Anonim szüléssel a csecsemőgyilkosságok ellen

A Bécsi Orvosi Egyetem legújabb tanulmánya szerint az anonim szülésnek köszönhetően az elmúlt tíz évben több mint felére csökkent azoknak az újszülötteknek a száma Ausztriában, akik születésüket követően erőszakos halált haltak.

stockfresh 1807595 new-born-twins-with-dummies sizeM

A név nélküli szülés itt jóval népszerűbb, mint a babamentő inkubátor – derül ki a Compress hozzánk eljuttatott cikkéből.

Asztriában 2002 óta több mint ötven százalékkal csökkent az erőszakos halált halt újszülöttek száma, derül ki a Bécsi Orvosi Egyetem, a MedUni Wien legújabb kutatásából. Míg 1991 és 2001 között százezer újszülöttből hetet ölt meg az édesanyja, addig 2002 és 2009 között már csak hármat, az utóbbi két évben pedig nem történt ilyen bűncselekmény. Az egyetem szakemberei a javulást egyértelműen az anonim szülésre vezetik vissza, amelyre 2001 óta van lehetősége az osztrák nőknek.

A tanulmányban a svéd és finn adatokat hasonlították össze az osztrák statisztikákkal. A két balti államban ugyanis szintén nyilvántartják, hogy hány újszülöttet ölt meg kétségbeesésében az anyja, ezekben az országokban azonban nincs az anonim szüléshez hasonló lehetőség. Míg Ausztriában a név nélküli szülés bevezetése óta csökkent az erőszakos halált halt csecsemők száma, addig a két országban nem változtak az adatok.

Az anonim szülés lényege, hogy ha valaki nem tudja, vagy nem akarja megtartani születendő gyermekét, annak a kórházi szüléskor nem kell megadnia az igazi nevét, elég csak bediktálnia valamit. Baba és mama ettől függetlenül teljes körű ellátást kapnak, a pici pedig a gyámhivatalhoz kerül. A szülést követően az anyának természetesen lehetősége van arra, hogy meggondolja magát, és mégis hazavigye újszülöttjét. Ha azonban marad az eredeti elhatározásánál, levelet, fényképet vagy apró emléktárgyat hagyhat hátra gyermeke számára, amelyet az Örökbefogadott- és Állami Gondozott Gyermekek Referátusán őriznek. Szakemberek szerint ez azért nagyon fontos, mert az állami gondozott vagy örökbe fogadott gyerekeket még inkább foglalkoztatja a származásuk.

Kiegészítő lehetőségként a krízishelyzetben lévő osztrák anyáknak természetesen arra is lehetősége van, hogy a Magyarországon is ismert babamentő inkubátorba helyezzék csecsemőjüket. Ezzel a lehetőséggel évente két-három nő él, míg az anonim szülést Ausztriában harminc-negyven asszony választja.

Bécsben 2005 óta évente átlagosan tíz nő szül név nélkül kórházban, míg a babamentő inkubátorban egy-két újszülöttet találnak. Tavaly és tavalyelőtt egyetlen babának sem kellett az édesanyja keze által meghalnia.

Oszd meg másokkal is!
Mustra