Tíz éves a nőgyógyásznál, reszket, mint a nyárfalevél

Olyan konzervatív, szemérmes családban nőttem fel, hogy annak idején számomra elképzelhetetlen lett volna, hogy azzal nyissak be este anyámék szobájába, hogy viszket a puncim. Tízéves lánygyerek viszont minden gátlás nélkül jött, hálistennek számára meg az lenne elképzelhetetlen, hogy ne szóljon, bármi ilyen probléma adódik. Többek között azzal is tisztában van, hogy nemi szervek körüli betegségeket nem lehet elbagatellizálni, mert a későbbiekben még egy apróbb bajból is nagy lehet. 

Szóval jött a lánygyerek, hogy viszket. Délután még kutya baja se volt, estére jött elő neki, de már aludni se nagyon tudott miatta. Más ötlet híján hirtelen a Canesten kenőcshöz nyúltunk (később kiderült, nem kellett volna), azt kicsit megnyugtatta a bőrét, aztán abban maradtunk, holnap irány a nőgyógyász.

Volt para rendesen, annak ellenére, hogy többször is beszéltünk már arról, milyen vizsgálatok folynak ilyenkor az orvosi ajtók mögött. Nem volt újdonság számára a nőgyógyászat mint fogalom, igyekeztem előtte is példát mutatni, és rendszeresen kivizsgáltatni magam, rákszűrésre járni. Bár így kevésbé viszolygott a dologtól, azért benne volt a félsz és az ellenérzés - kiben ne lenne, senki se az élvezetért tárja szét a lábait egy vadidegen embernek. 

shutterstock 165178709

Azt tudták, hogy külön gyereknőgyógyászok vannak? Én csak most tudtam meg. Biztosan több baba-mama magazint kellene olvasnom. Másnap ugyanis az volt az első dolgom, hogy betelefonáltam a két háztömbbel arrébb lévő szakrendelésre, hogy vinnék egy kiskamaszt, aki összeszedett valamit.

Hát, inkább a gyereknőgyógyászatra, ha lehet, mondta az asszisztens, én meg ámultam-bámultam, hogy ilyen is van. Ahha, csak jó messze, meg heti egy alkalommal, amiről épp lekéstünk. A lánygyerek meg addig viszkessen, meg terjedjen minden másra a fertőzése. Hát a francokat. Felhívtam a saját nőgyógyászomat, aki készségesen fogadott is minket. 

Azt is elmagyarázta, hogy miért van szükség gyereknőgyógyászra, ami 18 éves korig javasolt: bizonyos betegségek a gyerekeknél más tünetekkel jelentkeznek, és a gyerekeknél teljesen más betegségek is jellemzőek. Elenyésző például a felnőtt nők esetében olyan gyakran jelentkező gombás fertőzés, a gyerekeknél a hüvelyproblémákat valamilyen baktérium okozza, ahogyan az enyém esetében is, mint az kiderült. 

Lánygyerek reszketett, mint a nyárfalevél, de hősiesen viselte, ahogyan a doki kenetet vesz tőle. Pálcikával, hüvelyi úton - szűz lányoknál is így csinálják, hiába hallom sok helyről, hogy nem így szokás. Egy kicsit még büszke is volt, hogy ennyi idősen már átesett egy ilyen vizsgálaton, mint a nagyok.

Amit már a kezdetektől tudatosítani kell bennük: 

- Nem használjuk más törülközőjét sem vendégségben, sem uszodában, de még családon belül sem! 

- Idegen vécére lehetőleg nem ülünk rá.

- A puncit, feneket mindig elölről hátrafelé töröljük.

- Intim mosakodót használunk, tusfürdő, szappan használata tilos a nemi szerveknél! 

- Nálunk alap, de sajnos sok családnál mégsem az: minden nap tiszta bugyit kell húzni! 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek