Ilyen a környezetbarát babaszoba

Környezetbarát módon soha nem késő elkezdeni élni. Főleg nem akkor, ha új jövevény érkezik a családba. A baba születését sokszor nagy felhajtással járó lakásátalakítás, többek között bútor- és textilvásárlás vagy szobafestés- és felújítás előzi meg. Megmutatjuk, hogyan varázsolhat vegyszermentes és környezetbarát birodalmat az újszülött számára.

Milyen legyen a fal?

Tapéta helyett keressen olyan festéket, ami VOC-mentes (nem tartalmaz illékony szerves vegyületeket), jó minőségű és páraáteresztő. Lehetőleg az egész lakást eszerint fesse ki hetekkel a baba születése előtt és szellőztessen minél többet, hogy véglegesen megszabaduljon a kellemetlen, zavaró szagoktól. Használjon világos, pasztellszíneket, amik egymással harmonizálnak és nyugtatják a babát.

shutterstock 89408221

Fölösleges a szőnyeg?

A fa padlóburkolat tisztántartása ugyan kevesebb nyűggel jár, egy csúszásmentes szőnyeg viszont nagyobb biztonságot jelent a későbbiekben, amikor a baba már önállóan jár-kel a lakásban. Válasszunk vízbázisú lakkal kezelt hajópadlót vagy laminált parkettát, amik strapabíróak és könnyen tisztíthatóak – javasolja Vári Máté, a környezetbarát gyerekszobai kiegészítőket forgalmazó Gabeliz Kft. értékesítés-fejlesztési tanácsadója. Ha mégis a puhaság és csúszásmentesség mellett dönt, akkor ideális választás lehet olyan padlószőnyeg, ami természetes szálakat tartalmaz és színezésénél fogva mellőzi a vegyi anyagok használatát, de gondosan ügyelni kell a gyakori porszívózásra és gőzös tisztításra is.

Egészséges álom  

Egy újszülött ideje nagy részét a kiságyban vagy bölcsőben tölti, ezért annak minőségére és ökobarát összeállítására külön figyelmet kell fordítani. A bababútorok és kiegészítők kiválasztásánál figyeljük arra, milyen szerekkel kezelték az anyagot, különösen a préselt fa, a műanyaggal borított, illetve műanyag termék esetén, mert ezek akár ártalmas vegyületeket tartalmazhatnak. A műanyagok közül mindig olyat válasszunk, amely nem tartalmaz BPA-t és egyéb káros, betiltott anyagokat. A tömörfa is nyerő, tartós és természetes, itt is arra kell figyelni, hogy bababarát lakkal, festékkel legyen kezelve – ezekről bátran érdeklődjünk az eladóktól illetve gyártóktól! - tanácsolja a szakértő.

Ha megtalálta a megfelelő bölcsőt, gondoskodjon az ökobarát ágynemű beszerzéséről is, hiszen a lepedő, a párnahuzat és a takaró azok a textíliák, amik közvetlenül érintkeznek kisbabánk testével. A matrac feladata, hogy a test minden pontján egyenletesen támasszon alá, eloszlatva a felületen a különböző testrészek különbségeiből adódó nyomáspontokat. A légáteresztő tulajdonság mellett fontos szempont a tisztíthatóság. Kerülni kell minden terméket, amit atkaölő szerrel kezeltek. Atkák ellen egyébként szellőztetéssel, a megfelelő páratartalom (60%) fenntartásával és takarítással harcolhatunk a leghatásosabban.

A tiszta pamut alapanyag természetes, jó nedvszívó képességű és hagyja a baba bőrét szabadon lélegezni. Az Öko-Tex minősítésű textilek biztonságosak, ezzel a minősítéssel a hazai gyártók közül a Szeko Stúdió rendelkezik, de számos más, külföldi gyártó is forgalmaz itthon ilyen textileket - mondja Vári Máté.

2
Fotó: gabeliz.hu

Válassza a nagy ablakos szobát a babának!

Ha nem biztos abban, melyik szoba legyen a babáé, válasszon az ablakok száma és nagysága alapján, a friss levegő és a természetes napfény ugyanis elengedhetetlen a gyerekek egészséges fejlődéséhez. Gyakran szellőztessen, árnyékoljon, és a klíma-ventilátor óvatos használata is megengedett, de ügyeljen arra, hogy hideg levegőt semmiképp ne irányítson a babára és közvetlen környezetére! Légfrissítő helyett illóolajat használjon, és ha teheti és szükséges, szerezzen be légtisztító készüléket, amivel megóvhatja a kicsit a poratkáktól vagy a penészspóráktól.

Ne legyen melege a babának!

A babaszoba túlfűtése sok probléma forrása lehet:
  • - lassabb gyógyulást eredményez a légúti betegségeknél,
  • - izzadt testen gombásodást vagy melegkiütést okozhat,
  • - lassabban alakul ki a hőmérsékletváltozáshoz való alkalmazkodóképesség,
  • - nehezebben alszik el a gyerek,
  • - ráadásul az atkák is jobban érzik magukat 25 fokos melegben.
Tipp: Az ideális hőmérséklet az állandó 20 fok, egyedül fürdetés után tekerje fel jobban a fűtést!
 

Takarítás

A babaszoba tisztításánál törekedjen arra, hogy minél kevesebb vegyszert használjon, porszívózzon sűrűn, sőt, időnként akár gőztisztítógépet is használhat. A portörlést mikroszálas tisztítókendővel végezze, ami nem igényel vegyszereket. A nagyobb szennyeződéseket pedig természetes anyagokat és ásványokat tartalmazó tisztítószerekkel, úgynevezett bababarát tisztítószerekkel távolítsa el! 

Mustra