Lóháton gyógyulni: problémás gyerekek terápiája

A vak gyerekek mozgáskultúrája a látás hiánya és az ebből adódó mozgásszervi fejletlenség miatt elmaradottabb egészséges társaikéhoz képest. Nekik különösen fontosak azok a terápiák, amelyek ezen mozgásokat fejlesztik. Emellett mentális zavarok ellen is használ.

A gyógylovaglás, mint módszertan Svájcból indult, és évtizedekig tartó kísérletezést követően vált elismert terápiás lehetőséggé. A lovasterápia jó a gyerekeknek, jó a lovaknak, de többek egybehangzó véleménye szerint a foglalkozásokat tartó felnőtteknek is jó: annyit kapnak vissza szeretetben. A lovakkal való foglalatoskodás közben érezhetően csökken a feszültség, helyrebillen az egyensúly, és szinte nincs is gyerek, aki ne boldogabban távozna, mint ahogyan megérkezett.

A terápia a ló, a vele való foglalkozás és maga a lovaglás hatásait használja ki a fejlesztésre neurológiai, pszichés vagy orthopédiai problémák, érzékszervi fogyatékosságok, mentális zavarok esetén alkalmazzák.

Mit tud a ló?

Szakemberek sem tudják megmondani, vajon hogyan képes a ló átvenni és helyrebillenteni az emberekben az egyensúlyokat. Sokszor a lelki megnyugváshoz az is elég, ha az ember átöleli az állat nyakát.

Feltéve ha nem fél tőle. Lovasiskolákban járva ugyanakkor feltűnő, hogy egészen kicsi, 6-8 éves gyerekek is mekkora magabiztossággal és boldogsággal mászkálnak a hatalmas állatok között.

Segítség a gyerekeknek

A fentiek alapján tulajdonképpen mindenfajta lovas foglalatoskodás lovas terápia. De van olyan helyzet, amikor a lovas életben a terápia sokkal súlyosabb hangvételt kap.

A Magyar Lovasterápia Szövetség 1997 óta látezik, és azóta szervez programokat, továbbképzéseket sőt versenyeket rekreációs és rehabilitációs lovaglással foglalkozóknak. A szövetség központja a magyarországi gyógylovaglás központjának számító Fót.

Kik járnak lovasterápiára?

Ami a köznyelven lovasterápia, az a szakemberek szerint több ágra bontható. A lovasok.hu szerint a lovasterápia "intézményhez kötött, orvosi indikáció alapján, terápiás céllal alkalmazott, kezelés jellegű, egyéni, vagy csoportos foglalkozás. Célja: a károsodás, sérülés, fogyatékosság ismeretében a ló és a lovaglás hatásainak felhasználása a minél gyorsabb eredményesebb gyógyulás, képességfejlődés és rehabilitáció érdekében." A szaknyelv ismer még hippoterápiát (amely mozgásszervi panaszok esetén segíthet), valamint gyógypedagógiai lovaglást (amelyet értelmi fogyatékosoknak, tanulási és/vagy viselkedészavarral, kommunikációs illetve pszichés problémákkal küzdőknek ajánlják), na meg parasportot és lómediált pszichoterápiát, de a lényeg egy: a lovasterápia mozgásterápiát, gyógypedagógiát, pszichológiai fejlődési lehetőséget és szocializációs képességfejlesztést jelent azoknak, akik ezt az utat választják.

És hogy mit csinálnak?

Megtanulnak lovagolni, a ló hátán különféle tornagyakorlatokat végezni (ezt nevezik voltizsálásnak), biztosan ülni az állaton nyeregben és anélkül; és persze gondoskodni is a lóról, amellyel komolyan fejlődik a gyerek felelősségtudata és szociális érzéke.

A gyógypedagógiai lovaglás és a lovastorna fejleszti a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzéket, javítja a tartást. A lépegető ló olyan mozgásra készteti lovasát, ami nagyon hasonló az ember járása közbeni medence-csípő mozgáshoz ezáltal segíthet a lovas mozgásának fejlesztésében.

Emellett a lovarda és környezete új ingereket nyújt a gyerekek számára, ami javítja alkalmazkodó- és kommunikációs képességüket is. Az állat maga erős motiváló hatással bír a gyermekekre, akik minden foglalkozás után élményekben gazdagodva mennek haza. A foglalkozásokat a szabadban tartják, ami persze szintén fontos szempont.

Csányi Sándor Fóton

A magyar olajvállalat alapítványa a fiatal tehetségek és a beteg gyerekek segítését tekinti egyik kiemelt céljának. Fóton, a Magyar Lovasterápiás Szövetség központjába a vakok iskolájából járnak minden héten lovasterápiás foglalkozásra, ahol hétfőn Csányi Sándor színész, a MOL  Új Európa Alapítványának új jószolgálati nagykövete várja a foglalkozásra érkezett vak gyerekeket. Ahogyan a színész fogalmazott: "Jó látni, hogy az általam hozott ismertséget nem adománygyűjtési céllal kívánják felhasználni. Örömmel csatlakoztam az alapítványhoz és munkájához."

Az Új Európa Alapítvány kiemelten foglalkozik a tehetséges, illetve a fogyatékkal élő gyerekek segítésével; évente mintegy kétszáz 10-18 év közötti tehetséges fiatal kap anyagi segítséget. A társaság Gyermekgyógyító Programja minden évben legalább harminc nonprofit szervezet élmény- és művészetterápiás programját támogatja, akik krónikusan beteg vagy fogyatékkal élő gyermekkel foglalkoznak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra