7 meglepő ok, amiért nem jön a baba

Tiniként az ember legtöbbször úgy gondolja, teherbe esni nem nagy feladat, és elég egyetlen védekezés nélküli alkalom, és a petesejt, valamint a spermium romantikus egymásra találásából megszületik az új élet. A valóság azonban sokszor nem ilyen, és a pár hosszú hónapokat, esetleg éveket próbálkozik, de csak azért sem mutat pozitívat az a nyomorult terhességi teszt.

Persze számtalan teória van, amiért azt mondják, nem jön össze a baba, és már mindenki könyökén jön ki a nem szabad rágörcsölni, és astresszelj kevesebbet, de a Huffington Post összegyűjtött néhány valóban meglepő dolgot, ami hátráltathatja a fogamzást.

0-ás Vércsoport

Tudta, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint a vércsoport is befolyásolja azt, milyen gyorsan esik teherbe? Bármilyen hihetetlen, de a Yale University School of Medicine kutatása szerint a '30-as éveikben lévő 0-s típusúaknak kétszer olyan nehezebb pozitív terhességi tesztet produkálniuk, mint a többieknek. Ezt azzal magyarázzák, hogy az FSH nevű hormonjuk - ami többek között a megfelelő peteérésért felelős - termelődése olyan, mint az idősebbeknél, vagyis fokozott, így peteérési zavarokkal lehet számolni.

Dr. Lubna Pal, a tanulmány vezetője szerint aggodalomra semmi ok, hiszen ez csak egy figyelmeztetés, és nem egy kockázati tényező, így ha valaki egészséges, akkor biztosan nem lesz gondja a teherbeeséssel. Viszont ilyenkor nem árt arra figyelni, hogy próbáljon meg minden olyat kiiktatni az életéből, ami pluszban gátolhatja még a fogamzást (dohányzás, stressz, túlsúly). Szóval ne essen kétségbe, a megemelkedett FSH szinttel még teherbe lehet esni. (Bár ha már a 20 mIU/ml-t is meghaladja, az meddőséghez vezethet)

Károsodott spermium

Sheena Lewis, a Queen's University Belfast munkatársa szerint a leendő apukáknál a szokásos termékenységi vizsgálat nem tárja fel az egész képet, ugyanis ezek a tesztek nem mutatják a spermiumok esetleges DNS károsodását. Éppen ezért, amikor ismeretlen eredetű meddőségről beszélünk, gyakran ez húzódik mégiscsak a hátterében. Egy tanulmányban, mikor kifejezetten ezirányú teszteket végeztek, 80 százalékban kiderült, mi is a sikertelenség oka.

Tehát amennyiben hosszú idő múlva sem akar összejönni a baba, kérje meg az orvost, hogy végezzen el olyan tesztet, amely megmutatja a DNS károsodott spermiumok mennyiségét. Ha ez 25 százalék felett van, akkor érdemes termékenységi specialistát felkeresni, aki egy speciális injekcióval (ICSI) kiválasztja a megfelelő spermiumokat, és azokat a közvetlenül a petesejtbe juttatja.

Alacsony D-vitamin szint

A D-vitamin ma már szinte a C-vitamin jelentőségével bír, és számtalan tanulmány foglalkozik annak fontosságával. Érdekesség, hogy az Északi sarkkör környékén élők télen sokkal kevesebbszer esnek teherbe, mivel nincs elegendő D-vitamin a szervezetük számára. Sajnos azt még nem tudni, hogy pontosan hogyan is befolyásolja a termékenységet, de a tudósok szerint több fontos élettani folyamatban közrejátszanak: pl. állítólag hatással van a nemi hormonokra, olyannyira, hogy négyszer kisebb a fogamzás esélye, ha az illetőnek kiürültek a D-vitamin raktárai.

Bár nincsen pontos iránymutatás arra vonatkozóan, hogy mennyi D-vitaminra van az embernek szüksége a teherbeeséshez, de az Endocrine Practice Guidelines Committee ajánlása, hogy a téli hónapokban 1500-2000 NE pótlásra lenne szükség.

Rossz kulacsot használ

Vagy rossz konzervet, vagy rossz szex játékot...a lényeg, hogy vannak olyan tárgyak, melyek olyan anyagokat tartalmaznak, melyek rossz hatással van a hormonjaira. Ilyen pl. a BPA. Egy tanulmányban ugyanis azok, akiknek magas volt a BPA szintjük, 27 százalékkal kisebb eséllyel estek teherbe, ráadásul egy másik vizsgálatban az is bebizonyították, hogy emiatt kevésbé tud megérni a petesejt. Azonban jó hír, hogy a test 1 nap alatt lebontja a BPA-t, tehát ha nem jut be rendszeresen, akkor nincs nagy baj. Megoldás? Lehetőleg kerülje azokat az anyagokat, melyek BPA-t tartalmaznak!

Állati táplálékok

Sajnos úgy is érintkezhetünk káros anyagokkal, hogy még csak nem is tehetünk ellenük semmit. Ilyen pl. a PCB, amit bár évtizedekkel ezelőtt betiltottak, ennek ellenére még így is sok helyen nyomokban megtalálható- főleg az állati zsiradékokban. Hogy csökkenthesse a PCB mennyiségét, csökkentse a zsír/hús/halak fogyasztását! Ha nem akar róluk teljesen lemondani, az sem nagy katasztrófa, hiszen a vizsgálatok szerint 1 éven belül még így is teherbe eshet.

Vérzik a fogínye fogmosáskor

Gondolta volna, hogy még ez is jelentősséggel bír? A paradontális ínybetegség a kutatások szerint minimum 2 hónappal késleltethetik a fogamzást, hiszen míg egy egészséges nőnek átlagosan 5 hónap után sikerül teherbe esnie, addig egy ínybetegséggel küzdő nőnek ez több mint 7 hónap, hiszen mindez gyulladással jár, mivel a baktériumok elszaporodhatnak és bekerülhetnek a véráramba. Ez persze a férfiakra is igaz, csak náluk a spermiumok minőségét rontja, így érdemes rendszeresen felkeresnie fogorvosát, és fenntartania megfelelő szájhigiéniát!

Elektronikai kütyük

Arról eddig is lehetett hallani, hogy az elektronikai berendezések káros sugárzást bocsátanak ki, de az új, hogy a termékenységre is hatással vannak. Pedig több kutatás is ezt állítja, miszerint az elektromágneses sugárzás (EMS) károsíthatja a férfiak spermáit, ezért nem jó, ha a mobiljuk pl. a zsebükben van. Sajnos a Wifi-vel is hasonló a helyzet, ugyanis a spermiumok mozgékonyságát is rontja, sőt, a DNS-ükben is kárt tehet! Hogy mit lehet tenni? Egyrészt, amikor nem használja ezeket a kütyüket, kapcsolja ki, vagy legalább tartsa távol az érzékenyebb testrészeitől!

Blogmustra