a probléma a gyerek ruhájával? Szakadt, piszkos, nem az évszaknak megfelelő? Nem, nem ez a baj. Az a baj, hogy lila.

A kis Áronnak ugyanis van egy nővére, aki már iskolás, és akitől ennek megfelelően ruhákat örököl. Andi pedig úgy gondolta, nem dobja ki a nem kifejezetten lányos ruhákat, hanem ráadja a kisfiúra. Most nem mindegy, milyen színű body-t büfiz le vagy ken össze spenóttal? De nyugalom, nem húzza a fiúgyerekre a teljes hellokitty-s, csillámpónis, rózsaszín pillangós ruhatárat, ő is tudja, hogy van egy határ. Ugyanakkor a játszótérre, óvodaudvarra alkalmasnak találta a lila melegítőnadrágot még fiú részére is. Ugyanígy azt a csíkos pulóvert is ráadta a kisfiúra, amelynek a csíkozásában a zöld és a sárga mellett rózsaszín csíkok is vannak. Ami még durvább, a harisnyanadrágos téli időszakban a nadrág alá egy-egy lányosabb harisnya is becsúszott, például egy fehér alapon kék és rózsaszín pettyes.

Az óvónők szerint az ilyesmivel azonban óvatosan kell bánni, hiszen összezavarhatja a kisgyermek épp kialakulóban lévő nemi identitását. Nem beszélve arról, hogy ovistársai még csúfolták is a pulóveren lévő rózsaszín csík miatt. Ők biztos nem látták, hogy még Beckham is hord rózsaszínt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért olyan kevés a vas az anyatejben?

Kovács Emese 2015. április 18., szombat 14:25

A vas az egyik legfontosabb ásványi anyag: nélkülözhetetlen az oxigéntranszporthoz, így a szervezet megfelelő működéséhez, hiányában gyerekeknél fejlődési elmaradottság áll be. Az ember ennek alapján azt hinné, az anyatej aztán tartalmaz bőven vasat, de a helyzet pont ennek az ellenkezője. Az anyatejnek meglepően alacsony a vastartalma (kb. 0,5 mg/liter), és az anya a táplálkozásával sem igen tudja növelni azt. De mi lehet az oka annak, hogy a szervezetünk ilyen fukarul méri ezt a fontos anyagot a csecsemők számára?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Már az oviból se lóghatunk jó szívvel

Divany.hu 2015. április 16., csütörtök 19:29

A Magyar Nemzet hozta a múlt hét egyik legborúsabb hírét, hogy ugyanis ezentúl nem lehet csak úgy nem bevinni a gyereket az óvodába, ha éppen úgy diktálja úri kedvünk.

Szóval nincs többé Minimax az ovi helyett, mert amennyiben az óvodás gyerek igazolatlan hiányzása meghaladja az öt nevelési napot, a jegyző figyelmezteti a szülőt a mulasztásra, illetve annak következményeire – közölte a Magyar Nemzettel az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) ifjúságért és családügyért felelős államtitkársága. Ha a hiányzások mértéke ennek ellenére eléri a húsz napot, akkor 2016. január 1-jétől az óvodás gyermekek esetében is lehetőség lesz a családi pótlék folyósításának szüneteltetésére.

Bár a húsz nap elég soknak hangzik, kicsit jobban belegondolva azért nem rengeteg, ha például végiggondoljuk, mennyivel hosszabb az iskolás nyári szünet mint az ovis (sokkal, jóval több, mint 20 munkanappal), akkor máris kezdhetünk aggódni, és akkor olyan egyéb elhajlásokról még nem beszéltünk, mint családi síelés, vagy esetleg az, hogy a gyerek elmenne a nagyihoz egy hétre, csak úgy, csak mert szeretnek együtt lenni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha a king király, akkor Kinga királynő? Kétnyelvű gyerekek

S-W. Zsó 2015. április 15., szerda 16:18

Idegen nyelvek nélkül ma már nem lehet boldogulni – halljuk lépten-nyomon. Talán éppen ezért dönt úgy egyre több itthon élő magyar szülő is, hogy születésétől fogva kétnyelvűségre neveli a gyermekét. De vajon mekkora fába vágja a fejszéjét a család, ha az adott idegen nyelvet a gyerekek nem a természetes környezetében, nem anyanyelvi beszélőkkel társalogva sajátítják el?

Dr. Csiszár Rita alkalmazott nyelvészt, a Két- és többnyelvű gyermeknevelés a mindennapokban című könyv szerzőjét, illetve Bán Annamarit, a Nevelj kétnyelvű gyereket! című blog íróját kérdeztük tévhitekről, előnyökről, a kétnyelvűségre nevelés hasznáról és nehézségeiről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Másodikos feladat: kijelentő mondat kérdőszóval

Divany.hu 2015. április 14., kedd 19:06

Nehéz a kisiskolások élete, nem elég az ezer sebből végző oktatási rendszer számtalan nyűge, még megoldhatatlan feladatokkal is traktálják őket, hogy ne legyen olyan egyszerű az élet. A lenti példát fénymásolt papíron kapták kézhez a másodikosok, és rögtön beindult az őrült összeesküvéselmélet-gyártás, hogy akkor most hol, miben jelenhetett meg a példa. 

Nekünk vannak ötleteink, mindenesetre az biztos, hogy amennyiben az e kérdőszócska szerepel a mondatban úgy nehéz belőle kijelentést csinálni, persze mi már nagyon régen tanultunk ilyesmit, lehet, hogy azóta megváltoztak ezek a dolgok. Is. 

És a kérdés: hogyan csinálunk KIJELENTŐ mondatot abból, hogy "fészkét megtalálja-e a régi"? Önök tudják? Vagy ez direkt ilyen beugratós dolog, aminek az a megoldása, hogy nincs megoldása? És miért tett kérdőjelet a pirossal javító entitás (tanár?) a nincs megodás mögé? És miért számozta be pirossal a szavak sorrendjét, ha az így létrejött alakulat egy kérdőmondat lesz?

Így néz ki egy mesélő ágynemű

mzd 2015. április 13., hétfő 17:16

Nem kell sokat várnia annak, aki interaktív ágyneművel szeretné meglepnie gyermekét (és egyben saját magát is), hiszen április 20-án indul a hozzá kapcsolódó Kickstarter kampány. Hogy mi is ez az egész? Dióhéjban: egy magyar csapat, a Bedtime Bedding célja, hogy piacra juttassák a világ első, mesélést segítő ágyneműszettjét, amely segítségével a szülők és a gyerekek egyszerűen találhatnak ki történeteket, és amelynek elemeivel el is játszhatják azokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha nincs oltás, nincs pénz az államtól

mzd 2015. április 13., hétfő 13:30

Nemrég megmutattuk, hogy az oltásellenesség mekkora butaság, és azt is, hogy annyi az oltott gyerek Hollywoodban, mint Szudánban

Mivel a (járványok elkerüléséhez szükséges) magas átoltottsági arányhoz az kell, hogy minél többen éljenek a védőoltás lehetőségével, Ausztrália határozott lépésre szánta el magát: úgy döntött, megszünteti a segélyek és a gyermekgondozással kapcsolatos juttatások folyosítását azoknak a családoknak, akik nem kérik a gyermekük beoltatását – olvasható az npr.org-on.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekirodalmi kikicsoda: Lakatos István

Varga Betti 2015. április 12., vasárnap 09:00

A népszerű Lencsilány képregényekről, a 2012-ben az Év Gyermekkönyvének választott Dobozváros meseregényről sokan ismerhetik Lakatos István írót, illusztrátort. Könyvei egyszerre építkeznek a mesék, sci-fik, fantasyk elemeiből, így alkotnak sajátos, a gyerekek és a felnőttek számára egyszerre érdekes világokat.

Legfrissebb kötete az Óraverzum -trilógia első kötete, a Tisztítótűz . A Seon bolygón játszódó történet hőse az ötéves Mirkó, akinek a végtelenül unalmas napjai hirtelen rothadásnak indulnak. 

Meddig mehet el a durvaság ábrázolásában egy meseregény, hol húzódik az őszinteség határa és mik a legfélelmetesebb lények? Többek között erről kérdeztük Lakatos Istvánt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szar van a pesti homokozókban. Mármint szó szerint

ZZs 2015. április 11., szombat 14:35

A közelmúltban megjelent hírek szerint évente akár hat-nyolc gyerek vakulhat meg parazita bélféregpeték fertőzésétől. Az egyik ok a homokozók játszóhomokjának fertőzöttsége lehet.

Fertőzött homokozóban vakult meg a négyéves Cintia!” – ez is egy szalagcím a sok közül, amely arról számolt be, milyen állapotban vannak a magyarországi játszóterek homokozói. A fertőzés tényleges forrását viszont egyik esetben sem azonosították erre alkalmas laboratóriumban, ezért ezek a kijelentések csak feltételezések.

Ezért, olyan szakemberekkel mentünk el három népszerű játszótérre, akik szakszerű mintavétel után kielemezték mi található abban a homokban, amiből a gyerek naponta süti a tortácskáit.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kockahasa van, pedig jövő héten szül

mzd 2015. április 10., péntek 11:36

Nem tudjuk, hogy Sarah Stage szándékosan provokál, vagy csak éli az életét, amit felkapott a média, mindenesetre az egykori fehérneműmodell hiába szül pár nap múlva, még mindig olyan szelfiket lő magáról, amelyeken kockahasa van.

A nyolchónapos állapotról a Velvet már egyszer írt is, a témával kapcsolatban pedig Béres Alexandra is elmondta a véleményét, most pedig egy újabb fotót osztott meg instagramos követőivel "10 nap és találkozunk!" címmel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tavaszi könyvajánló 2 és 6 év közöttieknek

Varga Betti 2015. április 9., csütörtök 15:08

Bár már túlvagyunk a húsvéton, a nyúl nemcsak az ünnephez kapcsolódik – ráadásul sok olyan nyulas témájú könyv akad, amely évszaktól függetlenül izgalmas lehet. A legújabb nyulas, tavaszi témájú gyerekkönyvekből válogattunk 2-6 éves korig. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Írásgyakorlás: így segítsen a gyereknek

Bakos Eszter 2015. április 8., szerda 14:13

Nem mondhatnám, hogy nálunk bármi nyoma van annak, hogy az iskolákban be szeretnék szüntetni a kézírás tanítását, mint ahogy azt Finnországban teszik majd. Nálunk még csíkos füzet, grafitceruza és örökös hegyezés-körmölés-radírozás körforgás van. Én nem bánom, kisgyereknek is tökre élveztem az agyatlan csészevonal, kapuvonal, hullámvonal másolást, de én már csak ilyen voltam, aprócska robotocska.

A fiam is nagyon szereti az írásgyakorlást, kivéve akkor, amikor nagyon utálja, ami az esetek 78 százalékában igaz. Csak szólok, hogy ez elég sok, főleg hétvégén, főleg játék helyett. Pedig szépen ír, és nem is lassan, de számára ez az írás dolog még teljesen céltalannak tűnik, hiszen ilyenkor - elsőben - a gyerekek leginkább másolnak, néha formákat, néha szavakat.

A legegzotikusabb dolog, ami ilyenkor még történhet az a tollbamondás, de ahogy látom, ilyenkor még a gyerekek nem nagyon kötik össze azt, hogy az írás, amit az írásfüzetbe gyakorolnak, az ugyanaz, mint amivel nyomtatott nagybetűvel szívecskébe írják, hogy szija anya, szeretlek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szoptatás befelé forduló bimbóval: nem lehetetlen

Puskás Pálma 2015. április 6., hétfő 21:40

Szoptatni jó, szoptatni könnyű, szoptatni természetes. Nyilván van, akinek zökkenőmentesen megy a dolog, de a legtöbben kisebb-nagyobb nehézségekkel szinte biztosan szembesülünk a folyamat során. Az egyik, talán keveset emlegetett, de a szoptatást gyakran megnehezítő tényező az úgynevezett lapos, vagy befelé forduló mellbimbó. Kolléganőnket ilyennek áldotta meg a sors, ennek ellenére jelen pillanatban kizárólagosan szoptat egy négyhónapos kisfiút. Meghallgattuk tapasztalatait, és utánanéztünk annak is, mit javasolnak a szakértők ilyen esetben.

Első rész: Nem voltak felém elvárások, mégis bekattantam

A terhesség alatt szinte biztos voltam benne, hogy nem fogok tudni szoptatni, köszönhetően a mellbimbóm formájának, ezt ugyanis nagyon nehezen tudja helyesen a szájába venni a baba. Ezzel nagyjából ki voltam békülve, ugyanis a dolog örökletes: nagyanyámnak is ilyen volt, ezért nem tudta szoptatni anyámat, és anyámnak is ilyen volt, így én is lényegében tápszeren nőttem fel. Amitől nem lettem sem asztmás, sem allergiás, sem kövér, sem ostoba, és a húgom is egészséges felnőtté vált.

Az anyukám és a nagymamám sosem sopánkodott amiatt, hogy nem tudtak szoptatni - vagyis lehet, hogy annak idején szenvedtek, de utólag nem volt bennük megbánás. Mindketten biztattak, hogy persze, azért próbáljam meg, úgyis az első pár hét számít a legtöbbet, de ha nem megy, abban sincs semmi tragikus, akkor el kell engedni a témát. Én is valahogy így gondoltam.

shutterstock 175078013

A szülés után aztán megőrültem: nem tudom, a hormonok, vagy valami evolúciós parancs kapcsolt be a fejemben, egyszerűen mindent meg akartam tenni a szoptatás érdekében, és nem voltam hajlandó lemondani róla. Anyabarát kórházban szültem, ahol szoptatási tanácsadó is volt, ő már a szülést követő néhány órán belül ott termett és igyekezett segíteni. Négy (négy!) óra hasztalan próbálkozás után a férjem zavarta ki a szobából azzal, hogy most már mind anyának, mind gyereknek pihennie kellene esetleg. Danika persze sírt, szomjas volt, akkor próbáltunk neki vizet adni, de a cumizavart elkerülendő, inkább kiskanállal, amit nem fogadott el, ő sírt, mi bénáztunk, én bőgtem. És tejem persze szinte azonnal lett, nem is kellett rá napokat várni, másnap már tele voltam vele, csak éppen a baba nem tudta kinyerni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyászolok: szülőként már nem tetszik a zombihorror

Puskás Pálma 2015. április 6., hétfő 17:44

Közhely, de mint ilyen, természetesen igaz, hogy a gyermekszülés megváltoztatja az ember gondolkodásmódját, figyelmi preferenciáit: közvetlenül a szülés után evolúciósan kifejezetten előnyös a kicsit szorongó, a gyermek körüli teendőkre szűkült tudatállapot, de az anyák viselkedése a későbbi évek során is gyakran eltér a gyermektelen nőktől és férfiaktól megszokott, racionálisnak gondolt viselkedéstől.

Első pillantásra apróságnak tűnik, amit először magamon érzékeltem, de körbekérdezve kiderült, hogy a kisgyermekes anyukák, mi több, apukák szinte mindegyikét érinti valamilyen formában ez a változás: hogy tudniillik amióta gyerekünk van, egészen máshogy nézzük a filmeket, máshogy olvassuk a könyveket. Különösen azokat, amelyekben gyerekek is szerepelnek. Esetleg baj éri őket.

Negyedórát bőgtem a sorozaton

Eszter egy tízhónapos, aktuálisan éppen fogzó, nyűgös, rosszul alvó kisfiú anyukájaként egy új sorozatot kezdett nézni, amelyet barátai ajánlottak neki, ismerve vonzódását a misztikum és a science fiction irányába. "A baba születése óta az esti sorozatnézés jelentette az egyik kikapcsolódást: amikor Dávid elaludt, mindig megnéztünk egy-egy részt a férjemmel, összebújva a kanapén." - meséli.

"Már korábban is észrevettem, hogy furcsa módon nem tetszenek már a régi sorozataim, olyan is volt, amit szimplán félbehagytam, mert mondjuk túl sok volt benne az erőszak. Ami korábban egyáltalán nem zavart, most meg igen. És akkor elkezdtük nézni A hátrahagyottak című sorozatot - az első rész első jelenetében egy anyuka a kezében egy nyűgösködő, nagyjából nyolc hónaposnak tűnő kisfiúval a kezében próbál egyszerre telefonálni és a mosodát intézni. Mondanom sem kell, totál együttéreztem vele, iszonyú idegesítő tud lenni egy folyamatosan kézben lévő, nyűgös kisgyerek. Ezután beteszi a babát a kocsiba a gyerekülésbe, ő is beül a kormány mögé, hátranéz, és a gyerek már nincs ott, egyszerűen eltűnt. Na, hát én, aki sohasem sírok filmeken, itt elkezdtem zokogni, és teljesen vigasztalhatatlan voltam, legalább negyed óra hosszat bőgtem, szegény férjem csak ült mellettem. Néha adott egy zsepit, de szerintem nem igazán értette, miért hajtogatom sírva, hogy 'eltűnt a babája!!!' Igazából én sem értem. Persze, lehetne holmi hormonokra fogni, de szerintem majdnem egy évvel a szülés után már nincs akkora hormonvihar az emberben. Gyanítom, hogy mostantól örökre 'így maradok'..."

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 232

Kórházfigyelő

  • Budapesti kórházak
  • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Shopline

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés

Hirdetés