A babára hangolódva - ellazulás profikkal

Hogyan értelmezzük mindazt, ami bennünk zajlik a várandósság alatt? Hogyan tudunk kötődést kialakítani, netán kommunikálni a babával? Sokan sokfelé keresik ezekre a kérdésekre a választ, olvasnak, tanfolyamra, pszichoterápiára járnak, pedig lehet, hogy egyszerűen csak befelé kéne figyelni egy kicsit. Akinek pedig nehezen megy a ráhangolódás, annak itt a Finomhangolás.

Fotó: CrazyFast
Fotó: CrazyFast

"Annyit tudtunk, anyák vagyunk, és szeretnénk megosztani más kismamákkal az élményeinket, hogy segítsünk nekik is megfogalmazni, értelmezni mindazt, ami várandósságuk alatt bennük zajlik" - így kezdte a Finomhangolás programot Oláh-Szűcs Orsolya és Beck-Bíró Kata bő két évvel ezelőtt. Ők ketten akkor kezdtek el azon gondolkodni, hogyan is lehet megkönnyíteni, egy kicsit más irányból megközelíteni  a várandósságot mind a baba, mind pedig a szülő számára. Mindketten több utat is kipróbáltak, de valami mindig hiányzott -- így született meg a Finomhangolás ötlete.

"Az elején a tematika alkalomról alkalomra készült, bár ívet, témákat adtunk meg magunknak, de tulajdonképpen az első csoporttal való munka közben alakult ki a teljes koncepció és akkor fogalmaztuk meg magunknak is, látva, hogy a kismamák utána és azóta is intenzív levelezésbe, élménymegosztásba és kapcsolattartásba kezdtek, hogy a csoport mekkora érték. A kismamák kapnak egy intim kis közeget, ahol várandóssággal kapcsolatos témákról, örömekről, változásokról, félelmekről, elvárásokról és a megélt érzésekről beszélgethetnek egymással, ahol mi egyengetjük, támogatjuk őket különféle eszközökkel, technikákkal, relaxációval, vezetett meditációkkal és saját élményeink, történeteink megosztásával" - mondta el Orsi. Orsi ikergyerekeit már rájuk hangolódva várta, Katának pedig olyan jól sikerült a felkészítés,
hogy kislányát másfél óra alatt hozta világra.

A Finomhangolás program maga összetett tematika: tartalmaz szakmai részeket, de a két programvezető erősen hozzátett saját tanulmányaiból, így a pedagógia módszereitől a természetgyógyászaton át a - hoppá! - közgazdaságtani tézisekig minden jutott a programba. Az mégsem lett didaktikus.

"Mivel munkánkatt tekintve mindketten trénerek vagyunk, így a tréninggyakorlatokból és játékokból is adaptáltunk magunknak olyan technikákat, amelyek kiválóan alkalmazhatóak az önismeretnél, a kapcsolatoknál, a másikra figyelésben, a kommunikációban (magzat-apa-család-külvilág). Mentorként és coachként pedig tudjuk őket kísérni, támogatni" - magyarázza eredményességük módszerét Kata.

Bár a tematika adott, csoportonként más és más lehet a hangsúly - így a két tréner változtatott, amikor a csoportban minden baba fiú volt, vagy éppen ahol minden anya teljesítménykényszeres. "Minden csoport különleges, és hihetetlen, mennyire megfogható és megfogalmazható mindig valami, ami közös pont és ami alapján minden csoport  ennyire magáénak tudta érezni az egészet" - így a trénerek.

A program előnye, hogy nem próbálják úgy beállítani, mintha ez lenne az egyetlen jó megoldás a baba-szülő kötődés kialakítására. Sokkal inkább ahhoz próbálják hozzásegíteni a kismamákat, hogy ők maguk találják meg a saját módszereiket, a saját hangjukat, és támaszkodjanak a megérzéseikre, az ösztöneikre és a saját és gyermekük bölcsességére. Ahogy Orsi elmondta: "Sokan már úgy jönnek, hogy tudatosan kommunikálnak a babájukkal, mások valami misztikus dolgot képzelnek el, de a legfontosabb, hogy itt sem egyetlen út van. Sokféle módon lehetünk kapcsolatban a kisbabánkkal, mi a finomhangolás során ezek megtalálásában és erősítésében segítjük őket, a gyakorlatokkal, relaxációkkal, vezetett meditációkkal. Nincs itt semmi ördöngősség, netán ördögi vagy paranormális. Egyszerűen csak adott az anya és a baba, aki annyiféleképpen képes jelezni, kommunikálni és már a pocakban tanítani a mamákat és a papákat, ahogy ez fordítva is igaz." A finomhangolás módszerei is azokon a kutatásokon és tényeken alapulnak, melyek szerint a magzat már rendelkezik érzékeléssel, bizonyos értelemben emlékezettel, így hatással lehetnek rájuk a születésük után is azok az élmények, amelyek odabent érték őket. A módszer segítheti a harmonikus, kiegyensúlyozott várandósságot, de a születést követő időszakot is. Ennek kapcsán például szó esik a párkapcsolatról, az apa szerepéről, szerepváltozásairól, valamint a szülők kapcsolatának  alakulásáról, változásairól.

"Azt hiszem, hogy a hitelességünk abban rejlik, hogy nem analizálunk, nincsenek előre megírt válaszaink és nem lépünk ki a szerepünkből. Anyák vagyunk és ennek tapasztalatait osztjuk meg a program során."

Oszd meg másokkal is!
Mustra