SZÜLŐSÉG

Ha nem tanyán laknék, egy alkoholista, lecsövesedett, rettegett egyetemi oktató lennék

Primilla 2017. július 19., szerda 16:15

Sipos Mihály és felesége, Ruszkai Krisztina egy Cegléd melletti tanyán élnek két kicsi gyerekükkel. Mindketten agrármérnökök, Misi az egyetemi karrierjét cserélte az önellátó tanyasi életre, Kriszti pedig díjugrató volt, mielőtt családot alapítottak. Viszonylag ritkán lehet olyan emberekről hallani, akik városi, értelmiségi emberekként saját maguk választották a tanyasi életet, viszont értenek is ahhoz, amit csinálnak. A gazdaságukban most már több tucat őshonos, magyar állat- és fafajta van (de sehol egy rovásírás, vagy hasonló), szépen fejlődnek, és éppen úgy élnek, ahogy szeretnének. A gyerekeiknek is szabad életet szánnak, már ki is találták, hogyan tudják kikerülni az állami/egyházi oktatási rendszert. Interjú érdekes és boldog emberekkel, akik megvalósítják az álmaikat.

Dívány: Mesélnétek egy kicsit arról, hogy honnan jöttetek?

Kriszti: Budapesten születtem, és Budapest környéki lovardákban, bértartásban voltak a lovaim, oda jártam ki lovagolni. Ez volt a sportom. Mindig lovakkal foglalkoztam, úgy szerettem volna élni, hogy velem vannak az állataim.

D: Ráadásul elég sikeres is voltál a díjugratásban.

Misi: Nem fogja elmondani, mert nagyon szerény, magyar válogatottságig jutott. Az ott a falon az Európa Bajnokság plakettje.

Kriszti: Igen, kijutottam az ifjúsági díjugrató Európa Bajnokságra.

D: És te, Misi?                                

Én Komárom-Esztergom megyében, egy nyolcszáz fős kis faluban éltem egészen addig, amíg egyetemista nem lettem, és utána Gödöllőn éltem tíz évet. Szerencsém volt: volt az egyetem közepén egy tangazdaság, ott lakhattam és dolgozhattam. Valójában a város szívében laktam egy nagy tanyán. Az állattartás ott nem nagyon működött, próbálkoztam egy-két birkával, de nem nagyon jött be.

A szüleim tanárok, és senki sem foglalkozott a felmenőim között gazdálkodással. Nem is támogatták a szüleink a tanyán lakás ötletét, egyikünké sem. Novemberben lesz hét éve, hogy itt élünk. Mondjuk tűzifát szoktak venni, lejönnek néha unokázni, vagy apukám megszereli a villanyt, segítenek, ha kérjük.

Az alföldi tanyavilágban 22 éves koromban jártam először. Vittünk ki kérdőívet, a Magyar Tudományos Akadémiának volt egy kutatása az alföldi tanyák arculatának megőrzése érdekében. Minket, fiatal egyetemistákat odalöktek, hogy mehetünk egész nyáron, és nekem annyira megtetszett, hogy éjszakába nyúlóan beszélgettem a tanyasiakkal. Volt egy család, akinek kilenc gyereke volt, és láttam, hogy ezek tök csórók hozzánk képest, mégis boldogok. Valami plusz van bennük, azt láttam. Aztán vége lett a felmérésnek, és mi éveken át visszajártunk hozzájuk. Én ott döntöttem el, hogy tanyán akarok lakni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A táskáknak jutott ülőhely, a szoptató anyának nem

Aladár 2017. július 19., szerda 14:53

Az egy kézzel szoptató Bryonynak senki sem adta át a helyét!

Az impozáns nevű angol kisvárosban, Leigh-on-Sea-ben egy zsúfolt vonaton vágott bele az azóta nagy botrányt kavart kalandba Byrony Esther, aminek a vége az lett, hogy állva kellett megszoptatnia a 15 hónapos gyerekét. Bryony megosztott egy fotót is az incidensről, amit azóta többen osztottak meg, mint ahány lakója van az angol kisvárosnak, ahol az eset történt.

A Daily Mail beszámolója szerint még egy saját ülőhellyel is rendelkező bőröndöt sem voltak hajlandóak odébbmozgatni a vonat utasai, hogy megkönnyítsék az anya dolgát, nem csoda hát, hogy az eset kiverte a biztosítékot Bryony-nál.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyaralás az, amikor anyu a tengerhez közelebb főz?

Koncz Andrea 2017. július 18., kedd 15:00

Ugyanaz a házimunka, csak nem 600 kilométerre van a tenger, hanem háromra. Jó ajánlat ez? Nyaralás egyáltalán? Vagy kitolás, mert amíg mindenki jól mulat, a nő ugyanúgy végzi a házimunkát, mint itthon?

Kaja, mosogatás, terítés, asztal leszedése, be is kell vásárolni, naponta felsöpörni a kihullott homokot, és egy-egy mosás-teregetés is be-befigyel - körülbelül ezekkel a munkákkal jár az apartmanos élet. Ugyanaz a házimunka, csak nem 600 kilométerre van a tenger, hanem háromra. Jó ajánlat ez? Nyaralás egyáltalán? Vagy kitolás, mert amíg mindenki jól mulat, a nő ugyanúgy végzi a házimunkát, mint itthon?

"Apartman? Aztán ott güzüljek egész héten a konyhában,  hogy mindenkinek legyen mit ennie? Hát, kösz, de nem! Inkább megyek egy all inclusive-ba, és pihenek én is végig" - nekem Ilka mondta ezt, de biztosan mindannyian hallottuk már szinte pontosan ugyanezt másoktól. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kevesebbet alvó gyerekek gyorsabban öregszenek

Aladár 2017. július 17., hétfő 17:09

Egy kutatás szerint nem jó hír, ha kevesebbet alszik a gyerek, a telomerek, a DNS károsodását megakadályozó kis ütközők szempontjából legalábbis problémás lehet a dolog.

A Princeton egyetem kutatói a DNS-szál két végén található, többszörösen ismétlődő, a sejtosztódás során egyre rövidülő szakaszok, a telomerek hosszának vizsgálata révén jutottak erre a következtetésre. A telomerek a DNS védelmét szolgálják: minél hosszabb ez a szakasz a kromoszómák végén, annál több osztódásra képes egy sejt anélkül, hogy a génkészlete is sérülne, és a sejtek elöregednének. A júniusban publikált kutatás eredményeit a New Scientist foglalta össze. 

shutterstock 371042258
Távolról sincs vége, olvasson még »

Keményen úszó, mégis boldog gyerekek. Lehetséges ez?

Szalay Ágnes 2017. július 17., hétfő 10:00

Sok szülőben, bennem is, van némi ellenérzés azzal kapcsolatban, hogy járjon-e sportolni a gyerek. Miközben tudom, hogy a sport jó dolog, gazdagítja az életet, és azt is fontosnak tartom, hogy sokat mozogjon a gyerekem, tartok attól, hogy egy edzésen úgy bánnak majd vele, ahogyan nem kéne. Pedig van mód rá, hogy a sportolás élmény legyen. Csak a szemléleten kellene változtatni néhol.

Anya, nem akarok úszásra menni – rimánkodott a lányom, aki pedig nagyon lelkesen vágott bele az ovis úszásba, szereti a vizet, és alig várta, hogy megtanuljon úszni. De miért, mi a baj az úszással? – kérdeztem. Az edző bácsik állandóan kiabálnak, sosem mondják azt, hogy légy szíves, csak hogy most háton, meg tedd be a fejed a vízbe. És játszani sem lehet. Nem szeretem.

Autoriter, agresszív barom, hát hogy képzeli, hogy így beszél egy gyerekkel! – dühöng egy apa, már egy másik ovis úszáson, ahol az edző úgy rámordult a medencébe beugró (ami nyilvánvalóan tilos tevékenység egy gyerek-úszáson) kislányára, hogy az elsírta magát.

shutterstock 612044657

Izgalmas kérdés a gyerekek sportolása. Van benne sok jó dolog is, de sajnos sokat hallani kizsigerelt, megfélemlített, az edzők nyers parancsolgatását normálisnak tekintő, a sport miatt érzelmi sérüléseket szenvedő gyerekekről. Van olyan volt tornász ismerősöm, aki azt mondja, mai napig elsírja magát, ha megérzi a magnézia szagát. Annyira rettegtek mindig edzés előtt, és a magnézia volt az első, amivel találkoztak, ahogy beléptek az edzőterembe.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A jó táborban szabadok a gyerekek

Primilla 2017. július 16., vasárnap 16:06

Dübörög a táborszezon, ami, lássuk be, főként gyerekmegőrző a dolgozó szülőknek. Ugyanakkor az igazi mégiscsak azt lenne, ha a poronty jól érezné magát, de legalábbis nem intene be az első nap után, hogy ő ugyan többet be nem teszi oda a lábát. De mitől jó egy tábor, és mi tudja elrontani? Miből lehet előre látni, hogy hová érdemes menni, és melyiket jobb messze elkerülni? Öt év, hat család, 15 gyerek tapasztalatai következnek.

Tábort elsősorban úgy keres az ember, hogy megnézi, mikor nem tudja senkinek odapasszolni a gyerekeit, és ebben az időpontban mi a kínálat. Nos, ez hiba, mert pont fordítva kell csinálni. A rutinos táborozó családok már tudják, hogy először a szuper táborokban kell lefoglalni a helyet, és az így lefedett hetek köré kell szervezni a nyár többi eseményét: családi szabadságot, nyaralást, unokatesózást, nagyinapközit, és akkor végül minden szépen a helyére simul, és mindenki elégedett lesz.

Így álljunk neki

Jó tábort elsősorban úgy lehet találni, hogy az ember körbekérdezi az ismerőseit, és semmiképpen sem úgy, hogy bedől a hangzatos neveknek és hirdetéseknek. Ütős reklámszöveget bárki tud íratni, maradjunk abban, de az nem biztos, hogy híven fogja tükrözni a valós tartalmat. Tehát szülőként akkor tesszük a legjobban, ha először is megkérdezzük az ismerőseinket, hogy melyik táborban érezte magát jól tavaly a gyerekük. Meg fogják mondani, csak úgy dől majd belőlük a szó. Habár az is lehet, hogy azt, ami bevált, egy szóval sem említik majd, ellenben meg fogjuk tudni, hogy mi az, aminek jobb a közelébe se menni. Ezek is értékes információk ám.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hülyeség az "ülj le, és csendben figyelj!"

Primilla 2017. július 16., vasárnap 14:41

Nem az a gyerek lesz okosabb, aki csendben ül, és úgy tesz, mintha odafigyelne. Éppen ellenkezőleg, azok fejlődnek a legjobban, akik a testükkel is megtapasztalják a dolgokat.

A gyerekem rendkívül elhivatott és rátermett óvónője időről időre megkísérelte elmagyarázni a nagycsoportosok szüleinek, hogy tőle hiába várják, hogy „hozzászoktassa” a gyerekeket az iskolához, leültesse őket és foglalkozásokat tartson nekik, úgysem fogja megtenni, mert nem látja értelmét. Ebben a korban ugyanis a gyerekek agya leginkább a mozgáson át fejlődik, és sokkal többet tanulnak, ha közben ugrabugrálhatnak, mintha csendben ülnek és figyelnek – magyarázta.

Én ezt a tetszetős elméletet már akkor is szívesen elhittem, mert láttam, hogy az én fiamat úgysem tudná leültetni, szóval nekünk tiszta haszon volt ez a hozzáállás, összhangban a körülményekkel. Most viszont megtaláltam a dolog tudományos hátterét is, az óvónőnek igaza volt.

shutterstock 122692285

Egy kutatásból egyértelműen kiderült, hogy sokkal, de sokkal többet fejlődtek azoknak a gyerekeknek a motorikus és nyelvi képességei, akik mesehallgatás közben, a történettel összefüggésben mozogtak is, mint azoknak, akik csak hallgatták a mesét, vagy csak elmozogták azt. De ami a legérdekesebb, hogy még azoknak az ovisoknak is többet fejlődtek a nyelvi képességei, akik csak mozogtak, és még csak el sem mondták nekik a mesét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyáltalán semmivel sem kell kezelni a köldökcsonkot!

Primilla 2017. július 15., szombat 16:38

Hiába ezt tanultuk, hiába ez a szokás, a köldökcsonkot egyáltalán nem kell kezelni semmilyen szerrel.

A legújabb ajánlások szerint a köldökcsonkot egyáltalán nem kell kezelni semmilyen szerrel, elég szárazon tartani, a pelenkát alatta gondosan visszahajtani, és kezet mosni, mielőtt a babához nyúlunk.

Dr. Szakács Krisztina gyermekorvost azért szeretjük, mert nemcsak követi a nemzetközi szakirodalmakat és ajánlásokat, hanem, meg is osztja ezeket a nagyközönséggel, még akkor is, ha ezek szembemennek az évtizedes berögződésekkel. Ez történt most, az újszülöttek köldökcsonkjának ápolásával is.

Pár évvel ezelőtt, amikor a gyerekeim születtek, még az volt a normál eljárás, hogy a köldökcsonkot tisztába tevéskor határozott mozdulattal ki kellett húzni, és a tövénél körbe kellett törölgetni alkoholos vattapálcával, majd le kellett szórni vastagon speciális köldökhintőporral.  

A tudomány jelenlegi állása szerint azonban ez nagyjából ugyanaz a kategória, mintha kalciumot adnánk allergiára: bár hagyományosan mindenki hisz benne, ezt tanulta az anyukájától és ez volt a szokás mindig a családban, gyakorlatilag azonban teljesen hatástalan a fertőzések megelőzése szempontjából.

shutterstock 472094683
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kedves szülőtársak, szóljatok légyszi, ha tetűt találtok a gyerekben!

Primilla 2017. július 15., szombat 13:26

A tetvek nem jégből, kőből és varázslatból materializálódnak, hanem átmásznak egyik fejről a másikra. Az a jó fej, aki szól, a szégyenkezéstől, sunnyogástól csak rosszabb lesz a helyzet.

Tetvekkel a hajában jött haza a gyerek a táborból. Egy pillanatra ugyan kirázott a hideg, de hát ilyenkor nem nyafogni kell, hanem cselekedni a jól ismert módszer szerint, amiről már többször is írtunk, nem fárasztanék most vele senkit.

Tetűirtás után, következő lépésként pedig elkezdtem értesíteni a gyerek barátnőinek – akikkel együtt táborozott, és akikkel gyakran van együtt – a szüleit, hogy ez volt, ellenőrizzék le a saját gyerekük haját, biztos, ami biztos. Mindenki jó fej volt, megköszönte, hogy szóltam.

Érdekes módon azt senki sem mondta, hogy ja, persze, tudom, mert az enyémben is találtunk tetűt. Ami vagy azt jelenti, hogy a tetvek csak úgy maguktól materializálódnak jégből, kőből és varázslatból, nem pedig átmásznak egyik fejről a másikra – habár ez nem túl valószínű. Ennél sokkal életszerűbb, hogy valaki itt sunnyog, és „elfelejtette” közölni, hogy az ő gyerekével ugyanez a helyzet. Vagy, amibe bele se merek gondolni, fel sem tűnt, hogy a lánya fejében hetek óta tetvek vannak.

shutterstock 69235237

Oké, most úgyis a píszí utáni világban élünk, nyíltan kimondhatjuk, amit gondolunk: tetvesnek lenni iszonyat ciki. Állati nehéz odaállni más szülők elé, és jelezni, hogy te figyi már, a kölyköm hajában paraziták ütötték fel a fejüket, ha jót akarsz magadnak, elő a permetezővel! Helyette inkább a gyerek lelkére köti az ember, hogy senkinek egy szót sem, kiirtjuk a tetveid, és volt probléma, nincs probléma. Csak el ne mondd senkinek, ugye nem akarod, hogy kicsúfoljanak? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szüleikhez hasonlóan „huzalozott” agyú kamaszokkal könnyebb együtt élni

Aladár 2017. július 14., péntek 11:32

Egy kutatás a gyerekek és szüleik agyának hasonlóságait látja a harmonikus családi élet és a magasabb érzelmi fejlettség egyik fő feltételének.

Ha az anyák és a gyerekek agya hasonló mintákat mutat, a mindennapok során is felhőtlenebb a kapcsolatuk – nagyjából így lehetne összefoglalni egy, a NeuroImage-ben megjelent kutatás egyelőre csak a két jelenség közötti összefüggést felfedező eredményeit. Arra persze a Research Digest is felhívja a figyelmet beszámolójában, hogy a kutatók ok-okozati összefüggéseket megállapító kijelentései nem biztos, hogy megállják a helyüket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

17 tipp, hogy könnyű és vidám legyen a nyaralás gyerekekkel

Szalay Ágnes 2017. július 13., csütörtök 16:07

Kisgyerekekkel fárasztó az élet. A szülők éppúgy, mint a gyerekeik tépett idegekkel várják, hogy jöjjön már a nyár, lehessen egy kicsit pihenni, töltődni. A várva várt nyaralás viszont hamar családi drámába, és extrém szülői tortúrába fordul, ha nem vesszük figyelembe, hogy a gyerekeket felkészítsük az útra, és olyan nyaralást válasszunk, ami nekik is megfelelő.

Jópár éve charter-járattal utaztam egy törökországi üdülőhelyre. A kétórás utazás rémálomba illő volt, annyi gyerek visított, sivított és unatkozott a repülőn. Szegény szüleik karikás szemekkel, kissé remegve, tépett ruhában szálltak le, mire végre odaértünk. Az út végén átgondoltam a jövőmet, vajon biztos vagyok-e benne, hogy szeretnék gyerekeket. Szerencsére függőben hagytam a kérdést, de azt szentül megfogadtam, hogy sosem fogok repülővel nyaralni menni, ha esetleg kellően elhalványulnak ennek az utazásnak a rémisztő képei, és belevágunk a családalapításba. Persze, mióta szülő vagyok, számos szent fogadalmamat megszegtem, sőt mai fejjel simán el tudom képzelni, hogy repülővel nyaralni induljunk - bár még nem tettük. Azért azt most is látom, hogy elég stresszes lehet kisgyerekekkel utazni, de vannak módszerek, amik csökkenthetik a gyerekek és szüleik utazási szenvedését.

shutterstock 223601923

A parents.com oldalon praktikusan használható listát találtam, hogy hogyan lehet kevésbé stresszessé tenni az utazást kiskorú házi-zsarnokainkkal. Nem biztos, hogy nagy meglepetések lesznek köztük, de talán nem árt feleleveníteni a praktikákat nyaralás előtt, hiszen az ember, én legalábbis, a felét el szoktam felejteni a tavalyi tapasztalatokból leszűrt aranyszabályoknak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kisebb az elhízás esélye, ha apa fürdeti a gyereket

Puskás Pálma 2017. július 13., csütörtök 15:02

A gondoskodó apák gyerekei jobb esélyekkel indulnak. Nem csak pszichésen: testileg is.

A huszadik századi kutatások elsősorban a nők szerepére fókuszáltak a gyereknevelést illetően, magyarul, ha felnőve boldogtalan lettél, akkor arról szinte biztosan anyád tehetett. Az utóbbi évtizedekben szerencsére egyre többet tudunk meg az apák szerepéről is. Persze, a józan ész azt diktálja, hogy nem teljesen mindegy, kinek milyen apja van, hogyan bánik vele és mennyi időt szán rá. Kiderült, hogy az anya-gyerek kapcsolat ugyan fontos, de az apa-gyerek kapcsolat szintén az, sőt, egy jó apa-gyerek kapcsolat még a nem olyan jó anyaság hatásait is képes kompenzálni.

Egy friss kutatás szerint nem csak pszichésen lesz jobban a gyerek, ha van apja, hanem testileg is: az apa részvétele a kisgyermek nevelésében ugyanis jelentősen csökkenti az elhízás esélyét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magasabb gyerekkori IQ = hosszabb élet

Aladár 2017. július 13., csütörtök 12:54

Egy skót kutatás 68 év távlatából igyekezett felmérni, pontosan mekkora jelentősége lehet egy 11 éves korban kitöltött intelligenciatesztnek.

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói által publikált friss tanulmány közel 66.000 1936-ban született skót életét, és az esetek közel felében halálát vizsgálta, egészen 2015 decemberéig bezáróan. A 79 éves korukig követett skótok intelligencia hányadosa egyébként egy 11 éves korukban kitöltött intelligencia teszt miatt volt ismert a kutatók számára. A tanulmány eredményeiről, és arról, pontosan mennyivel csökkenti bizonyos halálozási okok kockázatát a magasabb intelligencia, a ScienceDaily számolt be. 

shutterstock 218474557
Fotó: Shutterstock
Távolról sincs vége, olvasson még »

Két életem van. Az egyik anyánál, a másik apánál

Primilla 2017. július 12., szerda 15:45

Mit szólnál hozzá, ha minden második hétvégén valakit kötelezően meg kellene látogatnod? Tegyük fel, hogy egyébként szereted az illetőt, de hát éppen a Balatonra mennek a barátok, vagy kosármeccsed van, amiből te így mindig kimaradsz? Így élnek az elvált szülők gyerekei, ha nem elég rugalmasak a felnőttek. Aztán jön a kijózanító sokk, amikor a szülők szembesülnek vele, hogy a gyerek minden konfliktusért önmagát okolja.

Nemrég házibulit tartott a lányom, amire két osztálytársa is azért nem tudott eljönni, mert éppen apás hétvégén voltak. Jó, persze, írhatnánk különélő szülős hétvégét is, mert tényleg mindegy, hogy apa-e, vagy anya, aki igényt tartott rájuk. Lényeg, hogy azért nem voltak ott a srácok a buliban, mert éppen a másik szülőjüknek járt velük a kapcsolattartás, ők pedig nem hozták el a fiukat a partiba, mivel más terveik voltak a hétvégére.

Másnap, az évzárón sikerült beszélgetniük a gyerekeknek, és most inkább nem idézzük, hogy fogalmaztak a tizenegy éves fiúk, de mind a ketten iszonyatosan igazságtalannak tartották, hogy ki kellett maradniuk az egyébként hatalmasra sikerült vízi partiból. Ugyan nem tudták szavakba önteni, de érezték, hogy ez egy olyan szituáció volt, amikor azért szívtak ők, mert a szüleik elváltak.  

shutterstock 483300238

Érdekes módon a szüleiknek joguk van hozzájuk, nekik viszont nincs joguk a saját életüket élni, és azt csinálni, ami abból következik: például buliba menni, mint mindenki más a bandában. Helyette időről időre el kell dobniuk mindent, fel kell függeszteni az életüket, át kell települniük a másik szülőhöz, és azt csinálni, amit ő kitalál, azokkal az emberekkel találkozni, akikkel ő akar, nekik pedig semmi beleszólásuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Alig van családbarát munkahely Magyarországon

Juhász Edina 2017. július 12., szerda 11:53

Igény lenne rá, jó lenne a munkáltatónak és a munkavállalónak is, mégis csak tízből hárman mondják azt, hogy családbarát helyen dolgoznak.

A Régió Játék készített felmérést arról, hogyan oldják meg a szülők a nyári iskolai szünetben a gyerekelhelyezést, mennyi szabadságot tudnak kivenni és egyáltalán, mi lenne szerintük az ideális. Az nem meglepő, hogy mindenki több szabadságot szeretne, hiszen a családok jelentős részének gondot okoz az iskolai szünetek alatt a gyerekfelügyelet. Viszont kiderült az is, hogy tízből mindössze csak hárman mondják azt, hogy családbarát munkahelyen dolgoznak, pedig ha megnézünk egy álláskereső portált, akkor a kiváló csapat és a versenyképes jövedelem mellett előszeretettel szerepel a jófejkedések listáján a rugalmas beosztás vagy a családbarát munkahely megjelölés is. 

shutterstock 145798100
Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért nem fogad szót a gyerek?

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. július 11., kedd 13:22

Ne várjuk a gyerektől, hogy hallgasson ránk, ha mi sem vesszük komolyan magunkat! A szófogadás elérésének kulcsa, hogy a szülő ki van békülve saját vezető szerepével.

Tudjuk, az idő eltorzítja az emlékeket, és minden nemzedék elmondja, hogy „bezzeg a régi időkben”! Érdemes óvatosan kezelni ezeket a benyomásokat, a gyereknevelésben pedig különösen, mert bár most sem minden fenékig tejfel, jó néhány példát mondhatnánk rá, hogy bizonyos dolgokban ügyesebbek, tudatosabbak vagyunk. Ám azért van egy téma, aminél nehéz nem mondani, hogy „bezzeg régen”. Úgy tűnik, a szüleink is úgy emlékeznek, régebben mintha inkább szót fogadtak volna a gyerekek, és a mai felnőtteknek is úgy rémlik, mintha nem pergett volna le ennyire, mikor anya, apa huszadjára szólt. Illetve nem szólt huszadjára, mert azért nagyjából harmadjára megtettük, amit kért, ha csúnyán is nézett, már elsőre-másodikra.

Na persze, régen is voltak átok rossz kölykök, és ma is vannak olyanok, akik már-már túlságosan is meg akarnak felelni. De annyi biztos: temérdek szülő számol be róla, hogy szeretné valamiféle középút alapján nevelni a gyerekét, nem is katonai szigorral, de nem is teljes káoszban, és sok mindent szívesen egyeztet vele demokratikusan, de azért bizonyos dolgokat neki kell megmondania, és ezekben nem ártana, ha hallgatna rá a gyerek. De nem teszi. Elhangzik egyszer, kétszer, ötször, hogy „ne az ágyban egyél, gyere az asztalhoz”, vagy valami egyéb egyszerű dolog, és a csemete pont úgy csinálja tovább, mintha nem is hallotta volna. Vajon mi lehet ennek az oka, és min kellene változtatnunk?

shutterstock 181280717
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem, nem esszük meg a méhlepényt

Aladár 2017. július 11., kedd 12:04

Hatalmas meglepetés! Az Amerikai Járványügyi Hivatal szerint nem jó ötlet méhlepényt fogyasztani reggelire. És ebédre sem.

Attól még, hogy szerepel benne a lepény szó nem lesz fogyasztásra alkalmas a magzatokat tápláló szerv. Az Amerikai Járványügyi Hivatal nemrég hivatalos közleményben hívta fel a saját vagy mások méhlepényét előszeretettel fogyasztó állampolgárok figyelmét a kannibalizmus legújabb, meglepően népszerű formájának veszélyeire. Az Iflscience placentaértékelő beszédében itt-ott méhlepény turmixolós videók is feltűnnek egyébként, ezek szerint ezekből is legalább kettő létezik már. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért kell annak a szegény gyereknek nyáron is bölcsibe járni?

Primilla 2017. július 10., hétfő 17:25

Sok szülő nyáron is beadja a bölcsődébe a gyerekét, ez pedig a szuperanyáknál kicsapja a biztosítékot. De miért is?

Erős posztot írt a Facebookon a Gyerekkel vagyok blog, a lényege röviden, hogy sok szülő nyáron is beadja a bölcsődébe a gyerekét, pedig otthon vannak a nagyobbal, csak hát a kicsivel sok a gond, így inkább lepasszolják. A bölcsőde küzd, mert ki kell adni a szabadságokat, nincs elég ember, a gyerekek sírnak, mert szívesebben lennének otthon. És egyébként is, micsoda dolog, hogy nyűg a gyerek a saját szüleinek, pedig nemrég még mennyire szerették volna őt.

Természetesen elhiszem, hogy maximális jóindulattal, és a gyerekek érdekében íródott a poszt, de szerintem van itt egy másik szempont is.

Elmesélek egy sztorit. A lányom óvodába készült, és éppen nyílt nap volt a körzetes intézményben. Természetesen elmentünk, méghozzá édes hármasban, a röpködő copfú kis háromévessel, és nyilván jött velünk a kisöccse, a támaszkodva már állni is tudó, 9 hónapos baba. Gondoltam, semmi baj, betolom a kicsit a babakocsiba szíjazva, amíg a naggyal foglalkozom.

shutterstock 570751849

Csakhogy az óvoda ajtajában szóltak, hogy a babakocsit nem lehet bevinni, vegyem ki a tíz kilós gyereket, és vigyem a hónom alatt. A program kézműveskedés, szóval a másik kezemmel meg nyugodtan vágjak ki az óvodai ollóval virágokat színes papírból a nagynak, aki majd felfűzi őket cérnára. Mi sem egyszerűbb. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Meghalt a gyereke, nekiestek az oltásellenesek

Aladár 2017. július 10., hétfő 12:51

A fiatal anya úgy érezte, ezek után nincs más választása, kötelessége elmondania, mi történt valójában.

Jordan Derosier-nek nem csak a héthónapos fia halálával kellett megbirkóznia, miután egy Facebook posztban hírt adott a július 2-án bekövetkezett, egyébként a fiatal anya által felfedezett tragikus halálesetről, de még az oltásellenes trollok teljesen alaptalan támadásaival szemben is meg kellett védenie magát. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ősi, mint a szex, csak sokkal kevesebbet tudunk róla

Primilla 2017. július 8., szombat 17:33

Tudtad-e például azt, hogy az anyatej és a csecsemők nyálának a keveredése beindít egy folyamatot, melynek során hidrogén-peroxid jön létre, ami elpusztítja a szalmonellát és a staphylococcust? Vagy azt, hogy a tej biológiai receptje különbözik aszerint, hogy fiú, vagy lánybaba számára készült?

Ráadásul az utóbbitól nem várjuk, hogy rögtön, a kezdetektől jól menjen, a szoptatástól viszont igen, segítséget ugyanakkor nemigen kapnak hozzá az anyák. A bajok már ott elkezdődnek, hogy még mindig nagyon keveset tudunk az anyatejről; a tudománynak sokkal több ismerete van a kávéról, a borról, a paradicsomról, de még a merevedési problémákról is, mint a szoptatásról.

Katie Hinde az anyatej összetételét vizsgálta az Arizonai Egyetem Összehasonlító Laktációs Laboratóriumában, hogy megértse az összetettségét, és hogy hogyan befolyásolja a szoptatás a gyermek fejlődését. A kutató TED előadásában beszélt a munkájának eredményeiről.

Tudtad-e például azt, hogy az anyatej és a csecsemők nyálának a keveredése (kifejezetten a babáké) beindít egy folyamatot, melynek során hidrogén-peroxid jön létre, ami elpusztítja a szalmonellát és a staphylococcust? Vagy azt, hogy a tej biológiai receptje különbözik aszerint, hogy fiú, vagy lánybaba számára készült. Ezt a szempontot egyébként az újszülött-intenzív osztályokon is figyelmen kívül hagyják, amikor idegen anyától származó tejet, vagy tápszert adnak a babának, holott a fiúk és a lányok másképp gyarapodnak, és ez múlhat a tejen is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így vedd észre, mikor dörrensz igazságtalanul a gyerekre

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. július 7., péntek 16:54

A gyerek egyszerre szeretne kapcsolatban lenni, és megélni a valódi érzelmeit. Szülőként ezt főleg akkor nehéz megengedni neki, mikor rávetítjük a saját problémáinkat. Figyeljük meg, hogyan szól rólunk a konfliktushelyzet!

Szokták mondani, hogy a legkeményebb foglalkozás a világon szülőnek lenni. Ami azt illeti, gyereknek lenni sem egyszerűbb. Gyerekként és szülőként is úgy tűnik néha, hogy egyszerre kell megoldanunk összeférhetetlen problémákat. Sokszor érezhetjük, hogyha az egyik célt követjük, akkor a másiknak hátat kell fordítanunk.

A függőségek kapcsán korábban már említett Dr. Gabor Maté, magyar származású, Kanadában élő orvos, aki a gyermekkori traumák és élmények messzemenő hatásait elemzi, azt mondja, a gyerek két alapvető szükséglete kell, hogy kielégüljön, és keveseknek adatik meg, hogy ne kényszerüljenek választani a kettő közül a másik kárára. Az egyik a kapcsolódás, kapcsolatban levés, a másik: autentikusnak lenni. Utóbbi azt jelenti, hogy tisztában vagyok vele, mit érzek valójában, és ki is fejezhetem azt.

shutterstock 593867606

Ha a szülő elutasít egyes érzelmeket, például a haragot, és azt sugallja, hogy a jó gyerek nem haragszik (Ne csapkodj! Hagyd abba ezt a butaságot! Viselkedj már normálisan!), aki pedig igen, az nem méltó a szeretetre, akkor, mivel számára nem opció a szülővel való kapcsolatról való lemondás, kénytelen eltávolodni saját belső világától, és megtagadni azt, annak érdekében, hogy elfogadja őt a szülő, és biztonságban érezhesse a kapcsolatot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szülés Dániában: mindenki eldöntheti, mikor megy haza a kórházból

Primilla 2017. július 7., péntek 13:16

Erika Dániában szülte a második gyerekét, éjszaka bement a kórházba, és reggelre már otthon is volt az újszülött kisbabával. A kormány Magyarországon a 24 órás szülészet bevezetését tervezi, ennek apropóján úgy gondoltuk, alaposan kikérdezzük Erikát a tapasztalatairól, élményeiről.

Erikáék Dániában éltek, amikor kiderült, ismét gyereket vár.  

Amint fény derült a várandósságára, Erika értesítette a védőnőt, akivel egyébként is kapcsolatban állt, hiszen volt már egy másfél éves kisfiuk. A védőnő behívta Erikát egy vizsgálatra, ami magyar szemmel elég megdöbbentő volt: hüvelyi vizsgálat például egyáltalán nem történt, viszont valami hosszú, fa eszközzel meghallgatták a magzat szívhangját, és ehhez az eljáráshoz feltétlenül ragaszkodtak is. Ezen kívül volt még időnként vizeletvizsgálat, és ezzel nagyjából le is tudták a terhesgondozást.

shutterstock 162941981

Orvossal Erika a várandóssága alatt egyáltalán nem találkozott, ez ugyanis ott nem része a protokollnak. A dán orvosok munkáját rendkívül nagyra tartja az állam, és ennek megfelelően fizeti, tehát a munkaidejüket maximálisan kímélik. Csak beteg emberekkel kell foglalkozniuk, a várandósság viszont nem betegség – tartják a dánok, így semmi szükség orvosra.

Mivel Erika az előző terhessége alatt cukorbeteg lett, elküldték terheléses vércukor vizsgálatra is, ahol ugyanazt az értéket produkálta, mint legutóbb, és amivel Magyarországon már szigorú diétára fogták. Dániában viszont ezzel még egyáltalán nem számított cukorbetegnek, úgy bántak vele tehát továbbra is, mint egy egészséges kismamával: békén hagyták kihordani a gyerekét.

A várandósság időszaka Dániában, mindent egybevetve sokkal nyugalmasabb, kevésbé aggodalmaskodó, lazább és barátságosabb volt Erika szerint.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Ez a test már nem az, amibe beleszerettél!"

Aladár 2017. július 6., csütörtök 07:49

Az alakját vesztett anya többé-kevésbé tipikus útját járhatja végig, aki elolvassa Laura Mazza siránkozásként induló, de összességében pozitív végkicsengésű posztját.

Ahogy lesz, úgy lesz

Az ausztrál anya kicsivel több mint 60.000-szer megosztott, borongósan induló, de aztán a skála másik felén kikötő, cseppet csöpögős likemágnes posztja alapvetően a test változásait járja körül. A fejét kesergésre adó hölgy 2 gyerek anyja, az anyává válás pedig természetesen az ő külsejét sem hagyta érintetlenül. A siratóének első felében izmos testét, és garantáltan terhességi csík mentes melleit siratja a 31 éves szerző, megemlékezve azokról az örömteli, bár a poszt születésének pillanatában immár távolinak és üresnek tűnő pillanatokról is, amikor egy-egy ruhaboltba betérve még jóval kevésbé szűkítették le a kínálatot Laura anyatestének méretei.

Távolról sincs vége, olvasson még »

PIC: "Minél többet érez egy baba a szülőből, annál nagyobb esélyt kap"

Koncz Andrea 2017. július 5., szerda 10:26

Mikortól van esélye egy babának a túlélésre? Mire van ehhez szükség? És mit tehet az orvos, a szülő? A Semmelweis Egyetem Perinatológiai Intenzív Centrumában jártunk, és megnéztük mi történik azokkal a babákkal, akik jóval idő előtt jönnek a világra.

A Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján az egyik folyosóról egy egészen sajátos világba jutunk. Ez a Perinatológiai Intenzív Centrum, ahová a legkisebb megszületett babák kerülnek. Annyira picik, hogy sokan közülük 500-600 grammosan látják meg a napvilágot. Egy 600 grammal született baba döbbenetesen aprócska, és ami hihetetlen: ezen az osztályon legnagyobb részük nem egyszerűen túlél, hanem egészséges lesz.

Az inkubátorok és a benne fekvő minibabák között kicsit kócos, nagyon energikus, farmeres, mosolygós férfi szaladgál. Az egyetlen, ami arra utal, kicsoda: a fehér klumpa és a rigorózus alaposság, ahogyan belépés előtt kezes mosott. Ő Dr. Kocsis István, osztályvezető egyetemi docens.

Arról beszélgettünk, hogyan érték el, hogy kiemelkedően jók az eredményeik, milyen varázslat képes egy megszületni készülő icipici babát akár még két hónapon át a méhen belül tartani, és hogyan lehetett három év alatt teljesen modernizálni egy rettenetesen leamortizált osztályt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megőrültem: fél évig nem vettem PET-palackot

Puskás Pálma 2017. július 4., kedd 17:36

Emberkísérletbe fogtam, hogy megtudjam, lehet-e élni pet palack nélkül. Lehet! Próbáld ki Te is!

A környezettudatos életmód csak pár éve foglalkoztat, konkrétan azóta, amióta gyerekeim vannak, hiszen így máris személyesebbé válik az a probléma, hogy milyen lesz ötven év múlva a Föld. Valamikor tavaly év vége felé kattantam be teljesen, és döntöttem úgy, hogy kipróbálom, milyen a PET-palackmentes élet: emberkísérletbe fogtam, meglepően jó eredménnyel.

A kísérlet lényege, hogy nem vásárolok PET-palackot egyáltalán soha, semmilyen körülmények között, és meglátjuk, meddig tartható mindez. Hát képzeljétek, már fél év eltelt, és egy-egy kisebb botlást leszámítva (amit mindjárt kifejtek bővebben) nem vettem egy kanyi petpalackot sem. És nem is hiányzik. És sokkal kevesebbszer kell levinni a szemetet!

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés