Hozzátáplálás - még mindig az első falatok

Sokan nincsenek tisztában azzal, pontosan mit és hogyan kell adni az öt-hat hónapos babáknak hozzátáplálásként. Előző cikkünkben a hozzátáplálás első lépéseit részleteztük, most pedig azt tesszük hozzá, ami onnan kimaradt.

Merthogy kimaradt. Elsősorban az, hogy mi van akkor, ha a baba gyomra nehezebben veszi az első akadályt. Laura ugyanis az első néhány almás nap után (amikor már nem csak az alma levét, de rostját is kapta), olyan székrekedéssel küszködött, amilyet én még nem láttam. Belevörösödött, fájdalmasan kiabált és csak úgy nyomta, nyomta... Neki is láttam utánakérdezni a dolognak.

A gyümölcsrostok sok babának okoznak hasonlóképp nehéz pillanatokat. A védőnő szerint a téli alma kifejezetten okozhat székrekedést, úgyhogy a probléma nagyon is aktuális. Ilyenkor több dolgot is tehetünk:

Egy

Az első és leggyengédebb módszer mindig a pocakmasszázs. Magyarországon - elvileg - minden védőnő ismeri azokat a masszázstechnikákat, amelyeket a Nemzetközi Csecsemőmasszázs Szövetség kiadott. Sajnos nem mindegyikük tart erről 2-3 alkalmas tanfolyamot, de ennek érdemes utánakérdezni, ugyanis ezek a technikák, bár nem nehezek, csak a gyakorlatban tanulhatóak.

baby massage 2.gif

Egy egyszerű módszert azért leírnék: a hátán fekvő baba köldöke körül 2-3 ujjal 6 kört teszünk az óramutató járásával megfelelően (bodyban vagy ujjunkra pár csepp mandula- vagy más finom, illatanyagmentes olajat cseppentve), majd a baba két lábát bokájánál/lábszáránál megfogva feltoljuk a térdét a hasához (a térdeket tartsuk összezárva). Kényelmes tempóban hatig számolunk, majd visszaengedjük a lábat.

Kettő

A második lehetőség a tea: készítsünk egy filter kamillateából egészen gyenge teát, és ne hagyjuk ki belőle a cukrot! Cukor nélkül ugyanis a kamillatea éppen az ellenkező hatást válja ki: letapadásaival lefogja a bélfalakat és megnehezíti a széklet távozását. Az édesítés történhet fehér- vagy barnacukorral, de semmiképpen nem mézzel: az egy éves kor alatt allergizáló hatása miatt tiltott.

Három.

Érdekes, de a banán hasonlóképpen működik, mint a fenti kamillatea: éretlenül vagy sárgán fogja, míg túléretten lazítja a székletet. A szakértők szerint az ilyen barna banánból pár apró, szétnyomkodott falat nyugodtan adható a hozzátáplált babának.

Végül

Az alma által okozott székrekedést persze nem csak elmulasztani kell, de megelőzni is: a következő napokban érdemes az almát kompótként, nem pedig nyersen adni: pici vízben főzzük puhára a meghámozott-kimagozott almát, és akár egészen kevés cukorral, akár magában nyugodtan adható a reszelt alma helyett.

Jó étvágyat hozzá!

Oszd meg másokkal is!
Mustra