Újabb programlehetőség: kistigrisek születtek az állatkertben!

Bár véleményünk szerint az Állatkertbe mindig érdemes elmenni, most egy újabb, izgalmas indok is van a programajánlóra: kistigrisek születtek!

Képek még csak a fogantatásról vannak ;) Fotó: Bagosi Zoltán
Képek még csak a fogantatásról vannak ;)
Fotó: Bagosi Zoltán

Július 5-én kedden láthatjuk majd először az új jövevényeket. Még májusban látta meg a napvilágot a három kicsi tigris, de egyelőre még a gondozóik sem tudják, fiúk vagy lányok születtek-e. Így a nevük is csak a jövő héten lesz eldöntve, akkor, amikor végre a nagyközönség elé engedik a kicsiket.

A szibériai tigrisek kihalófélben lévő fajta. A wikipédia szócikke szerint a szibériai tigriseknek vadon mindössze 400-500 egyede él, és a szigorú védelem ellenére az orvvadászat még most is veszélyezteti a létüket. Az állatkertekben jóval gyakoribb faj egyedszámának mélypontja az 1930-as években volt, akkor alig több mint 50 állat élhetett vadon. A védelemnek köszönhetően számuk lassan nőni kezdett, az 1980-as évekre elérte a 200-at, és az 1996-os állománybecslésnél az orosz populációt, amely a legerősebb, 430 egyedre becsülték. A súlyosan lecsökkent egyedszám egyébként lehetséges, hogy további veszélyeket hordoz magában a tigrisek számára. A ma vadon élő szibériai tigrisek ugyanis ugyanannak a két tucat állatnak génváltozatait hordozzák.

Ez pedig azért hátrányos, mert így egy faj nehezebben tud alkalmazkodni a változó körülményekhez, egy-egy betegséghez, vagy éppen jellemzőbben lesznek ugyanazok a mutációi, amelyeket az egészséges gének egyszerűen kiütnének. Talán erre is megoldás lehet a faj további állatkerti szaporítása – már ha az ott született állatok némelyike visszakerülhetne a vadonba. A Fővárosi Állat- és Növénykertben legutóbb 19 éve születtek tigriskölykök.

Nem a tigrisek az egyedüli állatok, amelyek a közelmúltban hosszabb szünet után ismét sikeresen szaporodtak Budapesten. Hosszabb szünet előzte meg a tavaly januárban született gorillakölyök, a tavaly márciusban napvilágot látott zsiráfborjú, valamint a tavaly áprilisi születésű orangutánkölyök világrajövetelét is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra