Dévény és Ayres, mozgásterápiák, második rész

A mozgásterápiákat feltérképező sorozatunk első részét itt olvashatják, most továbbmegyünk. A második részben a megkerülhetetlen Dévény módszer, és az Ayres terápia kerül sorra.

A mozgásterápiák hasznossága egyértelmű, ezért egészséges gyerekkel is érdemes lehet olyan foglalkozásokat, közösségeket keresni (pl. Kerekítő foglalkozások), ahol játékos formában nyílik lehetőség egy kis mozgásra, mondókázásra, és ezáltal a fejlődésre.

stockfresh 160809 back-massage sizeM

Amikor már terápiás célból kell keresnünk valamilyen foglalkozást, rájövünk, hogy a különféle fejlesztő foglalkozások - néhány kivételtől eltekintve - eléggé meg tudják terhelni egy átlagos család büdzséjét. De ha jobban utánajárunk (ebben szeretnénk összeállításunkkal segíteni), akár szerencsénk is lehet, mert akadnak olyanok is, amelyeken térítés nélkül vagy kedvezményesen is részt lehet venni (általában a nevelési tanácsadókon keresztül lehet ide bejutni). Például mi a 13. kerületben lakunk. Tőlünk pár perce van egy fejlesztőház, itt egy Ayres terápia 3900-5300 Ft/45 perc, míg a szomszédos kerületben (20 percre tőlünk) ingyenesen vehető igénybe ugyanilyen óra, szintén képzett szakemberrel.

A Dévény módszer

A mozgásterápiákat bemutató sorozatunk következő fejezetében a szárazföldi mozgásokkal foglalkozunk. Ezek között megkerülhetetlen a Dévény-módszer (DSGM), amely a nemzetközileg is elismert Dévény Anna által kidolgozott módszer, talán mindenki hallott már róla.

Gyógyterápiaként elsősorban azoknál az 5 hónapos kor alatti csecsemőknél alkalmazzák, akiknél a terhesség vagy a szülés során lépett fel valamilyen probléma (pl.: oxigénhiány, koraszülés) vagy veleszületett betegségük van. A terápia szükségességét sok esetben tehát már a születés pillanatában, vagy legalábbis néhány hónappal a világrajövetel után tudni lehet.

Ezt a terápiát lényegében egy izomstimuláló ín-izom-kötőszövet manipulációként lehetne bemutatni (erőteljes masszázsnak látszik), amikor is a terapeuta az idegsejteket aktivizálja a „masszírozás” által, így az agyban a sérült, kikapcsolt részek aktivizálódnak vagy más területen veszik át feladatukat.

A Dévény-módszer a gyógyításon túlnyúlva idősebb korban (akár 3 éves kor után is) fejlesztést, korrekciót is jelent. Azoknál a gyerekeknél és felnőtteknél, akiknek például testtartásbeli vagy gerincproblémáik vannak, hasznosak lehetnek azok a foglalkozások, melyek segítenek a helyes testtartás megtanulásában, gerincproblémák korrigálásában vagy éppen akkor, ha a helyes testtartás tudatosítása a cél, ezért veszik igénybe például felnőtt táncosok is.

Miben segít a Dévény módszer? A speciális manuális technika segítségével eléri, hogy a sérült idegrendszeri részek működését az agy más részei vegyék át, segít az "agyi tartalékállomány" beindításában, amivel lehetővé teszi az aktív izommunkát.

Hol érhető el? A Dévény Anna Alapítvány a közelmúltban több olyan esetről is tudomást szerzett, amikor a módszer nevével visszaéltek, ezért azt kérik, aki megbízható szakembert keres, vegye fel velük a kapcsolatot.

DSZIT/Ayres terápia

A dinamikus szenzoros integrációs terápia (DSZIT) és az Ayres-terápia néven lényegében egyazon dolgot jelenti. A foglalkozások elve az, hogy a gyerekeket egyensúlyi, érzékszervi oldalról ingerlik játékok által, miközben így az idegrendszerük, agyi működésük is folyamatosan edződik. Ez az érés kihat számos más területre is, mint például a beszédkészségre, figyelemzavarra, feladatmegoldásra, rendezett mozgásra, vagy éppen a szociális, beilleszkedési zavarokra.

Ezek a foglalkozások nem konkrét feladatsorokból állnak, hanem mint egy játszóházban, játszótéren, a gyerekek számos játék, eszköz (hinta, labda, kötél, karika, stb.) közül azzal játszanak és addig, amíg nekik jólesik. A terapeuta feladata, hogy segítse, támogassa, megerősítse a gyereket, s úgy irányítson, hogy a gyerek számára észrevétlenül, a saját ütemében tanuljon, fejlődjön. Anna Jean Ayres azt vallotta, hogy a nehezebb, komolyabb mozgásokat nem lehet és nem szabad betanítani, hanem csak előcsalogatni szabad már ismert mozgások ismétlésével. Tehát mindaddig gyakorolni, hagyni kell a gyereket, amíg az agya kellően meg nem érik egy nehezebb feladathoz.

Miben segít a szenzomotoros terápia? Beszédelmaradásban, olvasás, írás, számolás problémái esetén, tanulási, figyelmi, magatartási gondoknál, mozgáséretlenségnél, önértékelés, önkontroll, önbizalom fejlesztésben, absztrakt gondolkodási képesség fejlesztésében, gondolatok feldolgozásának képességét erősíti.

Hány éves korban? Csecsemőkortól iskoláskorig.

Hol van ilyen foglalkozás?  A DISZT Műhely honlapján szakemberkeresőt találunk, amely országos viszonylatban segít megtalálni a hozzánk közeli terapeutát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra