SZÜLŐSÉG

Magyar srác rajzolja a gyereked kedvenc meséit

Juhász Edina 2017. augusztus 3., csütörtök 18:51

Rajzfilmet mindenki néz, de tudod azt is, hogyan készül? Hogy mi izgalmas lehet a háttér rajzolásban, és egyáltalán: hogyan születnek a karakterek? Hogyan döntik el, hogy kék macska lesz, nem pedig zöld hörcsög?

Hogy mi azonos a Cartoon Networkon futó Gumball csodálatos világa című mesében, illetve a Macskafogó 2-ben? Az a Weigert Miklós, aki mindkettő alkotásában részt vett. Füzesgyarmaton született, saját elmondása szerint a helyi moziban nőtt fel, mert a szülei ott dolgoztak, és gyakorlatilag gyerekkora óta egyértelmű volt, hogy ez lesz a szakmája.

A rajzfilmek világáról, az alkotás folyamatáról és a modern rajzfilmekről beszélgettünk vele, miután egy csapatnyi gyereknek mutatta meg, hogy mi is az a storyboard rajzolás, és hogyan próbálhatják ki ezt ők is otthon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyél sok édeset, ha lánygyereket akarsz?

Aladár 2017. augusztus 3., csütörtök 06:58

Veszélyes lehet, ha valaki túleszi magát terhesen, a gyerek nemét ráadásul csak kismértékben befolyásolja mindez.

A terhességgel és a szüléssel kapcsolatban számos olyan városi legenda létezik, amelyek sok esetben butácskák ugyan, de többnyire ártalmatlanok. Vannak azonban olyanok tévhitek is, amelyek potenciálisan károsak is lehetnek az anya vagy a gyerek egészségére. Ezúttal a Guardian listázott néhányat az ismertebb babonák közül. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nagy szülés tabu: miért hallgatunk a súlyos repedésekről?

Primilla 2017. augusztus 2., szerda 15:36

Carol Sunnocks tíz éve hozta a világra a fiát, de még ma is széklettartási zavarokkal küzd egy szülés közben történt sérülés eredményeként. Ritka eset? Sajnos egyáltalán nem.

Egy várva-várt kisbaba születése egy nő életének a legboldogabb eseménye. Lenne, normál esetben. Vannak azonban jó páran, akiknek inkább traumatikus élménnyé válik, amely rányomja a bélyegét a nő egész hátralévő életére. A skóciai Carol Sunnocks a Daily Mail-nek beszélt arról a tartósnak bizonyult sérüléséről, amelyet tíz évvel ezelőtt, fia, Kai szülésekor szerzett, és ami elkerülhető lett volna, ha a kórház tájékoztatja őt a veszélyekről, és felajánlja neki a császármetszést. Sajnos nem így történt.

Kai világra hozatalakor Carol 38 éves volt, és szülés közben olyan súlyosan repedést szenvedett, hogy még ma is alig tudja kontrollálni a székletét. Azért vállalta, hogy kiáll, és beszél az őt ért sérülésről, mert úgy érezte, ezáltal talán más nőket meg tud óvni attól, hogy ugyanígy járjanak.

shutterstock 270455939
Fotó: Shutterstock

Számos nő belső szervei repednek meg szülés közben valamilyen mértékben, és bár kényelmes lenne azt gondolni, hogy olyan súlyos sérülést, mint Carolé, csak nagyon kevesen szenvednek, sajnos ez nem így van. A komoly repedéses sérülések a brit Királyi Nőgyógyászati és Szülészeti Kollégium adatai szerint 2002. és 2012. között megháromszorozódtak, az először szülő nők 6 százalékát érinti (a többedik alkalommal szülő nőknél alacsonyabb ez az arány.)

Arról, hogy nálunk mekkora a szülés során súlyos gátrepedést szenvedő nők aránya, az orvosi hetilapban tavaly megjelent tanulmány szerint nincsenek elérhető adatok. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha jót akarsz a gyereknek, végeztesd vele a házimunkát!

Primilla 2017. augusztus 2., szerda 13:10

Hosszú távon nem a jó jegyektől lesz sikeres felnőtt a gyerekből, hanem azoktól a tulajdonságoktól, amiket a házimunka elvégzése során tesz magáévá. Együttműködés, segítőkészség, hasznosságtudat. Nyár van, lehet gyakorolni elereszteni a túlgondoskodást!

Manapság azt tartják jó szülőnek, aki folyamatosan részt vesz a gyerek életében, és mindig ott van a szeme az oktatásán, nevelésén. Csakhogy a túlzott gondoskodás hosszú távon egyáltalán nem tesz jót a gyerekeknek, mivel így éppen az önbecsülésük, a kezdeményezőkészségük vész el. Pont azok a tulajdonságok, amelyek egy sikeres élethez szükségesek. Helyette inkább végeztessünk velük házimunkát, és szeressük őket, a többit meg bízzuk rájuk!

Te mit szólsz ehhez az elmélethez?

shutterstock 315296378
Fotó: Shutterstock

Julie Lythcott-Haims, a Stanford Egyetem egykori dékánja, aki egyébként könyvet is írt a témáról, TED előadásban fejtette ki, hogy miért nem szerencsés túlnyüzsögni a gyereknevelést. Amikor a szülő úgy érzi, csak akkor lehet sikeres a gyereke, ha állandóan óvja és védelmezi, ha minden sikerben és eredményben benne van a keze, irányítja a legapróbb részleteket és a legjobb főiskola-egyetem felé terelgeti, nos, az ilyen gyereknek agyonszabályozott gyerekkoruk lesz.

Szupertanár vagy? Jelentkezz!

A Dívány keresi az ország legkreatívabban dolgozó tanárát. Neked is van egy (vagy több) szuper, újszerű módszered, ami miatt a gyerekek imádnak az óráidra járni, és ami, nem mellékesen még eredményes is?

Ha ráadásul hajlandó vagy a kameránk elé állva bemutatni, jelentkezz! Mutassuk meg ország-világnak, hogy így is lehet tanítani, legyen a te módszered a példa rá, hogy az iskola nem unalmas, hanem nagyon is kreatív és haladó dolog! Mi nagyon kíváncsiak vagyunk!  

- jelentkezés írásban 1 oldalban vagy 3-5 perces videóval az irokaszerknek@divany.hu címre
- a jelentkezési határidő augusztus 14
- a 3 legjobbat szakértő zsűri választja ki
- majd közönségszavazással találjuk meg a legjobb módszert kiötlő tanárt

A legötletesebb pályázatokat bemutatjuk, a győztes nyereménye pedig a Lidl jóvoltából egy iPad mini 4 és egy 100.000 forintos Lidl vásárlási utalvány. Jelentkezz, mutassuk meg a világnak, hogy máshogy is lehet!

Az agyonszabályozó szülő mindent megtesz azért, hogy a gyereke jó iskola jó osztályába járjon, ott jó jegyeket szerezzen, emellett díjakat és jutalmakat söpörjön be. Elvárja, hogy részt vegyen a diákéletben, sőt, kezdeményezzen annak érdekében, hogy később majd minél hosszabb legyen, és minél jobban nézzen ki az önéletrajza.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így neveld a tinidet - 6 egyszerű tanács szakembertől

Primilla 2017. augusztus 1., kedd 14:51

Ne hagyd, hogy erőszakos játékokkal játsszon, dobja ki a szemetét, a pofátlanság nem vicces, és további három ötlet, hogy mindenkinek jobb legyen az élete.

Kamasz gyereket nevelni kemény meló, pláne, ha először csinálja az ember. Tapasztalt szülők véleménye szerint éppen a 10-14 éves korosztállyal a legnehezebb kijönni, aminek nyilván egy csomó oka van. De minek is sorolnánk őket, ha ebben a cipőben jársz, nyilván magadtól is tudod, és nem olvasni szeretnél, hanem megfeledkezni róla, legalább egy pillanatra.

Vagy, ami még annál is jobb, értelmes jó tanácsokat kapni sokat látott emberektől, anélkül, hogy minden áron rád akarnák tukmálni a véleményüket. Találtunk is ilyet, Jennifer Philp aki éppen ezt a korosztályt tanítja, hat pontban foglalta össze a Fatherly-n, hogy mitől érdemes megóvni, illetve mire érdemes rávezetni a tiniket.

Így, ha minden jól megy, ők is könnyebben boldogulnak, kevesebb konfliktusuk lesz, és a körülöttük élő felnőtteket sem kergetik mindig az őrületbe. Persze van, ami ezek közül már most eső után köpönyeg, viszont olyanok is akadnak, amiket sosem késő elkezdeni.

1. Ne hagyd, hogy erőszakos videojátékokkal játsszon!

Aki ismeri Tim Burton filmjét, a Charlie és a csokigyárat, annak erről a tanácsról egész biztosan beugrik az egyik aranybiléta-tulajdonos gyerek, Mike Teevee, aki elég egyértelműen tévé és játék függő , és akinek mindenről a rombolás és az erőszak jut eszébe. A szülei pedig csak tehetetlenül széttárják a karjukat, nem tudnak mit tenni ellene.

shutterstock 668414941

De mi van akkor, ha nem vásárolod meg a gyereknek a legújabb Call of Duty verziót? Még akkor sem, ha az kevésbé erőszakos és borzalmas, mint a többi? Sőt, a legjobb az lenne, ha még húszévesen sem játszanának ilyen játékokkal. Az olyan játékok, mint a Call of Duty, a Grand Theft Autó, vagy az Assassin’s Creed tele van nők elleni erőszakkal, fegyveres erőszakkal, erőszakos képekkel és grafikákkal. Nincs olyan, hogy a gyerek passzívan nézi ezeket, hanem aktív résztvevő, és olyanokon töri közben a fejét, hogy melyik zombit ölje meg legközelebb, és milyen fegyvert használjon hozzá. Biztos, hogy szükség van erre

Távolról sincs vége, olvasson még »

Boldogabb lennél, ha anyád tudott volna bocsánatot kérni?

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. július 30., vasárnap 14:19

A bocsánatkérés nem megalázkodás, hiszen szabad hibázni. Nem kell magunkat ostorozni ahhoz, hogy kimondjuk, valamit most rosszul csináltunk. Hogy miért nem érezzük ezt mégsem? Talán mert a mi szüleink sem érezték. Ha a szülő tud bocsánatot kérni, akkor a gyerek is megtanulja tőle.

Akinek van olyan emléke, hogy a szülei fölé magasodnak, és összevont szemöldökkel várják, hogy bocsánatot kérjen valamilyen vétkéért, az pontosan tudja, miért jön ki nehezen a legtöbb ember száján, hogy „ne haragudj”. Az ilyen helyzet sok mindenről szól, de arról legkevésbé, hogy át tudjuk érezni, fájdalmat okoztunk-e a másiknak. Sokkal inkább a szégyenről és kínosságról: ahogy a szemek az emberre szegeződnek, úgy érzi, most mindenki elítéli őt, ő pedig kis nyomorultnak érzi magát, és azon gondolkodik, hogyan szabadulhatna a helyzetből.

Sokak által ismert jelenet ez, holott nem ezt akarjuk tanítani: nem a szégyent, nem az „engedek, akkor hamarabb szabadulok” elvét. Empátiát szeretnénk tanítani a gyerekeknek, azt, hogy érezzék át, ha fájdalmat okoztak valakinek, és hogy vállalják a felelősséget. 

shutterstock 596059175
Fotó: Shutterstock

A szülők részéről megvan a jó szándék, valami azonban félrecsúszik. Nem ugyanaz szégyenkezni, és nem ugyanaz átélni, hogy bár jók, értékesek és szeretetreméltók vagyunk, most hibát követtünk el, és sajnáljuk, hogy megtettük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő: amerikai gyerekek beperelik Trumpot

Puskás Pálma 2017. július 30., vasárnap 09:38

Alkotmányban lefektetett joguk van az élethez és a szabadsághoz, a klímakatasztrófa ezt veszélyezteti. Vagyis a klímatagadó politika alkotmányellenes, tiltsák be!

A klímaváltozás olyasvalami, ami a gyerekeink jövőjét veszélyezteti. Ez pedig a gyerekeinket, legalábbis az amerikai gyerekek egy csoportját sem hagyja hidegen: beperelik Trumpot és kormányát, amiért az kilépett a párizsi klímaegyezményből és cseppet sem környezetbarát politikájával az ő jövőjüket veszélyezteti.

Beperelni az elnököt, ha nem gondol a következő generációra? Ilyet lehet? Úgy tűnik, igen, sőt, a gyerekek ügye új támogatót is kapott egy neves szakember személyében.

GettyImages-491868080
Fotó: Isaac Brekken / Getty Images Hungary

Egy távoli jövőben... ja, nem, most.

A nagyhatalmak körében tagadás és érdektelenség uralkodik, miközben bolygónk reménytelenül küzd az élhető fennmaradásért. Az emberiség utolsó reménysége egy csapat lázadó kamasz, akik az USA kormányával szembeszállva lehetetlennek tűnő küldetésbe fognak: saját jövőjüket próbálják megmenteni.

Nem, ez nem a moziban van, hanem a valóságban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan legyünk jófej szülők, mikor szerelmi bánata van a tininek?

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. július 29., szombat 12:49

Amikor szakít a párjával a tini, a legfontosabb a szülő részéről, hogy elérhető legyen, és együtt érezzen a kamasszal. Nem érdemes szidni a volt párt, és ne bagatellizáljuk, vagy dramatizáljuk a történteket! Inkább támogassuk a gyerek önbizalmát, és éreztessük, hogy tartozik valahova!

Minden szülő életében elkerülhetetlenül bekövetkezik a pillanat, mikor kamasz gyermeke átéli élete első szakítását. Ha vele szakítanak, még inkább várható, hogy valamiféle krízist fog átélni, de ha ő mondta ki az utolsó szót, akkor sem biztos, hogy könnyű lesz utána. Így vagy úgy történt, az alábbi gondolatok azoknak a szülőknek szólnak, akik gyermeke szerelmi bánatban szenved szakítás után.

Bár leginkább a gyereknek fáj, a szülő sincs a legkönnyebb helyzetben ilyenkor. Nem egyszerű jól segíteni, és nehéz elfogadni, hogy vannak korlátai annak, mennyire segíthetünk. Ez a gyerek vesztesége, az ő gyásza, neki kell „kifájnia magából”. Anya, apa nem veheti át a terhet, és ne is legyen cél megszüntetni a rossz érzéseket. Egyrészt aligha sikerül, másrészt akkor lesz túl a tini ezen a perióduson, ha igenis átéli a veszteséget, és mindazt, ami ennek része. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kikapcsolt telefon puszta jelenléte elbutít

Puskás Pálma 2017. július 29., szombat 11:31

Egy kissé ijesztő kutatás szerint a diákok intellektuális teljesítményét már a kikapcsolt telefonjuk puszta jelenléte is rontotta. Okosabbak voltak, akik az előszobában hagyták.

Valahol mindannyian sejtjük, hogy a kamaszok értelmi képességeinek nem tesz túl jót a folyamatos okostelózás. A telefonozás közben meg kell osztani a figyelmet, nehezebb elmélyülni a tanulásban (vagy bármiben), ha kétpercenként csipog az üzenetjel. Egy friss kutatás szerint a helyzet még ennél is ijesztőbb: a diákok figyelmi képességeit még a kikapcsolt okostelefon is rontja.

shutterstock 624786209
Fotó: Shutterstock

A kutatók nyolcszáz diákot vizsgáltak, akiket különféle figyelmet igénylő feladatoknak vetettek alá úgy, hogy a telefonjuk a szemük előtt volt; vagy nem szem előtt, de a közelükben volt; illetve egy másik szobában hagyták. Az eredmények aggasztóak: a diákok teljesítményét a kikapcsolt telefon puszta jelenléte is rontotta.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Két gyerekünk van és nulla autónk - megéri?

Puskás Pálma 2017. július 28., péntek 14:29

Gyerekkel már kell az autó! Vagy nem kell? Nekünk nincs, elmesélem, hogy lehet így élni.

Teljesen nyilvánvaló, hogy autó nélkül lehetetlen gyereket nevelni. Persze, lehet bringázgatni a városban, nagyon menő meg minden, de ha gyereked lesz, biztosan veszel autót. Én is vettem. Aztán eladtam, mert nem használtam soha.

Aztán megint terhes lettem. Na, majd ha megszületik a második, akkor kelleni fog az autó – mondták az ismerősök, a család, és mindenki. Már két gyerekünk van, és még mindig nincs autónk. Elmondom, mi a könnyű benne, és mi a nehéz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Te átfúratnád a kisbabád fülét?

Koncz Andrea 2017. július 28., péntek 07:50

Két YouTube videó kapcsán lángolt fel a vita: nem kegyetlenség-e pár hónapos babákat kitenni a fülbelövési tortúrának.

A Daily Mail hozta fel a témát, amit két, egyébként nem teljesen friss videóval illusztráltak. A brit lap online kiadása egy kétmondatos hírből is képes nagydoktori terjedelmet írni, ezúttal is ez történt, a mondanivalót amúgy elég egyszerű összefoglalni: sokak szerint hülyeség ennyire pici babáknak fülbevalót csináltatni, mások szerint - főleg azok szerint, akik csinálják - meg nem az, hanem jó.

Itt van például az egyik videó, akció 0:48-tól:

Eddig mondjuk nem annyira meglepő, ha megnézzük a 3-72 hónapos magyar kislányokat, egy részüknek van fülbevalója, másik részüknek nincs, utóbbiak anyukája általában arra hivatkozik, hogy majd akkor lesz, ha a gyerek szeretné, és el lehet neki magyarázni, mivel jár - ez nagyovis-kisiskolás korban szokott bekövetkezni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magasnyomású oxigénterápiával fordították vissza egy kislány agykárosodását

Aladár 2017. július 26., szerda 15:50

A kislánynak leállt a szíve és jelentős agykárosodást szenvedett, amikor februárban egy hideg medencébe zuhant, az oxigénterápia azonban úgy tűnik számottevő javulást hozott az állapotában.

A kétéves kislány még februárban esett bele egy 5°C-os kültéri medencébe, és miután 10-15 percig fulladozott a vízben, jelentős agykárosodást szenvedett és a szíve is leállt, mielőtt újraélesztették.

A kislány gyógyulási folyamatát részletező, a Medical Gas Research-ben megjelent esettanulmányt az Iflscience foglalta össsze. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mire jó, és mire nem jó egy kisállat a gyereknek?

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. július 26., szerda 09:36

A simogatható állat jót tesz az egészségnek, társaságot ad, megtanít ráhangolódni egy másik lényre. Ám téves elvárásokat is szoktunk hozzá kötni. Jó tudni, mit várhatunk az állatka érkezésétől!

Ösztönösen érzi a szülő, hogy jó az, ha kap valami puha dolgot a baba az ágyába, amit ölelgethet, rágcsálhat, ami biztonságot ad neki. A pszichológia átmeneti tárgynak nevezi, ami az anya távollétében biztonságot ad a kicsinek. Például „átmeneti tárgy” a kórházba, oviba bevitt otthoni plüssmaci.

Díványos gyerek kutyával (azóta már 10 éves, nem ette meg az állat)
Díványos gyerek kutyával (azóta már 10 éves, nem ette meg az állat)

Később sokakban felmerül, ha ennyi jó érzést ad egy játék kisállatka, nem lenne-e érdemes egy élővel is próbálkozni. Persze, nem azzal a céllal, hogy az anyát helyettesítse, hanem hogy melegséget, szeretetet adjanak egymásnak a poronttyal. Esetleg, hogy tanuljon egy kis felelősséget az a gyerek, vagy, hogy legyen egy kis „barátja”.

Nézzük, mi reális és mi nem ezekből a vágyakból!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekkísérlet: úszni tanul a 4 éves

Puskás Pálma 2017. július 25., kedd 18:52

Elvittük a négyévest úszótanfolyamra és az is kiderült, hogyan neveljünk vízszerető kölyköket a kádban

Nem valami jól úszom. Eleve egyféle úszásnemet ismerek, a „néniset”: a mellúszást vízből kiemelt fejjel, ami nem tesz jót a gerincnek. Pedig gyermekkoromban minden nyáron elvittek úszótanfolyamra, amit szívből gyűlöltem, mert a vízbe dobtak, meg a víz alá nyomtak, vagy amikor nem, akkor a parton vacogva gyakoroltuk a kartempót.

shutterstock 286572341
Fotó: Shutterstock

Így aztán kisebb fenntartásokkal írattam be a négyéves gyerekemet úszótanfolyamra. Azzal, hogy ha utálja, akkor nem kell járnia, hiszen annak nincs sok értelme, hogy meggyűlölje a vizet. Aztán kiderült, hogy manapság már egészen más szemlélettel úsztatják az ovisokat, és az is, hogy nem véletlenül nem tanultam meg rendesen úszni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Te szólnál a szüleidnek, hogy elkezdődött a szülés?

Puskás Pálma 2017. július 25., kedd 16:49

Egy anyuka csak a szülés után akar szólni a nagyszülőknek, akik kiakadtak ezen. Meg az internet népe is. Na de kinek szóljunk, amikor indulunk szülni?

Vajon jó ötlet szólni a családnak, neadjisten a barátoknak, amikor beindul a szülés? Jó érzés, hogy egy csomó ember szorít nekünk otthon, vagy inkább idegesítő, hogy félóránként ránk írnak vajúdás közben, hogy hol tart a dolog?

Kiderült, hogy mint annyi minden az anyasággal kapcsolatban, ez is rettentő megosztó kérdés: a Mumsnet mamifórumon a kérdést felvető anyuka legalábbis elég szélsőséges válaszokat kap. Részemről a titkolózás feltétlen híve vagyok, ami azonban nem egészen úgy sikerült, ahogy terveztem...

shutterstock 177003644

A szóban forgó, jelenleg várandós anyuka nem szeretné majd nagy dobra verni a szülés beindulását – csak a férjének akar szólni, no meg persze az egészségügyi személyzetnek, de anyóséknak semmiképp. Csakhogy a leendő nagyszülők ezen kiborultak, a férj is inkább az ő oldaluk felé húz, így máris családi vita övezi a még be sem indult szülést.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyatejes sütivel a sulibuliba

Aladár 2017. július 25., kedd 15:22

Mi rossz van abban, ha valaki a tudtodon kívül anyatejet kever a sütidbe?!

Egy merész anya úgy döntött, anyatejjel oldja meg a brownie készítéskor jelentkező tejhiányt, ráadásul mindezt nem csak a fia iskolatársainak a szüleivel, de azóta az egész világgal jónak látta megosztani. Nem biztos, hogy jó ötlet volt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyasági gázok: így recsegtem szét egy jógaórát

Dívány 2017. július 24., hétfő 18:37

Őszinte és vicces bejegyzés arról, mi történik, ha nem vagyunk tökéletesen urai a bélrendszeri helyzetnek.

Laura Mazza Facebookon tett közzé hosszú bejegyzést arról, hogyan égett be jógaórán, amikor a terhességek-szülések után, szétnyílt hasizommal,  a gyógytornász javaslatára sportolni kezdett. És a bejegyzés szélvészként terjed, és több, mint tízezren szóltak hozzá, döntően azért, hogy biztosítsák a bloggert, nincs egyedül. Csak mások nem szokták elmesélni, amikor ennyire kínos dolog esik meg velük.

shutterstock 524484814
Fotó: Shutterstock

Vannak az anyaságnak olyan oldalai is, amikről elég kevés szó esik, a gátizmok gyengesége az egyik ilyen. Pedig nagyon is sokakat érint...

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szülés Alaszkában - ami hóvihar miatt majdnem elmaradt

Primilla 2017. július 24., hétfő 07:27

Ha mindenki haptákba áll az egészségügyi rendszernek, megy minden, mint a karikacsapás, ellenkező esetben viszont milliós számlák jönnek. Császármetszés bulihangulatban, családi szoba teljes ellátással, meghökkentő beleegyező nyilatkozat - így szült Regina Alaszkában.

Regina Alaszkában él, itt szülte a negyedik gyerekét. Mivel előtte átesett egy méhen kívüli terhességen, rögtön felkereste az orvosát, amint kiderült, hogy ismét várandós. A legközelebbi orvos és kórház Fairbanksben, tőlük 25 kilométerre volt, de ez, Regina szerint, egyáltalán nem volt gond. Ha például komplikációk adódtak volna, amire számítani lehetett az előzmények miatt, azt viszont a több mint 3500 kilométerre lévő Seattle-ben tudták volna csak megoldani. De szerencsére erre nem került sor.

Alaszka
Alaszka
Fotó: Shutterstock

Az orvosi vizsgálat nemcsak a korábbi, méhen kívüli terhesség miatt volt szükséges, hanem azért is, mert Alaszkában ez dolgok szokásos útja-módja. Ráadásul az egészségbiztosítás miatt eléggé meg van kötve az ember keze, nem igazán döntheti el, hogy hová mehet, mit csinálhat várandósan, amennyiben nem szeretné maga állni az igen borsos összegről szóló számlát.

Ha például mégis el kellett volna utaznia Seattle-be, hogy az előző, méhen kívüli terhesség következményeit (vagyis, hogy az anya teste immunreakciót küld a magzatra), kiküszöböljék, azt csak önköltségen lehetett volna. Ami nem csekély összeg, átszámolva több mint tízmillió forintot vett volna ki a családi kasszából – a létező egészségbiztosításuk ellenére.

A biztosítás ugyanis egy bizonyos kórházláncra érvényes, és “közeli” seattle-I kórház nem ugyanahhoz a lánchoz tartozik, amelyikhez a fairbanksi.

Alaszkában a terhesgondozás elég közel áll a magyarországi rendszerhez, vagyis a vizeletvizsgálat, az ultrahang és vérvételek a rutin részét képezik, ugyanakkor Reginánál eleinte a hormonszintet is hetente ellenőrizték, amíg ki nem derült, hogy nem méhen kívüli terhességről van szó. Később is alaposan rajta tartotta a szemét az orvos az értékeken, nehogy baj legyen, ami kéthetente vérvételt jelentett a 28. hétig.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hibázni csak a közmondásban oké

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. július 23., vasárnap 17:47

A legtöbb iskolában, munkahelyen és családban üldözzük a hibázást, mintha ez lenne a legszörnyűbb dolog a világon. Holott sokkal kreatívabb és motiváltabb az ember, ha nem retteg, hogy hibázni fog. Sőt, hiba-fóbiánkért meglehetősen nagy árat fizetünk egyéni és társadalmi szinten.

Meglehetősen ellentmondásos a viszonyunk a hibázáshoz, tévedéshez. Mindenki ismeri az ide vonatkozó közmondásokat, amik emlékeztetnek minket, hogy „emberi dolog”, meg, hogy „a lónak négy lába van, mégis megbotlik”, és hogy „csak az nem hibázik, aki nem dolgozik”.

Ám, ha konkrétan minket érint a hibázás, akkor rögtön elfelejtjük ezeknek az üzenetét. Félünk, nehogy hibázzunk, mert akkor a másik le fog minket értékelni, vagy nekünk kell megkérdőjeleznünk a magunkról alkotott képet. Nem szeretjük, ha a gyerekünk hibázik, mert az rólunk állít ki rossz bizonyítványt. És persze, bosszant, ha velünk szemben hibáznak, mert az kellemetlenséget okoz nekünk.

De az a baj, hogy a „hiba-fóbiánkért” meglehetősen nagy árat fizetünk egyéni és társadalmi szinten.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne dohányozz terhesen, mert agresszív lesz a gyerek

Puskás Pálma 2017. július 23., vasárnap 16:12

Egy friss kutatás szerint a várandósság alatti dohányzás növeli annak esélyét, hogy gyerekünkből bűnöző hajlamú felnőtt váljék.

Tudjuk, hogy terhesség alatt nem jó ötlet a dohányzás, hiszen koraszülést, alacsonyabb születési súlyt okozhat és egyes fejlődési rendellenességek kockázatát is növeli. Egy friss kutatás szerint ráadásul a káros hatások nem csak a csecsemőkorra korlátozódnak: felnőve antiszociális és viselkedészavaros is lesz tőle a gyerek, ami nem csak neki, de a szüleinek is rengeteg nehézséget okozhat.

A kutatók szerint az antiszociális viselkedés gyakoribb azoknál a gyerekeknél, akiknek az anyukája a várandósság alatt dohányzott. A kutatók majdnem négyezer anya adatait vizsgálták, akik az 1960-as években voltak várandósak. A gyermekeik ma már felnőttek – esetükben az antiszociális viselkedést vizsgálták a kutatók: részben bűnügyi jegyzőkönyvek révén, részben az érintett, ma már felnőtt (a vizsgálat idejében átlag negyvenéves) gyerekek személyes vizsgálata során.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vicces trükkök szülőknek: eddig hogy éltünk nélkülük?

nemoszi 2017. július 22., szombat 17:27

Poénos és hasznos trükköket is mutatunk, melyekkel könyebb lesz a gyereknevelés. De legalábbis szórakoztatóbb!

Bored Pandában és a Redditben lehet bízni, ha szórakoztató tartalmat keres az ember: természetesen gyereknevelés témában is otthon vannak a képek feltöltői! A hajtás után mutatunk 10 olyan trükköt, mely könnyebbé teheti a szülők mindennapi életét – az apukák a kicsit pofátlanul ötletes megoldásokban jeleskednek, de vannak valóban hasznos húzások is!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Császár+fertőzés+hajszárító: szenvedés első kézből

Dívány 2017. július 22., szombat 11:31

Negyedik gyerek, harmadik császár, első elfertőződött seb, és egy hidegre állított hajszárító, amivel a sebet próbálja szárítani. Mel Watts gondolatébresztő fotója arra emlékeztet, hogy akármennyire gondosak vagyunk, akárhogy vigyázunk, mindenki beleszaladhat váratlan nehézségekbe a szülés kapcsán.

Mel Watts négy gyerekes ausztrál anya és blogger, aki harmadik császármetszésén van túl. Első műtéte egy sürgősségi császár volt nagyjából 5 évvel ezelőtt, azt követően viszont a harmadik gyerek már programozott császármetszéssel született, csakúgy, mint most a negyedik baba. Ennyi rutinnal mi baj lehet - gondolhatnánk...

"Néha nem számít, mennyire tartod tisztán, vagy hogy a hányadik ilyen eseted, mindig ott van az esélye, hogy te is egy leszel azok közül, akikről a statisztikák szólnak. És ápolási tapasztalattal a hátam mögött totálisan kiakaszt, hogy ez történik, és komolyan arra számítok, hogy a méhembe vezető seb belső méhrepedést fog nálam okozni (ami amúgy nem létező dolog), és mire megtalálnak ájultan, a sebem a varrás mentén szétrepedve... Oké, ez nem történik meg, szedem az antibiotikumot, és túlelemeztem, és egyébként sem szabadott volna rágugliznom az elfertőződött császársebekre..."

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így úszd meg a fektetés körüli hisztit

Aladár 2017. július 21., péntek 18:01

Mi határozza meg, mikor kell egy kisgyereknek lefeküdnie, és mi történik, ha egy kicsit későbbre tolódik a lefekvés ideje? Svájcban kevesebb hiszti lett az engedékenyebb szülők ajándéka.

A kérdés amúgy egy ötévestől származik: "Miért kell lefeküdni, ha egyszer még világos van odakint?" Kayla ezzel sarokba is szorította a szülők és szakértők nagy részét, úgy tűnik ugyanis, a gyerekszempontból nyaranta különösen idegesítő korai lefekvéseket csupán egy adott társadalom normái és szokásai írják elő. A Kayla kérdésére válaszoló cikket a Science of Us foglalta össze.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Baj, ha a gyerek társaságban is a telefont nyomkodja?

Primilla 2017. július 20., csütörtök 19:04

Zavar téged, ha más gyerekének a tabletezése beszippantja a te gyereked figyelmét, és elvonja őt a játéktól? A nyilvános, társasági tabletezés, telefonozás illetlenség, sőt, egyenesen az ördög műve, amit üldözni kell, vagy ez az egész csak nyanyás nyafogás, és haladni kellene már a korral? Tegyük végre tisztába a dolgokat, kommentelj, szavazz, de semmiképp se hallgass tovább!

Szakértők szerint az új dolgok megszokása pont egy generációig tart, vagyis a rossz hír, hogy az okostelefonokkal és tabletekkel kapcsolatos kérdések és konfliktusok még legalább 10 évig intenzíven terítéken lesznek (bár már nagyon várjuk, hogy lecsengjenek), jó hír viszont, hogy ez az élet rendje, vagyis egyszer ennek is vége lesz. 

shutterstock 141635932

Most éppen az a helyzet és a helyzetből adódó nagy kérdés, hogy mi van akkor, ha egy boldog, képernyőmentes estét tervezünk a családdal, mondjuk valami hangulatos kerthelyiségben, a felnőttek esznek-isznak beszélgetnek, a gyerekek játszanak és rohangálnak vidáman. Egészen addig, amíg meg nem érkezik egy másik család két gyerekkel, a két gyerek kezében pedig egy-egy iPad, amin YouTube videókat bámulnak, viszont legalább szépen csendben ülnek az asztalnál. A mi, eddig szépen játszó gyerekeink köréjük sereglenek, a válluk fölött ők is bámulni kezdik a videókat, a felnőttek bosszankodnak mind a két oldalon, és próbálják visszaterelgetni őket, a gyerekek frusztrálódnak, mit lehet itt csinálni?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Karvagdosásra biztatja a fiamat egy másik gyerek!

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. július 20., csütörtök 17:48

A szülők általában félnek az online világtól, mert nem annyira járatosak benne, mint a gyerekek, és nem látnak bele, mi történik ott. A megoldás kulcsa mégsem az ellenőrzés. De akkor mi?

"Időnként végignézem a gyerek telefonján, kivel miről beszél, miket néz meg. Egy tábor után egy másik iskolába járó gyerek karvagdosós fotókat küldött magáról a fiamnak, és arra biztatta, csinálja ő is." - tette közzé egy kétségbeesett budapesti anyuka az egyik zárt, anyáknak szóló Facebook csoportban. Kiderült, szólt a másik gyerek anyjának, mindkét iskolának, korlátozta saját fia telefonhasználatát, és még szigorúbb ellenőrzést vezetett be. Az is kiderült, a másik gyerek valószínűleg kamuzott, és innen-onnan letöltögetett képeket küldözgetett, ő maga nem vagdosta saját karját.

shutterstock 420620548
Fotó: Shutterstock

Megmondom őszintén, egészen eddig a pillanatig eszembe sem jutott, hogy ellenőrizzem a gyerek telefonját. Rosszul gondolom? Kéne? És mit csináljak, ha hasonló történik nálunk is? Arra kértem pszichológusunkat, segítsen, mit tegyen a szülő, aki ilyen helyzetben találja magát. Íme:

A szülők félnek, mert a virtuális térben kevésbé látnak bele, mit csinál a tini. Ráadásul nemcsak a barátaival kerül kontaktusba, hanem bárkivel, olyanokkal, akiket ő sem ismer.

Időről időre hallunk híreket arról, hogy valamilyen tragédiához vezetett egy Interneten terjedő őrület. Legutóbb az úgynevezett Kék bálna kapcsán vizsgálták, valóban létezik-e egy csoport, ami szisztematikusan próbál kamaszokat behálózni, és lépésenként öngyilkosságba kergetni.

Vannak kevésbé ártó szándékú, ám néha mégis rossz kimenetelű játékok, mint a ragasztószalag kihívás (duct tape challenge), amiben a vállalkozó kedvű tininek az a feladata, hogy kiszabaduljon, miután társai körbetekerték ragasztószalaggal. Volt, aki szabadulás közben olyan szerencsétlenül esett, hogy életveszélyes sérülést szenvedett.

Szintén súlyos sebekkel járhat a só és jég kihívás, melynek lényege, hogy a bőrre sót kell szórni, jégkockát tenni rá, és minél tovább bírni a fájdalmat, ami abból jön, hogy a jég képes nulla fok alá hűteni a sós vízet, és akár fagyási sérülést is okozhat. És persze a kihívás lényege: fotózni, videózni, feltölteni, megosztani.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés