Korán kezdi: "menstruáció", egy hetesen

Nem lehet annyi gyereket szülni, vagy annyi szaklapot, babás magazint elolvasni, fórumokat látogatni, nagyszülői jótanácsokat hallgatni, hogy 100 százalékosan felkészült legyen az ember egy csecsemőre. A teljesen új információként ható mongolfolt mellett egy másik jelenség is meglepte a környezetemet: Kátya hüvelyi vérzése alig egy hetesen. 

Pár napja voltunk itthon, amikor a pelenkán felfedeztem a véres foltot, ami a babámból látványosan csordogált, mintha menstruáció lenne. Rémlett, hogy nagyobbik lányom esetében figyelmeztetett a baráti társaságunk orvos tagja, hogy ez ritkán ugyan, de előfordulhat, úgyhogy nem is okozott aggodalmat. Ám nem mindenki éli meg nyugodtan a szituációt:

"Én is megijedtem mikor hazahoztam a pici lányomat, és ott vérzett. Ezt senki nem mondta nekem, de igen, megtörténhet. Nálunk 2 napig tartott, nem volt sok vér, kb 6-7 napos volt. Aztán gondolom kiürült a szervezetéből az a hormon. Én úgy olvastam, hogy 2-3 hetes koráig normális. Senki ne ijedjen meg tőle!!!!" - találtam egy internetes fórumozó hozzászólását egy ezzel a jelenséggel foglalkozó topicban.  

shutterstock 127588067

"Nálunk nem volt semmi ehhez hasonló, pedig három lány is van a családban. A gyerekorvos, szülész se készített fel a lehetőségre, úgyhogy szerintem szívbajt kaptam volna, ha bármelyiknél is ilyet tapasztalok. Rémisztő" - mondta Réka barátnőm, aki egy ötgyerekes anya. 

A védőnőnk úgy magyarázta el a dolgot, hogy ilyenkor még a csecsemő vérében vannak az anyai hormonok, ez okozza a menstruáció-szerű vérzést. Teendőt nem igényel, elmúlik majd rövid időn belül (Kátya esetében 5-6 napig tartott.). A felhalmozódott hormonok egyébként nemcsak ezt a jelenséget produkálják, hanem az úgynevezett boszorkánytejet is, amitől a lány és a fiú gyerekek esetében is váladék ürülhet a megduzzadt, esetleg becsomósodott emlőkből. Védőnőnk pályafutása alatt mindössze egyszer látott ilyet. 

Más oka is lehet viszont a vérzésnek. Lényegében szintén egy ártalmatlan dologról van szó, és akár 8-10 hetes korig ismétlődhet: "Mind a kislányok hüvelyi nyálkahártyája, mind a fiúbabák húgyúti nyálkahártyája hajszálerekkel dúsan átjárt, és ezek az erek már egy kis erőlködésre (sírás, kakilás etc.) megpattanhatnak Ennek eredményeként jelentkezhet az a kisebb-nagyobb vérzés" - magyarázta megkeresésemre dr. Gálfi Zoltán gyerekorvos, aki mindemellett azt tanácsolta, hogy ha 2-3 hónapos kor után is előfordul, érdemes gyermek-nőgyógyászhoz fordulni, aki nagy valószínűséggel megerősíti a fent leírtakat.

Izgalomra tehát semmi ok, ritka, de teljesen természetes folyamatról van szó. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra