PORONTY

Azt hiszed, nagy a hasad terhesen? Akkor ezt nézd!

Aladár 2017. április 23., vasárnap 10:28

Egy anya korábbi, ikres terhessége alatt, és most, egy gyereket várva is készített képeket a hasáról, így szemmel látható a különbség.

Mindenki máshogy reagál, ha egy terhes nő kerül a látóterébe. Vannak, akik állandóan étellel tömnék őket, mint egy kacsát; vannak, akiknek a kezét mágnesként vonzza egy-egy terhes has; és jó páran reagálnak egy „Ikrek vannak odabent?” féle viccel. Persze sokszor valóban nehéz elhinni, hogy foglalhat el annyi helyet egy elég apró emberi lény.

Egy ikrek után most csak egy babával várandós anya élményeinek hála most centire pontosan meghatározható a különbség. Úgyhogy ha eddig azt hitted, neked (volt) nagy  a hasad azzal az egy babával, most figyelj!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Azt várom az iskolától, hogy - első kézből

dívány.hu 2017. április 21., péntek 11:26

Mit gondol egy iskolába készülődő gyerek az iskoláról? Megkérdeztük!

Itt az általános iskolai beiratkozás (ne felejtsék el, tudnivalók itt). Fontos dolog ez szülőként is, de a legfontosabb persze gyerekként, ezért megkérdeztük a legilletékesebbeket, a poronty környékén éppen iskolába induló gyerekeket, mit gondolnak erről, mit várnak az iskolától.

shutterstock 49965208
Fotó: Shutterstock

Ezeket a válaszokat kaptuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Három család gyerekekkel a világ körül

Rimai Tímea Éva 2017. április 20., csütörtök 10:41

Te felülnél a kilenc hónapos gyerekeddel a transzszibériai expresszre, vagy körbehajóznád a Földet egy hat és egy három évessel? Csak mert van, aki éppen ezt csinálja. Mert az, hogy hátizsákos turistáskodni divat lett, már senkit nem ér meglepetésként. Az viszont már újabb jelenség, hogy sokan akkor sem akadnak le a világjárásról, amikor családot alapítanak. Sőt, ilyenkor kezdődik az igazi kaland.

Ez a német nő például a transzszibériai expresszen utazgatott a kilenc hónapos gyerekével, élményeiről könyvet is írt. De nemrég írta meg a 444 annak a budapesti, reklámszakmában dolgozó párnak a történetét, akik egy hat, egy öt és egy másfél éves gyerekkel léptek le három hónapra Délkelet-Ázsiába. Ezeknek a szupercuki világutazó ikerkislányoknak pedig a kalandjait az Instagramon lehet követni.

És ezek nem elszigetelt példák: mutatok még három családot, a történetükben az a közös, hogy egészen kicsi gyerekekkel indultak neki a világnak. Egy magyar pár az Azori-szigeteken kalandozik fél évet egy kétévessel, egy azori-szigeteki házaspár egy hat és egy három évessel körbehajózza a Földet, egy hatfős amerikai család pedig kilenc éve neveli fiait egy furgonban, miközben Amerikát és Mexikót járják.

A három sztoriról állandó gyerekpszichológus szakértőnk, Cziglán Karolina véleményét is kikértem. Az ő gondolatait a cikk végén egy keretesben találod – ha hasonló utat fontolgatsz te is, mindenképp olvasd el!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Louis Vuitonnal nyomulni az oviban

Aladár 2017. április 20., csütörtök 07:58

Vajon szüksége van egy háromévesnek egy közel 200.000 forintos táskára?

Fern Weston-Bennett olyan anya, aki szeretne mindent megadni a gyerekének. Az ő megoldása erre az, hogy elhalmozza hároméves kislányát designer göncökkel, hogy önbizalma legyen a gyereknek. "Csak azért csinálom, mert élvezi. Szereti hordani ezeket a cuccokat, ez függővé tesz. Más gyerekeknél ez talán pénzkidobás lenne, de ő mindig is szerette ezeket, és egészen kis kora óta használja is" - foglalta össze nézeteit az anya.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Helló, skarlát, új barátunk!

Koncz Andrea 2017. április 18., kedd 16:11

Múlt héten skarlátos lett a lányom. Más családokban ez lehet, hogy nem annyira megdöbbentő, nekem viszont a skarlátszüzesség elvesztését jelentette, én sosem kaptam el, és eddig a gyerekek sem.

Hamar kiderült, hogy a barátok, ismerősök iskoláiban, osztályában elég sok skarlátos megbetegedés volt mostanában, ezért arra gondoltam, összeszedem röviden mi ez, honnan ismerheted fel, és mit kell vele csinálni, hátha neked is jól jöhet még egyszer.

Mi ez?

A skarlát egy fertőző betegség, amit a streptococcus baktérium okoz. Könnyen terjed egyik-gyerekről a másikra, mivel még a (kettő-négy napos) lappangási időben fertőz. Jellemzően cseppfertőzéssel kapjuk el, főleg az 5-15 éves korosztályt kedveli.

Távolról sincs vége, olvasson még »

VÉGRE itt az autóutakat szimuláló bölcső

Aladár 2017. április 16., vasárnap 17:24

A bölcső az éjszakánként üvöltő gyerekkel autókázni kényszerülő szülőkön hivatott segíteni, és még a tovasuhanó utcai fényeket is reprodukálja.

Akik indultak már éjféli autókázásokra, hogy elaltassák a nyüszítő gyereket, most végre fellélegezhetnek. A Ford legyártott egy álomra szenderítő autóutakat szimuláló gyerekágyat, így a szülők bátran borozgathatnak, amíg a kicsi a gyerekszobát el sem hagyva autózik.  

Gyakorló - és autóval rendelkező - szülőknek nem kell bemutatni a jármű varázslatos hatását, belerakjuk a nyűgös, fáradt gyereket, elindulunk, és egy kis idő múlva vége a visításnak, és a gyerek édesen alszik. Tegye fel a kezét, aki soha nem indult csak el azért autókázni egy kicsit, mert már nem volt jobb ötlete az altatásra, és úgy érezte, megőrül. Hm. Nincs nagy tömeg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szülőnek lenni... képregényben

Aladár 2017. április 15., szombat 11:12

A szülői lét jelentette szépség és terhelés is megjelenik a holland illusztrátor, Liesbeth Ton képregényein, akinek kimondott célja, hogy kiegyensúlyozott képet nyújtson a szülők mindennapjaról, a legaranyosabb, és legviccesebb helyzetekre helyezve persze a hangsúlyt.

„Kétszer olyan nehezebb lett az életem, de kétszer olyan vidám, és kétszer annyi értelemmel teli is, mióta gyerekeim vannak.” – mondja Liesbeth Ton, anya és képregényrajzoló. 

A holland illusztrátor 3 gyerek, egy tíz, egy hét, és egy kétéves anyja, nem csoda tehát, hogy mostanra bőven tisztában van a gyereknevelés egyszer fent, másszor lent jellegével. Mindez vissza is köszön a szülői élet napi frusztrációit megjelenítő képregényein. 

A post shared by Betje.com (@betje_com) on

Szülőnek lenni.... és nézni őket, ahogy alszanak

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amit nem tesz egy jó szülő

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. április 14., péntek 12:36

Az már fél siker, ha nem teszünk felesleges terheket a gyerekre!

Ha „jó szülőkre” gondolunk, általában arról kezdünk beszélni, mi mindent tesz meg egy remek anya vagy apa a gyerekéért. Vegyük észre, hogy legalább ilyen fontos, hogy mit nem tesz egy jó szülő, sőt, néha az az ember benyomása, egy lelkes anya és apa hajlamosabb beleesni abba a hibába, hogy nem veszi észre, mit nem kéne csinálni, mint hogy elmulasszon valamit.

Mi van, ha valaki sokat beszélget a gyerekkel, egészséges ételeket ad neki, játszik vele, minden nap mesél neki, és mégis úgy érzi, valami nem teljesen kerek? Akkor érdemes fordítva nézni a kérdést: van-e, ami túl sok. Nézzünk néhány példát, mi lehet túl sok!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Soha többé autizmus - diétával? Most tényleg?

Puskás Pálma 2017. április 13., csütörtök 11:26

Egy győri anyuka állítja, meggyógyította autista gyerekét diétával, sőt, már tanítja is a módszert. Bár elsőre meredeken hangzik, állításainak egy részét a tudomány is tudja igazolni. Más részüket viszont nem. Lássuk, mire jó és mire nem hat az autistáknál a speciális étrend.

Az autizmus divatos betegség manapság. Nem szép dolog ilyet mondani egy sokak életét megnehezítő pszichés zavarra, igaz? Ugyanakkor tény, hogy bizonyos problémák időként pár évre a kutatók és a közvélemény fókuszába kerülnek, sorra jelennek meg a vele kapcsolatos kutatások és cikkek, a véleményformálók véleményt formálnak róla, a csodadoktorok meg tudják gyógyítani, a hipochondriára hajlamosak felfedezik magukon a tüneteit, a „valódi” pánikbetegek vagy ADHD-sok vagy autisták pedig csak kapkodják a fejüket.

Természetesen nem baj, ha egy probléma nagy nyilvánosságot kap, hiszen így az érintettek hamarabb diagnózishoz jutnak, könnyebben értesülnek a gyógymódokról, a kutatók szívesebben kutatják a témát, és ha szerencsénk van, még a pszichés zavarokhoz gyakran kapcsolódó stigmatizáció is csökken.

És persze megjelennek a piacon a csodaszerek, csodadiéták, teák, ráolvasások, méregtelenítőkúrák és egyéb tetszőleges kuruzslások. Most épp egy győri édesanya képes gyógyítani az autizmust, mi több, már meg is tette: fiának autisztikus tünetei szinte teljesen elmúltak. A módszer alapja a bél és az idegrendszer kapcsolatának felismerése, és egy ezen alapuló méregtelenítő étrend bevezetése. De tényleg összefügg a belünk és az agyunk? És ha nem eszek zsömlét, meggyógyulok az autizmusból?

Akkor most elmagyarázzuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Most sem sikerült jól megoldani a szépség kérdést a tankönyvben

Primilla 2017. április 12., szerda 16:06

Rém kínos volt a szépség fejezet a harmadikos környezetkönyvben, megírtuk, kijavították, sajnos még mindig nem jó. Segítünk, hogy kéne.

Nekünk már tényleg semmi se jó. Átdolgozták a kedvünkért a környezetismeret munkafüzetet, mégsem vagyunk elégedettek. De miért kell egyáltalán kilenc éves gyerekeknek a hajfestéssel és a testékszerrel foglalkozniuk az iskolában?

Tavaly háborogtunk egy sort a harmadikos környezetismeret munkafüzet szépséggel foglalkozó feladatsorán, amiben egyrészt mindenkinek meg kellett neveznie az osztályban a legszebb lányt és fiút (hogyan hozzunk kínos helyzetbe egy egész osztályt, level 1 millió), másrészt viszont le kellett tenni a garast a hajfestés, a magassarkú cipő, a piercing, vagy a tetoválás mellett, mármint, hogy melyiket szeretné kipróbálni a 9-10 éves gyerek, ha felnő.

Nem tehetek róla, tényleg nem éreztem úgy, hogy a kilenc éves kislányom készen áll arra, hogy ilyen dilemmával szembesüljön. Ugyanakkor borzasztóan örülök, hogy két év múlva a fiamnak már nem kell megneveznie az osztályban a legszebb fiút és lányt, mivel (dobpergés) átírták a feladatsort.

Az idei munkafüzetbe a kiadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, ígéretéhez híven, valóban egészen más kérdéseket tett be, csak hát, nagyon sajnáljuk, még mindig nem vagyunk elégedettek.

17759718 1676344772382145 9183880430658795234 n

Ezúttal a szépségrovatos kolléganőnk hívta fel a figyelmünket a jelenségre. Mi tényleg értékeljük az igyekezetet és a jóindulatot, amivel a kiadó megpróbálja kiküszöbölni a korábbi hibákat, de sajnos ez még mindig nem a jó irány. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legcukibb tanítónéni ever!

Primilla 2017. április 11., kedd 07:34

Mi itt a Díványnál soha nem titkoltuk, hogy mennyire fontosnak tartjuk az olvasást. Nemcsak azért, mert mégiscsak abból élünk, hogy mások elolvassák, amit mi írunk, hanem mert kifejezetten hiszünk az olvasás által megszerezhető tudásban, műveltségben, és persze örömben.

És abban is hiszünk, hogy olvasó nem magától lesz a gyerek, hanem azzá lehet, és kell is nevelni. Ennek az alapjait a minap elég masszívan letette az elsős fiam tanítónője, mi, szülők meg csak sikongattunk örömünkben, amikor meghallottuk, hogy mennyire jó dolgot talált ki. Pedig tök egyszerű az egész, bárki utána csinálhatja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Érkeztek, mint a királynők: egy-két számmal kisebb nadrágban

Puskás Pálma 2017. április 10., hétfő 19:33

A terhesség és a szülés alaposan igénybe veszi egy nő testét, a kutatások szerint nagyjából egy év, mire regenerálódunk belőle. A szülést követő hónapok persze tipikusan nem arról szólnak, hogy anya jól érezze magát és hogy saját egészségére és szépségére áldozzon időt, pénzt vagy energiát – ugyanakkor amit saját érdekünkben teszünk, azt közvetetten a baba érdekében tesszük. A babának ugyanis olyan anyára van szüksége, aki egészséges és kiegyensúlyozott, vagyis kötelességünk tenni magunkért is.

A rendszeres mozgás nem csak a testi egészségünkre és természetesen a szépségünkre van jó hatással, de a szülés utáni depressziót is csökkenti. Kismamák körében egyre népszerűbbek az otthon végezhető mozgásformák. Ha pedig a szülést követően szétnyílt a hasizmunk, megereszkedett a hasunk, vagy csak egyszerűen szép hasat szeretnénk, akkor erre is találhatunk speciális gyakorlatsort.

IMG 3854

Bagyinka Tímea sportrekreációs szakoktató épp az ilyen esetekre dolgozott ki egy gyakorlatsort, ráadásul a módszert igazoló tudományos kutatások is lassan a végükhöz érnek. Tímeával a LoveYourBelly módszerről beszélgettünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Terhességgel kapcsolatos kérdésekre nincsenek jobb válaszok

Aladár 2017. április 9., vasárnap 15:19

Egy szülészeten kirakott, terhességekkel kapcsolatos kérdéseket megválaszoló, vagy inkább meg nem válaszoló nyomtatvány tűnt fel a Redditen, a leendő szülők nagy örömére.

A terhességgel kapcsolatban érthető módon számolatlanul merülnek fel égető kérdések a leendő szülőkben. Ezeket a kérdéseket nem mindig egyszerű megválaszolni, a szülők megnyugtatása pedig már-már lehetetlen vállalkozásnak tűnik.

Egy szülész-nőgyógyász éppen ezért alternatív módszert választott a gyötrő kérdések megválaszolására, és inkább az aggódó szülők megnevettetését tűzte ki célul. A különösen informatív nyomtatványt egy várandós anya osztotta meg a Redditen, nem kis sikert aratva a leendő szülők körében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mikor hagyhatom pár napra másra a gyereket?

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. április 8., szombat 16:54

Érthető vágya az anyáknak, akik minden idejüket a kisbabával töltik, hogyha csak egy pár napra is, de elszabaduljanak. Hadd aludjanak addig, míg akarnak, és hadd érezzék, hogy egy kis időre visszakapták régi életüket. És mindkét szülőnek jogos vágya, hogy foglalkozhassanak egy kicsit egymással, ápolhassák a kapcsolatukat, hiszen ők nemcsak szülők, hanem egy pár is. Az igény tehát érthető, de azért legyünk óvatosak, mert a gyerek szempontjait is figyelembe kell venni!

A szülő abban gondolkodik, Zsófika jól ismeri a nagyszüleit, hetente többször találkoznak, imádják egymást, tudható, hogy teljes biztonságban lesz náluk. Akkor miért is ne lehetne ott hagyni néhány napra? Csakhogy nem elég, ha szeretik egymást, a porontynak el kell érnie egy bizonyos érettségi szintet, hogy valóban törés nélkül élje meg ezt az időszakot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Klímakutató asszony, kiállunk érted

Koncz Andrea 2017. április 6., csütörtök 18:55

Mostanra valószínűleg senkinek sem kell bemutatni Ürge-Vorsatz Diana hét gyerekes, keresztény-konzervatív, és nemzetközileg is nagy tekintélynek örvendő klímakutatónk (azóta törölt) nyílt levelét. Röviden összefoglalva: az asszony meglepődött, hogy a kormány bárkin és bármin átgázol, ha épp ahhoz szottyan kedve. 

"Világ életemben FIDESZ szavazó voltam, kormánytisztelő polgárokként férjemmel keresztény-nemzeti értékrendek alapján neveljük 7 gyermekünk, egyházi iskolába járatjuk őket.

(...)

De talán a legeslegrosszabb azt volt látni, ahogy kollegák, barátok, család csak nagyon mérsékelten álltak mellénk. "Hát a törvényt azt be kell tartani!" - felkiáltással elmarasztaló pillantások jöttek a régi elismerések helyett. Vagy csak „ne haragudj, nem merek, mert esetleg feketelistára kerülök”.

A CEU legfontosabb értékei közé tartoztak mindig a jogállamiság, a demokrácia, a környezeti és társadalmi felelősség. Az egyetem mindig jó kapcsolatot igyekezett tartani az aktuális kormánnyal, tudatos törvényszegés teljesen elképzelhetetlen. Soha senki nem szólt bele, mit kutatunk, mit oktatunk, milyen értékeket képviselünk.
Ha esetleg törvényszegés is lett volna, amit nehezen hiszek – miért nem lehet ezt bilaterális dialógussal, közösen megoldani?

A mai nap 40 év munkája és álma omlott össze bennem. 
Ma úgy érzem, nem érdemel meg ez az ország, sem engem, sem a sok többi, az ország fejlődése érdekében a tehetségét, szorgalmát, verejtékét a nehézségek ellenére itthon szolgálatba állító kiemelkedő, becsületes szakembert, orvost, tanárt, üzletembert."

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bekamerázta gyereke életét a nyelvész kutató

Puskás Pálma 2017. április 6., csütörtök 11:05

Deb Roy az MIT-n tanársegéd, emellett saját médiakutató cége van, fő kutatási területe pedig az emberi és gépi kommunikáció, és ezek átfedései. Talán ismerősebb, ha úgy mutatjuk be: ő az a pasas, aki a gyereke születésekor az egész házat bekamerázta, és évekig szinte minden pillanatukat rögzítette.

Ijesztő? Roy szerint mindez csodálatos, hiszen képtelenek vagyunk életünk bármely pillanatát visszaidézni, emlékezni rá és újraélni, ők pedig képesek. Mármint nem a szó szoros értelmében újraélni, hanem megnézni videón, 3D-ben. Kétéves korában szobatisztává váló gyerekkel és napi hat pelenkával számolva az több mint négyezer peluscsere – Royék bármelyiket meg tudják tekinteni, ha épp arra szottyan kedvük.

A kissé bizarr kísérletnek természetesen értelme és célja is volt: hogy apának legyen PhD-ja. Meg, hogy jobban megértsük a nyelvelsajátítás mechanizmusát. Kiderült például, hogy a családtagok intuitív módon ráéreznek, mikor tanul épp új szót a baba, és ilyenkor automatikusan módosítják saját beszédmódjukat is.

A videóhoz bekapcsolható a magyar felirat!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mindent az általános iskolai beiratkozásról

Dívány 2017. április 6., csütörtök 06:47

Közeledik az általános iskolai beiratkozás időpontja, akinek aktuális, most érdemes átgondolni, biztosan minden sínen van-e. 

Kit?

Főszabályként azt a gyereket kell iskolába íratni, aki augusztus 31-ig betölti a hatot, aki valamilyen okból hat évesen nem megy iskolába, az legkésőbb az azt követő évben válik tankötelessé.

Mikor? 

A 2017/2018. tanévre történő általános iskolai beiratkozásra az alábbi időpontokban kerül sor:
2017. április 20. (csütörtök) 8.00 – 19.00 óra között
2017. április 21. (péntek) 8.00-18.00 között

Tapasztalataink szerint - ha meg tudjuk oldani - érdemes nem reggel 8-ra odamenni tolongani, az időrend az állami iskolákban nem számít, és 11-kor vagy délután 3-kor nem lesz ott nagyjából senki, pláne a második napon nem, az első nap reggelén viszont hosszú lesz a sor.

shutterstock 462015946

Milyen iratokkal? (ez a hivatalosan kötelező, az adott iskola kérhet még más iratot is!)

  • a gyermek  lakcímkártyáját, hivatalos nevén a "személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt" 
  • az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást (általában az óvoda adja, néha a nevtan).

Ha a körzetes iskolába visszük a gyereket, viszonylag egyszerű dolgunk van.

Ez a legegyszerűbb eset. A beiratkozáshoz a megadott napokon (április 20-21) reggel 8 és délután 7/6 között el kell menni a választott iskolába. A kötelezően szükséges dokumentumok:

- a gyermek lakcímkártyája (hivatalos nevén: a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosító és a lakcímet igazoló hatósági igazolvány)
- óvodai szakvélemény (hivatalos nevén: az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolás), vagy nevelési tanácsadó szakvélemény

Emellett egyes iskolák kérhetik még:

- a gyerek születési anyakönyvi kivonatát, 
- TAJ kártyáját
- orvosi igazolást
- szülő személyi igazolványát és lakcímkártyáját

Mindig a választott iskolát kell megkérdezni, milyen iratokat kérnek a beiratkozáskor. Az iskolában ki kell töltenünk a jelentkezési lapot, lefénymásolják a bemutatott iratokat, és meg is vagyunk, a körzetes gyereket az iskola köteles fölvenni. Elvileg, aztán ha túl sok a körzetes gyerek, akkor mégsem.

Amennyiben a választott iskola a gyermek felvételével kapcsolatban elutasító döntést hoz, a szülő a döntés ellen jogorvoslattal élhet. A szülő az Nkt. 37.§. (2)-(3) bekezdései alapján jogszabálysértésre vagy érdeksérelemre hivatkozással nyújthat be jogorvoslati kérelmet a döntés kézhezvételétől számított 15 napon belül. Az eljárást megindító kérelmet a fenntartóhoz kell benyújtani.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézegess gyerekeikkel együtt alvó apákat

Aladár 2017. április 2., vasárnap 11:49

Ne feledkezzünk meg az apákról sem, hirdeti a @dontforgetdads. Még akkor sem, ha szemlátomást többnyire alszanak. Ez az Insta profil a csupán bébiszitterként (vagy sehogy sem) funkcionáló apa sztereotípiájával vette fel a harcot.

Hogy mindez szívet melengető, vagy inkább kicsinyes, ki-ki döntse el maga, szerintünk klassz dolog minél többféleképpen tudatosítani, hogy az apa ugyanannyira fontos a gyerek életében, mint az anya. Mindenesetre itt van néhány apa, ide kattintva pedig még több képet találtok az apa-baba kapcsolatról. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vizuálisan: ezért kell rendesen bekötni a gyereket

Aladár 2017. április 1., szombat 11:48

Egy szülő sem szeretné, hogy valaha is testközelből kelljen megfigyelnie, mi történik a gyerekülésben ülőkkel egy felborult autóban. Nem árthat azért szembesülni vele, hogy is nézne ki egy ilyen szituáció, és mire kell figyelni a gyerek becsatolásakor, hogy vészhelyzet esetén is biztonságban tudhassuk.

Ez a Facebook poszt jól érzékelteti, mi történik valójában, ha balesetezünk, és hatásos emlékeztető arra, hogy mindig győződjünk meg róla, elég szoros-e az öv. Persze nem kell minden autóút előtt végrehajtani a tesztet, csak végiggondolni, mi lenne, ha. 

Miután bekötötted a gyereket, kérdezd meg magadtól, nyugodt lélekkel fejjel lefelé fordítanád-e az ülést - szól az emlékeztető. A poszt népszerűsége a képet készítő nőt is meglepte. "Nem gondoltam, hogy ezt ilyen sokan meg fogják osztani. Különben átöltöztem volna" - írta a kép alá utólag.

Úgy tűnik, már a menopauza után sem lehetetlen a gyerekvállalás

Aladár 2017. április 1., szombat 11:31

A New Scientist riportja arról adott hírt, hogy egy új eljárással 2 korábban a menopauza miatt már nem termékenynek talált nőnek is sikerült teherbe esnie. A többnyire sportbalesetek esetén használt, a résztvevők saját vérét használó eljárás úgy tűnik, idősödő petefészkeket is képes újra üzembe állítani.

Az áttörés egy görög nőgyógyász, Kostantinos Sfakianoudis nevéhez köthető, akinek az új eljárás segítségével 27-ből 11 nő esetében sikerült visszafordítania a menopauza folyamatát. Az eljárás során vérlemezkékben gazdag saját plazmájuk beinjekciózásával keltették újra életre a kérdéses szöveteket.

shutterstock 252222439
Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyszer csak hopp, arrébb ugrott az iskolai körzethatár!

Primilla 2017. március 30., csütörtök 12:18

Mit tehet a család, ha egyik reggel arra ébrednek, hogy már nem a gyerek iskolájának a körzetében laknak, pedig el sem költöztek, csak a körzethatárokat tolták el mellőlük csendesen? Ez persze csak akkor jelent gondot, ha a családban van még olyan gyerek, akit ugyanoda szeretnének beíratni, ahová a nagyobb jár, akkor viszont komoly probléma. Főleg, ha egy népszerű iskoláról van szó, ahol mindig nagy a túljelentkezés. Vigyázz, kész, rajt: indul a hatévesek versenye az iskoláért!

Blankáék az egyik budai kerületben laknak, három gyerekük van. A legidősebb, Panni harmadik osztályos, a közeli általános iskolába jár, reggelente pár perc sétával ott is vannak. Gyors búcsúpuszi után Blanka már mehet is tovább a kicsikkel az óvodába.

shutterstock 302459378

Szeptembertől a középső gyerek is iskolás lesz. Blanka nyugodt volt, már azt is tudta, kinek az osztályába szeretné adni, minden ment a maga útján, amikor egyszer csak szóltak neki, hogy alighanem gondok lesznek. Időközben ugyanis megváltoztatták az iskolai körzethatárokat, ezért az ő lakcímükkel a középső gyerek már nem ide tartozik, hanem egy másik, távolabbi intézménybe. Az pedig nem túl valószínű, hogy marad ki hely, ahová "külsősként" becsusszanhat a gyerek, mivel az iskolába rendszeresen többen jelentkeznek lakcímmel, mint ahányan beférnek. A testvérgyerekre pedig csak azután járhat kedvezőbb elbírálás, ha a körzetesek nem töltik meg a helyeket.

Blanka két dolgot tehet: követi a szabályokat, és szeptembertől két iskolába, plusz egy óvodába hordja a gyerekeit, a másik lehetőség, hogy beszáll az iskolás szülők nemzeti extrém sportjába: szerez a gyereknek egy kamu lakcímet az iskola körzetében. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nindzsák meg lerúgják a gyerek fejét

Primilla 2017. március 29., szerda 17:11

Ha már a buta rajzfilmekről kiderült, hogy nincs velük nagy gond, utánajártunk, mond-e valami felmentőt a tudomány a csihipuhi műfajról. Rossz hír: nem. Az erőszak tényleg erőszakot szül. De mi tartozik ide?

Fiatal, szingli nő koromban meg voltam róla győződve, nincs az az isten, hogy az én gyerekeim valaha játékfegyvert kapjanak a kezükbe. Sőt, úgy fognak felnőni, hogy tudomásuk sem lesz arról, hogy a fegyveres erőszak egyáltalán létezik a világon. Aztán, ahogy lenni szokott, megszülettek a gyerekeim. Először egy kislány, akivel tökéletesen valóra is válthattam az elképzelésemet, akivel beigazolódott az elméletem helyessége, tessék, így kell gyereket nevelni.

Aztán megszületett a fiam. Azóta az erőszakot mélységesen megvető, pacifista lelkem nap mint nap kapja a pofonokat; az egyébként szelíd, hétéves kisfiam, aki soha nem bánt senkit, a fiúkkal rend szerint kommandósat, nindzsásat, szamurájosat, meg katonásat, és egyéb ilyen harci játékokat játszik a világ minden kulturális hagyománya szerint, amihez megfelelő méretű játék fegyvereket is kunyerál természetesen.

shutterstock 520281448

A játékhoz pedig, szellemi háttérként, már-már kötelezően tini nindzsa teknőcöket, transformerseket, és egyéb harcos-erőszakos animációkat kellene figyelemmel követnie a tévében, hogy le ne maradjon a többiektől. Igaz, ezt nem szoktuk engedni neki, de azért mindig próbálkozik, hátha csökkent időközben az ellenállásunk.

Mivel legutóbb, nem kis döbbenetemre, megtudtuk a gyerekpszichológustól, hogy a Spongya Bob, Sanjay és Craig, és hasonló, „idióta” kategóriájú rajzfilmekből jót is ki lehet hozni, arra gondoltam, megkérdezem, mi a helyzet a csihi-puhi típusú animációkkal. Hátha a tudomány jelenlegi állása szerint ezekkel kapcsolatban is tud valami felmentőt, de legalább biztatót mondani Peer Krisztina.

Hát nem tudott. Az erőszakos rajzfilmekkel most is ugyanaz a helyzet, amit korábban tudtunk: egyáltalán, semmilyen szempontból nem jó, ha a gyerek ilyeneket néz, ezért, ha egy mód van rá (márpedig miért ne lenne?) el kell kerülni, hogy ilyeneket lásson a gyerek. Röviden összefoglalva azért, mert az erőszak erőszakot szül, de ezt azért kifejtjük bővebben is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menjen egyházi iskolába, ha nem vagyunk hívők?

Primilla 2017. március 28., kedd 15:06

Iskolaválasztás előtt a szülők mindenféle szempontokat mérlegelnek, ezeknek egy része olyan elvont, hogy vajon tetszik-e tanítónő a gyereknek, és viszont. Más szempontok pedig nagyon is gyakorlatiak: például hány perc alatt lehet reggelente beérni, vagy indul-e eszperantó tagozatos osztály? És ott van még a fenntartó kérdése is, ami szintén egy fontos gyakorlati tényező.

Amikor a lányom négy évvel ezelőtt iskolába ment, a városunkban négy általános iskola volt, közülük kettő önkormányzati, és kettő egyházi fenntartásban. A négy iskolából egy messze van, úgyhogy az eleve kiesett, reálisan tehát egy önkormányzati (azóta állami), egy református és egy katolikus iskola közül választhattunk.

A református iskola mellett döntöttünk, habár utoljára három évvel azelőtt jártunk templomban, akkor is egy unokatestvérem esküvőjén. Ez a cikk a saját tapasztalataimról szól: katolikusnak keresztelt, hitbuzgónak egyáltalán nem mondható családként jó döntésnek bizonyult-e református iskolába adni a gyerekeket? Vagy másképp: vállalható-e egy egyházi iskola egy nem vallásosan nevelt gyereknek, vagy úgy fogja magát érezni ott, mint… ööö… Pilátus a credoban. 

shutterstock 268247162
Távolról sincs vége, olvasson még »

Riszpekt: személyes vallomás a feleség és anya haláláról

Dívány 2017. március 27., hétfő 15:03

Rio Ferdinand visszavonult angol labdarúgó, 81-szeres angol válogatott focista. Feleségét rákban vesztette el, és a BBC hamarosan bemutatandó dokumentumfilmjében arról beszél, hogyan dolgozta fel a család az asszony elvesztését az azóta eltelt csaknem két évben. A filmet holnap (március 28) mutatják be, és hamarosan online is elérhető lesz itt.

Ferdinand a beharangozó kisfilmben arról beszél, ez az a tragédia, amivel képtelen volt szembenézni, és hiába próbált a felesége erről beszélni vele a halálát megelőző időszakban, ő egyszerűen képtelen volt megnyílni, nem tudta elfogadni, mi várható.

Az asszony halálát követően viszont egyedül maradt felelős a gyerekekért, és azért, hogyan tudják együtt feldolgozni az őket ért veszteséget, és milyen válaszokat tud ő adni a gyerekeknek abban a helyzetben, amikor nincsen magyarázat.

"Mindennél jobban szerettem a feleségemet. Nem hittem el, hogy a legrosszabb valóban megtörténhet. Amikor utoljára otthon volt, megpróbált erről beszélni. De... én egyszerűen kizártam ezt. Nem voltam rá hajlandó. Ez az egyetlen olyan dolog az életünkben, amin együtt kell átmennünk [a gyerekekkel], de nekem nincsenek válaszaim számukra, és ez aggasztó, kísérteties dolog. Nehéz, amikor nem beszélnek róla, mert csak ülünk, és azon gondolkozom: mi jár a fejükben? Hol vannak most? Aggódnak? Boldogok? Szomorúak? Mindegyikükért aggódom, de... a két fiú ... ők különösen... nehéz. Szeretnék valamit, amivel segíthetek nekik, hogy tudjanak erről beszélni, és képesek legyenek... nem nekem adni valamit... csak hogy tudjam, hogy rendben vannak, mert most nem tudom. Belül elkezdtem kicsit megnyílni, kicsit lélegezni azt hiszem. Megnyitni az elmémet, hogy gondolni tudjak olyan kis pillanatokra, amikben együtt volt részünk. Erre korábban nem voltam képes."

Ferdinand olyan családokkal beszélt, akik hasonló veszteségen esten át, hogy segítséget kapjon ahhoz, hogyan tudják családként jól feldolgozni a gyászt. És megosztani a terhet. 

"Úgy érzem, mostanra sokkal jobban fel vagyok vértezve a helyzet kezelésére, mint az elején. A gond, amit megosztunk, feleakkora lesz."

Nagy, nagy riszpekt Rio Ferdinandnak. A dokumentumfilm biztosan nem lesz vidám élmény, de nagyon fontos témáról szól. Érdemes visszanézni majd néhány nap múlva a BBC oldalára, hogy mikor válik elérhetővé a teljes film.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem elég egymás mellett élni

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. március 26., vasárnap 11:20

Szerencsére sok felnőtt komolyan veszi, hogy a gyereknek árt, sőt, betegíti, ha feszült, agresszív otthon a légkör, ha a szülők rendszeresen veszekednek, kiabálnak egymással, nem beszélve arról, ha pofonok is elcsattannak. Csakhogy úgy tűnik, van egy általánosan elterjedt félreértés, amiről fontos beszélni: az, hogy az agresszió hiánya és a viszonylag nyugodt légkör már elég is lenne ahhoz, hogy a gyerek biztonságban érezze magát.

A gyereket nemcsak az agresszió, hanem az üresség, a szülők közötti kötelék és érzelmi szövetség hiánya is megsebzi. Nem jó cél, amit sokan megfogalmaznak valahogy úgy, hogy „Mi már nem igazán szeretjük egymást, de együtt maradunk a gyerekek kedvéért, nekik jó lesz így, mert nem szoktunk veszekedni, elviseljük egymást valahogy.” Igaz, külön ágyban alszunk, igaz, nem osztjuk meg egymással érzéseinket, gondolatainkat, igaz, már kedvünk sem lenne délután egyet sétálni kettesben – folytatható a gondolat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért élnek tovább a családosok, mint a gyermektelenek?

Aladár 2017. március 25., szombat 11:57

Gyakori szülői tévhit, hogy a gyereknevelés néhány évet elvesz az életből, de úgy tűnik, ennek az ellenkezője igaz. Egy új kutatás szerint ez az öregedő szülőknek segítő gyerekeknek köszönhető. 

Sokaknak ismerős lehet az érzés, hogy szülőként az élet minden perce mintha hosszabbnak tűnne, mindez azonban mindent jelent, csak hosszabb életet nem. Eddig is sok kutatás volt, aminek eredményei ellentmondani látszottak ennek a népszerű panasznak, de egy sem tudta megválaszolni a kérdést, miért is van ez.

shutterstock 104982092

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gumicsont, vagy a csoda, amire vártunk az oktatásban?

Dívány 2017. március 23., csütörtök 18:27

"Van egy személyes küldetésem is: az unokáimnak tartozom annyival, hogy olyan iskolába járjanak, ahol jól érzik magukat ők is és a pedagógusok is."- fogalmazott az indexnek adott interjújában Csépe Valéria, az új Nemzeti Alaptanterv kidolgozásával megbízott miniszteri biztos. 

Aki csupa olyasmiről beszélt, amiről már sokat írtunk itt vágyakozón: a gyerekek kütyüaffinitását kihasználó, számukra vonzó, érdeklődésüket sokáig fenntartani képes tananyagról, élvezhető kötelező olvasmányokról, digitális iskoláról, használható tudásról.

Kiemeltünk néhány gondolatot, de érdemes elolvasni az egész interjút, mert rengeteg további érdekes kérdést jár körül, tanárképzéstől a szakmai egyeztetéseken át a szülők szerepéig.

05
Fotó: Huszti István / Index
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez a négy legveszélyesebb babaholmi

Puskás Pálma 2017. március 22., szerda 13:22

Elvileg egyre biztonságosabbak a babaholmik, mégis egyre több baleset éri a gyerekeket. A négy legfőbb veszélyforrás nekünk nagyon meglepő volt

Az Ön gyereke esett már ki a kiságyból? És a babakocsi felborult már vele? A drága pénzért felhalmozott babaholmik nem veszélytelenek, egy friss tanulmány szerint egyre nő a babacuccokkal kapcsolatos balesetek száma. Érdekes adatok ezek, mert az mindenkinek nyilvánvaló, mennyire veszélyes mondjuk a konnektor, egy éles kés vagy egy olló, de az nem feltétlenül jutna eszünkbe, hogy a gyerekülés is lehet az.

Az USA-ban nyolc percenként megsérül egy hároméves gyerek olyan balesetben, amely babakocsival, babahordozóval, bölcsővel, bébikomppal vagy járókával kapcsolatos – értelemszerűen az esetek többségében kiesnek ezekből a gyerekek.

Ez évente az USA-ban 66 ezer esetet jelent, és ezek csak azok az esetek, amikor a sérülést orvosi ellátás követi a kisebb, orvost nem igénylő borulásokat bele sem számították. A leggyakoribb sérülés egyébként a fejsérülés és az agyrázkódás. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő vagy ciki felmatricázni a gyereket?

Menő/Ciki

Dívány 2017. március 21., kedd 09:34

Kisfiúnak nézték a kislányodat csak azért, mert még nincs elég sok haja? Tragédia! De a "Kislány Ragasztó" (Girlie Glue) segít a bajban! Most a fejükön egyértelműsítheted a gyerekek nemét, így minden néninek egyértelmű lesz, kit csipked halálra - írja a Mommys.com

Távolról sincs vége, olvasson még »
szavazat szavazat

Ha egy anya adta volna az elhíresült BBC interjút

Dívány 2017. március 20., hétfő 13:31

Mindannyian láttuk az azóta már mémmé vált BBC interjút, amelyben a koreai helyzet elemzése közben a szakértő szobájába beszambázott a férfi két kisgyereke, a feleség pedig menteni próbálta a menthetőt. 

Az ebből faragott vicc most szintet lépett, leforgatták ugyanis, mi történt volna, ha az interjúalany az anya, és nem az apa lett volna. Íme:

Kórházfigyelő

  • Budapesti kórházak
  • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Bookline

Blogok, amiket olvasunk

ÉDES POFA A cukormentes sütik jolly jokere

Nem csak cukor nincs benne, de tej és tojás sem. Édesség, bűntudat nélkül.

OTTHONTÉRKÉP Nincs éjjeliszekrényed? Nézz körül, és lesz!

Nem kell erre feltétlenül sokat költeni, egy mutatós polc, szék, utazóláda, régi komód mind-mind alkalmas lehet arra, hogy végre legyen egy praktikus és stílusos pakolóhely az ágy mellett.

HATÁRÁTKELŐ Néhány napon belül indul az új-zélandi vízumosztás

Minden évben száz magyar kaphat egy éves utazó-dolgozó vízumot, április 27 a dátum, és legyetek gyorsak, mert nagyjából 10 perc alatt elfogy. Tudnivalók
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés