Újévi fogadalmak gyerekekkel

A szilveszter a fogadalmak ideje. Hogy sikerül-e az új év első pillanatainak hevében megfogalmazott gondolatokat az év folyamán sikerre vinni, azt mindenki saját maga tudja. És senki nem kéri rajtunk számon, miért nem fogytuk le azt az öt kilót, vagy miért nem válogatjuk szét lelkiismeretesen a szelektívbe való hulladékot. De hogy a kisgyerek fogadalmaival hogyan segíthetjük a gyerek fejlődését... nos, az már egy teljesen más kérdés.

A szakértők szerint a 7-12 éves gyerekek már elég idősek ahhoz, hogy újévi fogadalmat tegyenek. Ők már megértik, mit jelent az ilyesfajta elkötelezettség, és a szülő segítségét is könnyen elfogadják ez ügyben. Közös fogadalmat tenni gyerekünkkel ugyanakkor izgalmas és mókás dolog, sőt a családi kötelékek erősítésére is alkalmas. A legjobb módszer, mint minden másban is, hogy magunk mutassunk példát. Ha a gyerek látja, hogy Anya és Apa fogadalmat tesznek, és azt tartják is, az rá is hatással lesz, és ő is valószínűbb, hogy megtartja a sajátját. A fogadalom lehet akármilyen kicsi, a gyerek értékelni fogja a bizalmunkat és az  igyekvésünket. Ami fontos ezekben a fogadalmakban, az a felelősségtudat.

„Azt mondtuk, Anya és Apa elhatározta, hogy mostantól minden héten egyszer együtt fognak főzni valami finomat! Így együtt is lesz a család,és biztosak lehetünk abban, hogy mindkét gyerek legalábbis megkóstolja az egészséges ételeket” – mesél Zsófi idei fogadalmáról, melyet elsősorban az inspirált, hogy nyolcéves kislányuk, Gerda rendkívül rossz evő. Így a szülők fogadalma egyszerre erősíti a családi kötelékeket és – legalábbis a remények szerint segít egy probléma leküzdésében.

Ami szintén lényeges eleme az újévi fogadalmak sikeréhez vezető úton, az a pozitív hozzáállás. „A jókedv a titok!” – állítja Meg Cox, az Új Családi Tradíciók Könyve: Hogyan Alakítsunk Új Szokásokat Ünnepekre és Hétvégére című könyv szerzője. Szerinte ha optimistán állunk a kérdéshez, valószínűbb a siker, ezzel szemben ha számonkérő, okoskodó módon adjuk elő a mondanivalónkat, nem fogja érdekelni a gyerekeket a téma.

Így hát érdemes azzal kezdeni, amiben jók voltak a múlt évben: rávilágítani, ha eleget gyakoroltak a zongorán, vagy ha jól tanultak, és erre alapozva kitalálni, mi legyen a fogadalom. Erről egyszerűen megkérdezhetjük a gyereket. Mi az, amit el szeretnél érni? És figyeljünk a válaszra, segítsünk neki, de ne mondjuk el, mi mit szeretnénk. Vagy éppen mit nem.

Nem szabad ugyanis a gyerek helyett fogadalmat tenni. Amit nem ő akar, nem ő talál ki (egyedül vagy a segítségünkkel), azt akár el is felejthetjük – a be nem váltott fogadalmak pedig negatív hatásúak a gyerek fejlődésére. Ugyanígy ne hagyjuk, hogy két-három elképzelésnél többet akarjon megvalósítani. Akkor ugyanis szétszórt lesz, és túl nagy lesz rajta a nyomás, ennélfogva a dolog vége ugyanúgy a be nem váltott elképzelés lesz.

Végül, de nem utolsósorban: ne legyen túl általános cél a gyerek előtt. Akkor ugyanis, csakúgy, mint a felnőttek esetében, a gyerekek is hajlamosak átlépni az egészen. Ha odáig eljutunk, hogy „rendesebben tartom a szobámat”, igazán érdemes egy picivel konkrétabb ígéret felé segíteni a porontyot. A „minden héten egyszer rendet rakok a szobámban”-féle ígéreteket, fogadalmakat sokkal könnyebb megtartani – és megtartatni.

Jó munkát!

Oszd meg másokkal is!
Mustra