PORONTY

A nem jön a gyerek öt pszichés zsákutcája

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. május 27., szerda 17:37

Szinte mindenki környezetében van olyan barát, rokon, aki szeretne gyereket, de nem jön össze, vagy akinek nagyon sokat kellett várni, esetleg csak jópár beavatkozás után sikerült.

A szerencsésebbek sokszor át sem gondolják, mennyi rétegét megmozgatja a személyiségnek ez nehézség, ezért nem mindig a legjobb kérdéseket teszik fel, megjegyzéseket fűzik hozzá. Akit pedig személyesen érint a probléma, talán szintén jó, ha tudatosítja magában, mi minden áll a nyomasztó érzések mögött, és hogy vajon van-e köztük, ami megkérdőjelezhető.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Négy gyerekülés elbukott a német autóklub friss tesztjén

mzd 2015. május 27., szerda 14:57

Ahogy minden évben, úgy idén is közzétette a legfrisebb gyerekülésteszt eredményeit a német autóklub (ADAC). Most összesen 23 darabot vizsgáltak meg – nagy részük sikeresen vette az akadályokat, akadt viszont négy, ami – biztonsági vagy egészségügyi okok miatt – elvérzett. Mutatjuk, melyik ülés megbízható és melyik az, amit lehetőleg kerüljön!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az anyaságot bántam meg, nem a gyerekeimet!

Puskás Pálma 2015. május 26., kedd 13:01

Még óvodás sincs a gyerekem, de bevallom, előfordult már, hogy megbántam az anyaságot. Kétszer bántam meg, mindkettő hajnali három körül történt, sok nap kialvatlanságot követően, kezemben a fogzó, nyűgös, visító gyerekkel. Ha akkor megkérdezik, kérem-e vissza a régi életemet, gondolkodás nélkül kértem volna.

Mindkét megbánás körülbelül negyed óráig tartott, és reggel már egyáltalán nem értettem, mégis mi ütött belém az éjszaka. Ezek persze apróságok, hiszen a gyerek, majd a felnőtt gyerek élete során biztosan lesz még néhány (vagy rengeteg) nehéz pillanat, kamaszként leordítja a fejemet, elveri a pénzemet drogra meg okostelefonra, aztán a végén idősek otthonába dug, ki tudja.

Viccet félretéve, egy nemrég napvilágot látott felmérés szerint az anyák meglepően nagy része megbánja az anyaságot az élete egy pontján. És itt nem a hajnali hármas pillanatnyi elbizonytalanodásról van szó, hanem valódi, komoly kétségekről és megkérdőjelezésekről.

Egy izraeli szociológus majdnem harminc nővel készített mélyinterjút, akik hajlandóak voltak a nehéz és tabunak számító érzésekről nyíltan beszélni. Persze, csak név nélkül. A résztvevők közül öten már nagymamák voltak, és voltak köztük vallásosak és ateisták, egyetemet végzettek és kétkezi munkások, dolgozó anyák és háztartásbelik egyaránt. A gyermekeik száma egy és négy között volt, a résztvevők gyermekei közül pedig egyéves volt a legfiatalabb és negyvennyolc éves a legidősebb.

shutterstock 114569563
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tegnap örökbefogadtunk, ma nem lesz lombik

Mártonffy Zsuzsa 2015. május 25., hétfő 09:17

Kinga és férje, Csaba több sikertelen lombik-próbálkozás után két éve örökbe fogadtak egy újszülött kisfiút, Ádámot. Kingával a párhuzamosan futó lombikról és örökbefogadásról, a hirtelen szülővé válás sokkjáról, a fagyasztott embriók sorsáról beszélgettünk. Őszinte interjú, Kinga a vívódásait, megbánt döntéseit is megosztotta velünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt ok, amiért csak a vécében szoptatok

mikkamakka 2015. május 24., vasárnap 19:29

A McDonald'sos szoptatós botrány után úgy éreztem, tökéletes anyaként pontokba kell szednem, miért is tartom felháborítónak a nyilvános szoptatást Magyarországon. Segítségemre szerencsére több ezer komment érkezett különböző fórumokon, igazán öröm volt látni, hogy rajtam kívül még ennyien rendelkeznek szépérzékkel és etikával ebben az erkölcstelen, romlott világban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő iskola mellett lakik? Könnyen megszívhatja

Primilla 2015. május 24., vasárnap 14:52

Lassan mindenhol eldől, hogy a leendő elsősöknek sikerült-e bejutni a kiszemelt iskolába, a szimpatikus tanító osztályába. Azt gondolnánk, hogy a helyzet nagyjából magától értetődő, ha nem variálunk, hanem a körzetes iskolába íratjuk a porontyot. De sajnos nem, mert akkor is érhetnek meglepetések. Különösen a felkapott iskolák közelében lakókat.

Sándorék gondosan megnéztek több iskolát is, és azt találták a legszimpatikusabbnak, ami egyrészt a körzetes, másrészt éppen a lakásukkal szemben van, ha kinéznek az ablakon, pont rálátnak. Micsoda szerencse! Aki látott már reggelente három gyerekkel, bölcsőde-óvoda-iskola-munkahely között logisztikázó szülőket, az tudja, hogy mekkora könnyebbséget jelent ez.

Hát nem így történt. Helyette jött a hír, hogy helyhiány miatt nem vették fel a gyerekét ebbe az iskolába, a kerület egy másik iskolájában, néhány kilométerrel arrébb azonban örömmel fogadják a kisfiút. Sándor azt mondja, túlságosan nem lepte meg az iskola válasza. Ez egy felkapott intézmény, és errefelé népszerű sport az átjelentkezés-biznisz, vagyis az elszánt szülők találnak valakit, akinél legalább tartózkodási helyet tudnak létesíteni. Innentől kezdve az iskolában nem nézik meg, hogy a lakcímkártyán álló cím mióta él, születésétől kezdve ott lakik-e a gyerek, vagy csak mostanában költözött oda, mert mindkettőnek ugyanúgy joga van odajárni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne legyen mindig hatékony a gyerekkel!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. május 24., vasárnap 12:56

Szokták mondani, igazán szívből örülni, felhőtlenül nevetni csak a gyerek tud. Van ebben igazság, a gyereknek, ha rendben vannak körülötte a dolgok, alaphangulata a jókedv. Ha szabadon játszhat, kielégítheti érdeklődését, közben láthatóan jól érzi magát. De vajon mi ez a különbség a felnőtt és a gyerek hozzáállásában?

Nóra azt vette észre, gyakran frusztrálódik a gyerekkel töltött időben, hiába szereti őt mindennél jobban. Mégis volt valami össze nem illés, mintha mindig mást akartak volna. Elmerengett ezeken a helyzeteken: vajon mi olyan zavaró számára, miért nem felhőtlenül telnek az együtt töltött órák. Olyan példák jutottak eszébe, hogy hazafelé tartanak az oviból, és nem tudnak célirányosan menni, mert a gyerkőc hol a kirakatnál ragadna le, hol visszafordul megnézni egy szobrot, hol felesleges kitérőt tenne, ahelyett, hogy a legrövidebb úton mennének. A másik tipikus helyzet, mikor játszanának, a csemete pedig javasol valamit, de mielőtt belekezdenének, esetleg máshoz támad kedve, és miközben Nóra épp kikészíti a gyurmázáshoz szükséges eszközöket, a poronty mégis inkább a babáit kéri, majd fél másodperc múlva eszébe jut, hogy menjenek a játszótérre.

shutterstock 185848970
Távolról sincs vége, olvasson még »

Már félévesen lemaradnak a szegényebb babák

Puskás Pálma 2015. május 22., péntek 18:55

Nem meglepő, hogy a család anyagi lehetőségei befolyásolják a gyerekek fejlődését, köztük a nyelvi készségek fejlődését is. Ezt könnyű belátni, hiszen egy több diplomás, jobb anyagi körülmények között élő családban gyakran több a könyv, gazdagabb a szülők szókincse, és talán több idő is jut a gyerekkel való beszélgetésre, foglalkozásra, a (változatosabb) közös élményekre, mint a létminimum alatt tengődő közegben. A gazdagabb szülők drágább intézményekbe adhatják be gyerekeiket, és itt nem csak a Harvard tandíjára gondolunk, a mi környékünkön épp a kéttannyelvű bölcsődék váltak divatossá.

Egy friss felmérés szerint a gyermekek beszédkészségében található az egyik lényeges különbség: a szegényebb családból származó gyermekek nyelvi készségei elmaradnak a jómódú gyerekeké mögött. Ami a legérdekesebb a kutatás eredményei közül, az az, hogy már hihetetlenül korai életkorban, hét hónaposan megmutatkozik ez a különbség. Vagyis a szegény sorú héthónapos babák nyelvi készségei elmaradnak jómódú társaikétól. A kutatók meglepő eredményeiket az amerikai Gyermekgyógyászai Társaság 2015-ös kongresszusán prezentálták.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szaladjon szoptatni a Mekibe!

Divany.hu 2015. május 22., péntek 10:44

Ha siet, és nem zavarja, hogy rossz az idő, ráadásul van egy szoptatandó gyermeke, akkor még elcsípheti a flashmobot a Nyugati téri McDonald's-ban. A szervezők azt állítják, hirtelen felindulásból hozták létre az eseményt a Facebookon, annak kapcsán, hogy a minap elküldtek a gyorsétteremből egy gyerekét szoptató anyát.

shutterstock 75258277
Képünk illusztráció!

Így szól a felhívás: „Az esemény szervezői nem kívánnak téríteni, bárkit meggyőzni, vitázni szoptatásról, annak mikéntjéről, sem állást foglalni az érintett éttermet érintő egyéb kérdésekben. Kívánunk viszont kiállni a jogainkért, kifejezni támogatásunkat és együttérzésünket minden anya felé, akinek hasonló helyzeteket kell átélnie nap mint nap. Ne történhessen meg következmények nélkül egy ilyen esemény."

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cserélgessen mesekönyvet a Camponában!

Divany.hu 2015. május 21., csütörtök 14:46

Ön is unalomig olvasta már az összes fellelhető mesekönyvet a környéken? Akkor bizonyára örülni fog a hírnek, hogy most csütörtöktől szombatig lehetősége nyílik rá, hogy elcserélje megunt mesekönyveit a fővárosi Campona bevásárlóközpontban rendezett Mese-csere könyvbörzén. A május 23-ig tartó akció keretében mesés műveket csereberélhetnek a gyerekek, vagy akár egy újat is hazavihetnek, mindemellett pedig kedvezményes vásárlási kuponnal is megajándékozzák a résztvevőket, áll az eseményről szóló sajtóközleményben.

shutterstock 221592391

A program részeként továbbá Beck Andrea, a Titoktündér sorozat szerzője fogja szombaton dedikálni könyveit, amik állítólag „pozitív gondolkodásra, önbizalom fejlesztésre és mindenekelőtt a vidám, gondtalan életszemlélet kialakítására és megtartására" tanítanak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rágyújtott, stresszelt? Biztosan ezért vetélt el!

Puskás Pálma 2015. május 21., csütörtök 13:48

Mit gondolnak, mennyire gyakori a vetélés? Hány kihordott terhességre hány elvesztett baba esik átlagosan? És azok a nők, akik elvetélnek, miért vetélnek el? Túl sok forró fürdőt vettek? Stresszes a munkájuk? Isznak, dohányoznak, túlsúlyosak, túl vékonyak, túl sokat sportolnak vagy éppen nem mozognak eleget? Túl fiatalon estek teherbe, túl öregen?

Egy friss felmérés szerint ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban legtöbbünknek van valami elképzelése, csakhogy az elképzelés többnyire köszönőviszonyban sincs a valóságban. A vetélés ugyanis sokkal gyakoribb, mint gondolnánk, és az esetek túlnyomó többségében nem a nő életmódja felelős a problémáért.

A felmérés eredménye szerint rendkívül elterjedtek a vetéléssel kapcsolatos tévhitek: az átlagember szerint a vetélések igen ritkák, és sokak szerint valamilyen életmódbeli tényező tehető értük felelőssé. Ezeket a tévhiteket ráadásul az érintetek is gyakran osztják, azaz a kisbabájukat elvesztő nők tévesen úgy gondolják, ilyen csak velük történik, felelősnek gondolják magukat érte, bűntudatot és szégyent éreznek a magzat elvesztése miatt.

Ehhez képest a valóságban például az USA-ban évi körülbelül egymillió vetélés történik. De mondunk meglepőbb és a gyakorlatban könnyebben értelmezhető számot is: minden negyedik terhesség végződik vetéléssel, az esetek felében olyan korai vetéléssel, hogy a nő még nem is jön rá, hogy terhes. Miközben a felmérésben részt vevők több mint fele szerint a terhességeknek kevesebb mint egyhuszadánál történik vetélés.

shutterstock 101006707

A válaszadók között nők és férfiak körülbelül ugyanolyan arányban szerepeltek. A válaszok között nemi különbségek is voltak: több mint kétszer annyi férfi gondolta úgy, hogy a vetélések fő oka a nő életmódjában keresendő, mint amennyi nő gondolta ugyanezt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csináljon ön is kerekesszékes babát!

mzd 2015. május 20., szerda 18:05

Nem feltétlenül kell Barbie-ra gondolni, a babákról akkor is mindenkinek a tökéletesség jut eszébe. Ez valahol káros is, hiszen a későbbi potenciális önértékelési zavarok mellett nagy kárt tud okozni azoknál a beteg gyermekeknél is, akik azt hiszik, kevesebbek amiatt, mert például kerekesszékbe kényszerülnek, vagy sztómájuk van.

Éppen ezért zseniális a Toy Like Me (Olyan játék, mint én) elnevezésű kampány is, amelybe a mashable.comon futottunk bele, és amit beteg gyerekek szülei indítottak. A cél: felhívni a játékipar figyelmét arra, hogy igenis van igény a különleges babákra.

Úgy látszik, az alulról induló, a babaipar tökéletességmániáját megelégelő kezdeményezések időszakát éljük, a közelmúltban futott végig a világ hírportáljain Sonia Singh története, aki megelégelte a travesztinek és örömlánynak sminkelt babákat, és ad nekik új, normális, kislány/kisfiú személyiséget.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Beleléptem a Legóba? Posztolom!

Dívány 2015. május 19., kedd 11:59

Az Instagramon jelent meg az "átlagos szülői problémák" taggel ez az új csoport, ami azt hivatott bebizonyítani, mennyi, elsőre teljesen feleslegesnek tűnő hétköznapi marhasággal kell megküzdenie egy kisgyermekes szülőnek.

Az averageparentproblems nevű oldal az Instán olyan hétköznapi szituációkat mutat be egy-egy fényképpel, amik a szülői lét mindennapjaival szembesít, azokkal, amikre nem térnek ki a habos-babos-rózsaszín katalógusok, és a szupercsaládokat idilli környezetben ábrázoló stockfotók. Ha szeretne meggyőződni róla, hogy nem csak önöknél történnek időnként bosszantó dolgok, kezdve a mosási katasztrófáktól egészen a talpba fúródó legódarabokig, nézegesse a sorstársakat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szeptembertől jöhet az ingyenes ovis-bölcsis kaja

Primilla 2015. május 18., hétfő 13:13

Ha a parlament is jóváhagyja, amit a kormány már elfogadott (márpedig jóvá szokták hagyni), szeptembertől ingyenes lesz a bölcsődei és óvodai étkezés a gyerekeknek. Ehhez egyetlen feltételnek kell megfelelni: a családban az egy főre jutó jövedelem nem érheti el a nettó minimálbér 130 százalékát, vagyis a 89 408 forintot. Ez egy gyerekes családnál 268, ezer, két gyerekeséknél mintegy 360 ezer forint bejelentett nettó jövedelmet jelent, efölött továbbra is jön a csekk. 

A kormány a lépést úgy jelentette be, hogy ezután: "csak a gazdag családok fognak ezért fizetni". Mielőtt azonban nekiállnak leköpködni a rohadék burzsujokat, akik ezután is sorban állnak ebédbefizetéskor az oviban, azért érdemes végiggondolni, hogy a KSH szerint januárban a családi adókedvezménnyel korrigálva a nettó átlagkereset 161,500 forint volt. Vagyis két átlagosan kereső szülő a maga 323 ezer forintos családi nettójával egy gyerekkel már bőven gazdagnak számít, két gyerekkel még éppen nem, de ha az egyik szülő kicsit jobban keres, már ők sem férnek bele. 

Persze csak akkor, ha az ennél többet önként bevallják. A család jövedelméről ugyanis, a törvényjavaslat szerint a szülőnek kell nyilatkoznia, vagyis önbevallással dől el, hogy jogosult-e a gyermek az ingyenes étkezésre, vagy sem. Ezt a bevallást azután csont nélkül elfogadják, hogy a szülő igazat mondott-e, vagy sem, nem vizsgálhatja sem az óvoda, sem pedig a település jegyzője, sem előzetesen, sem pedig utólag.

Ebből úgy tűnik, hogy ezt a pénzt jószerével minden bölcsődés, óvodás gyereket nevelő családnak oda szeretnék adni, legalább is azoknak feltétlenül, akik úgy érzik, hogy jól jönne.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Korán szül a magyar és sokat

etelka 2015. május 17., vasárnap 19:07

Május 15-e a Család nemzetközi napja, ennek alkalmából az Eurostat egy szép nagy statisztikát tett közzé arról, mikor szülnek az egyes országokban a nők, hány gyereket vállalnak, és egyáltalán mi a helyzet a családokkal az egyes tagországokban.

Az EU-ban élő nők 51 százalékának első gyereke a 20-as éveiben születik meg, 40 százalék pedig kivárja, míg elmúlik 30. 127 000 gyermek született 2013-ban 20 év alatti édesanyától, és 65 ezer babát 40-en túli nő szült meg. 2013-ban 5,1 millió gyerek született.

Amiben sikerült előkelő helyen végeznünk, az a tinédzser korú anyák listája, itt a harmadik helyre sorolódtunk (11%-kal), amire azért nem érdemes büszkének lenni. A statisztika szerint 2013-ban 40 637 baba született itthon elsőnek, az édesanyák 48,6%-a pedig 20-29 éves kor között szült.

Az átlag magyar életkor 27,7 év volt, ami kereken eggyel marad el az EU-s átlagtól. Érdekes, hogy a harmadik vagy többedik gyereküket szülő nők aránya 21,6%, azaz a magyar nők ötöde vált nagycsaládossá 2013-ban. A statisztikákat  itt lehet elolvasni, ha kíváncsi rá, kik szülnek a legkésőbb, és hol van a legtöbb gyerek Európában.

Ha a szülők nem értenek egyet a nevelésben

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. május 17., vasárnap 12:44

Hagyján, hogy az ember szülőként igyekszik következetesen viselkedni, és megpróbálja kitalálni a megfelelő megoldást egy-egy nevelési helyzetre, és ez önmagában is számos megválaszolandó kérdést vet fel. Egyedül is problémás eldönteni, mit engedjünk, mit tiltsunk, büntessünk-e, ha igen, hogyan.

De ennél még sokkal kényesebb kérdés, mi van, ha már megszülettek bizonyos válaszok, a szülőtárs azonban másképp vélekedik. Szerinte probléma, ami szerintünk nem, vagy éppen fordítva, esetleg a miénktől eltérő eszközökkel nevelne.

Nem baj, ha vannak nézetkülönbségek a szülők közt, elvégre két szülője van a gyereknek, nem kell, hogy egyik a másik klónja legyen! Mindenki a maga személyiségével van jelen, persze, hogy egyikük szigorúbb, a prioritás is máshova eshet bizonyos kérdésekben: egyiknek szívügye az egészséges életmód, a másiknál inkább belefér a nassolás, egyik ragaszkodna a teljes képernyőmentességhez, a másik szerint valamennyi rajzfilm belefér stb.

A legfontosabb: nem kell megijedni, ha vannak különbségek akár temperamentumban, akár bizonyos helyzetek megítélésében, mert ennek így kell lennie. Szinte nyomasztó is, ha a két szülő szóról szóra ugyanazt szajkózza, ez megkérdőjelezi a hitelességüket, robotszerűvé teszi őket, noha a gyereknek hús-vér szülőkre van szüksége.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kétnyelvű gyerekek és a Mummy's apple-je

S-W. Zsó 2015. május 16., szombat 13:56

Bemutattunk már egy Magyarországon élő családot, akik magyar anyanyelvük ellenére otthoni közegben angolul társalognak. És a kétnyelvűség (sőt, többnyelvűség) témájában szó volt már arról is, mit nyer és mit veszít a gyerek, ha nevelkedése során több kultúrában is helyt kell állnia.

Most annak jártunk utána, hogy a külföldön élő magyar szülők hogyan boldogulnak a korai kétnyelvűségre neveléssel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért jó, hogy apja is van a gyereknek!

Dívány 2015. május 15., péntek 14:46

Minden gyereknek szüksége van apára, ez nem csupán a megfelelő fejlődés miatt szükséges, de bizony gyakran életet is menthet. A Blazepress.com összeszedett tizenkilenc videót és gifet olyan szituációkkal, amikor nemcsak hogy jó, hogy apa a helyszínen volt, de határozottan szükséges is. Nézze meg a hajtás után, nekünk melyik a két kedvencünk, és ha a többire is kíváncsi, kattintson át a Blazepress-re!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem spermadonor vagyok, hanem apa - interjú

Puskás Pálma 2015. május 14., csütörtök 16:54

A sokak által kedvelt Apapara blog szerzője, Szél Dávid pszichológus első könyve idén júniusban, a könyvhétre jelenik meg. A szerző kétgyermekes apuka: egy négy éves kisfiú és egy öt hónapos kislány édesapja. Blogjában - és előkészületben lévő könyvében is - a modern apukák kalandjait és problémáit járja körül, miközben időnként társadalmi problémák is helyet kapnak. Lesz majd könyvbemutató is, dedikálás pedig a könyvhéten lesz, a Vörösmarty téren az Európa Könyvkiadó standjánál június 6-án, 11 órakor.

Addig is, Szél Dáviddal beszélgettünk oviról, pelenkáról, neveléspszichológiáról, feminizmusról és a mai, magyar értelmiségi apukák mindennapjairól.

Milyen apuka szerettél volna és szeretnél lenni? Mennyire sikerül?

Csak azt tudtam, hogy majd szeretnék apa lenni, de hogy milyen, azon nem sokat gondolkodtam. Biztos ilyen közhelyek jutottak volna eszembe, hogy jófej, higgadt, türelmes szeretnék lenni. Azt is tudom, hogy nem akartam nagyon megváltozni, nem akarom most sem, hogy egész más legyen az életem, mint a gyerekeim születése előtt volt. Persze, jóval kevesebbszer érek rá a barátaimmal találkozni, de azt hiszem,a személyiségem nem változott. Ugyanolyan ruhákat hordok, ugyanolyan zenéket hallgatok, ugyanazok a könyvek érdekelnek, ugyanúgy gondolkodom társadalmi kérdésekről, politikáról, ugyanabba a nőbe vagyok szerelmes. Bár az is igaz, hogy ha nem lennék apa, akkor mi most aligha beszélgetnénk.

Azt pedig, hogy milyen apa lettem, nagyban meghatározza, hogy álmos vagyok-e, illetve, hogy a gyerekeimre jutó, a gyerekeimre szánt időt tényleg rájuk szánom-e. Végül azon, hogy az ő tempójukat és az én tempómat mennyire tudom összeegyeztetni.

Most már sokkal könnyebben bocsátok meg, sokkal könnyebben felül tudok magamon, a saját hülyeségeimen emelkedni, de ez még mindig messze van az ideálistól.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó burok, rossz burok, gyereknevelés

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. május 13., szerda 19:26

„Burokban neveled a gyereked”, „meddig akarod még burokban tartani?” – ezek a mondatok általában kritikaként hangzanak el, arra utalva, hogy a szülő túlfélti a csemetét, nem képes elfogadni az önállósodási vágyát, a tőle való távolodást.

A burok szó az anyaméhet juttathatja eszünkbe, így a megjegyzés azt sugallja, hiába született meg a gyerek, mintha még mindig a saját részének tekintené az anya. Ám nyilvánvaló, hogy valamiféle óvásra, védelemre szüksége van a gyereknek, és nagyon is probléma, ha hiányzik körülötte a védőburok.

Burokra egész életünkben szükségünk van, de egyre több mindent képesek vagyunk magunknak is megadni: helyreállítjuk jó hangulatunkat, önbecsülésünket, ha valami kellemetlenség kibillentett minket, tehát már nincs szükségünk azonnali támaszra, de azért mindenkinek kell valamiféle háttér, hogy tudja, van, ahol szeretik, elfogadják. Akkor, hogy is van ez: kell a burok, de baj, ha burokban tartjuk a gyereket? Van jó burok és rossz burok, és néha nem könnyű eldönteni, hol a határ.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Élő embriók génjeit módosította egy kínai kutatócsoport

Puskás Pálma 2015. május 12., kedd 14:44

A tudományos világot meglepte és megdöbbentette, hogy nemrég hivatalosan is igaznak bizonyultak az eddig inkább pletykaként kezelt hírek: kínai tudósok egy csoportja élő, emberi embriókon végzett génkísérleteket. Az eredményeket a Protein & Cell című tudományos szaklapban jelenttették meg, és ez ismét felszította a témát övező etikai vitákat.

A közölt tanulmányban az etikai megfontolásokat azzal igyekeztek kiküszöbölni, hogy kísérleteiket életképtelen embriókon folytatták – életképes embriókon kísérletezni ugyanis tilos és etikátlan, hiszen ez emberkísérletnek minősül.

Mivel az ember génkészletét megváltoztató kísérleteket eddig még sosem végeztek, elég nehéz kiszámítani, hogy mi sülne ki belőlük, nem véletlen, hogy egészséges embriókon nem engedélyeznek efféle módosításokat. A Sun Yat-sen egyetem kutatócsoportja ezért meddőségi klinikákról szerzett be olyan „kis hibás” embriókat, amik nem lettek volna alkalmasak a lombikbeültetésre, mert biztosan nem lett volna belőlük életképes újszülött.

A kínaiak szerint ez így már kevésbé aggályos, hiszen ha kísérleteik sikertelenek, akkor sem betegítenek meg senkit. A kísérletükben használt embriók ugyan életben voltak, de mivel a meddőségi klinikán a megtermékenyítés során két spermium is megtermékenyítette őket, így dupla kromoszómakészletük volt, és ez nem betegséghez, hanem egészen biztosan életképtelenséghez vezet. Így nem kellett attól félniük, hogy amúgy életképes embriókat „rontanak el” a kísérletek során.

Egyes kutatók szerint az embriók genetikai módosítása szuper ötlet és fényes jövő előtt áll, hiszen ezáltal már a születés előtt ki lehet gyógyítani a magzatot egy csomó örökletes betegségből (persze, csak azokból, amelyek esetén ismerjük, hogy melyik gén okozza őket).

Ugyanakkor a módszernek rengeteg ellenzője van, hiszen az embriók génkészletének megváltoztatása beláthatatlan következményeket vonhat maga után, és nem csak az adott embrióból születő személy, hanem az összes utódjának génkészletét is megváltoztatja, vagyis több generáción át érződik a hatása.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rossz hír: ha több a tévézés - kevesebb a sperma

Puskás Pálma 2015. május 11., hétfő 15:12

A meddőségi problémákkal küzdő párok körülbelül egyharmadában a nő, másik egyharmadában a férfi szervezetében találnak olyan problémát, amely a fogamzás elmaradásáért felelős. A további egyharmad ismeretlen eredetű. A férfi meddőség egyik leggyakoribb oka a spermiumok nem kielégítő száma, illetve mozgásképessége, magyarul kevés jól mozgó spermium van, akik ennélfogva kisebb eséllyel termékenyítik meg a petesejtet.

A kutatók az utóbbi évtizedekben arra az aggasztó jelenségre lettek figyelmesek, hogy a nyugati világban a férfiak ondóminősége évről évre romlik. Erre több elmélet is létezik, az mindenesetre gyanús, hogy éppen ezekben az évtizedekben nyert egyre inkább teret az ülő életmód: egy csomó kényelmi találmánynak (autó) és a társadalmi berendezkedés változásainak (sok szellemi munkásra van igény és kevesebb fizikaira) köszönhetően a férfiak sokkal többet ülnek és kevesebbet mozognak, mint mondjuk akár ötven évvel ezelőtt.

Egy friss kutatás most a mozgásszegény életmód, valamint konkrétan a tévénézés szerepét támasztja alá, meglehetősen riasztó képet festve: a sokat tévéző férfiaknak ugyanis rosszabb a spermaképe.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az anya túlsúlya veszélyezteti a gyerek pszichés épségét is

Puskás Pálma 2015. május 10., vasárnap 17:55

Az világos, hogy a gyerek megszületése után, de még a terhességünk alatt is sokat tehetünk az egészségéért, hiszen sok kisgyermekkori, vagy akár magzatkori esemény ( szoptatás, bántalmazás) felnőve is hatással van az egészségünkre. Egy új kutatás szerint azonban már a terhesség előtt érdemes elkezdeni vigyázni magunkra, ha nem akarjuk, hogy születendő gyermekünk nagyobb eséllyel kerüljön pszichiátriára.

Miért is? Kiderült, hogy azoknak az anyáknak, akik a teherbe esés előtt jelentős túlsúllyal rendelkeznek, a születendő gyermekeik felnőve sokkal nagyobb eséllyel betegszenek meg téveszmékkel és hallucinációkkal járó pszichotikus betegségben, mint a normál súlyú nők gyermekei.

Túlsúlyos anya = pszichotikus gyerek?

A néhány napja egy neves nemzetközi kongresszuson prezentált ausztrál tanulmány ráadásul nem is az első, ami ezt az összefüggést alátámasztja: már korábban is voltak arra adatok, hogy a teherbe esés előtti testsúly hatással van a születendő gyermek pszichés épségére. Ezek a hatások ráadásul nem is rögtön a születés után látszanak, hanem jellemzően huszonéves korban bukkannak fel az első tünetek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A hat leghülyébb kérdés, amit anyaként kaptam

polly 2015. május 9., szombat 11:18

A leggyakrabban jól szórakozom, de néha a pofám leszakad, hogy kortól és nemtől függetlenül miért kell mindenkinek véleményt nyilvánítania mások gyereknevelési szokásairól. Elvonatkoztatva attól, hogy a Tökéletes Anyukák És Apukák Szövetségének oszlopos tagjai szerint amúgy is szar anya vagyok, mert segget törlök, nem popsit, terhesen is utazgattam, antibiotikummal mérgeztem a gyereket, többet szültem kettőnél, összeszedtem, milyen kérdésekkel tudták az utóbbi időben, egy másfél éves kislány anyjaként pusztítani az agysejtjeimet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan altassuk el a kisbabát - cuki és vicces módszerek

Primilla 2015. május 7., csütörtök 18:43

A kisbabák már csak olyanok, hogy amíg nem tanulják meg, hogy hogyan kell elaludni, hajlamosak inkább nyűglődni, sírdogálni és várni, hogy majdcsak valaki megmenti őket. És mivel az anyaszív összefacsarodik, ha kínlódni látja a kisbabáját, segíteni szeretnénk neki, de azonnal! (Különben is mennénk már a dolgunkra, mert a lakás szalad, ebéd meg még sehol). Vannak persze a jolly joker módszerek, mint a mellen altatás, a ringatva fel-alá sétálás vagy a babakocsiban tologatás, sokszor azonban ezek akadályba, a fizikai teherbírás korlátaiba, vagy épp az elveinkbe ütköznek.

Mutatunk pár ötletet, hogy hogyan oldották meg ezt a kétségkívül fontos kérdést mások. Hopp, egy jó tanácsot azért hadd adjunk: tessék lazítani, a baba is könnyebben elalszik, és nekünk sem árt egy kis nevetés.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 234

Kórházfigyelő

  • Budapesti kórházak
  • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Travelo utazási ajánlatok

  • Utazzon Bükfürdőre Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága és különleges Medical Wellness Centruma várja Önt!
  • Kristálytiszta tenger, sziklás partok, aprócska homokos öblök, szikrázó napsütés!
  • Elérhető strandok, mesés öblök - ez Horvátország!
  • Egyszerűtől a luxusig: ahol családjával együtt pihenhet. Foglaljon online vagy csak kérjen ajánlatot itt.

Hirdetés

Hirdetés